Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Rideklub
Morgenrørelsen
Kvindefest
Alken-armada 2006
Alken-armada 2007
Fredagsbar
Filmfestival
Alken-Revyen
Tango efterår 2007
Fafner
Nor
Kultur 2018
Kultur 2017
Kultur 2016
Kultur 2015
Kultur 2014
Kultur 2013
Kultur 2012
Kultur 2011
Kultur 2010
Kultur 2009
Kultur 2008
Kultur 2007
Fra 0 til 100
Nærværets betydning
Anna Klindt
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 


Kultur
   
 
11. nov. 2022 * Klik for en polar slædetur - og et foredrag. Margit Szlavik opfordrer alle til at hjælpe hendes datter Marlie til at komme med på en polarekspedition: Vil I give hendes ansøgnig på Instagram et like, så har det stor betydning for, at hun kommer i betragtning. Som tak for hjælpen vil Marlie gerne give et gratis foredrag om ekspeditionen, såfremt hun kommer med. Det er 300 km med hundeslæde gennem den nordiske arktiske tundra. Følg linket her og like de tre videoansøgninger på marlie_360.
Også stor tak fra mig, det vil glæde mit moderhjerte meget, skriver Margit med kærlig hilsen.

8. nov. 2022 * Danseforestilling med sten - på mejeriet. Vi har fået en danseforestilling foræret af Palle Granhøj fra Granhøj Dans, skriver Julie Abildgaard fra ABAF: Søndag 20. november kl. 16 på Alken Mejeri. "Stone-Face-Book" af Palle Granhøj skabt i tæt samarbejde med og i materiale skabt af performeren Mikolaj Karczewski.
Det er e
n forestilling om en mand og hans tilknytning til sten. Forestillingen er en solo med den prisbelønnede danser Mikolaj Karczewski. Granhøj Dans bruger altid sin egen obstruktions metode til skabelse af nye værker – i dette tilfælde er det med stenen som udgangspunkt. Sten i alle størrelser, udformninger og vægt. Gennem finurlig animation blæser Mikolaj liv i stenene, og de får nærmest en personlighed.

“Der er tydeligvis tale om et personligt projekt for den polske danser, der trækker på sine personlige erfaringer i en verden af sten. Mikołaj Karczewski formår at vise sin dansemæssige alsidighed i de vidtspændende musikvalg. Og vi aner et ungt menneske med en ukuelig livlig fantasi og en bred livgivende musikalitet.” Michael Søby,Cphculture


Efter forestillingen kan publikum betale på mobile-pay hvis de har lyst og til en pris de selv bestemmer.

 
 Koncerten sluttede med denne delvise selfie som en hilsen fra Alken til orkestret. Fra venstre Ole B. Jensen, Jens Askehave, Johannes Andersen, Jacob Dreyer.
2. okt. 2022 * Bob-Bob. Johannes Andersen turde gætte på, at selveste Bob Dylan var på landevejen et sted syd for Alken på vej fra koncert på Amager fredag til en ny koncert i Flensborg søndag. I stedet fik vi lørdag aften i Mejeriets store sal hans dylanske tekster på dansk og et meget oplagt orkester, The Overheads. Oversætte Dylan til dansk og synge dem, må man det? Ja, oplyste Johannes Andersen. For nogle år siden var han begyndt, da han undervejs fandt ud af, at man bør søge om tilladelse gennem Bob Dylans agentur i Stockholm. De bad om at se hans danske versioner oversat tilbage til engelsk, og ret hurtigt kom der accept. Derfor kunne vi på scenen i Mejeriet se loyale fortolkninger af ’Like A Rolling Stone’, som bliver til ’Ensom med et rastløst sind’ og en forrygende finale med ’Alle bliver mobbet’, ’ Rainy Dag Woman’. Johannes Andersen, kender vi ham fra en anden side? Yes, han har en udstrakt foredragsvirksomhed med basis i den forskning, han kommer med som lektor i samfundsfag, Aalborg Universitet. Det er foredrag i et spektrum fra overgangen til pensionist til ungdomskultur før og nu. Lad mig nævne, at orkestrets fine lead-guitarist, Ole B. Jensen, til daglig er professor i sociologi. En skam, at så få fandt vej til koncerten. Men altså, det var en lørdag aften. Bonus: Johannes Andersens fire cd-er kan høres på mediet ’Spotify’, som han udtaler med eftertryk i sidste stavelse som danske ’fy’ i ’fy-fy’. (Tekst og foto: Peter Abildgaard.)
2. okt. 2022 * På dansk. Med Johannes Andersens tilladelse kan vi her bringe første vers af ’Like A Rolling Stone’ på dansk:

Der var engang man kunne se din stil

Smed penge til en tigger med et hovent smil,

Sådan var du

Vennerne bad dig om at passe på.

Men du sagde bare at de skulle lukke nu

Du lo ad folk, der havde mistet alt.

Drengene grinte når du havde talt.

Nu er det dig der ikke har råd til lidt salt.

Du har regninger der ikke er betalt.

Nu er det dig der må tigge om lidt morgenmad

Hvordan går det min ven

Hvordan går det min ven

helt alene uden et hjem

Uden et sted at tage hen

Kører det for dig igen

Ensom med et rastløst sind.


 
29. sept. 2022 * Dobbeltkoncert med svedig dansabel afrikansk musik. Lørdag 12. november vil Mopao Swahili Jazz og Mzungu Kichaa spille op til dans på Alken Mejeri. Mange vil kunne huske den forrygende koncert med Mzungu Kichaa på Alken Mejeri for nogle år tilbage. Bandet har danske Espen Sørensen som frontfigur. Espen har levet et halvt liv i Tanzania og har flere hits der, hvor han er kendt under navnet "Crazy White Man". De spiller en blanding af tanzaniansk hiphop (bongo flava), reggae og andre afrikanske stilarter. Guitaristen i bandet har sit eget orkester, Mopao Swahili Jazz, som vil starte aftenen op. Der er garanti for en østafrikansk dansefest, når de to bands stiller op med fede musikere fra Dar Es Salaam fra Tanzania.
Nærmere detaljer om pris og starttidspunkt følger.
14. sept. 2022 * Om død og tab. Foreningen Nærvær med døden står for en samtaleaften på Alken Mejeri tirsdag 1. november kl. 19.30. Indlæg fra sognepræst i Dover Benjamin Würtz Rasmussen, fotojournalist Tor Trads, Svejstrup, og forsker i død og ritualer omkring døden Dorthe Refslund. Entré 50 kr.
 
4. sep. 2022 * Marias nye ep får pæne ord. Maria Malmø har udsendt en ny ep - The Inevitable End, og den anmeldes i Gaffa under overskriften "Danske MALMØ brillerer med smuk undergangs-ep. Hun debuterede for tre år siden med albummet We Come From the Stars.
29. aug. 2022 * Kaj og Margits Salon på Gnisten i Ry. Nu har du chancen for at opleve Kaj og Margits forrygende teaterforestilling med scener fra et ægteskab søndag 25. september (eftermiddag), hvor de opfører deres stykke på Gnisten i Ry. Se nærmere om billetkøb mv. på gnistenry.dk – under ”kommende arrangementer”.
 
24. aug. 2022 * En aften med Johannes Andersen & The Overheads er en aften med gode rock-sange om hverdagen og et samfund i udvikling, krydret med sjove og tankevækkende fortællinger om livets små og store udfordringer. Der tages udgangspunkt i de fire album, Johannes Andersen har udgivet med egne sange og med Bob Dylan sange på dansk med perspektiver og fortællinger om bl.a. Dylan, musik, liv og måske også penge. Det kan ikke skjules, at Johannes Andersen også er samfundsforskeren fra AAU. Se mere på www.johannesa.dk – og hør mere på Spotify og andre digitale tjenester. Johannes Andersen & The Overheads består af: Johannes Andersen (guitar og vokal), Ole B. Jensen (guitar), Jens Askehave (bas) og Jacob Dreyer (trommer). Lørdag 1. oktober fra kl. 19.30 - Arr. ABAF.
Annamarie finder stemningen blandt børn og voksne i sanglegen.
14. aug. 2022 * Børnene skrev selv en sang som afslutning på en velbesøgt og meget kreativ eftermiddag i Alken Mejeri. Sangeren Annamarie Roselil Søndergaard fra Boesvej kom med inspirationen i sanglege, hvor de mange børn hurtigt blev ivrige deltagere. Efter en kage-, kaffe- og saftevands-pause gik børnene og sangeren plus guitaristen Jalde Rander for sig selv uden forældrene. Efter fem kvarter med ideer og prøver blev de små rimsmede færdige, og alle samledes til den første fremførelse af sangen om dyr, der holder en fest. Måske skal sangen en dag optages på film, og måske får vi den at se på youtube eller facebook. Her er teksten:

Jeg så en abe der ville gabe
som pludselig tabte en banan
oppe fra træets gren
Jeg kender en tiger
som kysser piger
og pigerne siger til mig
det er kun en leg
Jeg kender en krabbe
som gerne vil nappe
den ta’r en kaffetår
imens den syr sit sår

OMKVÆD:
Alle dyr jeg kender
spiller band og holder fest
Hvis du er et dyr
og kan holde fest
må du komme med som gæst

Børnene i forfatter-gruppen: Martha, 2 gange Selma, Ena, Malona, Vigga. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)

De små sangskrivere i værkstedet sammenmed Annamarie og Jalde
 
  
9. aug 2022 * "Roselil På Tour” rejser rundt i hele landet med sjove, kærlige børnesange til hele familien og lægger også turen forbi Alken Mejeri søndag 14. august kl. 14-17. Sangene handler om det, der rører sig hos og i børn nu i vores samtid. Den første børnesang skrev Annamarie Roselil Søndergaard i dette koncept, ”Hvad er det der sker”, som er spillet over 28.000 gange på YouTube og spillet på Ramasjang og p4. Annamarie Roselil Søndergaard spiller guitar og synger, mens kontrabassisten Jalde Rander bakker op, og børnene bliver inddraget musikalsk. Når koncerten slutter kl.15, kan man besøge en lille cafe som byder på lemonade, iskaffe og kager i lange baner. kl.15.30 står Annamarie Roselil for en sangskriver-workshop for børn mellem 5 og 10 år, hvor vi i fællesskab skriver en helt ny børnesang! Workshop er inkluderet i entre-prisen. Entre: 50 kr for både børn og voksne. Arr.: Alken Borger og Aktivitetsforening.
 
  
6. aug. 2022 * Lena danser med kvinder. Lena Gregersen står sammen med Maria Rose Dybvad for en danseaften for kvinder på mejeriet torsdag 15. september kl. 17-19.
 
  
5. aug. 2022 * Tomme vægge. Den samling af Anna Klindt Sørensens billeder, vi har haft hængende i Mejeriet, er i den kommende uge udstillet på Ry Bibliotek, skriver Tove Nyholm. Vi håber at få billederne tilbage til Alken, men der skal formentlig et bedre ophængningssystem til, det er vi ved at undersøge.

 
1. juli 2022 * Kaj og Margit på Gnisten. Nåede du ikke at opleve Kaj og Margits forrygende teaterforestilling med scener fra et ægteskab, så får du chancen søndag 25. september, hvor de optræder på Gnisten i Ry. Se nærmere om forestillingen og billetkøb m.v. på gnistenry.dk - kommende arrangementer, oplyser Michael Villadsen fra Svejstrup, der udover at være tenor i Alken-koret også er kasserer på Gnisten.
 
   
6. juni 2022 * Sommerkoncert. Så er der gratis klassisk sommerkoncert i Mejeriet fredag 17. juni kl. 19.30. Dørene åbnes kl. 19 og det er først til mølle for deltagelse, skriver Lone Adamsen. Vi sætter så mange stole op som muligt og vil være glade for en hjælpende hånd før og efter. Programmet er:
  • Carl Nielsen ”Lille Suite for Strygere”
  • Bachs Violinkoncert i A-mol med Niels Kaas som solist
  • Thorkil Høgsbro ”Milonga”

Koncerten er arrangeret i samarbejde mellem Alken Kammerensemble, ABAF og Mejeriet.
Vel mødt – vi glæder os.


 
   
27. maj 2022 * Ros til matineen. God stemning på alle måder prægede torsdagens forårsmatiné på Alken Mejeri, hvor blandt andre lokale musikere var på scenen - arrangeret af julejazz-gruppen. Flere af tilhørerne har over for alken.dk rost matineen i høje toner - en ny måde at møde sine naboer på. (Video: Jan Mikael Granner)
 
   
23. maj 2022 * Bogreception. Louise Harbo fra Ry holder bogreception torsdag 2. juni kl. 15-17 på Alken Mejeri. Her vil forefindes rigelige mængder af bøger, æblecider og saltstænger. Børn er meget velkomne, skriver hun. Se en omtale af bogen Den yderste sti. Den beskrives bl.a. som en samling vild og rablende poetisk kortprosa.
 
30. apr. 2022 * Forårsmatiné. Julejazz-gruppen inviterer til forårsmatiné på Alken Mejeri torsdag 26. maj kl. 14-17. Live musik i / med Alken: Claus Madsens jazztrio med Signe Viborg. Spillemandsgruppen. Nanna og Anne Marie. Margit Szlavik og Kaj Pedersen. Louise Drengsgaard Jørgensen og Jakob Alsgard Bahr. Lena Gregersen. Bagerbrød, kaffe/the, øl, vand, vin kan købes. Entre 50 kr.

 
 
   
12. apr. 2022 * SMUKFEST er også med i 2021-årbogen for Østjysk Hjemstavnsforening. Peter Abildgaard fra Alken har mødt festens musikbookere og sammen med dem skrevet en hyldest til alle de udenlandske musikere og sangere, som siden 1980 har fået os til at juble. Det er Ringo fra The Beatles, Bill Wymann fra The Rolling Stones, Gary Brooker (RIP) fra Procol Harum, Eric Clapton, B. B. King and you name it. Årbogen er nu lagt frem i købmandens cafe. Den har også et fint kapitel om jubilæet for jernbanen Skanderborg-Alken-Silkeborg. (Foto udlånt af SMUKFEST)
 
   
11. april 2022 * En fin lille stund. På den litterære salon lørdag læste forfatter Helle Bertram vores Alken-tekst op fra bogen "Der, jeg er", skriver Helene Hennings. Det var en fin lille stund, hvor bl.a. begrebet fællesskab blev genstand for diskussion. Bogen blev bl.a. indkøbt af Alken Bibliotek og ligger nu til læsning og oplevelse i købmandens cafe.  (Foto: Helene Hennings)

 
 
   
10. april 2022 * Med kærlig hilsen fra Alken og omegn vinkede de 70 fremmødte på et direkte video-link til Luka i hendes næsten mørkelagte bolig i Ukraine. Stearinlys gjorde det knapt mulig at se hende. Men hun kunne se os i mejeriets store sal på denne særlige aften med ’Ukraine i hjertet’. Sofie Hammerskov og fire kvinder fra det krigs-plagede land kom til Alken for at fortælle. Estrid Bek var den lokale tovholder ved mødet, som fik stor opbakning ikke alene i aftes, men også ved en række indsamlinger i de seneste dage plus loppemarkedet søndag. Lokale hjælpere havde bagt og lavet kage, kaffe og te, og det gav ekstra i kassen. Lige nu er der fra Alken og omegn samlet næsten 15.000 kroner. Sofie Hammerskov læner sig op ad et netværk i Danmark og Ukraine, så pengene kommer til at arbejde optimalt. Hun har kontakt til ’folk på jorden’ i landets fødevare-sektor. Sofie Hammerskov indledte med at forklare, hvordan hun den dag, da Putin og hans tropper angreb, blev meget overrasket.

-Jeg satte mig og tudede, men hurtigt tænkte jeg på, hvad jeg kunne gøre.

Sofie boede fra 2010 til 2017 i Vestukraine sammen med sin mand, Kristian Brokop, og deres børn. I de år skabte hun tætte bånd til borgerne og så landet tage milevide skridt mod at blive et moderne, europæisk land og mod at træde ud af Sovjetunionens skygge. I Alken deltog også fire kvinder fra Ukraine. De tre af dem bor i Danmark, den fjerde er p.t. inviteret som gæst hos Sofie Hammerskov og hendes familie. På billedet fra mejeriets sal ses de (fra venstre), Ira, Tanya, Julia og Olga. De fortalte hver om deres kærlighed til landet, savn og håb i disse svære dage, men deres optimisme og tro på fremtiden bredte sig til tilhørerne. Vi sluttede aftenen med en stille og tankevækkende stund, inden alle klappede og udtrykte ønsker om fred. (Referat og billeder: Peter Abildgaard)


 
 
19. mar. 2022* Lidt at grine af og lidt at tænke over. I sensommeren 2021 holdt vi en ”litterær salon” med forfatter Helle Bertram hos Købmanden i Alken, og samtalen ved denne salon er blevet til en tekst, der handler om det sted vi bor, og hvad det betyder for den, vi er, skriver Helene Hennings. 12 saloner blev det til og nu et bogværk med titlen ”Dér, jeg er”, der lanceres på ORDkraft i Aalborg 8. april. Lørdag 9. april kl. 14.30 kommer Helle til Alken for at dele teksten (og flere andre fra bogen) og alle er velkomne til at være med. Teksterne i bogen har ”kant”, der er lidt at grine af, lidt at tænke over og måske også noget, man kan spejle sig i. Der var litterære saloner i Aalborg, Alken, Fejø, Gamborg, Gedser, Hejls, Magleby, Nykøbing Falster, Rudkøbing, Skælskør, Svaneke og Vejringe, og det er blevet til 12 tekster på præcis 800 ord hver og fotos af stedets væsen og det levede liv.
 
18. feb. 2022 * Ekstra salon. Forestillingen "Scener fra et ægteskab" - Kaj Pedersen og Margit Szlaviks musikfortælling - er udsolgt, men ny forestiling lørdag 9. april kl. 19.30 på mejeriet. 
Pris 125 kr. incl. kaffe og kage. Billetbestilling og køb på tlf. 30647317. Billet først sikret, når den er betalt. Ikke mulighed for at købe billet i døren. Arr.: ABAF.
Se alken.dk's anmeldelse på Kultur: 13. nov. 2020 * Tosomhed - personligt og rablende.

 
   
14. feb. 2022 * Kaj og Margits Salon på Alken Mejeri fredag 25. marts kl. 19.30. "Scener fra et ægteskab" er undertitlen til Kaj Pedersen og Margit Szlaviks musikfortælling, som de første gang optrådte med på Alken Mejeri i november 2020. Nu er det mulighed for at se den igen eller for første gang, hvis ikke man nåede det sidst.
Pris 125 kr. incl. kaffe og kage. Billetbestilling og køb på tlf. 30647317. Ikke mulighed for at købe billet i døren. Arr.: ABAF.
Se alken.dk's anmeldelse på Kultur: 13. nov. 2020 * Tosomhed - personligt og rablende.

 
   
22. jan. 2022 * Til mine dages ende. Fotojournalist Tor Birk Trads fra Svejstrup har interviewet og fotograferet ni gamle mennesker mellem 92 og 99 år. Han udstiller i Kulturhuset frem til 20. februar og udgiver fotobogen med titlen Til mine dages ende. Han skriver, at han har været drevet af en nysgerrighed på, hvordan man kan blive mæt af dage og afklaret med døden. Det er blevet til en poetisk hverdagsfortælling, fuld af visdom, nostalgi og kærlighed til livet. Se mere på Tors site.
 
12. jan. 2022* Nyt fra Fredes forlag. Som redaktør og forlægger i mit forlags-foretagende ’Tredje september’udgiver jeg her i januar 2022 bogen ’Nye mytologier’ skrevet af den danske forfatter Andreas Vermehren Holm. Jeg har lagt et eksemplar på biblioteket i Mejeriet og tænker, at det måske kunne interessere læsende alken-boere. Det meddeler Frede Møller Gregersen, og han tilføjer, at han er meget stolt af bogen og sender en nytårshilsen til alle i Alken.
 
 
 
18. dec. 2021 * Malthe blev Aarhus Jazz Talent 2021. Tidligere elev på Bjedstrup Skole, musiker og komponist Malthe Jepsen er af Aarhus Jazz Festival blevet kåret som årets talent og får bl.a. denne omtale: "Årets prisvinder har trods sin unge alder gjort sig bemærket som en alsidig og spændende pianist på den aarhusianske jazzscene. Han har spillet koncerter over hele Danmark på forskellige scener inden for jazz og verdensmusik og har optrådt i lande som fx Finland, Holland og Ghana. I kraft af sit synshandicap har Malthe også arbejdet med, hvordan man tilgængeliggør musikteknologi og arbejder pt på at udvikle en app, der skal gøre det nemmere for blinde at tilgå nodelæsning."
 
 
   
11. dec. 2021 * Julejazzen aflyst. Julejazzen, der skulle have været tirsdag 28. december, er aflyst på grund af corona.
 
   
10. nov. 2021 *  AFLYST: Julejazzen er tilbage i Alken! Tirsdag 28. december - den famøse 4. juledag - er der igen fest på mejeriet. Kl. 18.30 åbnes dørene, og der er bar og snak i caféen. Kl. 19-20 spiller den mere eller mindre lokale trio, med Claus Madsen på bassen, og med Signe Viborg som gæste-sanger. Kl. 20.30-23 spiller Rascal Swingband i den store sal. Liflig jazzet dansemusik. Billetter koster 100 kr. for medlemmer, og 120 for ikke-medlemmer af borgerforeningen. De kan snart købes ved købmanden, og de sælges også ved døren. Vi ses til julejazz! 
Lyt til Rascal Swingband - find medley ude til højre.

 
1. nov. 2021 * Om at turde forholde sig til døden. Søndag 7. november kl. 14.30-17 på Alken Mejeri. I anledning af Allehelgen afholder Foreningen Nærvær med Døden arrangementet: Når døden kommer tæt på – nutidige ritualer til at forholde sig til døden, skriver Karin Fosdal. Tre oplægsholdere sætter fokus på 'Egen dødsforberedelse': Benjamin Würtz , præst i Dover Sogn. 'Afskedsritualer i kristen kultur': Henriette Plougmann, bedekvinde, og ’Ritualer til døden og livet': Dorthe Refslund Christensen, forsker. De inviterer til refleksion og dialog om det at turde forholde sig til døden. Undervejs bydes der på kaffe/te og kage. Pris: 50 kr. Tilmelding å: mail@naervaeromkringdoende.dk
7. okt. 2021 * Foredrag med forfatteren til "Vølve". Andrea Hejlskov er aktuel med bogen Vølve, der udkom i juni, og holder torsdag 18. november kl. 19.30-22 foredrag på Alken Mejeri. "Vølve" er Andrea Hejlskovs tredje roman og er beskrevet som en "overvældende og stærk fortælling om en kvindes kamp for at leve og overleve gennem utallige sammenbrud".
Med flere bøger bag sig, lange foredragsturneer og faste klummer og essays i bl.a. Information har Andrea Hejlskov (født 1975) etableret sig som en af de allermest kompromisløse formidlere i tiden. Hun arbejder i feltet mellem autenticitetskultur, bæredygtighed og autofiktion; hun skriver og fortæller om sit eget liv, men rodfæster det altid til større bevægelser og fænomener i vores tid. Som foredragsholder er hun kendt for at skabe lige dele debat og inspiration, en levende og engageret fortæller, der helt bevidst bruger “det talte ord” som metode og teknik.
Det er muligt at købe billetter på forhånd via Billetto. Arr.: ABAF.
 
   
   
5. sep. 2021 * Kaj og Margits salon kender vi i Alken, navnlig efter fine forestillinger i november 2020. Nu kender de også sangene i Asker i Norge. Under navnet Teater Morgana har de i mange år deltaget i et teater-fællesskab for ligesindede, og for få dage siden havde dette sammensurium af scenekunst og sprog samlet sig i det store kulturhus i denne del af Oslo. Replikker, mimik og teater-traditioner fra England, Tyskland, Frankrig, Tjekkiet, Belgien, Norge og Danmark, vekslede på scenen, vel at bemærke på eget sprog, dog med engelsk som fælles ramme i visse øjeblikke. Kaj og Margits salon var på scenen på selve åbningsaftenen. Fællesskabet har navnet NIE, som står for New International Encounter. Bortset fra at navnet antyder nyskabelse, så var samlingen i år markeringen af deres 20 års jubilæum. Det var givende og festligt at være med til, og vi mødte mange kendinge fra hele Europa, lyder det ivrigt fra de to skuespillere, Kaj Thagaard Pedersen og Margit Szlavik. Det var som at komme tilbage i et kendt slægtskab.
Skal man bringe rejsen ind i den lokale Alken-sammenhæng, så var det derfor, de ikke deltog i vores byfest. En bonus oplysning: I fredags holdt Karin Fosdal i haven på Sandvejen en fest for kolleger. Hun havde fået den ide, at sangene fra Kaj og Margits salon måske kunne stå alene. Ideen blev modtaget, og det virkede. Kulisserne var ikke som sidste år i Mejeriet, men som Kaj siger, så kunne han under hele seancen se ud over Alken og Mossø. Det er også en god kulisse. På billedet ses ene jublende Margit foran kulturhuset i Oslo. (Tekst: Peter Abildgaard)
 
31. aug. 2021 * Babysalmesang for alle babyer fra to til tolv måneder. Efter en længere pause begynder nu igen et forløb i babysalmesang i Dover Kirke. Første gang er torsdag 23. september kl. 10.30 og sangen fortsætter de efterfølgende torsdage, otte gange i alt. At gå til babysalmesang handler først og fremmest om at have en god oplevelse med sit barn. Kirkerummet og den tætte kontakt der opstår, når man synger for sit barn, kan noget helt særligt og børnene får mange forskellige sanseindtryk. Forløbet nogenlunde det samme fra gang til gang. Vi synger børnevenlige salmer og børnesange, danser med de små, spiller på rasleæg, blæser sæbebobler og lytter til orglet. Når vi har sunget en halv time, er der tid til en lille snak med de andre deltagere over kaffe, te eller vand. Medbring gerne et tæppe eller dyne, som dit barn kan ligge på. Tilmelding til Nina Berggreen på telefon 27 20 37 41 eller ninaberggreen@gmail.com
 
 
30. aug. 2021 * Sange og viser i kirken. Der er koncert i Dover Kirke onsdag 15. september kl. 19 med duoen Højlund og Holmsgaard, skriver Michael Villadsen fra menighedsrådet. Duoen, der på magisk vis fortolker danske sange og salmer, består af Ingeborg Højlund, tidligere Ry, og Uffe Holmsgaard, en væsentlig del af musikken i Svejstrup Gl. Præstegårds sommerrestaurant. Der er fri adgang. Se mere om duoen på doverkirke.dk.
 
29. aug. 2021 * Børneflamenco og musikalsk gak. På Enggårdens udendørsscene var der vild energi søndag, hvor en gruppe børn fra spanske Jerez sluttede en turné af med at levere gnistrende flamenco, efterfulgt af et crazy musikshow fra Teatre Lapso, hvor de optrædende spillede på alt fra båthornscykel til en glassivarius. Henrik Grønborg og Ella Jørgensen var værter for kulturprogrammet, der med sit høje niveau trak mange publikummer fra Alken og længere væk fra.
 
   
15. aug. 2021 * Audiopoesi i Bjedstrup. Fredag 20. august kl. 20 er der releasekoncert med Kiosk på Bjedstrupgård. Bandet fejrer udgivelsen af et album med fredagsbar, kulørte lamper og fadølsanlæg. Kiosk er med egne ord et Aarhus-baseret band, som laver audiopoesi - altså poetiske ord og sprød musik i dejlig forening. Tekstuniverset kredser om det at blive voksen, blive forældre, blive forvirret, blive væk - og finde hjem igen. Det musikalske univers er jazzet og poppet og legesygt. Bandet består af Maj Ørskov (ord og sang), Andreas Ohrt (piano og synth), Anders Boye Knudsen (kontrabas), Rasmus Hvelplund (saxofon og percussion) og Severin (percussion).
 
15. aug. 2021 * Litterær KANTsalon ved Helene Hennings i dag søndag 15. august kl. 15 foregår i købmandsbutikken. Læs Kultur 23. juni.
 
13. aug. 2021 * Flamenco og folkebal. På Enggården inviterer vi til kultur søndag 29. august kl. 11-14. Et fortsat samarbejde med de gode folk fra Lakelands, Flamencolegenderne og Teatre Lapso, har medført endnu en række sjove opgaver med rekvisitter og udstyr til deres forestillinger, skriver tømrermester Henrik Grønborg. Som afslutning på en travl august kommer de forbi Enggården til en finale på vores udendørsscene og i værkstedet. Velkommen ombord.
  • Flamencoforestilling med børnetalenter fra Jerez de la Frontera.
  • Musikteatret Lapso: Excentriske Klassiske Musikere.
  • Danske sange i flamencokjole.
  • Lille folkebal.
80 kr. for voksne, 40 for børn. Inkluderer hotdog og fadøl/sodavand.
Køb billetter her.

 
15. juli 2021 * Julejazzen er sikret. Efter det faste og mangeårige hold bag julejazz på Alken Mejeri meldte ud, at der nu måtte nye folk til, er der sket noget. Thomas Tjørnehøj og Ingrid Robak har meldt sig og har allerede fire-fem emner til at spille på tapetet - og vil vende tilbage, når der er mere nyt. De får helt sikkert brug for hjælp til bl.a. lys, lyd, scene, billetter, bar og oprydning.

   
   
 8. juli 2021 * Strejkestøtte-koncert. Lørdag 14. august kl. 20 inviterer Enhedslisten Skanderborg til en musikalsk aften med den amerikanske sanger og sangskriver, David Rovics på Alken Mejeri. David, der også er både blogger og podcaster, har med sine moderne protestsange turneret i det meste af Amerika og Europa; fra sociale begivenheder og demonstrationer til mindre venues og store festivaler. Enhedslisten mener, at alle har ret til et aktivt kulturliv, derfor er koncerten en betal-hvad-du-vil-hvis-du-kan begivenhed, hvor alt potentielt overskud går til de strejkende sygeplejersker. Se David Rovics' site.
 
23. juni 2021 * KANT Salon hos Helene - ny dato. Da Alken er en vældig kulturel travl by :-) valgte vi at udsætte det opslåede KANT-arrangement til en ny dato: søndag 15. august kl. 15. Vi håber, at I vil tilmelde jer på ny og deltage i en hyggelig salonsamtale med KANT-folket.
KANT er en række litterære saloner, der afholdes på særegne steder fra kyst til kyst i Danmark – fra kant til kant. Hvert sted afholdes en litterær salon og samtale med publikum, der bliver til en ny tekst om netop dét sted. Kom med på en rejse til steder i Danmark med kant, måske kender du dem, du møder – måske er det dig? Her opføres en del af projektet.
KORT OM KANT: MÅL: At skabe et værk, der skildrer den lokale identitet på udvalgte steder på kanten af Danmark set gennem et litterært perspektiv. Stedets væsen Rejsen/skabelsen bidrager med 12 litterære oplevelser og et samlet bogværk.
KANT er en række litterære saloner, der afholdes på særegne steder fra kyst til kyst i Danmark fra kant til kant. Rejsen har til formål at give et kunstnerisk nedslag de enkelte steder og vise den stedbundne identitet. Ved hver salon læses en række lyriske tekster om forholdet mellem dét sted, man bor og den person, man er. Historierne er på 800 ord hver og viser det helt almindelige i et nyt lys fx Avisen, Havnen og Veninder og er udgivet i bogen KORT, der udkom i april 2020. Ud fra disse opstår en samtale mellem forfatter og publikum og der skrives en ny historie efter hver litterær salon, som læses op på kommende saloner. Således tegner vi et portræt af steder i Danmark med kant. Vi arbejder på lancering af værket på ORDKRAFT i Aalborg 2022.
Vi samarbejder m den lokale presse ved hvert enkelt arrangement. KANT er støttet af Statens Kunstfond.
Med venlig hilsen fortatter cand.mag. Helle Bertram og fotograf Carina Sivager. Andre byer: 2020: Gedser, Møn, Fejø, Rudkøbing , Hejls, Skælskør. 2021: Gamborg, Bornholm, Hjørring, Alken, Aalborg og Ungdomsøen, Københavns Havn.
Fornyet tilmelding til helenehennings@gmail.com senest tirsdag 10. august

 
   
19. juni 2021 * En hurtig - en langsom - en hurtig. Sådan formede flere af de værker, Alken Kammerensemble præsenterede fredag, sig - i hele to koncerter. Kammermusik af Vivaldi, Bach, Elgar og flere til blev energisk og indfølt leveret - med Niels Kaas og Lone Adamsen som de lokale virtuoser.  (Foto: Gitte Møller Madsen)
 
   
 Michael Schmidt ved CD-samlingen på Alken Bibliotek. Måske kan du genkende en skive med Holger Vig, som engang var Alken-borger.  
24. maj 2021 * En CD-samling rykker nu ind på biblioteket i Alken. Et gammeldags musikmedie, mener mange. Men måske vil nogle af bibliotekets brugere prøve at vride toner ud af skiverne en ekstra gang. Michael Schmidt er en af dem, som under oprydning kom til at tænke på biblioteket. Mange andre har formentlig haft de samme overvejelser som ham: Hvad skal vi med CD, når vi har de nye musik-kataloger på nettet. Og han har haft vemodige tanker, inden beslutningen om at kassere de mange små plastik-æsker, som gennem årene har givet ham gode oplevelser. På en måde er det den foreløbige afslutning på en rækkefølge, som hedder grammofon med vinyl-plader, både 45 omdrejninger og 33 ditto, også kendt som LP. Derefter kom de store spolebånd, de små kasettebånd, walkman og discman, små MP3-enheder og for tiden Spotify og lignende enorme kataloger på nettet. Michael Schmidt har været med hele vejen, siden han i 1961-62 fik de første vinyl-singler med Elvis og Beatles. Undertegnede skribent tænker også med forundring på, hvad vi har brugt af formuer, når musik-afspillerne skiftede teknik. Dog kan vi læse, at dele af tidens rock- og jazz-bands stadig udgiver LP-versioner i vinyl, og at de har en niche på markedet. Så hvad med CD? Nu prøver vores lofts-bibliotek i Alken Mejeri (indgang gennem den røde jerndør i baggården). Samlingen må gerne udvides, hvis andre har bidrag, men vær kræsen med donationerne. Der er adgang for alle. Husk corona-reglerne. (Tekst og foto: Peter Abildgaard.)
 
   
 Se plakaten med fuldt program  
18. maj 2021 * Middelaldergøglerne kommer til Svejstrup. I weekenden 5. og 6. juni kan man opleve masser af historisk gøgl, musik og teater, når ”Gøglernes Lejr” kommer til den gamle præstegård i Svejstrup. Det er vist ingen hemmelighed, at det sidste år også har været hårdt for gøglere og musikanter. Markeder og festivaler er aflyst, så derfor har en flok middelaldergøglere og - musikanter taget skeen i egen hånd – og arrangerer selv ”Gøglernes lejr”. Her laver de weekenden igennem hele fire forestillinger, hvor publikum kan opleve musik, teater, gøgl og gags i et spækket tre-timers program for hele familien. Rammen om aktiviteterne er en autentisk middelalderlejr med gøglernes historiske telte. Her er duft af bålrøg og mulighed for at prøve sjove historiske lege, lave sit eget pandebrød og opleve det omfattende underholdningsprogram. Mester Peder & Ildknægten byder på middelaldergøgl og gas. Musikgruppen Moro underholder med festlig middelaldermusik og skæmtsomme viser. Musik- og teatergruppen Jubel spiller dukketeater og underholder med musik, der inviterer til kædedans. Madam Skrald laver fortælleteater for de allermindste gæster – og Skjaldekroen byder på smagsprøver af mjød – og sælger naturligvis drikkevarer, ristede pøser, pandekager m.v. Lørdag aften laves der også en forestilling. Her er programmet mere målrettet mod et voksent publikum. Bag projektet står lokale Peter Dalsgaard fra Svejstrup, der udover at optræde som Mester Peder – også driver eget eventfirma:
- Det sidste år, har event- og underholdningsbranchen været hårdt ramt af Corona-restriktioner. Men i stedet for at jamre over fortsatte aflysninger, må vi bare stable arrangementer på benene selv.
Helt fri for restriktioner er gøglerne ikke endnu, så derfor sælges der også kun 80 billetter pr. forestilling, så man kan overholde gældende regler. Billetter skal købes i forsalg her.
 
16. maj 2021 * Stryger-revanche. Niels Kaas og jeg vil gerne annoncere, at Alken Kammerensemble (11 strygere) tager revanche og spiller en sommerkoncert (vi måtte aflyse julekoncerten pga restriktionerne), skriver Lone Adamsen. Vi spiller koncert i mejeriet fredag 18. juni kl. 19 og evt. kl. 20.30 hvis der er interesse fra flere end vi kan være. Hans har oplyst os om, at der må være 50 publikummer. Tilmelding til mig på sms med antal billetter på mobil 50241841. Programmet vil være Vivaldi, Bachs Dobbeltkoncert for to violiner og orkester og en Strygerserenade af Elgar.
 
   
 (Foto: Carina Sivager)  
24. apr. 2021 * Salon hos Helene. Kære Alken. Jeg huser søndag 13. juni en KANTsalon og søger 10 - 15 Alkenborgere, der har lyst til at deltage nogle timer og deltage i en samtale om vores by. Projektet har besøger en del små byer rundt om i landet og har nu sat sit øje på Alken. I kan læse lidt mere detaljeret nedenfor. Første bog KORT er allerede udgivet. Jeg håber at I har lyst til at deltage i et rigtigt fint projekt og en rigtig interessant salon. Send gerne en mail, hvis interesse.                                          Kærlig hilsen Helene Hennings

Kort om KANT
MÅL: At skabe et værk, der skildrer den lokale identitet på udvalgte steder ”på kanten” af Danmark set gennem et litterært perspektiv. ”Stedets væsen” Rejsen/skabelsen bidrager med 12 litterære oplevelser og et samlet bogværk.
HVORDAN?
KANT er en række litterære saloner, der afholdes på særegne steder fra kyst til kyst i Danmark – fra kant til kant.
Rejsen har til formål at give et kunstnerisk nedslag de enkelte steder og vise den stedbundne identitet.
Ved hver salon læses en række lyriske tekster om forholdet mellem dét sted, man bor og den person, man er. Historierne er på 800 ord hver og viser det helt almindelige i et nyt lys fx ”Avisen”, ”Havnen” og ”Veninder” og er udgivet i bogen KORT, der udkom i april 2020.
Ud fra disse opstår en samtale mellem forfatter og publikum og der skrives en ny historie efter hver litterær salon, som læses op på kommende saloner. Således tegner vi et portræt af steder i Danmark med kant. Vi arbejder på lancering af værket på ORDKRAFT i Aalborg 2022.

Vi samarbejder m den lokale presse ved hvert enkelt arrangement. KANT er støttet af Statens Kunstfond

Med venlig hilsen forfatter cand. mag. Helle Bertram og fotograf Carina Sivager

Andre byer: 2020: Gedser, Møn, Fejø, Rudkøbing , Hejls, Skælskør. 2021: Gamborg, Bornholm, Hjørring, Alken, Aalborg og Ungdomsøen, Københavns Havn


 
   
27. marts 2021 * Han malede Mossø og mystik. Kunstmaleren Alfred Brændgaard-Andersen - hvem var han, og boede han ikke ved Alken, spørger en læser. Og jo, ganske rigtigt. En af alken.dk's mange lokalhistoriske fagfolk, Rudolf Foustad, husker glimrende maleren (født 1901), der boede ved Vædebro nær det nu nedbrændte Mossøhus  i 1950'erne og 1960'erne. Rudolf husker: "Når vi havde gæster og gik ture, endte vi ofte henne hos ham og kiggede på hans udstilling. Postkortbillederne, so var dem, han levede af, og så de mystiske, som betød noget for ham. F.eks. De syv dødssynder, som jeg måtte have forklaret." Brændgaard-Andersen malede mange landskabs- og hestemotiver, ikke mindst fra egnen omkring Mossø. 

 
 
13. marts 2011 * Et interview med Holger Vig finder man i magasinet Kunst i anledning af hans nye album "Du evige menneske". Læs det.
 
 
Natur-bøgerne på Alken Bibliotek. Få bogstaverne til at falde på plads: NY JORD

6. feb. 2021 * Jeg fylder hænderne med irisser plukket i sneen / irisserne visner / vender tilbage til jorden / hvem ved om vi mødes igen. Et lille stykke poesi fra den mexikanske digter Gloria Gervitz. Oversættelsen fra spansk til dansk skyldes Frede Møller Gregersen, en Alken-ungersvend nu bosiddende i København. Han har tre oversættelser med i et kæmpeværk, Tidsskrift for naturkritik, som netop er udkommet med udgave nummer fem. Både nummer 4 og nummer 5 har han anbragt på Alkens lofts-bibliotek i mejeriet, hvor det kan læses eller lånes. Denne tidsskrift-serie bærer navnet ’NY JORD’.

Frede Gregersen siger: Gennem mange forskellige tekster beskæftiger NY JORD sig med naturen og med vores forestillinger om og forhold til naturen. Der er både skønlitterære og faglitterære bidrag, som trækker på alt fra new age til neurovidenskab, scifi og sjælelære, alkymi og arternes oprindelse.

- Tidsskriftet trykker både helt nye og ældre tekster, hvor bidragyderne tæller fx August Strindberg, Sapfo, Jonas Eika, Vibeke Grønfeldt, Lao Zi, Francisco Goya.

- Jeg tænker, at dette kunne have interesse for folk i Alken, som også mærker et stigende behov for, at vi gennemtænker vores forhold til Jorden. Her er et eksempel på en af fortællingerne, en meget konkret fortælling ’I urskoven’ af John McPhee. Skoven ligger i New Brunswick i New Jersey:

”Denne grund en smule øst for East Millstone blev bosat i 1701 af M. Cornelius VanLiew og forblev i familiens eje i 254 år. De ryddede og opdyrkede det meste af deres jord, men helt bevidst efterlod de 64 hektar uberørt. Krigene i USA kom og gik, men ikke før nittenhalvtredserne rådførte familien sig med en træbeskærer…”

- Som det ofte sker i naturbevarelseskriser, frembragte det en paradoksal samling af interessenter: grupper af fritidsskytter, Nature Conservancy, Adirondack Mountain Club, United Daughters of the Confederacy. Et område med urskov er så sjældent, at der blev rejst midler i 38 stater og syv fremmede lande. Men ikke nok. Træerne var en del mere værd. I sidste ende blev skoven reddet af ingen andre end United Brotherhood of Carpenters and Joiners of America, hvis præsident i 1955, idet han overdrog ejerskabet til Rutgers University, bemærkede, at ’’det, der finder sted i skovene, berører en tømrers hjerte.’’

Nummer 5 har som nævnt mange varianter, digte og beretninger, om vores klode og naturen. Tankevækkende. Dags dato har tidsskriftet fået en positiv anmeldelse i Weekendavisen. Frede tilføjer, at det kan købes via de store netboghandler, og nu kan det til overflod ses og lånes på biblioteket i Alken. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)


 
29. jan. 2021 * Malmø har fået nyt site. Anmeldelser, beskrivelser, videoklip og bandets links til Spotify, iTunes, Facebook, Instagram og YouTube. Find det hele på Malmøs nye site.
 
6. jan. 2021 * Helene og Kristina i Go' morgen Danmark. Onsdag kl. 8.10 beskrev Helene Hennings som fotografen og Kristina Bliksted som en af de mange fotograferede foto-projektet "Alken gennem vinduet". Hele analyserede flere fotos fra bogen, og begge reflekterede over, hvad corona har betydet for livet og fællesskabet i Alken. Indslaget hedder "Fotoprojekt indkapsler en historisk tid i lille dansk by" og kan findes her. (Foto af Ole og Søs Nielsen: Helene Hennings)
 
5. jan. 2021 * "Intet" nu på CD. Troels Dilling-Hansen fra Brugzen i Bjedstrup har udgivet 12 af sine sange som CD. Musik og tekster er skrevet på korte eller længere meditative retræter i Danmark og Nepal de seneste 10 år. Pernille Schiøtz, Adam Yogesh Thuesen og Claus Madsen bistår som musikere. CD'en hedder "Intet" og kan købes for 75 kr. hos Købmanden i Alken eller via Troels på 2757 2187. (Foto: Bastian Birk Thuesen)
21. dec. 2020 * Fotobogen “Alken gennem vinduet” er allerede udsolgt. Tusind tak til alle deltagere, for beskeder og kommentarer og gode snakke om fotografi, livet og vindueskikkeri :-) Jeg vil gerne lave et nyt oplag, hvis der er interesse nok. Send mig en sms på 60801499, hvis du er interesseret i et eksemplar, så ser vi om det kan lade sig gøre.
Kærlig hilsen Helene Hennings


 
   
19. dec. 2020 * Rundt med fotobøgerne. Fragtet af Peter Gregersen på købmandens budcykel bragte Helene Hennings sine forudbestilte fotobøger ud i byen. TV2 Østjylland bragte et indslag - se det her. 75 Alken-borgere stillede op til foto gennem vinduet - køb den i Købmanden i Alken. Og se også indslag i magasinprogrammet News & Co. på TV2 Play fredag 18. december.
 
17. dec. 2020 * Helene og Peter cykler rundt i stedet for Kære alle. Pga. ny restriktioner og ekstra påpasselighed finder jeg det uforsvarligt at mødes og afholde bogudgivelse ved købmanden i morgen, skriver Helene Henning. Det skal fejres alliwel, så Peter og jeg agter at cykle rundt til hver enkel husstand, der har bestilt (eller når at bestille) bogen og levere bogen samt byde på et glas (udendørs) festlige bobler. Vi håber at I er hjemme og selv har glas. Det bliver festligt. Vi starter lørdag kl. 13.
 
   
12. dec. 2020 * “Alken gennem vinduet”. Kære alle. Da coronaen brød ud i foråret, oplevede jeg det som en ukendt og farlig trussel. Vi ventede alle sammen derhjemme på, hvad der mon ville ske, og hvor store konsekvenser det ville få.
Det mundede for mig ud i et fotoprojekt, hvor jeg efterlyste frivillige Alkenborgere, der ville stille op til “Alken gennem vinduet”. Jeg fotograferede folk ind gennem deres vinduer, mens vi var “sammen hver for sig”.
Meget mærkelig Alkensituation, må jeg sige. Overvældende mange ville gerne deltage, og det er blevet til 71 billeder. Bogen er også et nedstik i en hel del af Alkens huse og deres beboere i marts 2020. Et portræt af vores by, som jeg er så glad for.
Målet var at lave en lille udstilling med bobler, når vi atter kunne være fælles igen. Det viser sig at have lange udsigter. Derfor har jeg lavet en bog i et mindre oplag, som udkommer på fredag 18. december. Jeg vil gerne lave det lidt afstandsfestligt, så bogudgivelsen bliver kl. 16 - 18 udenfor købmanden, med bål, god afstand og et glas bobler, for alle som har lyst. Bogen kan købes for 125 kr. via mobilepay (61 724 726 Peter) enten hos købmanden eller (forud)bestilles via mail til mig (helenehennings@gmail.com), hvorefter den vil blive bragt (i Alken).

Kærlig hilsen Helene Hennings


 
11. dec. 2020 * Søren og Ditte får hæderspris. Forlaget Book Lab med Søren Hørdum og Ditte Jensen fra Svejstrup som forlagschef og redaktør har fået Albertsen Fondens hæderspris og 75.000 kr. for deres eksperimenterende udgivelser. Tillykke! Læs mere i Ugebladet Skanderborg. Her i julen har forlaget fået storværket "Matador" på gaden.

 
 
8. dec. 2020 * Julekoncert aflyses - komponisterne holder. Vi bliver nødt til at aflyse vores planlagte julekoncerter lørdag 19. december med de nye strammere corona restriktioner. Fem af musikerne i Alken Kammerensemble er bosiddende i Aarhus Kommune og må ikke møde op, før der er basis for at åbne for Aarhus-borgere i kultur- og fritidsaktiviteter. Vi vil gerne se på, om det kan lade sig gøre efter nytår. Hvis vi kan, laver jeg et nyt opslag her, og vi arrangerer øveaftener og koncert i samarbejde med ABAF og Mejeriet. Tak for jeres interesse og opbakning. Bach, Corelli og Elgar holder til evig tid. Vi håber på gensyn!
Glædelige julehilsner fra LoneAdamsen p.v.a. Alken Kammerensemble.

 
1. dec. 2020 * Alken Kammerensemble spiller som lovet julekoncert lørdag 19.december kl. 15 i Mejeriet. På programmet står Bachs Dobbeltkoncert for to violiner med Niels Kaas og Kristina Sørup som solister, Corellis Julekoncert og Elgars Strygerserenade. Tilmelding er efter først til mølle princip - det er gratis - og der er 30 pladser til rådighed. Tilmelding til Lone Adamsen med sms til 5024 1841. Husk antal tilmeldte, og at melde afbud i så god tid som muligt, hvis man bliver forhindret. Jeg opretter en venteliste, hvis der er mange interesserede. Hvis der hurtigt bliver "udsolgt" er vi ved at afklare, om vi kan spille koncerten både kl. 13 og kl. 15. Tak til Mejeriet og ABAF for opbakning til, at vi kunne samle et corona-venligt ensemble og øve onsdag aftener. Og tak til venlige fodboldfans, der fik en lidt særlig lydkulisse til kampene.
 
   
27. nov. 2020 * "Ta' din kone med" er et af de 12 numre på cd'en "Kaj og Margits Salon". Musikken og sangene fra forestillingen "Kaj og Margits Salon" ligger nu på alle søgetjenester, som Kaj Pedersen skriver: Lige fra YouTube over iTunes til Spotify, under navnet "Kaj og Margits Salon". Og så kan den købes i Købmanden i Alken.
   
27. nov. 2020 * "Du evige menneske" er titlen på tidligere Alken-borger Holger Vigs nye cd - produceret med svenske Bebe Risenfors, der også har arbejdet sammen med musikere som Tom Waits og Elvis Costello. Kan findes på Soundcloud og Spotify. Anmelder Andres Nørgaard skrev om Holger: "Ikke en fortæller af det banale, men en fortæller af eksistensberettigelse, livet selv samt de drømme, tankerne beror på".
 
19. nov. 2020 * Pris og nomineringer til Mads' film. Mads Mengels filmskole-afgangsfilm "Forestillingen om Juliane" blev nomineret i seks kategorier ved Ekko Shortlist Awards 2020 - og fik en pris for bedste mandlige skuespiller: Thomas Gabrielsson. Se alle kategorier og placeringer Ekkofilm. 
 
 
19. nov. 2020 * Strygere. De kalder sig ved denne specielle lejlighed for Alken Kammerensemble. Nu forestår en række øvere, inden de 19. december inviterer til en julekoncert i mejeriet. Her ses til venstre koncertmester Niels Kaas, som er en gammel ven af Alken, og dernæst Lone Adamsen samt seks musikalske kolleger fra det klassiske miljø i Aarhus. Når tiden sig nærmer, vil koncertprogrammet og billetbestilling kunne læses her på alken.dk. (Tekst og foto, Peter Abildgaard)
 
14. nov. 2020 * Endnu en forestilling - den sidste - af Kaj og Margits Salon. For at imødekomme efterspørgselen bliver der en allersidste forestilling på Alken Mejeri lørdag 21. november kl. 19.30. Alle andre forestillinger er udsolgt.
Billetter kan bestilles på Margits mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19.
Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
   
13. nov. 2020 * Tosomhed - personligt og rablende. Med poetisk harmonika og taktfast guitar som uundværligt akkompagnent funderer, duellerer og supplerer Kaj og Margit sig gennem deres Scener fra et ægteskab, undertitlen til deres musikfortæling, Kaj og Margits Salon. Hjemmeskrevne og -komponerede sange i de to scenevantes karakteristiske samklang fik salongæsterne til at mindes Koppel-brødrene, Bruël-søstrene og balladetradition fra hele Europa. Fortællingerne mellem numrene skrues sammen af Margits personlige og søgende budskaber med Kajs nøgterne og rablende svar. Kærligt, afbrydende, glemsomt og belærende går det derudad i Szlavik-Pedersens spraglede og anarkistiske univers, med bud på alt fra meningen med livet og døden til glæden ved fiskefrikadeller. Et både rørt og godt underholdt publikum kunne forlade salonen på Alken Mejeri med genkendende eftertanker og den særlige glæde, fonetiske amokløb giver. (Tekst: Knud Abildtrup. Foto: Peter Abildgaard)
 
1. nov. 2020 * Flere scener fra et ægteskab. Kaj og Margits Salon - en musikfortælling på Alken Mejeri - har fået udsolgt de tre først annoncerede forestillinger og endnu én om søndagen. Men der er stadig ledige pladser ved en ekstra forestilling fredag 20. november kl. 19.30, oplyser Margit Szlavik. Billetter kan forudbestilles på mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19. Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
30. okt. 2020 * Jan Mikael bag dronninge-bog. En brugerstyret bog, "Dronning Margrethe 80 år - en hyldest fra folket", er udkommet på forlaget words2You.dk. Jan Mikael Granner er med-bagmand og ses her bladre i bogen, der blandt andet har bidrag og fotos fra mange kommuner og protektioner.
 
25. okt. 2020 * Kaj og Margits Salon - scener fra et ægteskab. En musikfortælling på Alken Mejeri torsdag 12., fredag 13. og lørdag 14. november kl. 19.30. Det hele varer to timer med indlagt pause. Billetter kan forudbestilles på mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19. Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
25. okt. 2020 * Når jeg bliver gammel. Hej Alken, her er en kort dokumentation af den udstilling, jeg lavede på Moesgaard for nylig. Den giver et lille indblik i, hvad der var på spil i disse gamle menneskers liv. Hilsen fra Tove Nyholm.
 
   
 Filmens instruktør, Mads Mengel, sammen med hovedrollen, Mads Reuther.  
17. okt. 2020 * Nu får Mads løn for at lave film. Mads Mengel, 30 år, opvokset i Alken, kunne allerede sidste år kalde sig filminstruktør med afgang fra Den Danske Filmskole. Men fra dette efterår kan han også kalde sig professionel, som han siger med slet skjult glæde, fordi han nu for første gang har fået løn for at lave film. Til lykke med det, siger vi her fra Alken. Det handler om intet mindre end en tv-serie for Danmarks Radio DR i syv afsnit. Titlen er ’Noget om Emma’, hvis manuskript er bygget på Sigurd Hartkorn Plaetners ungdomsroman, 'Noget om Vitus'. Første afsnit streames på DR.DK fra 23. oktober.
Kort sagt er det fortællingen om pigen, som Vitus forelskede sig i, elskede, mistede og stadig elsker. Det er en fortælling om at acceptere de ting, man ikke kan ændre, samle mod til at ændre de ting, man kan - og have indsigt til at se forskellen. En historie om, hvordan livet og døden nogle gange kan gå hånd i hånd. Da Vitus' kæreste blev gravid, kunne han være med eller ej, men beskeden var klar, nemlig at hun ville beholde barnet. Midt i kaos mødte han en pige til en fest. Hun hed Emma, og hun kom til at ændre hans liv på godt og ondt. Filmen er produceret for DR af selskabet Drive Studios.
Ok, se hvad der så sker, når første afsnit åbnes på DR-hjemmesiden. Mads og hans hold brugte i fredags de sidste timer i redigeringen, så nu puster han ud. Men han vil også sende denne hilsen ’hjem til Alken’ fra bopælen i København: 
- Jeg gik på Bjedstrup Skole, og jeg var meget glad for skolen. Jeg blev ked af at høre, at kommunen havde en plan om at lukke skolen. Det er en forfærdelig tankegang. Men jeg glæder mig også over, at forældrene i skolens distrikt åbenbart kan redde skolen. (Tekst: Peter Abildgaard, fotos fra filmselskabet). 

 
7. okt. 2020 * Når døden kommer tæt på. I anledning af Allehelgen afholder Foreningen Nærvær omkring Døende et arrangement på Alken Mejeri søndag 1. november kl. 15-17 med titlen: ”Når døden kommer tæt på – nutidige ritualer til at forholde sig til døden”.
I den kristne tradition omkring Allehelgen har man bl.a. brugt dagen til at mindes de døde. Og i den mexikanske tradition omkring “De dødes dag” bruger man både allehelgen til at mindes sine døde og huske på sin egne dødelighed.
Vi ser dagen som en anledning til at samle os om de samme temaer, nemlig hvordan vi gennem ritualer både husker på vores egen dødelighed, hvordan vi tager afsked med vores døde og mindes dem.
Vi har derfor inviteret tre oplægsholdere, der har fokus på ritualer: 'Egen dødsforberedelse': Liselotte Hornemann Kragh (præst). 'Afskedsritualer i kristen kultur': Henriette Mortensen (bedekvinde) og 'Nutidig mindekultur': Dorthe Refslund Christensen (forsker).
For at arrangementet kan afvikles i overskud og i fælles ånd, tager vi gerne mod praktisk hjælp til klargøring af lokalet, brygning af kaffe, kagebagning og indkøb af kaffe, te og snacks samt pyntning med blomster eller andet inspirerende, som levende lys, dekorationer eller lignende.
Skulle du have lyst til at komme med til arrangementet uden forudgående deltagelse i forberedelserne, koster det 50 kr. Vi modtager gerne tilbagemeldinger på, hvordan man ønsker at deltage på: mail@naervaeromkringdoende.dk og ser frem til en fordybet eftermiddag med plads til dialog om, hvordan det er at være tæt på døden. Bemærk! Max 50 deltagere pga corona.
 
   
4. okt. 2020 * Alken-humle. Det er en mere end tusindårig kunst at brygge øl, så de fleste ved sikkert, at der behøves godt vand, malt og gær. Den bitre smag opnås fx. ved at tilsætte humle. En af de nye foreninger her på egnen er Alken Bryghus med cirka 26 lokale ølsmagere og bryggere. Trods corona-hindringer har man gennem sommeren tappet og smagt mange slags øl. Det har været en øvelse med hjemkøbte blandinger, også kaldet ’kits’. Også indkøbt humle. Men sommeren har også budt på egen avl af humleplanter, endda af flere typer. I disse uge har de høstet hos Mogens Andersen, Lars Christensen og Eric Ballowitz. Alle tre har taget notater siden maj, og billeder. De har nogle gange cyklet rundt til væksterne under navnet ’Humleridderne’. Lars Christensen valgte en humleart, Svenstrup med citronsmag (billedet). 28. september besluttede han at høste. Humlekoglerne skal tages ’mit gefühl’, og det er tålmodighedsarbejde. Den gule farve kommer fra pollen-støvet og hedder lupulin. 
- Den giver for alvor smagen. Ret imponerende havde jeg 140 gram humle netto inden tørring, forklarer, Lars. Denne tørring sker langsomt i ovn ved 50 grader i 5-7 timer. Udenfor klippede han planten ned og gjorde den klar til vinteren og et håb om en ny høst næste år. Forleden blev den seneste bryg fra ’kit’ hældt på flasker. Vil man brygge og smage, kan indmeldelse ske ved bryghusets formand, Eric Ballowitz, 42474982. (Foto: Lars Christensen)
 
   
 
 
   
1. okt. 2020 * Michael har lavet film om anonyme helte. Michael Schmidt skriver selv: Min seneste film på ½ time, som jeg påskønner, efterlader mig i respekt overfor alle de anonyme helte der befolker vores lille land. Filmen er netop udkommet på www.kk.dk/paarorende
Se sidste faneblad 'Film' under den brune bjælke.

 
   
27. sep. 2020 * Frede udgiver sin første spansk-oversættelse. Tidligere Alken-borger Frede Møller Gregersen har som forlægger og oversætter nu udgivet sin første bog oversat fra spansk - en digtsamling af Cecilia Vicuña - med håndsyet ryg.
 
24. sep. 2020 * Flytning i 1959 blev afgørende. Daværende Dover Kommune valgte i 1959 at flytte den nu så omdiskuterede mindesten for Anders Nielsen fra Svejstrup Østergård fra en højere placering til den nuværende ved landevejen. Og det er en de af bagrunden for, at Slots- og Naturstyrelsen nu ikke vil udpege mindestenen til beskyttet fortidsminde, skriver Ugebladet Skanderborg. Menighedsrådet havde søgt.
 
   
19. sep. 2020 * Corona-koncerten. Det var den første koncert i mange måneder i Alken Mejeri. Og måske den sidste med de nye corona-regler fra dagen efter. Men både orkestret White Album og det begrænsede publikum gav frit løb for det gode humør. I de småsludende og vittige introer regnede de sig frem til, at dette måtte være deres 10 års jubilæumskoncert. Navnet hentyder ikke direkte til et Beatles-album fra 1968. Men mere til datidens måde at spille på, nemlig med musikere, som skiftede mellem mange slags instrumenter, påpeger guitarist, sanger og klaviatur-spilleren Claus Arvad, p.t. bosat på Kirstinelund i Bjedstrup. Med den smukke og intense flerstemmige sang står de også på et andet af periodens kendetegn, flerstemmig sang som i Beatles, Hollies, Eagles og CSNY. De andre tre er Jakob Eilsø, sang, trommer og guitar, Frederik Vedersø, bas, guitar, sang, samt guitar-tryllekunstneren Daniel Scheffmann, sidste år med en fin afgang fra Rytmisk Konservatorium i København. Koncerten i Mejeriet var stor set akustisk. Men de kan også præstere gedigen rock’n’roll. Så hvis din vej en dag i fremtiden krydser deres, så tag med. Arrangørerne i ABAF var tilfredse med aftenen trods corona-reglerne. Der er af gode grunde ikke aftalt nye koncerter i Mejeriet, oplyser formanden, Julie Abildgaard, men mange vil gerne komme i 2021. Næsten sikkert er et foredrag med tv- og naturmennesket Søren Ryge. Hold øje med alken.dk inden længe. (Foto af fra venstre: Jakob Eilsø, Claus Arvad og Frederik Vedersø: Peter Abildgaard).
 
2. aug. 2020 * Orienteringsmøde om valg til menighedsrådet. Menighedsrådet ved Dover Kirke holder orienteringsmøde om menighedsrådsvalg i Dover Kirkehus torsdag 20. august kl. 19, oplyser Michael Villadsen. Menighedsrådets arbejde er til debat, og interesserede kan melde sig til arbejdet. Læs indkaldelsen.
 
   
13. juli 2020 * The White Album på Mejeriet. Vi er så glade for at kunne åbne op for musik i Mejeriet igen! Det bliver selvfølgelig med de rette retningslinjer for at vi må være sammen, og det bliver helt sikkert et brag af en smuk oplevelse, man ikke vil gå glip af! Fredag 18 september kl. 20 spiller The White Album - en trio bestående af Frederik Vedersø, Jakob Eilsø og Claus Arvad - Claus er helt lokal og bor i Bjedstrup på Kirstinelund. Lige før corona udgav The White Album deres nye album Colorama, GAFFA skriver således: Tre år er der gået, siden den danske folk-gruppe The White Album udsendte sit andet album, Songs from the Sun. Men med annonceringen af albummet Colorama rører de nu på sig igen. Førstesinglen Mystery viser endnu engang, hvordan trioen kan skabe maleriske lydbilleder med sin stemningskabende popfolk.’
For at købe/reservere billetter skriv mail til julieaabildgaard@gmail.com, pris: 200 kr, dørene åbnes kl.19.30 og der vil være bar.
 
22. juni 2020 * Så er vores koncert med Die Herren i Dover Kirke flyttet – igen. Nu til tirsdag 11. maj 2021. Billetter sikret til den oprindelige planlagte koncert (2. april 2020) gælder fortsat. I øvrigt er der ’udsolgt’, oplyser Michael Villadsen.
 
   
27. apr. 2020 * Alken Bryghus: forsigtig, kontrolleret genåbning. I en af bryghusets kældre er temperaturen kølige fem grader. Der stod de to første bryg i fustager: Captain Haddock og Black Russian Roulette. Inspireret af den opblomstrende take-away kultur havde bryghuset en take-away for de medlemmer, der kunne. Man medbragte selv rengjort flaske, holdt behørig afstand og kapslede selv. Der er nye initiativer, bl.a. dyrkning af humle hos medlemmerne, en brygmanual under udarbejdelse, og et nyt bryg sættes over. - Og når tiderne tillader det, skal vi have generalforsamling, skriver Knud Erik Jørgensen fra ABC, Alken Brewery Company.
 
   
28. mar. 2020 * Sammen hver for sig - et fotoprojekt - hvem vil være med? Foreløbig har 55 huse tilmeldt sig mit fotoprojekt, der handler om at portrættere så mange som muligt i deres respektive huse i Alken, i den tid vi er blevet bedt om at blive hjemme. Jeg vil rigtig gerne have flere tilmeldinger! Det tager ca. 15- 20 minutter og jeg går blot ind i jeres have / bliver uden for huset, på den tid vi har aftalt. Samlet bliver projektet et tidsbillede på Alken 2020 / under ’coronaen’ og et billede af ikke at kunne være så meget ’fælles’, som vi har mulighed for til daglig. Jeg vil gerne udstille det til sidst og arbejder på at præcisere det, men i alt fald vil alle blive inviteret til udstilling og bobler, når vi må ses igen. Jeg kan kontaktes via sms på #60801499 eller på mail helenehennings@gmail.com. Kærlig hilsen Helene Hennings, Emborgvej 108b.

   
28. mar. 2020 * Troels' hyldest til Nepal. Jeg har udgivet tre af mine engelske sange inklusiv min version af 'Om Mani Padme Nynne', skriver Troels Dilling-Hansen. På den måde hylder jeg Nepal og nepalesiske folk, som har givet mig så meget inspiration og taknemmelighed. Musik og tekster er skrevet på korte eller længere meditative retræter i Danmark og Nepal de seneste 10 år. Pernille Schiøtz, Adam Yogesh Thuesen og Claus Madsen bistår som musikere. Musikken kan downloades på bl.a. Spotify og Apple Music. (Foto: Bastian Birk Thuesen)
 
   
21. mar. 2020 * Storladne Hav med Holger. Tidligere Alken-borger og trubadur Holger Vig har leveret en musikvideo med titlen 'Storladne Hav' og Bebe Risenfors indover. Holger beskriver den som en odysse gennem sindets mørke sider. Tvivl, magtesløshed, selvbedrag. Er der er gud at række ud imod?
  
 
   
24. feb. 2020 * Die Herren i Dover Kirke. Dover menighedsråd står for koncert med Die Herren torsdag 2. april kl. 19.30 i Dover Kirke, skriver Michael Villadsen fra menighedsrådet. Die Herren spiller U2-hits blandet op med sjældne perler. Die Herren skærer U2’s fantastiske sange ind til kernen – hvor det virkelig træder frem, hvor store deres kompositioner og tekster er. Die Herren kendes for at spille på de store festivaller, men de spiller også ofte i kirker. Denne aften er der tale om en akustisk koncert. Se bandets videohilsen om koncerten. Der er fri entre, men det er nødvendigt at sikre sig billet via www.billetsalg.dk. Max 4 billetter per bestilling.
Koncerten afholdes med støtte fra menighedsrådene i Dover, Alling og Tulstrup sogne, Skanderborg Festivalklub, Kulturpuljen Skanderborg Kommune, Rival, Svejstrup Østergård og Kvickly, Ry.
 
   
 
 
   
16. feb. 2020 * ’Når Ravheksen danser på stranden’. Eventyrfortælling ved Susanne Emmysdatter. Kom og bliv ført ind i den fantastiske eventyrlige verden i det helt nye fortællerum i laden på Vædebrovej 4a ved Mossøbrå (en lille fin gå/cykletur fra Alken langs med Mossø) lørdag 29. februar kl. 14. Medbring klingende mønt, stor eller lille guldmønt, en skæv til hatten eller 50 kr., Så giver jeg kage. Velkommen til både store og små. Susanne Emmysdatter. Tlf: 2625 74 08

 
 


 
11. feb. 2020 * Tove indbyder til MoMu-udstilling. Tove Nyholm er ansvarlig for udstillingen 'Når jeg bliver gammel' på Moesgaard Museum. Udstillingen udforsker begrebet alderdom fem forskellige steder i Verden og bringer filosofi, kunst og antropologi i dialog. Åbent til 1. juni.
 
   
19. jan. 2020 * En mørk russerøl var målet på den seneste bryggedag i Alken Bryghus, hvor forskellige bryggehold er ved at lære bryggeudstyret at kende. (Foto: Eric Ballowitz)
 
   
13. jan. 2020 * Blafferforedrag med Simon. ABAF og Mød Verden inviterer til blafferforedraget 'Mød Verden - 15.000 kilometer på menneskelig venlighed'. på Alken Mejeri søndag 2. februar kl. 14. I sommeren 2017 rejste Simon Dalsgaard fra sit hjem i Svejstrup til Kasakhstan og retur igen. Uden brug af offentlige transportmidler, blot ved hjælp af sin tommelfinger, nysgerrighed og tillid til andre mennesker. I sit foredrag fortæller han om sine oplevelser igennem 18 forskellige lande, på 96 dage, og de erfaringer han gjorde sig på sin tur. Glæd jer til at høre historier om, hvordan det er at køre fire timer med et levende får i bagagerummet, sove i et telt park midt i Moskva, mødet med tusindvis af hjælpsomme mennesker og meget mere. Foredraget tager 2 timer og inkluderer en pause med kaffe, the og kage. Pris: Du bestemmer selv, hvad du vil betale for foredraget. Dit beløb går ubeskåret til nye rejseoplevelser.

 
   
13. jan. 2020 * Til Alkens kommende filmnørder. Alken og omegn har gennem årene fostret mange talenter i filmbranchen - som producenter, instruktører og flere andre film-funktioner. Finn Mathiesen fra ABC Film, der tidligere boede på Boesvej, og som mange lokalt husker fra filmen om købmandens åbning, står bag filmskolen dox:world i Aarhus - med speciale i dokumentarfilm og web-produktioner. Så hvis nogen vil gå i film-nørdernes fodspor, så...
 
   
17. dec. 2019 * Og det skete i de dage. Vi skriver søndag 15. december, en diset, mørk og fugtig eftermiddag i det herrens år 2019 lige udenfor den lille landsby Alken, i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt, hos Oldermanden Knud Erik. Alken Bryghus nedkommer med sin førstefødte, som bliver navngivet 'Haddock, Batch 1'. Vi mødtes 12-13 stykker og havde en dejlig eftermiddag med rugbrød, sild, leverpostej og udvalgte øl - og flaskevask, hyggesnak, aftapning og kapselpåsætning. Det blev til 19 liter i fustage og ni flasker ... en smuk, mørklødet øl, der smager fantastisk af en førstefødt at være (forsigtig prøvesmagning, nu skal den stå lidt). Mange hilsner Alken Bryghus / Alken Brewery Company – ABC - Alken (i det tidligere Skanderborgske Rytterdistrikt). ABC har fået egen mailadresse: alkenbryghus@gmail.com. (Foto: Jan Günther Hansen)
 
   
3. dec. 2019 * Årets hovednavn kl. 22 er de gode, gammelkendte Prima Junior, som mange vil huske fra tidligere og som plejer at levere et forrygende show, skriver Jens Langkjær. De spillede senest til Julejazzen i 2015, og vi behøver bare at sige 'ham med de røde bukser', så ved mange, hvem vi taler om! Forinden kl. 20 spiller BJ Hotswing, der spiller glad gypsy jazz og swingmusik og som blandt andet tæller de fra Alken og omegn så kendte Ingrid Robak og Niels Kaas. Fjerde juledag 28. december fra kl. 19.30.
 
   
   
29. nov. 2019 * ABC - Alken Brewing Company. Det nystartede bryggelaugs første forsøg på opstart af et bryg. Mellem 10 og 12 medlemmer var dukket op til en hyggelig aften med fællesspisning i køkkenet. Det tog noget tid at lære det nye udstyr at kende, men med ihærdighed, tålmodighed og en masse gode råd lykkedes det blandt andre Lars Christensen at få gang i gryderne. Både på digital vis, da processen skulle programmeres, og rent analogt med bygmalt, humle og gær, der skulle isættes i rette mængder på rette tidspunkt ved den rette temperatur. Kl. 00.30 kunne brygmestrene så endeligt afslutte første etape i byggeprocessen og efterlade en 25 liters beholder med IPA til sin videre skæbne. (Foto: Eric Ballowitz)
 
   
28. nov. 2019 * Daniel Rye til Alken. Onsdag 18. december kl. 19.30-21 besøger Daniel Rye Alken Mejeri med sit foredrag ‘Mens vi venter - en historie om mennesker på flugt fra klimaforandringer’. Mange kender Daniel Rye fra hans 13 måneders lange fangenskab hos IS, som Puk Damsgård beskrev i bogen ’Ser du månen, Daniel’. Temaet for dette foredrag er dog et helt andet. Daniel vil fortælle om sit arbejde med fotojournalistisk med fokus på klimaflygtninge. Det anslås af FNs Flygtningekommission (UNHCR) at der i år 2050 vil være 250 millioner klimarelaterede flygtninge i verden. Daniels indspark til klimadebatten er baseret på egne oplevelser i mødet med en malawisk familie, som han har fulgt igennem tre måneder fordelt over tre år. En rejse, der også fortælles i hans aktuelle fotobog 'Mens vi venter', som baggrunden for foredraget. Daniel fortæller om sit møde med bonden Mr. Mkundiza og hvordan han herigennem fik et helt nyt syn på verden og en af vor tids allerstørste udfordringer. Billetter til 75 kr. købes her. Jeg sørger for kaffe, skriver Ditte Jensen fra forlaget Book Lab.
 
   
26. nov. 2019 * Dobbelt korkoncert. Aarhusianske Tuned In optræder igen i Alken sammen med Alken-koret - søndag 8. december kl. 15 på Mejeriet. De seks sangerinder i Tuned In synger moderne a capella kormusik, og repertoiret spænder fra pop og rock til jazz og R&B. Koret ledes af Tea Thyrre Sørensen. Til koncerten vil repertoiret være en blanding af velklingende julesange med et twist af jazz samt et par nyligt indstuderede popbaskere. Alken-koret under ledelse af Ingrid Robak optræder med numre af Beach Boys, Stevie Wonder og - Ingrid Robak. Fri entré.  
   
 (Foto fra julemarked i Alken 2018: Peter Abildgaard)
 
   
25. nov. 2019 * De, der kom, havde en fest. Faktisk havde bestyrelsen i ABAF overvejet aflysning på grund af få tilmeldte. Men koncerten med Total Hip Replacement blev ifølge flere af hinanden uafhængige kilder igen en Alken-fest af den slags, hvor der var gang i den på dansegulvet og musikerne gav deres yderste. Fotoet taler for sig selv. (Foto: indtil videre ukendt)
 
   
17. nov. 2019 * Bryggerne. Med Knud Erik Jørgensen for bordenden var der i den forløbne uge stiftende generalforsamling i et nyt ølbryggerlaug i Alken. Knud Erik vil holde alken.dk underrettet, efterhånden som foreningen tager form. (Foto: Jacob Gewitz)
 
   
9. nov. 2019 * Alken Bryghus. Indkaldelse til stiftende generalforsamling i Alken Bryghus, torsdag 14. november kl. 19-21 i Mejeriet, Alken, skriver Knud Erik Jørgensen. Mødet indledes med en orientering om forberedelserne, herunder indkøbet af et Brewmaster 40 bryganlæg og behovet for indretning af et brygrum. Alken Håndbryggerlaug vil stå for aktiviteterne, der ud over ølbrygning mv. også omfatter studieture til egnens små og store ølbryggere samt gæstebesøg af erfarne bryggere. Annonceringen af planerne i forbindelse med seneste fællesspisning gav en entusiastisk respons, så der er grund til at forvente en flyvende start. Vel mødt ! PS: Der vil under mødet blive mulighed for at nyde en øl. (Foto af Hans Hornbek og Erik Overgaard ved bryganlægget: Peter Abildgaard)
 
   
   
7. nov. 2019 * Det poetiske mejeri. Fine boller og runde hindbærsnitter fra ABAF, hyggelys i kandelabre og cirka 40 af os fra Alken og omegn tændte for sanserne, da tre digtere og en mikro-forlægger kom forbi Mejeriet i Alken torsdag aften. Rikke Oberlin Flarup hvirvlede sig ind i en teenagers forvirrede sind med tanker om make up, bryster, tøjvalg, festen og den fyr, hun havde et godt øje til. Jonas Okholm bor i Ry efter udvandring fra Nørrebro. Han læste egne værker med lydligt eftertryk. Den tredje serverede stor entertainment med både fagter, stemmeføring og guitar-ledsagelse, Lars Emil Folder. Christel Sunesen havde åbnet aftenen som repræsentant for det, hun har døbt MIKRO FORLAGENE. Det er en nyskabelse i bøgernes verden, ofte en-mands-virksomheder m/k. For fem år siden fik hun den ide sammen med et par kolleger, at de burde lave en LILLE BOGDAG som pendant til de store bogmesser. Den ide voksede og har i år holdt den femte af slagsen med bøger og forfattere fra 50 små forlag - kvalitetsforlag, mener de selv. Hun fortalte om en ihærdig indsats i spillet mellem forfattere, forlag, bibliotekerne og boganmeldere. Det handler om synlighed. Næste LILLE BOGDAG er planlagt til 6.-7. juni 2020. Se hjemmesiden www.lillebogdag.dk. Borgerforeningens næstformand (og bibliotekar i det civile) Thomas Glud havde skaffet kontakten til de tre digtere og mikro-forlagschefen. En lignende lyrik-aften burde gentages, hviskede mange. Indtil da kan vi læse bøger fra de tre digtere, idet man efterlod en gave til Alken Bibliotek. Borgerforeningen ABAF havde søgt støtte i Kulturstyrelsen. På billedet ses under skiltet (fra venstre) Jonas Okholm Jensen, Rikke Oberlin Flarup, Christel Sunesen og Lars Emil Folder. (Foto og tekst: Peter Abildgaard )
 
   
26. okt. 2019 * Rundt om undergrunden. ABAF byder torsdag 7. november. kl. 19 på en lyrikaften - oplæsning og samtale med tre forfattere: Rikke Oberlin Flarup, ’Telefontesten(ungdomsroman, 2018), Lars Emil Foder, ’Fabelagtigheder(prosa og digte, 2018) og Jonas Okholm Jensen, ’Jeg håber og tror at Twin Peaks vil samle os igen(prosa og digte, 2018). Der sker meget på de små forlag i disse år, og denne aften vil gerne være med til at bringe nogle af de gode, spændende værker fra 2018 ud til flere læsere. Arrangementet ønsker at vise, at det ikke behøver at være smalt og mærkeligt, fordi bøgerne er udkommet på et lille forlag, og man ikke lige har hørt om forfatteren. Kendetegnende for alle tre er bøgernes imødekommenhed og humoren, der på hver sin vis løber som en rød tråd igennem værkerne. Forfatterne vil læse op, Lars Emil Foder vil også spille et par numre, og der vil være åbent for spørgsmål og samtale mellem forfatterne og publikum, skriver Thomas Glud fra ABAF.  
 På aftenen vil der være mulighed for at købe kage og kaffe samt øl, vin og vand. 

 
   
23. okt. 2019 * Lyst til at lege med stemmen? Korleder Line Klinke Solina står for en workshop søndag 10. november kl. 14-16 på Kirstinelund i Bjedstrup. Pris: 150 kr.
 
   
13. okt. 2019 * Kort pause i en intens irsk aften. Syng-med-sange indledte den irsk-danske Tradish-koncert fredag på Alken Mejeri, og så gled det over i medrivende irsk folkemusik, der fik folk ud at danse fra første nummer. Til de tre musikeres utilslørede tilfredshed iøvrigt. Irsk kaffe, irish stew og en velassorteret bar var andre elementer i en vellykket aften. Knap 70 spiste med. (Foto af Vibeke Overgard, der overvejer at købe en cd af guitaristen og vokalisten John Pilkington: Knud Abildtrup)
 
   
6. okt. 2019 * Irsk aften. Det bliver med irske traditioner, både musik og mad den kommende fredag aften - 11. oktober i kulturcentret Alken Mejeri. Orkestret Tradish er irsk-dansk. Det er en ny musikalsk konstellation, men alle medlemmer har tidligere spillet sammen i det traditionelle irske band Moving Cloud. Tradish har gennem årene bevæget sig rundt i – og ikke mindst på tværs af - mange forskellige genrer og traditioner, skriver de selv i et oplæg til besøget i Alken. Med et repertoire, som spænder over både traditionel og nykomponeret musik, sammensmelter orkestret den gamle folkemusik og dens kvaliteter med et nyt og frisk musikalsk udtryk. Musikanterne er Louise Ring Vangsgaard (violin og vokal), John Pilkington (guitar, vokal og irsk bouzouki), Brian Woetmann (irsk bodran, percussion og kor). Det var Gary Craig, som oplevede orkestret et sted ude i landet og blev begejstret. Han spurgte, om de ville spille i Alken, og der var ikke noget, de hellere ville. Han siger, at det er et medrivende orkester med godt humør. Gary har samlet et køkkenhold, som står for månedens fællesspisning, og det bliver i dagens anledning en traditionel irsk stuvning kl. 18. Koncerten begynder kl. 20. Pris er 130 kr. for musik, 80 kr for spisning eller 200 kr. kombineret. Tilmelding til spisning og kombi sker hos Købmanden i Alken. Musikbillet solo kan købes ved døren.
 
   
2. okt. 2019 * Reggae og funk på Mejeriet. En energisk bevægelse, der inspirerer til dans, sang og refleksion, kan vi se frem til, når Aarhus-bandet Total Hip Replacement optræder i Alken fredag 22. november kl. 20. Bandets kerne består af syv aarhusianske musikere, der effektivt sammenfletter og nyfortolker støvet reggae, maskinel dub og funky soul. Bandets gennemslagskraftige budskaber i kombination med dansable grooves og farverige blæser-hooks, sætter sindet fri og hofterne på prøve. I en tid hvor fællesskaber splittes og mennesker fremmedgøres, skaber bandet sammen med publikum nærvær og plads til forskellighed. Publikum har indtil nu danset med til mere end 250 koncerter i ind- og udland, og bandet bliver ved med at forny sig og inviterer nye genrer og musikere med i kollektivet. Entré: 150 kr., og tilmelding til Julie Abildgaard på julieaabildgaard@gmail.com, hvis man vil sikre sig billet. Koncerten er underskudsdækket - en del af 'Liv i Forsamlingshusene'. Arr.: ABAF. (Foto: Kasper Heden Andersen)

 
16. sep. 2019 * Ingen optræder med Intet. Vi er en ny musikgruppe som gi'r en lille gratis debut-koncert i BrugZen i Bjedstrup, Bjedstrupvej 31a torsdag 26. september kl. 19.30. Vi kalder os Ingen, og vi spiller numre fra vores første cd, som endnu ikke er kommet på gaden, men som hedder Intet. Musikken og sangene er skabt af Troels Dilling-Hansen på hans retreats gennem de seneste 10 år, og nu er der opstået en gruppe omkring det, med Claus Madsen på bas, Adam Yogesh Thuesen på elguitar, Pernille Schiøtz og Troels på akustisk guitar og sang. Vi håber du har lyst til at komme. Det varer nok en times tid. Bagefter vil der være en kop te/kaffe. Kærlig hilsen Ingen.
 
15. sep. 2019 * Lyrik på Mejeriet. I efterårets program byder ABAF torsdag 7. november på en lyrikaften med tre forfattere: Rikke Oberlin Flarup, Jonas Okholm og Lars Emil Foder. Oplæsning og cafehjørne. Nærmere info kommer.
 
   
10. sep. 2019 * Rasmus' vinder-kortfilm kan ses - og han efterlyser stemmer. 'Mount Everest' er titlen på den kortfilm, tidligere Alkenborger Rasmus Nyholm Schmidt vandt prisen 'Bedste danske kortfilm' på årets OFF, Odense Film Festival med. Nu kan den ses via filmmagasinet EKKO's hjemmeside. De næste tre uger sammensættes en Top 10 på magsinets shortlist, og Rasmus appellerer til at få stemmer for at komme med: 'Kunne godt bruge Alkens hjælp', skriver han. Se filmen her. 

 
   

4. sep. 2019 * Rasmus Nyholm Schmidt vinder kortfilmpris. 'Mount Everest' er titlen på en kortfilm, som tidligere Alkenborger Rasmus Nyholm Schmidt står bag. På årets OFF, Odense Film Festival, vandt han prisen 'Bedste danske kortfilm'. Tillykke!

 
   
1. sep. 2019 * Irsk folkemusik til Alken. ABAF har fredag 11. oktober planlagt en Irsk Aften med fællesspisning, koncert og dans med det irske band Tradish, der lever traditionel irsk musik.
 
   
30. juni 2019 * Klangbund. En af Alkens til lejligheden sammenstillede og -spillede grupper er Allken All Stars - men det er som regel nogle andre - ogg som regel mere indendørs. Her ses derimod et overvejende udendørs sankthans-ensemble, som i år ved Vædebro bestod af Martin Ellleby på kasse, Lena Gregersen på sax, Ingrid Robak på bas, Marlies Warming syngende, Trine Holm på guitar og sang og Henrik Franck på guitar. Kristen Hofgaard Warming på violin og Poul Ganer på fløjte var også med. (Foto:Peter Abildgaard)
 
   
4. juni 2019 * Min afgangsfilm fra Den Danske Filmskole har snart premiere og vil i den forbindelse blive vist i Århus i Nordisk Films biograf på Skt. Knuds Torv i Aarhus, skriver tidligere Alken-borger Mads Mengel Nielsen, der gerne vil invitere alle, der har lyst, til at se med. Det foregår mandag 24. juni kl. 19, og billetter koster 50 kr. - for alle seks afgangsfilm, hvor Mads’ kommer som den første: ’Forestillingen om Juliane’. Køb billet her. Mads er med-manuskripforfatter og instruktør, bl.a. Nicolas Bro og Thomas Gabrielsson er på rollelisten.
 
   
29. maj 2019 * Autentisk familiefotografi hedder en af kategorierne på Helene Hennings' nyetablerede hjemmeside Helene Hennings Fotografi. Familien Glud/Bliksted på Emborgvej 111 var så heldige at få besøg af Helene, og det kom der blandt andet dette søster-skud ud af: Lily Marie og Jo Anna i haven. Andre kategorier er Tørklæder, Personlige portrætter, Portrætter, Efter forliset og Autisme.

 
 
   
11. maj 2019 * Musikhistorie. Stig Møller og Peter Ingemann. Saxofonen fra Moonjam samt trommerne fra Kim Larsens Bellami og ’På Slaget 12’. Det var rockmusik og poesi på højt niveau. Koncerten i Mejeriet 10. maj fortalte, at salens nyindretning er vellykket, lys og lyd, loftet og resonansen. Denne gang var scenen bygget ved vinduerne med front mod køkkenet. Se billedet. Det gav bredde og dermed nærhed mellem musikere og tilskuere. Her udfoldede de fire sig få meter fra os, ja nærmest midt imellem os cirka 120 begejstrede tilskuere. Fire fænomenale musikere, to af dem endda veteraner med debut engang i midten af 1960'erne. Fint, at de vil tilgodese små spillesteder som Alken Mejeriet. Vi sang med på kendte sange fra Stig Møller, men også ’Oppe i træet sidder sgu jeg’ og ’Herfra hvor vi står’, som er store monumenter i den danske rockmusik. Se flere billeder med Stig Møller, Peter Ingemann, Hans Fagt og Jens Haack på Alken Facebook. (Foto: Peter Abildgaard)
 
2. maj 2019 * Toner til nærvær i dødsprocessen. Foreningen for Nærvær omkring Døende arrangerer en aften på Mejeriet tirsdag 28. maj kl 19-21.30 med Marie Falk, som er musikterapeut på Sct. Maria Hospice i Vejle. Hun er min kollega og meget dygtig til sit arbejde. En gudsbenådet musiker, skriver Birgit Bune. Marie Falk arbejder til daglig som musikterapeut med at skabe nærvær og lindring til døende og deres pårørende på hospice. Hun vil fortælle om, hvordan hun anvender musik og lyd til at støtte den døende og de pårørende i at finde den ro og det nærvær, de har brug for, for at kunne tage afsked med livet og hinanden. Hun vil understøtte fortællingen med levende musikeksempler og lave små musikalske pauser undervejs, så tilhøreren selv får mulighed for at mærke på egen krop, hvordan toner og musik kan støtte en så dyb, eksistentiel proces som dødsprocessen. Pause med kaffe og te. Pris: 100 kr.

 
   
23. april 2019 * Færre søger asyl i Danmark, mens antallet af flygtninge i verden stiger - så hvad med EU's rolle? Ved du, hvad du vil stemme til Europa-parlamentsvalget søndag 26. maj? Netværket Mossø for Mangfoldighed sætter EU's flygtningepolitik på dagsordenen på et vælgermøde med kandidater fra mindst fem partier/lister og prof. dr. jur. Jens Vedsted-Hansen med specialer i bl.a. asyl- og immigrationsret torsdag 9. maj kl. 19.30 på Alken Mejeri.
 
   
30. mar. 2019 * Stig Møller Trio til Alken. Stig Møller Trio spiller forårskoncert i Alken, på Mejeriet fredag 10. maj kl. 20. Der er fredagsbar inden koncerten, oplyser Julie Abildgaard fra ABAF. Book din billet allerede nu på julieaabildgaard@gmail.com(Foto af Peter Ingemann, Stig Møller og Hans Fagt: Susanne Mertz)
 
   
4. feb. 2019 * Helle holder tegnekursus på Mejeriet. Helle Kjærsgard, Emborgvej, inviterer til tegnekursus for begyndere og let øvede: 'Klassisk tegning med et tvist' seks torsdage på Alken Mejeri - første gang 7. marts. Se Opslagstavlen.
 
   
26. jan. 2019 * Jane fra Kirstinelund debuterer som romanforfatter. Fredag 1. februar fra kl. 17 holder Jane Mondrup fra Kirstinelund i Bjedstrup reception for sin debutroman Zeitgeist, hvor genrerne science fiction, fantasy og steampunk blander sig. Romanen udkommer på forlaget Vandkunsten, og receptionen foregår i Vogn 1 på Godsbanen i Aarhus. Alle er velkomne. Se Janes hjemmeside og læs de første tre kapitler gratis.
 
   
11. jan. 2019 * Ny bog fra Tredje september. Næste bog på vores nye forlag Tredje september hedder Quattro stagioni og er tredje bog af Mads Eslund, som selv kommer fra den anden side af Mossø - Brædstrup-Voervadsbro-området, skriver Frede Møller Gregersen. Der kommer til at stå et frieksemplar til lån på biblioteket - en sand ære at stå der! - og fem eksemplarer til håndsalg ved Købmanden i Alken. 'Quattro stagioni er fire slices: tre med grønt – svampe, artiskokker og oliven – og en med skinke. Tre genskrivninger og noget, der kunne ligne erindringer', lyder det i omtalen.
 
   
1. jan. 2019 * Palæstina 2018 - med egne øjne. Ann Bertelsen fra Alkenvej indbyder nu til en rejsefortælling med billeder fra Palæstina i efteråret på Mejeriet søndag 20. januar kl. 10-12. Indtryk fra et Mellemfolkeligt Samvirke-højskoleophold i Betlehem med udflugter til en række konfliktpunkter på Vestbredden, NGO’er, organisationer, flygtningelejre mv. 600.000 israelere er nu ulovligt bosat på den besatte Vestbred, og israelerne styrer med hård hånd og stor uretfærdighed vandforsyning, trafik, byggeri osv. i det palæstinensiske ’selvstyreområde’. Foredragsholder Hans Ege Jørgensen var rystet over det, han så og hørte. Han suppleres af Ann og evt. andre deltagere. Arr.: ABAF, gratis adgang.
  
 
  


                                                            

  

 
 
 
Uge 20 2019 * Flygtningesituationen i Europa til debat. 50 mennesker fra nær og fjern var med til netværket Mossø for Mangfoldigheds vælgermøde op til EP-valget søndag 26. maj. Ikke mindst solidariske løsninger EU-landene imellem var på tapetet. (Foto: Mie Bergmann)
 


 
 
 
 
 
 
Lørdag 14. oktober på Alken Mejeri: Hjemmelavet æselfunk med Satori Boost. Arr.: ABAF.


 
 
 

 
 

 
 
Dissing og Las Trio lørdag 31. oktober kl. 20 på Alken Mejeri. Arr.: ABAF. Entré: 150 kr. Tilmelding: tlf: 26999959 eller E-mail: sos_ole@hotmail.com.
 
 
 
Den bolivianske teatergruppe Teatro Trono optræder  på Mejeriet mandag 26. oktober. Teatro Trono er børn og unge med
et vildt fedt engagement og lyst til at formidle deres liv i El Alto i Bolivia.
Arr.: Torben Nielsen og ABAF.

 
 
 
Trouble Cats spillede på Alken Mejeri lørdag 28. februar 2015.

 

 

 

 

Se plakat i stort format

 
Susanne Emmysdatters nye cd "Ravheksen".