Jeg er født i Alken i 1951, vores hus på Emborgvej 109 blev bygget i 1950. Min far Kasper Jacobsen arbejdede dengang ved en murermester i Ry. Senere kom han på frøforsyningen i Skanderborg, men der var ikke arbejde hele året, så om vinteren fældede han træ i Boes Skov. Nogle vintre gik han også til kontrol i arbejdsmændenes forbund hos Agner Jørgensen, og kom der meget sne, kunne folk godt blive sendt ud for at fjerne snedriver med en skovl - en arbejdsmand skulle selv medbringe en skovl dengang. Han arbejdede også ved jernbanen. Når der var større anlæg, der skulle laves, blev folk hentet i fagforeningen hos Agner. Det er sikkert derfor, der er så mange fra Alken og omegn på banebillederne.
Omkring 1950 blev skinnerne på strækningen Skanderborg-Ry fornyet. Der lagt 12-meter-skinner og igen omkring 1960 blev der lagt 30-meter-skinner. Der skulle også lægges nye skærver (sten) under skinnerne en gang imellem. De to billeder stammer sikkert fra skærve-nedlægning. Ellers var det baneformanden og to-tre fastansatte, der passede banen.
I begyndelsen af 60’erne fik min far arbejde på Aarhus Havn og arbejdede der indtil 1980, hvor han gik på efterløn.
Af forretninger var der købmand Pedersen og købmand Jakobsen, en slagterbutik og så skomageren, som havde flere job. Han havde brødudsalg og passede mejeriudsalg om formiddagen og frysehuset om eftermiddagen. Der har også været ishus på Emborgvej nr.115, som kun var åbent om sommeren.
På Alkenvej ved siden af vandværket (i dag ved siden af Tom Frandsens hus) kom der senere et andet ishus. Vi handlede mest hos købmand Jakobsen og om lørdagen, når der blev købt stort ind, lavede købmanden et kræmmerhus med bolsjer og lagde ved varerne. Jeg kan også huske, at på købmandens kaffeposer stod der: 'Min kaffe' og tlf. nr. er altid nr.1.
I min barndom løb vi på skøjter på Mossø om vinteren eller kælkede ned af Alkenvej mod søen. Om sommeren badede vi i søen og byggede sivbåde - Foustad havde et lille stykke jord, som vi brugte som badestrand. Ellers spillede vi rundbold, hoppede i mand og legede dåsegemme. Meget af det foregik på vejen, der kom ikke mange biler dengang. Jeg boede i Alken fra 1951, til jeg kom i lære i 1967.
Det hører med til historien, at på det øverste foto kan man bagved til højre se et såkaldt kolonnehus i baggrunden. Det fik Arnes bror lov til at brække ned og byggede det siden op som hønsehus i haven på Emborgvej 109.
Thomas Tjørnehøj, der er nuværende beboer i nr. 109 og iøvrigt ansat ved DSB, bidrager til historien og skriver:
Hønsehuset eksisterer stadig, befinder sig op til fællespladsen og resterne af traceen for sporet til havnen. Det kaldes af mit afkom 'fars legehus'... og altså hønsehus i Kaspers tid, men af Ingrid Robak og Niels Kaas anvendt til musikrum efter opgradering og indvendig om- og især nybygning med isolerede vægge, lys og varme, og nu om dage anvendt af mig til arbejdsværelse, arkiv, fjernlager, depot o.m.a. Ingrid og Niels boede der fra 1997 til 2005.