Forside
Borgerforening
Bestyrelse
Historie
Generalforsamlinger
Vedtægter
Sankthans 2007
Organiseringen af ABAF's aktiviteter
Tovholdere
Fællesspisning
Byfest
Bhutan-gruppen
Borgerforening 2018
Borgerforening 2017
Borgerforening 2016
Borgerforening 2015
Borgerforening 2014
Borgerforening 2013
Borgerforening 2012
Borgerforening 2011
Borgerforening 2010
Borgerforening 2009
Borgerforening 2008
Borgerforening 2007
Fastelavn 2011
Alken-Alken-Alken
Referat Trafikgruppen
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 
 


Alken Borger- og Aktivitetsforening - ABAF

 

 
 
13. nov. 2022 * Sidste historie på det gamle alken.dk. Efter 15 år i samme klædning skifter den hyperlokale netavis nu så at sige tøj. Meget vil se anderledes ud, fotos bliver vist bedre, GDPR-regler overholdt og upload af indhold forenklet. Grundideen er uforandret: At synliggøre hvad der foregår i Alken og omegn - indadtil og udadtil, at være et uundværligt landsbymedie til gavn for folk, foreninger og andre fællesskaber.
Når de kreative kræfter går sammen, så kan det blive fantastisk hvad der kommer ud af det. Thomas Fink fra ThinkData sammen med Jan Mikael Granner fra IT-coachen.dk og redaktør Knud Abildtrup fik med bestyrelsen i ABAF i ryggen tryllet et nyt website frem til alken.dk. Det gamle alken.dk flytter vi til et arkiv, sådan at alt er bevaret med et link til det på det nye website. Vi glædes over det nye stærke samarbejde som sikkert kan kaste meget spændende af sig i fremtiden.
Knud Abildtrup redigerer og Peter Abildgaard skriver og fotograferer - sammen med alle jer, der så flittigt bidrager. Dette er til gengæld ikke første historie på det nye alken.dk, som i al hemmelighed har været i gang siden maj, mens vi har prøvet os frem. Sitet kommer til at se ret godt ud på en mobil, prøv selv at se. Nyhedsbrevet søndag 13. november markerer skiftet.
Du er velkommen til at komme med forslag til omskiftelserne, som langt fra er helt på plads. Vi tager det hele lidt ad gangen. Skriv til knudabildtrup1@gmail.com

8. nov. 2022 * Danseforestilling med sten på mejeriet. Vi har fået en danseforestilling foræret af Palle Granhøj fra Granhøj Dans, skriver Julie Abildgaard fra ABAF: Søndag 20. november kl. 16 på Alken Mejeri. En forestilling  - Stone-Face-Book - af Palle Granhøj skabt i tæt samarbejde med og i materiale skabt af performeren Mikolaj Karczewski.
Det er e
n forestilling om en mand og hans tilknytning til sten. Forestillingen er en solo med den prisbelønnede danser Mikolaj Karczewski. Granhøj Dans bruger altid sin egen obstruktions metode til skabelse af nye værker – i dette tilfælde er det med stenen som udgangspunkt. Sten i alle størrelser, udformninger og vægt. Gennem finurlig animation blæser Mikolaj liv i stenene, og de får nærmest en personlighed.

“Der er tydeligvis tale om et personligt projekt for den polske danser, der trækker på sine personlige erfaringer i en verden af sten. Mikołaj Karczewski formår at vise sin dansemæssige alsidighed i de vidtspændende musikvalg. Og vi aner et ungt menneske med en ukuelig livlig fantasi og en bred livgivende musikalitet.” Michael Søby,Cphculture


Efter forestillingen kan publikum betale på mobile-pay hvis de har lyst og til en pris de selv bestemmer.

23. okt. 2022 * Søvn og immunforsvaret. Så er der igen naturvidenskabeligt foredrag på Alken Mejeri - streamet fra Aarhus Universitet, arrangeret af ABAF: Næste gang er tirsdag 25. oktober kl. 18.45-21 ved lektor i neurofysiologi Birgitte Rahbek Kornum, Københavns Universitet: Søvn og immunforsvaret. Gratis entré. 
7. okt. 2022 * Bordtennis mandage kl. 17-19 på Mejeriet. Alle er velkomne, skriver Gitte Trenckner. Vi mangler spillere, så har du lyst og mulighed, så mød op. Du må også gerne nøjes med bare at komme en time.
4. okt. 2022 * Legestue på Alken Mejeri onsdage kl. 9-12. For børn i alderen 9 måneder til 2 år samt forældre. Vi er en håndfuld forældre med små børn, der blandt andet har mødtes i mødregruppe og nu mødes på Mejeriet hver onsdag til sang og leg, skriver Ida Leucena Lund fra Svejstrup. Det er et hyggeligt og uformelt rum, hvor vi i fællesskab sætter rammen for samværet. Det er gratis at deltage i legestuen, hvis I er medlemmer af Alken Borger- og Aktivitetsforening. Kom forbi til leg eller skriv til Ditte på 60150250, hvis du har spørgsmål.
 
21. sept. 2022 * 3.800 mio. års spejling. Så er der igen naturvidenskabelige foredrag på Alken Mejeri - streamet fra Aarhus Universitet, arrangeret af ABAF: Næste gang er tirsdag 27. september kl. 18.45-21 ved professor i geologi Minik Rosing, GLOBE Institute, Københavns Universitet: Jorden og livet – 3.800 mio. års spejling. Den jord vi lever på i dag, er en markant anderledes end den der blev dannet for 4.500 millioner år siden. Gennem tiden har Jorden og livet både spejlet og påvirket hinanden. Nu er vi mennesker i gang med at ændre Jorden i en ny og hidtil uset retning. Gratis entré.
9. sept. 2022 * Bestyrelsen i ABAF har evalueret byfesten. Læs om, hvordan det hele spændte af, og hvilke erfaringer, der er gjort. Samt om hjælp til Dylan-arrangement og medlemspriser til arrangementer på det seneste bestyrelsesreferat.
 
24. aug. 2022 * En aften med Johannes Andersen & The Overheads er en aften med gode rock-sange om hverdagen og et samfund i udvikling, krydret med sjove og tankevækkende fortællinger om livets små og store udfordringer. Der tages udgangspunkt i de fire album, Johannes Andersen har udgivet med egne sange og med Bob Dylan sange på dansk med perspektiver og fortællinger om bl.a. Dylan, musik, liv og måske også penge. Det kan ikke skjules, at Johannes Andersen også er samfundsforskeren fra AAU. Se mere på www.johannesa.dk – og hør mere på Spotify og andre digitale tjenester. Johannes Andersen & The Overheads består af: Johannes Andersen (guitar og vokal), Ole B. Jensen (guitar), Jens Askehave (bas) og Jacob Dreyer (trommer). Lørdag 1. oktober fra kl. 19.30 - Arr. ABAF.
 
21. aug. 2022 * Vinderholdet fra bydysten: Thomas Fink, Jeppe Langhoff Sørensen, Anna Krämer, Ebbe Louis og Thomas Glud. Frej kom ikke med på billedet. (Foto: Rasmus Arentsen)
 
21. aug. 2022 * Børnenes fest. I et godt hjørne af fællespladsen kunne de yngste børn holde deres egen danse- og sangfest. Lene Bay sang for og dansede med børnene. Et orkester med Ingrid Robak og Anne-Mette Granner sørgede for den musikalske baggrund. Det hvirvlende foto v. Peter Abildgaard.
 
21. aug. 2022 * Gamle Ole. Ved byfestens ordinære bankospil blev nummer 90 udtrukket fire gange, usædvanligt eller heldigt. I Alken har vi den særlige sidegevinst, at vi kan præsentere den person, som over hele landet lægger navn til dette nummer, nemlig Gamle Ole (Nielsen). (Foto og tekst: Peter Abildgaard)
18. aug. 2022 * Eventyr i bålhytten. Der er endnu et tilbud til programmet på legepladsen på lørdag til byfesten: Susanne Emmysdatter fortæller Eventyret om den lille hvide hund for små børn, større børn og voksne i bålhytten på legepladsen kl. 13.
 
 
 
 
 
10. aug 2022 * Gakket og anderledes. Peter Due har sendt en video om, hvad vi kan vente os til byfesten. På mejeriet lørdag 20. august kl. 17.
 
9. aug 2022 * "Roselil På Tour” rejser rundt i hele landet med sjove, kærlige børnesange til hele familien og lægger også turen forbi Alken Mejeri søndag 14. august kl. 14-17. Sangene handler om det, der rører sig hos og i børn nu i vores samtid. Den første børnesang skrev Annamarie Roselil Søndergaard i dette koncept, ”Hvad er det der sker”, som er spillet over 28.000 gange på YouTube og spillet på Ramasjang og p4. Annamarie Roselil Søndergaard spiller guitar og synger, mens kontrabassisten Jalde Rander bakker op, og børnene bliver inddraget musikalsk. Når koncerten slutter kl.15, kan man besøge en lille cafe som byder på lemonade, iskaffe og kager i lange baner. kl.15.30 står Annamarie Roselil for en sangskriver-workshop for børn mellem 5 og 10 år, hvor vi i fællesskab skriver en helt ny børnesang! Workshop er inkluderet i entre-prisen. Entre: 50 kr for både børn og voksne. Arr.: Alken Borger og Aktivitetsforening.
 
8. aug. 2022 * Hygge - klargøring – fællesskab - Legepladsen. Dennis Hardon (Alkenvej 108) har i den seneste tid været foregangsmand for at shine Legepladsen op. Godt gået Dennis og kæmpe TAK. Om 14 dage er der byfest. Bord/bænkesættene mangler at blive slebet med groft sandpapir, efter Dennis har renset dem med højtryksrenser. Bærbuskene på højen mangler at blive befriet for snerlerne.
Så hvis nogle har lyst til at gå sammen og hygge dernede i løbet af ugen - og evt har en rystepudser eller lign - er I så velkommen til at gå i gang. Søndag 14. august. kl. ca 15 vil jeg være på legepladsen - med rystepudser, hakkejern, beskæresaks m.m. - og en termokande kaffe og en kage. Håber at nogen har lyst til at være med.
Venligst Karin Fosdal, tlf 6131 7237

.
 
5. aug. 2022 * Banko, hønseskidning og quiz.. Opstillingshold: Vi stiller op i Mejeriet og på Fællespladsen fra kl.15 og resten af aftenen fredag 19. august. Hvis man mangler en opgave, kan man orientere sig på To-Do listen i køkkenet i Mejeriet. Jo flere hænder jo bedre! Bæredygtigt Banko: Der medbringes EN genbrugsgave pr. husstand. Den må være ny, brugt, hjemmelavet, spiselig eller kunstfærdig - kun fantasien sætter grænser. Børne-gaver er også velkomne men der er ikke en regel eller fordelingsnøgle. Der udvælges en lille håndfuld gaver som bruges til "Én eller anden Quiz" kl.17. Byfesten om aftenen koster 200 kr. for voksne, 75 kr. for børn (mad og musik kan også købes hver for sig). Man kan betale hele dagen i baren, hvorefter man får et armbånd, der gælder til mad og musik. Alle er velkomne, både fra nær og fjern, og der er ingen tilmelding til fællesspisning. Morgenmad er gratis, medbring gerne en kop til kaffe, så vi sparer lidt på plastik. Der kan købes bankoplader under morgenmaden. På fællespladsen er der bar og aktiviteter, der kan betales med mobilepay og kontanter. Man er velkommen til at tage havestole eller tæpper med og alle musikalske indslag er velkomne. Kl.17 er der "Én eller anden Quiz" med Peter Due i Mejeriet - temaet er Alken og det er både for børn og voksne. Det er gratis at deltage. Det bliver stort og sjovt med masser af fart over feltet! kl. 18 begynder fællesspisningen, men der er mange, der skal have mad, så ha´ tålmodighed med tidsplanen. OBS: Medbring selv service til maden. Oprydning: Vi rydder op i fællesskab søndag 21. august fra kl.10, både i mejeriet og på fællespladsen. Jo flere jo bedre, og en halv time er bedre end slet ingenting. Vi løfter i flok! Hvis du har lyst til at hjælpe med noget praktisk, så kom fredag kl.15 eller giv besked til Julie på 20770623.
31. juli 2022 * Byfest-møde hos Karin. Op til byfesten er der forberedende møde hos Karin Fosdal, Alkenvej 67 C onsdag 3. august kl. 20,  oplyser Julie Abildgaard.
 
1. juli 2022 * Fra Roskilde Festival til byfest i Alken. Aarhus-bandet Total Hip Replacement optræder til byfesten lørdag 20. august, oplyser Julie Abildgaard, der kalder det en power booking, og at bandet lige nu spilller til Roskilde Festival. Bandets kerne består af syv aarhusianske musikere, der sammenfletter og nyfortolker støvet reggae, maskinel dub og funky soul. Det gælder ifølge bandet dansable grooves og farverige blæser-hooks - om at sætte sindet fri og hofterne på prøve. De optrådte også i Alken i november 2019. (Foto: Kasper Heden Andersen)
 
25. juni 2022 * Som om hele Alken på få minutter blev samlet i den lille park ved Vædebro. Sikk’n en aften med et mylder af børn og voksne, meget mad fra et flittigt køkkenhold, lidt at drikke og meget at snakke om, byens orkester spillede til et flammende bål uden heks og alle sang midsommerens vise. Rasmus og det nye bådhold slæbte fartøjet hen til stranden, og børnene legede sømænd. Mange af dem badede og nogle få svømmede langt ud, men sikkert. Knud og Sanne sejlede også deres flåde hen i mylderet, og endnu flere soppede. Det måske bedste var, at der var varmt vejr og solskin, lige til den gik ned. (Tekst og fotos: Peter Abildgaard) 
 
 
 
 Foto fra bydysten under byfesten 2021: Peter Abildgaard
20. juni 2022 *  Hønseskidning til byfest. Hvordan hønseskidning kan bidrage til en sjov byfest, må vi nok vente til selve byfesten med at opleve. I hvert fald bliver det en af aktiviteterne. Byfestudvalget er blevet udvidet og består nu af Jens Langkjær, Anna Krämer, Julie Abildgaard, Helle Petersen, Gitte Møller Madsen og Rasmus Arentsen. Flere er velkomne til næste møe, som annonceres i starten af august. Flere af arbejdsgrupperne søger folk:

Bar: Helle, Jens og Gitte, 1-2 søges.
Morgenmad: Julie + Anna.
Bæredygtigt Banko: Anna, 2 søges.
Børneaktiviteter:
Børnedans: Lene Bay.
Børnehjørne med tombola: Søges.
Skattejagt/O-løb: søges.
Musik: Julie.
Bydyst: Jens - en søges.
Pølsebod: Asmund.
Hønseskidning: Kristina og Thomas.
Skydetelt: Rasmus og Helle.
Madhold: Julie - seks søges.
Henvend jer gerne til en af de ansvarlige, kontaktinformationer kan fåes hos Julie f.eks. Byfesten er lørdag 20. august.
 
5. juni 2022 * Billigere overnatning. Det bliver billigere at overnatte i shelter på Fællespladsen, nemlig fra 50 til 30 kr. - dog 20 kr. for medlemmer af ABAF, fremgår det af ABAF-bestyrelsens seneste referat. Her kan man også læse om byfest, fredagsbar, fællesplads-indretning og pjece til nyankomne.
8. maj 2022 * Byfestgruppe på vej. I første omgang er Julie Abildgaard og Jens Langkjær i spidsen for årets byfest, fremgår det af ABAF-bestyrelsens seneste referat, hvor man blandt andet også kan læse om festøkonomi, shelterplads, legeplads, kulturpulje og alken.dk.
16. apr. 2022 * På rumsafari blandt Mælkevejens planeter er overskriften på det næste streamede foredrag på Alken Mejeri tirsdag 26. april kl. 18.45. Professor i astrofysik Hans Kjeldsen fortæller om, hvordan astronomer via teleskoper på satelitter de seneste knap 30 år har opdaget flere tusinde exoplaneter, dvs. planeter omkring andre stjerner end vores egen Sol. Hør om fund af vandplaneter, klippeplaneter og gigantiske gasplaneter. Arr.: ABAF.

14. apr. 2022 * Hjertestarter og Hjerte Løber. Vi vil nok alle sammen ønske, at der er en der kan “hjælpe”, hvis du eller den du står og taler med pludselig faldt om med hjertestop, og måske håber vi bare på, at det aldrig sker, skriver Karin Fosdal. Til informationsmødet torsdag 7. april kom der 3 personer, og 2 havde skriftlig sagt de var interesseret. Se oplægget på alken.dk under Borgerforening 13. marts 22.
Denne lille interesse kan skyldes, at vi er mange som via arbejde eller andet sted får tilbudt førstehjælps kurser, og dermed føler os “klædt på" til en sådan situation - og det er jo super. Men er vi “klædt på" til hjertestarteren?
Alken har en hjertestarter. Det interessante er, om vi er tilknyttet Trygfondens Hjerte Løber App - for hvis vi ikke er det, vil hjertestarteren ikke komme i brug hurtigt nok, i tilfælde af hjertestop som bliver meldt via 112-alarmen, fordi der ingen personer er i området at “kalde på”.
Selvom vi kun var 4 personer denne aften besluttede vi alligevel at:

1. Der skal ikke oprettes nogen aktivitetsgruppe under Dansk Folkehjælp 2. Vi får vores kompetente medborger Gitte Trenckner - medicinsk hjertesygeplejerske - og Edel Laursen - intensiv sygeplejerske - til at indkalde til 2 timers undervisning i hjertestarter og førstehjælp til hjertestop en søndag fra kl 10-12
3. Opfordre alle der har lyst til at vide mere om førstehjælp ved hjertestop - se linket
Sådan redder du liv
4. Opfordre alle der tænker, de gerne kan og vil være Hjerte Løber - se linket Hjerte Løber og meld dig.

Kom gerne og spørg ind - Karin Fosdal 6131 7237

 
 (Foto: Marlies Warming)
14. apr. 2022 * De bløde trafikanter i Alken. Sæt kryds i kalenderen tirsdag 3. maj, hvis du interesserer dig for den trafikale situation i Alken. Det gælder et informationsmøde om sikring af bløde trafikanter på Mejeriet i Alken. To eller tre af forvaltningens medarbejdere vil komme ud og tale med os om muligheder og udfordringer i forbindelse med to forskellige projekter:
 • Sikring af gående og cyklister inde i Alken by, herunder fartdæmpende foranstaltninger.
 • Cykelsti fra Alken til Skanderborgvej.

Dagsorden og præcist klokkeslæt for arrangementet følger senere. Bemærk, at der er tale om et informationsmøde, hvor vi har mulighed for at stille spørgsmål og blive klogere, ikke et debatmøde. Det politiske arbejde vil fortsætte derefter. Ingen af de to projekter er pt. vedtaget af byrådet.

Vi glæder os til at se jer!
Hilsen Hanne Lisbeth Nielsen, Feline Schiøtz, Marlies Warming , Laura og Aske Drost.


 
27. mar. 2022 * Flagermus er overskriften på det næste streamede foredrag på Alken Mejeri tirsdag 29. marts kl. 18.45. Sansefysiolog Peter Teglberg Madsen fortæller om de små flyvende jægere, der ved ekkolokalisering kan fange deres byttedyr ved hjælp af svage ekkoer i det halve sekund, der går fra et byttedyr opdages, til det skal fanges i høj fart. Arr.: ABAF.
13. mar. 2022 * Hjertestarter- Hjerteløber- Førstehjælp. Alle interesserede inviteres til et informationsmøde om hvordan vi i fællesskab sikre hinanden ved akutte ulykker og hjertestop torsdag 7. april kl. 19.30 på Mejeriet. I 2016 forærede Dansk Folkehjælp Alken en hjertestarter og et udvidet førstehjælpskursus for 12 personer. Sidenhen har vi selv skulle holde hjertestarteren vedlige. Det koster små 1.000 kr. pr år samt ekstra reparationer der kan opstå. Hjertestarteren er koblet til 112-alarmen, som kan henvise til den. Samtidig kan 112-alarmen via en app: “Trygfondens Hjerteløber” kontakte folk som er registreret i appen til at assistere ved behov.

 • Gad vide hvor mange i Alken og omegn der er registreret i appen?
 • Gad vide hvor mange der gerne vil vide mere derom?
 • Gad vide hvor mange der har lyst til at blive registreret i denne app?

 

Vil du lade dig registrere, hvis der var mulighed for at få opfrisket viden herom, enten ved undervisning af kompetente sundhedsfaglige folk fra området eller via Dansk Folkehjælp (vi danner en "Gruppe" under dem, uden bestyrelse og generalforsamling etc) som tilbyder årlige opfriskninger til 16 personer.
Vi håber, at I er rigtig mange som vil komme - både jer der evt. har lyst til at blive registreret, og jer der vil høre om muligheder for hjælp i vores område. Kontakt mig gerne for evt spørgsmål.  vegne af ABAF Karin Fosdal, alken67c@gmail.com, 6131 7237


13. mar. 2022 *  Hurra - Jens Langkjær har valgt at gå ind i ABAF-bestyrelsen. Bestyrelsen er rigtig glad for, at Jens har taget den beslutning, så vi som by har en fuldtallig bestyrelse og et godt miks af gamle og nyere beboere, og det samme gør sig gældende i alder, skriver Karin Fosdal.
 
 Byfesten blev fremhævet som noget af det største i et ellers corona-passivt år 2021. (Foto: Peter Abildgaard)
11. mar. 2022 * Endelig kunne ABAF holde generalforsamling til tiden, 10. marts på Mejeriet. Det blev dog usædvanligt på den måde, at der til sidst ikke kunne sammensættes en fuldtallig bestyrelse. Der var kun mødt 14 medlemmer ud af foreningens cirka 180. Ingen af dem havde mulighed for at lade sig vælge, så indtil videre fortsætter man med en suppleant. Bestyrelsen fik af generalforsamlingen myndighed til at stemme dørklokker og selv finde det nye medlem. Det bliver sådan, man gør. Med mindre en eller anden nu melder sig frivilligt til formanden, Julie Abildgaard. Hun blev genvalgt, og det blev kassereren, Asmund Bertelsen også. Bestyrelsen består desuden af Karin Fosdal og Andreas O. Jensen. Som suppleanter valgtes Helle Petersen og Anna Krämer.

Bag den hurtige forkortelse ABAF gemmer sig foreningens rette navn, Alken Borger- og Aktivitets-Forening. Formandens beretning nævnte nogle nyheder, nemlig: Hjertestarter. Forhandlinger ender sandsynligvis med, at ABAF overtager den uden udgift og derefter selv står for driften. Hjertestarteren hænger på muren ved indgangen til Mejeriets fordør. Næste opgave bliver at oprette førstehjælpskurser og at udpege hjerte-løbere. Fællespladsen og shelters: Nye regler er nu indført for ophold og udleje, betaling, parkering nu kun ved stationen, dog handicap-parkering tilladt. Legeplads: ABAF søger og får tildelinger til nye legeredskaber på fællespladsen, og et udvalg arbejder med indretningen. Arrangementer i 2021. Stort var det, da vi 12. juni, i fællesskab i Alkens foreninger markerede genåbning efter corona. Det næste var et brag af en byfest 21. august. Regnskab. Kasserer Asmund Bertelsen kunne præsentere et beklageligt rødt tal, nemlig et underskud for 2021 på 4.573 kr. Der var en rimelig forklaring på uforudsete udgifter, og han anså det ikke som værende et stort problem.
Der er medlemsfremgang for tiden. Da foreningen er inde i perioden med de sidste kontingent-indbetalinger, kendes det nøjagtige tal ikke, men der er mellem 180 og 190 medlemmer. Kassereren sagde, at økonomien kun lige balancerer, men ellers er tilstanden ok. En lille regulering af kontingenterne blev vedtaget. Den nuværende rabat for pensionister bliver i princippet afskaffet, så alle skal betale 200 kroner om året. Nedslag til 100 kroner kan dog aftales med bestyrelsen i særlige tilfælde. Ændringen vil ske ved betalingen for 2023. Der er i øjeblikket 21 betalende pensionister.
Flere detaljer fremgår af det officielle referat fra generalforsamlingen. Det vil inden længe ses i ABAF-bjælken i menuen til venstre, også regnskabet. (Tekst: Peter Abildgaard)


6. mar. 2022 * Ekstrem fordøjelse er overskriften på det næste streamede foredrag på Alken Mejeri tirsdag 15. marts kl. 18.45. Zoofysiolog Tobias Wang foredrager. Slanger trives, modsat os mennesker, med at æde enorme måltider efter lang tids faste. Hør om hvordan forskere med udgangspunkt i slangers ekstreme fordøjelsessystem prøver at blive klogere på hvordan dyr og mennesker overlever langvarig faste. Arr.: ABAF.
 
27. feb. 2022 * Hele 60 børn var til tøndeslagning. Det er ikke længe siden, de voksne fyldte mest til borgerforeningens fastelavnsarrangementer, men nu har børnene taget over. Med eftertryk - hele 60 var med søndag formiddag. Kattekonger og -dronninger: Vugestue/dagplejegruppe: Villum, Boes. Børnehave: Noa, Alken. Indskoling: Eigil, Alken, blev konge, og Jo Anna, Alken, dronning. Mellemtrin: Viggo, Boes blev dronning, Charlie, Alken konge. Voksne: Dronning blev Laura, Alken, og konge Rikke, Boes. Bedst udklædte: Vilma fra Boes - som var et juletræ og på fotoet ses svingende køllen.  (Foto: Peter Abildgaard)
19. feb. 2022 * Klimaforandringerne er overskriften på det næste streamede foredrag på Alken Mejeri tirsdag 1. marts kl. 18.45. Arr.: ABAF. Aftenens forelæser, Jens Hesselbjerg Christensen, har været hovedforfatter på flere kapitler om regionale klimaændringer i FN's klimapanels rapporter.
 
16. feb. 2022 * Kursus i vilde oste efterspurgt. Ti deltagere - deraf de fem fra Alken - var hurtige nok til at være med på ABAF's vilde-oste-kursus på mejeriet, fortæller Lene Kjeldsen. Det første kursus var udsolgt på få timer.  Hun pønser på flere kurser - også i fermentering, sanketure, plantebaseret mad og vild mad.
14. feb. 2022* To fortsætter - en ikke. Alken Borger- og Aktivitetsforening indkalder til generalforsamling i Mejeriet torsdag 10. marts kl. 19.30. Dagsordenen er som fastsat af vedtægterne:

 1. Valg af dirigent
 2. Fremlæggelse af bestyrelsens beretning
 3. Fremlæggelse af regnskab
 4. Valg af medlemmer til bestyrelsen
 5. På valg er: Julie Abildgaard (genopstiller), Asmund Bertelsen(genopstiller) og Hans Horn (genopstiller ikke)
 6. Fastsættelse af kontingent
 7. Behandling af indkomne forslag.
 8. Eventuelt

 

Forslag der ønskes behandlet på generalforsamlingen bedes sendt til alkenborgerforening@gmail.com senest 8 dage før generalforsamlingen.


13. feb. 2022* Hjertestarter og julejazz. Bestyrelsen i ABAF har holdt møde - se hvad de beskæftiger sig med i det seneste referat.
31. jan. 2022* Fremtidens natur. Tirsdag 8. februar kl. 18.45. Jorden er en levende planet fyldt med mange forskellige livsformer. Men Jordens store befolkning presser nu naturen. Hør hvordan mennesket påvirker Jordens biodiversitet og om konsekvenserne for fremtidens levende natur. Hvilke løsninger skal vi satse på?
Oplæg: Jens-Christian Svenning er forsker i makroøkologi og biogeografi med særligt fokus på planter, dyr og mennesker på tværs af kloden. Ud over sin grundlæggende nysgerrighed for naturen er Jens-Christian drevet af at finde løsninger på klima- og biodiversitetskriserne, og af at promovere en bæredygtig samfundsmæssig udvikling generelt.
Livestreamet foredrag i naturvidenskab. Alken Mejeri. Arr.: ABAF.

12. jan. 2022 * ABAF ser helst solceller langs motorvejen. Der er i kommunen en overordnet plan på vej for placering af energianlæg. Bestyrelsen i ABAF finder, at kommunens udkast til "Kriterier for etablering af solceller" indeholder en række positive elementer. Det gælder gælder både de skitserede kriterier om miljøhensyn (beskyttelse af grundvand, øget biodiversitet, rekreative områder mv.), og de kriterier der handler om visuel påvirkning af landskab og naboer. Det er desuden positivt, at muligheden for lokalt medejerskab vil blive prioriteret højt ifm. behandling af ansøgninger. Det er dog væsentligt, at kriterierne i det hele taget præciseres yderligere. Det skal f.eks. stå klart, hvilke krav der er til afstanden mellem boligmæssig bebyggelse og solcelleanlæg. Ligesom at det bør fremgå, at eksisterende rekreative områder og natur ikke må forringes eller afvikles for at give plads til solceller. I forlængelse heraf bør der til kriterierne for etablering af solceller tilføjes, at det overordnet prioriteres, at solceller opstilles i eller i tilknytning til allerede industrialiserede områder, herunder ved motorvej o. lign."
11. jan. 2022 * Legeplads, Dylan og vilde haver. Læs hvad bestyrelsen i ABAF for tiden beskæftiger sig med i to referater fra december og januar. Find dem øverst på datoerne i højre spalte her på Bestyrelse.
10. jan. 2022 * Seks foredrag. Hjernen. Flagermus. Grin. Hanne Lisbeth Nielsen oplyser nu, hvilke foredrag fra naturvidenskab på Aarhus Universitet, foråret byder på. Foredragene livestreames på Alken Mejeri, og ABAF arrangere Nærmere info kommer løbende her på alken.dk og hos købmanden. Du kan også læse mere om de enkelte foredrag på ofn.au.dk/sted.
 • ti 08-02-2022 Fremtidens natur
 • ti 22-02-2022 Den sovende hjerne
 • ti 01-03-2022 Klimaforandringerne
 • ti 15-03-2022 Ekstrem fordøjelse
 • ti 29-03-2022 Flagermus
 • ti 26-04-2022 First laugh, then think

9. jan. 2022 * Fester med mere i 2022. Vi har, i bestyrelsen, samlet datoer for arrangementer i 2022, som man jo lige kan notere i kalenderen, skriver Julie Abildgaard. Vi glæder os til at vi igen må samles til musik, fællesspisning og fest - forhåbentlig i en ikke alt for fjern fremtid!

 • 12. februar: workshop: Vilde plante-oste, Udsolgt!
 • 27. februar: Fastelavn! Efter samme princip som sidste år, med en udendørs rute, feststemte børn og rigelige mængder snoller.
 • 12. marts: Kvindefest
 • 23. april: Julejazz
 • 23. juni: Sankt Hans
 • 20. august: Byfest
 • 1. oktober: Bob Dylan tribute koncert med foredrag

 

Hold derudover øje med foredragsrække fra Eva Nikolajsen om Vilde Haver. Streaming fra Det Naturvidenskabelige fakultet og meget mere!


23. nov. 2021 * Vi tænder det store smukke juletræ ved købmanden fredag 26. november, skriver Julie Abildgaard fra ABAF. Kl.16: Købmanden åbner. Der serveres gløgg til børn og voksne, samt julesmåkager og julehygge. Alle børn kan hente en godtepose ved købmandsdisken, helst med nissehue på. 17: Vi skal have talt julen ind og se, om der kommer lys helt op til toppen af træet. Der spilles op til dans om træet og julesange. Er man en spillemand eller -kvinde, må man gerne tage sit instrument med under armen. Der kan hentes godteposer så længe lager haves hos købmanden indtil kl.19.
 


 (Foto: Nanna Sejsbo)
14. nov. 2021 * I samarbejde mellem ABAF og Alken Bageri bliver der Julebag – og julegaveværksted i Mejeriet lørdag 27. november kl.14-16, skriver Sivi Svenning. Alken Bageri sælger kagedej til småkager og peberkager. Medbring selv forme og kageruller. Samtidig kommer keramiker Nanna Sejsbo forbi med hånddrejede æggebægre og kopper uden hank i stentøj. Hun har også maling med i fem forskellige farver, så de, der har lyst, kan male julegaver efter bedste kunstneriske evne. Alle gaverne brændes færdig i Nannas værksted ved 1.250 grader, så de kan holde til en del – også opvaskemaskinen. Det koster 150 pr. kop og 50 kr. pr. æggebægre. Når gaverne er brændt, kan de hentes hos Sivi og Asmund, Alkenvej 63.
Da vi har brug for at vide, hvor meget dej der skal laves, og hvor mange kopper og æggebægre Nanna skal dreje, skal man bestille dej og keramik på forhånd. Deadline for bestillinger er tirsdag 23. november til Sivi på 51229433.
15. okt. 2021 * Opdukkede mikrofoner og musikalske planer. ABAF har haft møde i bestyrelsen, hvor det kom frem, at de forsvundne mikrofoner, der blev efterlyst forleden, er dukket op igen. Og så er der nye musikalske og traditionelle arrangementer på vej. Se referatet.
 
 
(Foto fra byfesten 2021: Peter Abildgaard)

13. okt. 2021 * Husk kontingentet til ABAF i år. Vi er godt inde i efteråret, og inden længe går året på hæld. Bestyrelsen for Alken Borger- og Aktivitetsforening (ABAF) opfordrer derfor alle beboere i Alken og omegn til at tjekke, om de har fået betalt årskontingent. Kontingenterne er nemlig nødvendige for gennemførelsen af årets mange aktiviteter i Alken: Byfest, fællesspisning, foredrag, koncerter, fastelavn, fodboldkampe i Mejeriet, osv. Husk at ABAF skiftede bank i februar 2021. Ved overførsel af kontingent skal derfor anvendes foreningens nye konto i Arbejdernes Landsbank: Reg. nr. 5370, kontonr. 0255650. Det er en god ide, at etablere en fast, årlig overførsel af kontingentet - gerne i marts måned. Kontingentsatserne er: børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.


13. okt. 2021 * Hvad kan vi lære af at kigge tilbage i historien på de store epidemier og pandemier – fx pesten, spansk syge, kopper, kolera og mæslinger? Nye matematiske modeller giver os indsigt i hvordan fremtidige epidemier udvikler sig – herunder covid-19-pandemien. Streamet foredrag på Alken Mejeri: Pandemier i de sidste 200 år ved pandemiforsker Lone Simonsen tirsdag 26. oktober kl. 18.45-21. Læs mere. Arr.: ABAF.
12. okt. 2021 * Kuffert med mikrofoner forsvundet. Vi skal have løst et ægte landsby-mysterie! Der er forsvundet en sort teknik-kuffert med mikrofoner i, som vi lånte af Andreas fra præstegården til Søren Ryge arrangementet, skriver Julie Abildgaard. Kufferten er forsvundet fra teknikrummet mellem fredag kl.12 og lørdag aften kl. 21.30. Henvendelse til julieaabildgaard@gmail.com
 
 
 


 8. okt. 2021 * Søren Ryge kørte længe rundt i aftes i Alken og kunne ikke finde mejeriet. Julie Abildgaard skulle tage imod ham inden aftenens foredrag og ventede lidt for længe og undrede sig. Da Søren kom, sagde han, at han havde ledt efter en bygning med skorsten, for det skulle der jo være. Da det vellykkede foredrag var forbi om mennesker, Søren Ryge havde mødt og ofte lavet fjernsyn om, forklarede Julie, at det var længe siden, at der havde været mejeri. Faktisk var det her, at der i mange år blev fabrikeret HOPTIMISTER, og derfor var skorstenen revet ned. Men nu kunne Søren få nogle af hoptimist-fuglene med hjem som et minde om Alken. Han blev meget begejstret.
Hoptimist-fabrikationen sluttede i 1974. Inden da havde den fjedrende fyr fået en følgesvend, Busy Bird, og nogle få blev efterladt dybt inde i Mejeriet og genfundet. Det var to af dem, som Søren Ryge fik. Brunsø-familiens firma Akva Waterbeds var på mejeriet fra 1984, indtil den store fabrik blev bygget i Ry. Læs om mejeriets historie og de mange virksomheder her. (Tekst og Foto: Peter Abildgaard.)
 
7. okt. 2021 * Foredrag med forfatteren til "Vølve". Andrea Hejlskov er aktuel med bogen Vølve, der udkom i juni, og holder torsdag 18. november kl. 19.30-22 foredrag på Alken Mejeri. "Vølve" er Andrea Hejlskovs tredje roman og er beskrevet som en "overvældende og stærk fortælling om en kvindes kamp for at leve og overleve gennem utallige sammenbrud".
Med flere bøger bag sig, lange foredragsturneer og faste klummer og essays i bl.a. Information har Andrea Hejlskov (født 1975) etableret sig som en af de allermest kompromisløse formidlere i tiden. Hun arbejder i feltet mellem autenticitetskultur, bæredygtighed og autofiktion; hun skriver og fortæller om sit eget liv, men rodfæster det altid til større bevægelser og fænomener i vores tid. Som foredragsholder er hun kendt for at skabe lige dele debat og inspiration, en levende og engageret fortæller, der helt bevidst bruger “det talte ord” som metode og teknik.
Det er muligt at købe billetter på forhånd via Billetto. Arr.: ABAF.
1. okt. 2021 * Madhold mangler folk. Det kan man læse ud af referatet fra ABAF's seneste bestyrelsesmøde, hvor der blandt andet også også var medlemshvervning og mere musik på dagsordenen.
21. sep. 2021 * Så er det igen tid til et møde om etableringen af et legepladsområde på Fællespladsen, skriver Asmund Bertelsen. Mødet finder sted onsdag 29. september kl. 20:00-21:30 på Alken Mejeri. Spørgsmålet om legepladsområde på Fællespladsen blev senest drøftet på ABAF's generalforsamling. Her var der særligt fokus på placeringen af legepladsområdet. På den baggrund er dagsordenen for mødet: Hvor på Fællespladsen skal legeområdet placeres? Hvad skal der være på legepladsområdet? Konkrete næste skridt. Alle er velkommen. Vel mødt!
15. sep. 2021 * Thomas ud - Andreas ind. 18 mødte frem til generalforsamlingen i ABAF, hvor der blandt andet blev drøftet kontingent for pensionister, fremgår det af Hanne Ravns grundige referat. Thomas Glud stoppede i bestyrelsen efter to år, og nyvalgt blev Andreas Ohrt Jensen, mens Anne Krämer er ny suppleant.
1. sep. 2021 * Byfest gav overskud. ABAF's bestyrelse beretter, at byfesten gav overskud og var kæmpesucces. Sådan lyder det i et referat op til generalforsamlingen onsdag 8. september. Thomas Glud og Karin Fosdal er på valg, og Thomas stiller ikke op igen. Se referatet - også om legeplads, foredrag og fællesspisning.
 
25. aug. 2021 * Håb om opbakning. ABAF - borgerforeningen - har generalforsamling på Mejeriet onsdag 8. september kl. 19.30. Vi håber på mange deltagere, skriver Asmund Bertelsen, der også gør opmærksom på, at forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal sendes til ABAF's mail: alkenborgerforening@gmail.com - senest otte dage før.
Dagsordenen er som fastsat af vedtægterne:
1. Valg af dirigent. 2. Bestyrelsens beretning. 3. Regnskab. 4. Valg af medlemmer til bestyrelsen. 5. Fastsættelse af kontingent. 6. Drøftelse af muligheder. 7. Indkomne forslag. 7. Eventuelt.
(Foto fra byfesten: Peter Abildgaard)

 
 
 
 
22. aug. 2021 * Se Peters 42 fotos fra byfesten. Peter Abildgaard foto-dækkede byfesten fra morgenbankoen over børneløbet som her, eftermiddagsfornøjelserne på Fællespladsen og optoget ned til Mejeriet. Se alle 42 fotos på Alkens Flickr-univers - albummet 2021 Alken Byfest. (Foto: Peter Abildgaard)
 
22. aug. 2021 * Glad byfest. Sidste år blev Alken snydt for den traditionelle byfest, så i år skulle der tages revanche. Det skete lørdag med den ventede store tilslutning. Der var bydyst for store og små på festpladsen, og der var spisning og dans i mejeriet. Først og fremmest var der meget at få talt igennem ved glæden om, at vi nu kan mødes. Billedet er fra det muntre optog, da festen blev flyttet til mejeriet ud på eftermiddagen. Forrest de to samba-musikanter, Benjamin Hoff Skovgaard og hans glade svigersøn, Danni P. Sell. Mange billeder vil i løbet af søndag dukke op på flickr og Alken facebookgruppe. (Foto: Peter Abildgaard)
 
 (Foto af Troels Larsen og Gary Craig i baren: Eric Ballowitz - se flere fra byfesten her på Alkens Flickr-univers)
17. august 2021 * Byfestens priser og medbragte sager. Morgenmad er gratis, det er Borgerforeningen der giver! Der er rundstykker og kaffe mm. til alle, tag din egen kaffekop med, hvis du vil spare pap-koppen. Man kan købe en gammeldansk!
Som noget nyt er det Bæredygtigt Banko i år, se ABAF for nærmere info. Du skal medbringe en gevinst! Husk mobilepay eller småpenge til at købe plader for. 3 plader koster 15 kr. Børn kan sagtens spille med.

Fællespladsen: Der er pølsebod, bar kaffe og kage og masser af sjov for børn og voksne. Husk kontanter eller mobilepay. Der er bl.a. skattejagt for børn kl.13 - se resten af programmet på ABAF.
Fællesspisning i Mejeriet: kl.18. Det er buffet med en masse lækre sager, husk selv at medbringe bestik og tallerkener. Drikkevarer sælges i baren. En madbillet koster 100 kr.

Band kl. 21: The Daydreamers! En musikbillet koster 100 kr. De dygtige musikere har lovet dansemusik. Så kridt danseskoene!
Billetpriserne er altså: Madbillet: 100 kr., Børn under 12 år: 25 kr. Musikbillet: 100 kr., Samlet tilbud for både musik og mad: 175 kr. Billetter kan købes i baren hele dagen, forudbestilling ikke nødvendig.

Byfesten bygger ikke sig selv, så kom endelig og giv et nap med fredag eftermiddag i Mejeriet -Vi mangler masser af hænder! Husk også at vi rydder op SØNDAG formiddag i samlet flok.


17. august 2021 * Børnenes byfest. Angående tilmelding til børneløbet ved byfesten på lørdag. Børneløbet er for alderen 5 – 12 år og begynder kl. 13 på shelterpladsen. Vi glæder os til at se jer. Tilmelding til Birgitte Abildgaard mobil 26851461 eller Søs Nielsen mobil 26999959.
15. aug. 2021 * Legepladsskitser ved pølsebod. Legepladsgruppen i ABAF har samle op på de input og nye ideer, der var kommet, siden gruppens foreløbige skitse blev præsenteret på alken.dk, fortæller Asmund Bertelsen. Placeringen og det arealmæssige omfang af legeområdet var det, der fyldte mest. Der tegner sig flere mulige løsninger. Til byfesten vil der ved siden af pølseboden blive ophængt skitser, der illustrerer forskellige forslag. Gruppen håber, at alle vil kigge forbi, spise en pølse, se på skitserne og give deres besyv med.
 
9. aug. 2021 * NYT NYT: bæredygtigt banko! Mandag-lørdag i uge 33 indsamler ABAF bankogevinster til årets bankospil, som bliver lidt anderledes end det plejer, da Winnie og Birgit Pohle har givet stafetten videre efter mange års tro tjeneste. Et kæmpe tak skal de have, fra ABAF!
Hver husstand skal medbringe én præmie, til bankospillet, som de finder derhjemme - Den kan være god/fjollet/hjemmelavet/dyr/billig/nyttig... den skal i hvert fald kunne indgå som banko gevinst, når vi spiller banko efter morgenmaden.

Vi håber, at alle lokale erhvervsdrivende (store som små), som før har doneret bankogevinster til byfesten, igen i år har lyst til at støtte det gode formål og indlevere deres banko præmie i salen på mejeriet eller hos købmanden i ugen op til byfesten. Vi kommer ikke til at indsamle præmier fra butikkerne i Ry og Skanderborg.
Medbringer man en gevinst fra sin virksomhed, behøver man ikke også medbringe en genbrugs-gevinst. Har man børn i sin husstand, som spiller med i banko (har deres egne plader), skal man medbringe TO genbrugs-gevinster!
Man kan, ligesom de erhvervsdrivende, indlevere sin bankogevinst i ugen op til byfest lørdag 21. august. Man er også velkommen til at medbringe den på dagen. Banko forløber derudover som det plejer, men det vil være lidt billigere at købe pladerne: 3 plader 15 kr. - og der vil ikke være amerikansk lotteri.


 
24. juli 2021 * Gangbroer og klatrestammer. Arkitekt Louise Drengsgaard Jørgensen fra Søbjergvej har lavet denne illustration (hvor teksten kan læses) af vores foreløbige ideer til en legeplads på fællespladsen, skriver Asmund Bertelsen fra legepladsgruppen, der meget gerne vil høre, hvad byens borgere tænker om de foreløbige ideer. Alle former for input er velkommen og kan sendes til asmundbertelsen@gmail.com - gerne inden tirsdag 10. august. Næste møde i legepladsgruppen er  netop tirsdag 10. august kl. 20 på fællespladsen, og alle er inviteret til at deltage.

15. juli 2021 * Julejazzen er sikret. Efter det faste og mangeårige hold bag julejazz på Alken Mejeri meldte ud, at der nu måtte nye folk til, er der sket noget. Thomas Tjørnehøj og Ingrid Robak har meldt sig og har allerede fire-fem emner til at spille på tapetet - og vil vende tilbage, når der er mere nyt. De får helt sikkert brug for hjælp til bl.a. lys, lyd, scene, billetter, bar og oprydning.
 
5. juli 2021 * Dagdrømmere til byfest. En af de vigtige aftaler til byfesten i Alken lørdag 21. august er klar. Festband bliver Daydreamers, der her leverer Simon & Garfunkels "Mrs. Robinson". Andreas Bech fra præstegården er med i bandet, der præsenterer sig som et folk/rock tribute band, der med ærefrygt dykker ned i det nærmest grænseløse hav af folk/rock hits fra 70'erne og gør sit ypperste for at gengive numre af blandt andre The Band, Bob Dylan, Crosby, Stills & Nash.
4. juli 2021 * Festplaner. Nu går planlægningen af årets byfest lørdag 21. august for alvor i gang! Vi holder møde mandag 5. juli kl.19.30 i haven hos mig, skriver Julie Abildgaard fra ABAF... og der er plads til alle dem der har lyst til at være med: f.eks. nogen af dem fra sidste års byfest-udvalg?
23. juni 2021 * 20.000 at lege med. Tirsdag 29. juni kl. 20 er der møde i legepladsgruppen, skriver Asmund Bertelsen. Mødet bliver holdt på Fællespladsen. ABAF har fået bevilget 20.000 kr. fra Skanderborg Kommunes Landdistriktspulje til lave legeplads. På mødet tager vi fat på, hvad vi kan gøre for pengene, og vil gerne have så mange med som muligt.
 
13. juni 2021 * Ved genåbningen lørdag deltog mange af de nye familier. Kristen Hofgaard og Marlies flyttede til Alken for tre år siden, og da redaktionen spurgte, kom han med disse betragtninger om at blive godt modtaget i byen og om at engagere sig:
-Vi lærte hurtigt mange at kende. En god ide er at komme til købmanden om eftermiddagen og spise is eller drikke kaffe. Sådan får man mange uformelle kontakter.
Kristen nåede inden nedlukningen at komme med i fællespladsens legeplads-gruppe og har meldt sig som en af de aktive forældre i Dover GF. Marlies synger i Alken Koret og er aktiv i en gruppe om biodiversitet. Desuden er de med på at synge og spille, når der spontant opstår små koncerter på pladsen ved købmanden eller inde i cafeen, når den mulighed opstår inden længe.

Redaktionen kan tilføje, at med de unge familier har byen også fået mange små børn i gadebilledet og ved isbaren hos købmanden. Det giver under alle omstændigheder nye perspektiver for landsbyen og den lille skole i Bjedstrup. Læg også mærke til de mange bjælker her i venstre side på alken.dk. Alken er et aktivt samfund. På billedet flækker lille Lui af grin over fars skøre grimasse. (Foto og tekst Peter Abildgaard.)
 
13. juni 2021 * Fællespladsen i Alken levede op til navnet lørdag eftermiddag. Nu ville vi alle mødes til genåbningen af Alken. Jens Jacobsen kom ud af sit lange corona-skjul og strålede om kap med lyset. Mogens Andersen gennemgik forleden en kræ-operation, men ville være med, så han blev kørt til pladsen og gik smilende på omgang mellem bordene som en slags genoptræning. De mange nye børn legede og spillede fodbold. Fire-banden fra den historiske fredagsbar lod sig muntert genopfriske og sørgede for øl, vin og sodavand. Mundbind og masker falder stort set væk fra mandag. Reglerne for værtshuse og restauranter lempes. Skoler, SFO, gymnasier og de videregående uddannelser kan finde en hverdag stort set som før marts 2020. Også skolerne i Bjedstrup, Ry og Skanderborg. Alt dette falder tilfældigvis og heldigvis sammen med det store arrangement på Fællespladsen i Alken. Borgerforeningen havde trommet alle andre store og små foreninger sammen, så vi kunne minde hinanden om, hvad vi har af flittige foretagender i Alkens hverdag og fest. Samtidig kunne de nye familier i byen møde både ansigter og beskrivelser og måske få lyst til at deltage aktivt efter genåbningen. Da foreningerne havde sluttet præsentationerne efter tur, lød det ud over pladsen fra borgerforeningens formand, Julie Abildgaard:
- Hermed kan jeg erklære Alken for genåbnet. Jubelen brød frem.
Bemærk, at de mange indlæg fra foreningerne i løbet af denne uge vil blive lagt på alken.dk med et genåbnings-link
. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)

4. juni 2021 * Børnebaren under ABAF inviterer til børnetøjs-byttedag på mejeriet søndag 27. juni fra 10-17. Det foregår efter åbent-hus princip, skriver Julie Abildgaard. Der vil være stillet borde frem med tøj-størrelser, til børnetøj, på. Man lægger sit tøj på det rette bord, til fri afbenyttelse for andre, der kunne have brug for det. Der vil være et lille bord og et stativ til lidt voksentøj, samt et til sko og et til diverse tilbehør/sengetøj mm. Medbring kun tøj som du vil forære væk, det er ikke et arrangement, der involverer salg/penge. kl.17.00 pakker vi alt det resterende tøj sammen og afleverer det til Røde Kors i Ry. Hvis der er interesse for det, arrrangerer vi et tøjbyttemarked med voksentøj på et senere tidspunkt :)

3. juni 2021 * Dobbeltpavillon og toiletrengøring. Bestyrelsen i ABAF har holdt møde og bl.a. forholdt sig til velkomst, fredagsbar, pavillon, rengøring af toilet på fællespladsen, generalforsamling, kommuneplan, hjertestarter og fællesspisning. Se referatet fra 2. juni.
 
  (Foto fra byfesten 2019: Eric Ballowitz)
31. maj 2021 * Alken Åbner lørdag 12. juni på Fællespladsen kl.14 til hen under aftenen. Børn i alle aldre er velkomne hele dagen, og kan lege, lytte med mm:

14.00 Velkomst v. ABAF og kommunikationsgruppen
14.15 Små oplæg fra alle Alkens foreninger og grupper:

· ABAF
Byfest / musikarrangementer / årlige arrangementer / / fællespladsen / Julejazz / Flaggruppen
· Kommunikationsgruppen under ABAF
· Legeplads-udvalget under ABAF
· Købmanden i Alken
· Mejeriet
· Bageriet
· Alken-koret
· Bordtennis
· Fællesspisning
· Parabold-klubben
· Biblioteket
· Biodiversitets-gruppen (stigruppe mv.)
· Trafikgruppen
· Streaming fra universitetet
· Alken Fælleshaver
· Bryggergruppen
· Alken.dk
· Værkstedet i mejeriet

15.30 Afrunding og spørgsmål
15.45 Der er mulighed for at gå en tur rundt og stille et spørgsmål eller få lidt information fra grupperne. Salg af øl/vand/kaffe fra baren.
17.30 Fællesspisning på fællespladsen: Med bring selv mad, service, tæppe mm. til din egen husstand. Drikkevarer kan købes på pladsen. (Der vil være mulighed for at man går hjem og henter sin madkurv når oplæggene er færdige.)
18.00 Der vises EM-fodbold i mejeriet, hvis man har lyst til de.

Resten af aftenen vil baren på fællespladsen være åben – Vi håber på godt vejr og en lang lys aften.


24. maj 2021 * Byfest for to år. I 2020 var der ingen byfest, men i år bliver det lørdag 21. august, skriver Julie Abildgaard fra ABAF. Så stort kryds i kalenderen.
3. maj 2021 * Invitation til fællesdag i Alken. Alken borger- og aktivitetsforening indbyder alle borgere fra Alken og også alle andre med aktiv tilknytning til byen til orienterings- og festdag på Fællespladsen lørdag 12. juni kl. 14 og til ud på aftenen. Byens arrangementer og mødesteder har længe ligget i dvale, og vi har ikke kunnet mødes og høre nyt om aktiviteter i byen. Det vil vi gerne råde bod på. Samtidig holder vi en fest, hvor vi igen får lejlighed til at se og tale med hinanden i festligt lag. Første del af programmet: Folkene bag Alkens mange aktivitetsgrupper fortæller om deres arbejde og initiativer. Så kom, få din nysgerrighed stillet og giv gerne dit besyv med. Anden del af programmet: Den herostratisk berømte fredagsbar er i dagens anledning flyttet til lørdag. Senere vil der være fællesspisning på Fællespladsen med egen medbragte madkurv. Sæt allerede nu kryds i kalenderen. Vi glæder os til at se jer. Invitationen gælder børn, unge og voksne. Der vil være gode legemuligheder for børnene. Nærmere program følger her på alken.dk.
Obs! Til alle aktivitetsgrupper: Vi beder alle aktivitetsgrupper i byen om at komme og fortælle om deres aktiviteter for Alkens borgere. Det gælder både arbejdsgrupper under ABAF og andre aktive grupper, som for eksempel biodiversitetsgruppen, bryggerlauget eller andre initiativer. Henvend jer til Julie Abildgaard på mail julieaabildgaard@gmail.com eller på telefon 20770623. Der udsendes en mail med nærmere introduktion til rammerne og intentionerne med jeres deltagelse.
De bedste hilsener Alken Borger- og Aktivitetsforening og kommunikationsgruppen under ABAF

30. apr. 2021 *  Livestreaming af Aarhus Universitets Offentlige foredrag i Naturvidenskab. De seneste ugers udvikling af smittetrykket giver fortsat håb om at Folketingets plan om genåbning af det indendørs kulturliv den 6. maj kan lykkes. Vi har i ABAF tilmeldt os to af Aarhus Universitets foredrag i maj i håb om, at den gode udvikling fortsætter. De to foredrag er:
 • ’Sære sanser’ ved professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet: tirsdag 11. maj, kl. 18.45-21.
 • Magtfulde mikrober der gavner dig'; ved professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet: tirsdag 18. maj, kl. 18.45-21. 
Restriktionerne til afholdelse er:

 • Deltagerne har gyldigt coronapas (færdigvaccineret eller testet negativ inden for de sidste 72 timer).
 • Deltagere bruger mundbind, når de bevæger sig rundt.
 • Siddende må man gerne tage mundbindet af.

 

Der er plads til 50 deltagere på Alken Mejeri. Man kan reservere plads på forhånd hos købmanden i Alken eller sende mail til hannelisbethnielsen@gmail.com

 
14. apr. 2021 * Legepladsgruppen søger om 20.000. Legepladsgruppen under ABAF har søgt en pulje under Landsbysamvirket om 20.000 kr. til legepladsen på Fællespladsen. Det fremgår af seneste mødereferat fra bestyrelsen, hvor de også talte om kommunikation i byen, hjertestarter og en regionalpulje. (Foto: Rasmus Arentsen)

 
30. mar. 2021 * Input fra ABAF til politik. Skanderborg Kommune beder om input til udarbejdelse af en landdistriktspolitik. Da ABAF ikke har haft en drøftelse med byen, om hvad vi ønsker til denne politik, har ABAF indsendt nedenstående overordnede punkter, og håber at alle kan se sig selv deri, skriver Karin Fosdal. 
 • Skolerne i landdistrikterne skal bevares, for at underbygge den tilflytning som er igang. Skolerne er et stærkt samlingssted for alle, og der opstår foreninger omkring en skole pga faciliteter, derved udbygges aktiviteter for hele området.
 • Ved større planer/anlæg/private projekter og andre større emner for en landsby, skal borgerforeninger så hurtigt som muligt inddrages, således at der er muligheder for at få drøftelser i den enkelte landsby.
 • Kommunen skal arbejde på, at der anlægges mange flere cykelstier og stier i landdistrikterne, da det vil gavne både de sårbare trafikanter og outdoor turister.

 
29. mar. 2021 * Nye ordensregler for shelterpladsen. Så har ABAF fundet frem til nye ordensregler for at bruge shelters. Nu skal der ikke længere bookes med mindre man er en større gruppe, og der skal parkeres ved banen. Læs om faciliteter, betaling, biler og parkering, ordensregler og booking på Shelters i Alken. Allernederst i menuen til venstre. (Foto fra en overnatning: Peter Abildgaard)
6. mar. 2021 * Hjertestarteren blev dyr. Reparation af hjertestarteren, der hænger ved indgangen til Mejeriet, blev en dyr omgang, fremgår det af ABAF's seneste mødereferat fra bestyrelsen, der vil spørge købmand og mejeri om at være med til at betale. Læs også om forsikringer, shelterplads, et arrangement med Søren Ryge og byfest om alt går vel.

 
17. feb. 2021 * Vigtigt nyt fra Alken Borger- og Aktivitetsforening (ABAF) - ABAF har skiftet bank. Det betyder at medlemskontingenter fremover skal overføres til foreningens nye konto i Arbejdernes Landsbank, Skanderborg Afd.
Reg.nr. 5370 Konto nr. 0255650 

Hvis du/I allerede har overført kontingent for 2021, behøver du ikke at gøre noget nu. Men hvis du/I har etableret en fast årlig overførsel, skal du/I huske at ændre denne, sådan at kontingentet for 2022 bliver indbetalt på den nye konto.

Hvis du/I endnu ikke har overført kontingent for 2021, så skal det ske til det nye kontonummer. Hvis du/I har etableret en fast årlig overførsel, skal du derfor nu ændre denne, sådan at overførslen sker til den nye konto.

Vi opfordrer alle ABAF's medlemmer til oprette en fast overførsel, sådan at kontingentet bliver overført hvert år i marts. Kontingentsatserne er:

 • Barn/ung (under 25 år): 150 kr. pr. år. 
 • Voksen: 200 kr. pr. år
 • Pensionist: 100 kr. pr. år

Med venlig hilsen ABAF's bestyrelse


15. feb. 2021 * Online møde om landdistriktspolitik i kommunen. Torsdag 25. februar kl. 19-21.30 står kommunen for et online borgermøde via Teams om landdistriktspolitik - med oplæg og dialog. Tilmelding kan ske frem til mandag 22. februar kl. 12. Ved tilmeldingen skal man vælge ét af fire temaer: Dialog. Mobilitet. Klima og Bæredygtighed. Udvikling og bosætning.
 
13. feb. 2021 * Corona-fastelavn i Alken. Gadenumrene markerer, hvor byens børn søndag kan finde indpakket slik. (Grafk: Rasmus Arentsen)
 
6. feb. 2021 * Fastelavnsbuske og -træer. Hvis man har lyst, kan man pynte et træ eller en busk i sin forhave eller baghave. Hæng evt. en lille tekst om hvad hvert barn må tage eller hvor man kan finde gode sager i baghaven. Skriv til Julie Abildgaard på 20770623, at jeres hus er med i legen, inden fredag 12. februar, så bliver der lørdag sendt et lille kort ud via facebook og alken.dk, hvor man nemt kan se hvor turen skal gå hen. Slik skal være individuelt indpakket og mønter sprittet af. Der er ca 45-50 børn (i alle aldre), i Alken og nærmeste omegn. De vil gå byen rundt med deres fastelavnsris søndag 14. februar mellem 10 og 15. Kl.14-15 kan hvert barn hente en fastelavnsbolle i vinduet hos bageren i købmanden med venlig hilsen fra ABAF.
4. feb. 2021 * Bankskifte og coronasikker fastelavn er noget, af det bestyrelsen i ABAF netop har drøftet - ligesom samarbejdet med Liv i Landsbyerne, fællesmøde-forberedelser og Alken-folderen. Se referatet.
17. jan. 2021 * Forbedring af forholdene for bløde trafikanter i Alken. En lille trafikgruppe under ABAF er i dialog med forskellige folk i kommunen i et forsøg på at forbedre trafikforholdene - både vejen op til skolen og forholdene for bløde trafikanter i Alken by. Læs mere på Trafik.
8. jan. 2021 * Møder på vej. ABAF har haft digitalt bestyrelsesmøde, og i referatet kan man læse om deres drøftelser om fremtidig brug af fællespladsen og et møde efter påske om pladsen. Lidt om Fabulas, hvor et møde måske er på vej. Og om fælles ansvar for stemningen i byen, hvor en proces er på vej - foranlediget af Anne Aggers initiativ - se smalltalken 4. januar. Og se referatet.
 
6. jan. 2021 * Frist på tirsdag. Har du gode forslag og ideer til den forestående planlægning af Nye Aneshøj, så husk at give dit besyv med via linket, inden tirsdag 12. januar, skriver Hans Horn fra bestyrelsen i ABAF.
23. dec. 2020 * Politisk fordeling: Landsbyforum - Liv i Landsbyerne - Borgerforeningen. Julie Abildgaard fra ABAF har sendt en gennemgang af de tre fora, foreninger og andre paraplyer, der for tiden er på banen - blandt andet det helt nye Landsbyforum - og hvordan tanken er, at de lokale fra bestyrelserne samarbejder i de forskellige fora. Se politisk fordelingsoversoversigt.
10. dec. 2020 * Borgermøde uden kommentar fra ABAF. Julie Abildgaard fra ABAF meddeler, at ABAF trækker sig fra at komme med en kommentar til det virtuelle borgermøde omkring Anes Høj 2 - med kommentaren: "Vi ønsker ikke at vores deltagelse på mødet skal give anledning til tvivl om hvorvidt ABAF forholder sig neutralt i også denne sag om udstykning."

6. dec. 2020 * Mere dialog om samarbejdet mellem ABAF og LiL. I det seneste mødereferat fra Borgerforeningen kan man læse om fortsat dialog om forholdet mellem borgerforeninger og Liv i Landsbyerne (LiL). Bestyrelsen i ABAF har rådet LiL til at huske forankringen i de lokale borgerforeninger og anerkender samtidig LiL's berettigelse og behov for et vist mandat. Der arbejdes i kommunen på at etablere et landsbyråd, hvor Ditte Jensen fra LiL er med, og Julie Abildgaard fra ABAF derfor nu trækker sig. 

 
3. dec. 2020 * Borgerne skal ikke overhales indenom. Julie Abildgaard fra ABAF tager kontakt til økonomiudvalget (ØK) for at sikre, at borgerne ikke bliver overhalet indenom i denne proces, hvor den offentlige høringsfase er slut, fremgår det af ABAF's seneste mødereferat. I forbindelse med at Fabulas har fremsendt nye informationer til ØK og dermed har fået foretræde for udvalget ved næste møde, anmoder ABAF derfor om også at få en repræsentant fra byen til mødet og dermed sikre mest mulig gennemsigtighed. Bestyrelsen afventer svar fra borgmesteren.
Fabulas har samtidig ønsket et møde med Liv i Landsbyerne og ABAF, efter byrådet tog Fabulas-punktet af dagsordenen på det seneste møde. Det fremgår af mødereferatet, at LiL har afslået at deltage, og ABAF har meddelt Fabulas, at mødet først er relevant, når der er mere konkrete tiltag at diskutere, så bestyrelsen afventer derfor den politiske proces.

 
 
27. nov. 2020 * Med grydeske-afstand. Det blev en corona-beskåret tænding af juletræet i Alken uden sang, musik og gløgg. Men børnene skulle ikke snydes. Så julemanden og han nissekone mødte med grydeske og 60 poser julegodter samt opmuntrende ord til de små. Her deler han ud med behørig grydeske-afstand til børnene Martha og Ena. Osuma sponsorerede godterne. (Foto: Peter Abildgaard)
 
25. nov. 2020 * Juletræstænding med afstand. Fredag 27. november tændes det store juletræ ved Købmanden i Alken. Der bliver desværre ikke fællessang i år, men tag jeres børn i hånden og glæd jer til:
Kl. 16: Det store juletræ er rejst og tændt foran købmanden.
Kl. 16-19: ABAF deler godteposer ud til børn, henvend jer til købmanden og få en pose.
Kl. 16-18: Den Rare Julemand kommer forbi og hilser på alle de glade børn der henter godter. Han kender alt til at holde afstand, men han glæder sig meget til at vinke og hilse på. Det er vigtigt ikke at stå i en stor gruppe foran butikken, så hvis I har mulighed for det så kom tættere på 18, da der nok er flest den første time. Selvom det er hyggeligt at møde julemanden, så tag hensyn til hvis der er flere børn i kø. (Foto fra 2019: Peter Abildgaard)
20. nov. 2020 * På tale at flytte et shelter. Problemer med blandt andet mange besøgende på shelterpladsen ad gangen fyldte godt på generalforsamlingen i ABAF. Nu drøfter bestyrelsen hvordan det kan afhjælpes. Se referatet fra det seneste møde, der også handler om bankskifte og fællesplads-fremtid.
 

4. nov. 2020 * Endnu en forestilling - den sidste - af Kaj og Margits Salon. For at imødekomme efterspørgselen bliver der en allersidste forestilling på Alken Mejeri lørdag 21. november kl. 19.30. Alle andre forestillinger er udsolgt.
Billetter kan bestilles på Margits mobil nr. 30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19.
Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
 
 
6. nov. 2020 *  Indkaldelse til ekstraordinær generalforsamling. Ifm. bankskifte er bestyrelsen i ABAF blevet opmærksomme på behovet for en ændring i foreningens vedtægter. Det drejer sig om §10 der i dag lyder "Forening tegnes af formanden". Det betyder, at kun formanden kan få adgang til foreningens netbank, hvilket er praktisk uhensigtsmæssigt. Bestyrelsen foreslår derfor, at § 10 ændres, så den lyder: "Foreningen tegnes af formanden og kasseren". På den baggrund indkalder ABAF's bestyrelse til ekstraordinær generalforsamling onsdag 2. december kl. 19.30 på Alken Mejeri.
 
3. nov. 2020 * Livestream i mejeriets halvmørke. Fotoet er fra sidste livestream-foredrag, denne aften er emnet "Dybhavet", og tirsdag 10. november kl. 18.45-21.30 "Smagen af øl". Pladser kan forudbestilles hos hannelisbethnielsen@gmail.com. Medbring mundbind. Arr.: ABAF. (Foto: Berit Werner Hansen)
 
 Bestyrelsen klædt på efter corona-regler: Karin Fosdal, Hans Horn, Helle Petersen, Asmund Bertelsen, Julie Abildgaard og Thomas Glud.
30. okt. 2020 * Overskud i ABAF. I sig selv var det en god nyhed for ABAF, borgerforeningen i Alken, at generalforsamlingen for året 2019 omsider blev afviklet trods corona-trængsler. Men det blev den så denne torsdag aften. 17 var mødt og uanset, at det var langt færre end tidligere år, var der en engageret debat med mange spørgsmål og synspunkter. Set på den måde er der stadig overskud af energi blandt medlemmerne. En anden af de gode nyheder var, at ABAF hvad økonomi angår kom ud af 2019 også med overskud på 16.117 kr., fastslog kassereren, Asmund Bertelsen. Om det kommer til at gælde for 2020 er usikkert, men nu er der noget at stå imod med. Formanden, Julie Abildgaard, sagde bl.a.:

Dette er beretningen om aktiviteterne i 2019, altså før Corona ramte. Meget af det er lang tid siden. Men det er både herligt og vemodigt at berette om 2019, og når vi sidder her i dag, er der mange ting, vi savner i 2020: fastelavns-festen, sankthansbål, kor, yoga, julefest, julejazz – og vi må ikke glemme byfesten 2019, som gav et bragende overskud. Jeg bliver glad, når jeg ser billederne fra 2019, også koncerterne og en god forfatter-aften.
Vi må heller ikke glemme en række velbesøgte fællesspisninger med dygtige køkkenhold. 
Formanden og kassereren blev genvalgt, og nye i bestyrelsen bliver Hans Horn og Helle Petersen (suppleant). Under eventuelt kom en længere debat om shelterpladsen. Den er i løbet af 2019 og især i corona-tiden blevet så populær, at den afkaster meget arbejde omkring booking og til tider kan påvirke de nærmeste naboer med støj og trafik. En udmelding om reglerne har været til debat i bestyrelsen flere gange. I den kommende stille vinterperiode fortsætter denne debat med udgangspunkt i, at det er positivt, at Alken nu har en fin shelterplads, og at den bliver brugt. Parkeringsregler for større grupper fra fx skoler skal understreges, så parkering afvises på stikvejen, men skal ske ved trinbrættet. (Tekst og foto Peter Abildgaard)


 
30. okt. 2020 * Shelter-succes drypper på fællespladsen. I 2019 havde Alkens borgerforening et overskud på cirka 8.000 kr. på driften af shelterpladsen. I 2020 forventes det samme overskud. Det kommer naboen, Alkens fællesplads til gode. Borgerforeningen ABAF har vedtaget, at en del af disse beløb skal bruges til forbedring af fællespladsen. I første omgang er det kommet børnene til gode med en rutsjebane ved volden og udskiftning af sand i den store sandkasse. Hvad der ellers skal ske i 2021 er endnu ikke aftalt. Fællespladsen bruges af mange børn og unge til leg og boldspil. Når der kan holdes byfest, er der også stor aktivitet på pladsen. Den fine toiletbygning lukkes dog af, når sæsonen slutter, og det sker faktisk fra på søndag 1. november.
27. okt. 2020 * Generalforsamling med mundbind. Vi har vendt den nuværende corona-situation i bestyrelsen og gransket retningslinjerne, skriver Julie Abildgaard fra ABAF. Vi kan konkludere at vi godt kan gennemføre generalforsamling på torsdag. Så hermed budskabet: kom endelig til generalforsamling, vi sørger for sikre (siddende) rammer og glæder os til at få afholdt generalforsamlingen! Man skal bære mundbind eller visir, når man ankommer til Mejeriet, indtil man sidder ned på sin plads. Man skal forblive siddende under mødet, og vi har af corona-hensyn heller ikke den vanlige møde-forplejning, medbring derfor selv en kop kaffe eller en øl evt. Vel mødt torsdag 29. oktober kl.19 i Mejeriet.
 
 26. okt. 2020 * Foredraget 'Tang'. Under havets overflade danner tang spektakulære undersøiske skove, som er vigtige for livet i havet og klimaet på kloden. Ny forskning viser, at tang også kan bidrage til at løse fremtidens udfordringer inden for sundhed, fødevarer, klima og miljø. Læs mere. Foredraget er ved seniorforsker i marin økologi Annette Bruhn, Institut for Bioscience, Aarhus, og foregår på Alken Mejeri tirsdag 27. oktober kl. 18.45. Der er få ledige pladser. Kan forudbestilles hos hannelisbethnielsen@gmail.com. Medbring mundbind. Arr.: ABAF.
 
25. okt. 2020 *  Kaj og Margits Salon - scener fra et ægteskab. En musikfortælling på Alken Mejeri torsdag 12., fredag 13. og lørdag 14. november kl. 19.30. Det hele varer to timer med indlagt pause. Billetter kan forudbestilles på mobil nr.  30647317. Billetpris: 100 kr. Begrænsede antal pladser grundet covid-19. Arr. Alken Borger- og Aktivitetsforening.
4. okt. 2020 * Rejsen ud i rummet. Husk livestream af foredrag fra Aarhus Universitet på Mejeriet tirsdag 6. oktober kl. 18.45, skriver Hanne Lisbeth Nielsen. Temaet er Rejsen ud i rummet. Du kan læse mere her. På grund af coronaregler kan der max være 50 personer. Reserver billetter ved at skrive til hannelisbethnielsen@gmail.com
 
27. sep. 2020 * Legepladsen tager form. Legepladsgruppen har netop fortøjret et nyt stykke legetøj på fællespladsen, skriver Thomas Glud. Der er tale om en båd doneret af Troels Larsen. Båden har tidligere tilbragt mange timer på Mossø som fiskerbåd og i den forbindelse hevet mange fisk over rælingen. Nu kan både små og store stævne ud fra volden efter en rutschetur i høj fart. (Foto: Rasmus Arentsen)
27. sep. 2020 * Ingen fællesspisning endnu, men generalforsamling skal der holdes. Bestyrelsen i ABAF indkalder til den generalforsamling (som kommunen kræver) torsdag 29. oktober kl. 19, men venter med fællesspisning på grund af corona. Læs referatet, der også handler om koncert-økonomi og bankskifte.
26. sep. 2020 * Skolen er som en bundprop på et skib. I sit høringssvar til skolestrukturen bruger bestyrelsen i ABAF et billede med, at en skolelukning vil være som at hive bundproppen op på et skib. Skolen lukker, vandet bobler ind, og sådan begynder fem velfungerende landsbyer at synke. Se smalltalken.
 
19. sep. 2020 * Corona-koncerten. Det var den første koncert i mange måneder i Alken Mejeri. Og måske den sidste med de nye corona-regler fra dagen efter. Men både orkestret White Album og det begrænsede publikum gav frit løb for det gode humør. I de småsludende og vittige introer regnede de sig frem til, at dette måtte være deres 10 års jubilæumskoncert. Navnet hentyder ikke direkte til et Beatles-album fra 1968. Men mere til datidens måde at spille på, nemlig med musikere, som skiftede mellem mange slags instrumenter, påpeger guitarist, sanger og klaviatur-spilleren Claus Arvad, p.t. bosat på Kirstinelund i Bjedstrup. Med den smukke og intense flerstemmige sang står de også på et andet af periodens kendetegn, flerstemmig sang som i Beatles, Hollies, Eagles og CSNY. De andre tre er Jakob Eilsø, sang, trommer og guitar, Frederik Vedersø, bas, guitar, sang, samt guitar-tryllekunstneren Daniel Scheffmann, sidste år med en fin afgang fra Rytmisk Konservatorium i København. Koncerten i Mejeriet var stor set akustisk. Men de kan også præstere gedigen rock’n’roll. Så hvis din vej en dag i fremtiden krydser deres, så tag med. Arrangørerne i ABAF var tilfredse med aftenen trods corona-reglerne. Der er af gode grunde ikke aftalt nye koncerter i Mejeriet, oplyser formanden, Julie Abildgaard, men mange vil gerne komme i 2021. Næsten sikkert er et foredrag med tv- og naturmennesket Søren Ryge. Hold øje med alken.dk inden længe. (Foto af fra venstre: Jakob Eilsø, Claus Arvad og Frederik Vedersø: Peter Abildgaard).
 
14. aug. 2020 * Byfesten er AFLYST. Med bange anelser har bestyrelsen i ABAF fulgt med i udviklingen af det smitteudbrud der startede i Aarhus og Silkeborg i sidste uge, skriver Julie Abildgaard. Efter det seneste pressemøde, hvor Skanderborg også nævnes som værende under observation og efter at have vendt det med festudvalg og hinanden i bestyrelsen, har vi derfor besluttet at det er bedst at være på den sikre side og aflyse byfesten i denne omgang. Vi håber at vi kan holde et brag af en fest næste år, og at vi snart kan mødes og hygge os sammen igen, både til fest, koncert og fællesspisning. (Foto fra byfesten i 2016: Peter Abildgaard)
14. aug. 2020 * Borgermødet på Fælleden kræver tilmelding. Skanderborg Kommune har inviteret til borgermøde og tidlig dialog om generationsfællesskab og friplejehjem på arealet ved siden af Enggården, Emborgvej 97. Det sker tirsdag 25. august kl. 19.30-21.30 på Fælleden. ABAF er blevet inviteret af Skanderborg Kommune og vi opfordrer hermed til, at så mange som muligt møder op. Man kan tilmelde sig på linket her. Det er nemt og koster ikke noget. Efterfølgende vil ABAF gerne holde et møde på baggrund af det, vi får at vide til borgermødet. Det bliver torsdag 3. september på Mejeriet. Dagsorden følger på alken.dk.
31. juli 2020 * Fem livestream-foredrag på Mejeriet. På vegne af ABAF har vi igen tilmeldt Mejeriet til livestream af foredrag fra Aarhus Universitet, skriver Hanne Lisbeth Nielsen:
 • Tirsdag 6. oktober kl. 19-21: Rejsen ud i rummet.
 • Tirsdag 27. oktober kl. 19-21: Tang.
 • Tirsdag 3. november kl. 19-21: Dybhavet - nyt fra en ukendt verden.
 • Tirsdag 10. november kl. 19-21.30: Smagen af øl.
 • Tirsdag 17. november kl. 19-21: Tilblivelsen af det moderne menneske.

Til to af foredragene bliver det nødvendigt med tilmelding: Tang og Smagen af øl. Efter foredraget om tang vil Lasse Hornbek Nielsen servere lidt smagsprøver og stå til rådighed for spørgsmål og debat. Efter foredraget om ølbrygning vil Alken Bryghus præsentere lidt af deres produkter og ligeledes stå til rådighed for evt. spørgsmål.


31. juli 2020 * Byfest uden banko i år. Vi har holdt byfest-møde i går torsdag, ni energiske fest-planlæggere (og tre babyer). Det tegner sig til at blive en festlig dag igen i år. Der vil blive ændringer, grundet corona-forbehold, men vi vil gøre vores bedste for alligevel at skabe en festlig Alken-dag. Det største savn bliver det traditionsrige bankospil under morgenmaden, som må undværes i år. Men hvad mon festudvalget så kan diske op med? Sæt en streg under krydset i kalenderen lørdag 22. august, og vent i spænding på invitationen med program, der udkommer i næste uge, skriver Julie A. Abildgaard.
 
13. juli 2020 * The White Album på Mejeriet. Vi er så glade for at kunne åbne op for musik i Mejeriet igen! Det bliver selvfølgelig med de rette retningslinjer for at vi må være sammen, og det bliver helt sikkert et brag af en smuk oplevelse, man ikke vil gå glip af! Fredag 18 september kl. 20 spiller The White Album - en trio bestående af Frederik Vedersø, Jakob Eilsø og Claus Arvad - Claus er helt lokal og bor i Bjedstrup på Kirstinelund. Lige før corona udgav The White Album deres nye album Colorama, GAFFA skriver således: Tre år er der gået, siden den danske folk-gruppe The White Album udsendte sit andet album, Songs from the Sun. Men med annonceringen af albummet Colorama rører de nu på sig igen. Førstesinglen Mystery viser endnu engang, hvordan trioen kan skabe maleriske lydbilleder med sin stemningskabende popfolk.’
For at købe/reservere billetter skriv mail til julieaabildgaard@gmail.com, pris: 200 kr, dørene åbnes kl.19.30 og der vil være bar.
20. juni 2020 * Lysposer til sankthans. Kære Alken-borgere. I år bliver sankthansaften ikke som den plejer i Alken. Vi skal holde afstand og må ikke forsamles, af disse årsager har vi i ABAF bestyrelsen været nødt til at aflyse det store bål ved Vædebro. Vi er kede af at bryde denne skønne tradition, og vi savner at samle jer alle om gode ABAF-arrangementer. Derfor har vi lavet en lille sankthans-hilsen fra ABAF, som vi håber I vil hjælpe os med at udbrede på tirsdag, når der tændes bål rundt om i haverne. Fra lørdag 20. juni kan man ved købmanden hente en lyspose, et lille lys og en folder med sangtekst og en kærlig hilsen fra ABAF. Vi håber at I alle vil sætte de små lysposer ud til vejen eller ved jeres huse i løbet af sankthansaften, så vi kl. 22 kan synge midsommervisen sammen, men hver for sig - der hvor man holder sankthans. Når mørket falder på kan man se de små lysposer rundt i byen. En måde hvorpå vi forhåbentlig kan føle os lidt forbundet denne sankthansaften i Allken. Kærlig midsommer-hilsen fra ABAF's bestyrelse, Asmund Bertelsen, Hanne Lisbeth Nielsen, Thomas Glud, Karin Fosdal og Julie Abildgaard.

 
8. juni 2020 * ’Og der blev lys’. En teaterfortælling om en blind helt med Torben Wahlstrøm torsdag 18. juni kl. 19.30 i Alken Mejeri. Hvordan kunne en 16-årig blind dreng blive en af lederne i den femtestørste modstandsbevægelse i Frankrig? Og hvordan kunne han overleve 15 måneder i koncentrationslejr? I fortællingen ’Og der blev lys’ får du svar på både det og meget mere. Det er en bevægende og dybt intens fortælling om en blind helt, Jacques Lusseyran. Monologen er baseret på hans selvbiografi, som indfølende fortælles af Torben Wahlstrøm. Vi følger de første 20 år af Jacques Lusseyrans liv. Centralt står ulykken, der som syv-årig gjorde ham blind og gav åbenbarelse af et indre lys, der aldrig siden forlod ham. Vi hører om hans sansning af musik, han evne til visualisering og hans forståelse af den menneskelige stemme. Det er også en fortælling om, hvordan han oplevede Guds nåde af liv, lys og glæde af kærlighed, krig og venskab. Og hvordan han selv under koncentrationslejrens ekstreme vilkår formåede at elske livet. Torben Wahlstrøm giver hans ord krop og stemme, og i en time fastholdes tilhørerne i et drama båret af sprogets formåen og en aldrig svigtende intensitet.
Varighed: ca. 1 time. Entré: 50,- Alle over 14 år er velkommen. Arr.: ABAF. På grund af begrænset tilhørerplads, er det ønskeligt med forhåndstilmelding til Inge Schøler på mail: ingesch@os.dk
Forestillingen vil denne aften blive filmet.
7. juni 2020 * Yoga i Alken før sommerferien! Vi afventer de nye retningslinjer, så hold øje med hvor og hvornår på opslag ved Købmanden og Mejeriet samt på Alkens og landsbyernes Facebook-sider, skriver Eva Michaelsen.
 
4. juni 2020 * Mangeårig tradition er MÅSKE slut – julejazz i ABAF-regi. Mange brave folk har været med til at arrangere 4. juledags julejazz på Mejeriet igennem to årtier, og hold da op, hvor har det været sjovt og festligt, og det har givet mange en forrygende og fantastisk fællesskabsfest, skriver Karin Fosdal. Traditionen er så gammel, at dem der var børn fra starten, nu er dem, der kommer hjem og spiller og fester med. STOR tak til alle arrangører, og i særdeleshed til Jens Langkjær, Erik Overgaard og Jan Malling som har været med fra starten og som nu siger stop. Spørgsmålet er nu, hvordan skal vi så fejre jul/nytår i fællesskab? Er der nogen, som kunne have lyst til at være arrangør af et arrangement? Fortsættelse af julejazz, samme eller ny dato? Nyt koncept med ny musik, ny dato? Nytårsaften? NY TRADITION? Send en mail til Karin Fosdal, alken67c@gmail
3. juni  2020 * Legeplads, Fabulas og Julejazz. Det hele rimer og var med på dagsordenen i ABAF's bestyrelse i denne uge. Se referatet, der blandt andet også handler om generalforsamling, sankthans og bankskifte.
1. maj  2020 * Nyt fra bestyrelsen i ABAF. Generalforsamling: Stadig udskudt på ubestemt tid. Vi er gået helt væk fra at afholde i samarbejde med de andre foreninger i år, måske næste år bliver det muligt igen. Vi håber at kunne holde en form for generalforsamling i efteråret, hvor vi kan informere medlemmerne om hvad vi går og foretager os. Indtil da bestræber vi os på at udgive referater.

Bankskifte: Asmund Bertelsen ar gennem længere tid afsøgt mulighederne for at ABAF kan få ny bank. Der har ikke været mange der har villet tage os ind, uden at det vil koste os en hel masse penge. Det har været en lang og grundig process, og nu er valget faldet på Arbejdernes Landsbank. Vi skifter efter planen 1. juni, og herefter vil der altså være et nyt kontonummer, hvor man skal overføre kontingenter til. Vi kommer herved også til at gennemgå og følge op på alle vores medlemmer, og forhåbentlig få et par nye medlemmer i processen - ved at stemme dørklokker i sensommeren.

Fællesplads: Der har været mange besøgende på shelterpladsen i år allerede. Corona har givet mange, især unge mennesker mulighed for at vandre rundt - åbenbart! Der har næsten været gæster hver weekend den sidste måned. Det er både godt og skidt. Naboer er generede af de mange besøgende og ABAF vil undersøge mulighederne for at gøre det lettere for naboerne at trives med shelterpladsen så tæt på. Der lægges planer for at genoplive legepladsudvalget, derfor en vigtig dato:

Der er opstartsmøde tirsdag 19. maj kl.19.30 på fællespladsen. ABAF vil til denne lejlighed købe en rutsjebane som skal lægges på volden ved trappen og få skudt projekt 'byens og børnenes plads' igang. Kom endelig og giv et nap med. Thomas Glud og Asmund Bertelsen er tovholdere indtil videre.

Byfest: Vi har valgt at holde fast i datoen indtil videre. Vi bliver nok klogere på hvilken slags fest vi må holde, over de næste par måneder. Vi arbejder på at kunne holde hele festen udendørs på fællespladsen, eventuelt med egen medbragt madkurv, lidt musikalske indslag, bar, bål og små spil og boder hvor ABAF kan forsøge at få indhentet noget af den tabte omsætning vi er gået glip af i forår og sommerperioden.

Trafikgruppe: ABAF vil gerne forsøge at tage kontakt til Skanderborg Kommune og opfordre til (endnu engang) at der tages hul på at anlægge cykelsti fra byskiltet mod Boes, ad Emborgvej og op til Skanderborgvej. Måske kan vi få strækningen på Alkenvej mellem byskiltene med også.. hvem ved, vi ønsker og håber. Indtil videre oprettes en mailtråd, hvor vi vil samle ideer og fordele arbejdet med at have kontakt til kommunen. Julie Abildgaard, Hanne L. Nieksen og Marlies Warming er på, flere er velkomne. Skriv til Julie på julieaabildgaard@gmail.com


 
 De allerførste overnattende i shelter på Fællespladsen - i maj 2017 - som nu er begyndt at kunne mærkes økonomisk. (Foto: Bendt Nielsen)
17. apr. 2020 * 2019 blev økonomisk bedre end 2018. Som bekendt blev ABAF's generalforsamling aflyst pga. coronasituationen, og det er selvsagt svært at forudse, hvornår det igen kan lade sig gøre at afholde generalforsamling, skriver Asmund Bertelsen. Derfor vil ABAF's bestyrelse nu gerne dele informationer om foreningens årsregnskab, som vi ellers ville havde fortalt om på generalforsamlingen. I modsætning til 2018 var 2019 økonomisk set et godt år for ABAF. Årsresultat i 2019 var 16.177 kr. Dette flotte resultat skyldes en kombination af flere ting. Blandt andet oplevede ABAF i 2019 en fremgang på 23 medlemmer, byfesten gav et overskud på godt 8.000 kr. og der blev indbetalt knap 9.000 kr. ifm. overnatninger i shelters, hvilket er en fordobling sammenlignet med 2018. Normalt skal foreninger indsende et godkendt årsregnskab til kommunen senest den 15. april. Men fristen er i år annulleret, og i stedet skal regnskabet indsendes, når det på et tidspunkt har være muligt at afholde en generalforsamling. ABAF-bestyrelsen bruger i øvrigt tiden på at overveje, hvilke aktiviteter der kan sættes skub i, nu hvor situationen er, som den er.
 
28. mar. 2020 * Livestream af naturvidenskabelige foredrag rykket til efteråret. De sidste af ABAF's livestream af offentlige foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet rykkes nu alle til efteråret, oplyser Hanne Lisbeth Nielsen.
12. mar. 2020 * Generalforsamlingerne aflyst. Med den nye udmelding fra myndighederne har de tre bestyrelser samlet valgt at aflyse mødedagen på søndag 15. marts, skriver Julie Abildgaard, der vender tilbage efter 14 dage med ny plan.
 
16. feb. 2020 * Indkaldelse til generalforsamling i Alken Borger- og Aktivitetsforening (ABAF) søndag 15. marts kl. 14:40-15:55 på Mejeriet. Program: Valg af dirigent. Bestyrelsens beretning. Orientering om mulighederne for at skifte bank. Regnskab. Valg af medlemmer til bestyrelsen. Fastsættelse af kontingent. Indkomne forslag. Eventuelt. Forslag, der ønskes behandlet, skal sendes til formand Julie Abildgaard (julieaabildgaard@gmail.com) senest 8 dage før generalforsamlingen. Julie Abildgaard, Asmund Bertelsen og Karin Fosdal er på valg. De modtager alle genvalg.
 
13. feb. 2020 * Alken-pjece i postkasserne. I disse dage omdeles en splinterny velkomstpjece i postkasserne i Alken og nærmeste omegn. Udstyret med masser af fotos beskriver pjecen Alkens historie, aktiviteter, Mejeriet, ABAF og Købmanden i Alken - og ikke mindst de mange muligheder for selv at kunne være med.
 
20. jan. 2020 * Tre generalforsamlinger samme dag. De tre foreninger i Alken: Købmanden, ABAF og Mejeriet har besluttet at holde en maraton med alle tre generalforsamlinger samme eftermiddag. Det kan være svært at skulle af sted tre aftener, så vi håber på denne måde at kunne imødekomme de borgere, som ønsker at støtte op om alt det frivillige arbejde i bestyrelserne. Møderne bliver søndag 15. marts kl. 13-18. Efterfulgt af spisning. Man kan selvfølgelig nøjes med at komme til den eller de generalforsamlinger, man ønsker. Dette er et forsøg.
 • Kl. 13.00 Velkomst og overblik over dagen.
 • Kl. 13.10: Generalforsamling i Købmanden
 • Kl. 14.25: Pause med kaffe, the og lidt at gumle på.
 • Kl. 14.40: Generalforsamling i ABAF
 • Kl. 15.55: Pause med frugt
 • Kl. 16.10: Generalforsamling i Mejeriet.
 • Kl. 17.25. Opsamling og evaluering af dagen.
 • Ca. 17.45: Vi serverer suppe med brød. Vin og øl kan købes. Fri snak og hygge.

Dagsorden for de enkelte generalforsamlinger kommer senere. Mvh på foreningernes vegne, Søren Slebo, Estrid Bek og Hanne Lisbeth Nielsen.
Den tidligere annoncerede generalforsamling i ABAF 20. februar er så ikke længere aktuel.


 
20. jan. 2020 * Katten af tønden - Alken og Boes sammen. ABAF står for fastelavnsarrangement på mejeriet søndag 23. februar - igen i år sammen med Boes Borgerforening, skriver Julie Abildgaard fra ABAF. Nærmere program følger.
 
13. jan. 2020 * Blafferforedrag med Simon. ABAF og Mød Verden inviterer til blafferforedraget 'Mød Verden - 15.000 kilometer på menneskelig venlighed'. på Alken Mejeri søndag 2. februar kl. 14. I sommeren 2017 rejste Simon Dalsgaard fra sit hjem i Svejstrup til Kasakhstan og retur igen. Uden brug af offentlige transportmidler, blot ved hjælp af sin tommelfinger, nysgerrighed og tillid til andre mennesker. I sit foredrag fortæller han om sine oplevelser igennem 18 forskellige lande, på 96 dage, og de erfaringer han gjorde sig på sin tur. Glæd jer til at høre historier om, hvordan det er at køre fire timer med et levende får i bagagerummet, sove i et telt park midt i Moskva, mødet med tusindvis af hjælpsomme mennesker og meget mere. Foredraget tager 2 timer og inkluderer en pause med kaffe, the og kage. Pris: Du bestemmer selv, hvad du vil betale for foredraget. Dit beløb går ubeskåret til nye rejseoplevelser.
 
16. jan 2020 * Yoga med Eva. Fem torsdage kl. 8.-9.30 står Eva Michaelsen for yoga på Mejeriet i ABAF-regi. Se nyt opslag om datoer og betaling.
 
11. jan 2020 * Livestream af naturvidenskabelige foredrag på Mejeriet. I foråret vil ABAF livestreame offentlige foredrag i naturvidenskab fra Aarhus Universitet, oplyser Hanne Lisbeth Nielsen, der står bag sammen med Berit Werner Hansen og Bodil Hvelplund. I første omgang tre foredrag: Tirsdag 3. marts kl. 19-21: 'Det er bare en virus'. Tirsdag 31. marts kl. 19-21: 'Dybhavet - nyt fra en ukendt verden'. Tirsdag 21. april kl. 19-21: 'Rask og glad - tak dine unikke mikrober'. Gratis adgang, servering i pausen - på Mejeriet på skærmen i den store sal.
 
3. dec. 2019 * Årets hovednavn kl. 22 er de gode, gammelkendte Prima Junior, som mange vil huske fra tidligere og som plejer at levere et forrygende show, skriver Jens Langkjær. De spillede senest til Julejazzen i 2015, og vi behøver bare at sige 'ham med de røde bukser', så ved mange, hvem vi taler om! Forinden kl. 20 spiller BJ Hotswing, der spiller glad gypsy jazz og swingmusik og som blandt andet tæller de fra Alken og omegn så kendte Ingrid Robak og Niels Kaas. Fjerde juledag 28. december fra kl. 19.30.
 
30. nov. 2019 * Julelys- og silhuetter. Der var julelys både i børnenes øjne og på Alkens juletræ ved ABAF's og købmandens fællestænding fredag aften. Børnene tog de voksne i hænderne og dansede tæt i ring, mens julemusikanterne spillede lystigt op som silhuetter i butikkens lys. Nu kan alle nyde synet hver aften, indtil den rigtige juleaften. (Foto: Peter Abildgaard.)
 
25. nov. 2019 * De, der kom, havde en fest. Faktisk havde bestyrelsen i ABAF overvejet aflysning på grund af få tilmeldte. Men koncerten med Total Hip Replacement blev ifølge flere af hinanden uafhængige kilder igen en Alken-fest af den slags, hvor der var gang i den på dansegulvet og musikerne  gav deres yderste. Fotoet taler for sig selv. (Foto: Hanne Lisbeth Nielsen)
 
22. nov. 2019 * Juletræ godteposer og dans. Fredag 29. november kl. 16 inviterer Købmanden og ABAF til juletræstænding. Vi skal igen i år have tændt det store juletræ foran mejeriet, og vi skal have sunget julen ind, så det kan høres i alle Alkens stuer. Vi håber at se mange børn og voksne fra alle landsbyerne til julehygge. Kl. 16: Købmanden åbner, der serveres gløgg, småkager og andet knas. Osuma har sponsoreret godteposer til alle børn, de deles ud i hele åbningstiden, så langt de rækker. Kl. 17: Juletræet tændes med en sang og en dans. Medbring endelig instrument, hvis du har lyst til at spille op til sang. Vi ses til julehygge. Kærlig hilsen ABAF og Købmanden i Alken. (Foto fra november 2018: Peter Abildgaard)
 
18. nov. 2019 * En fantastisk weekend med bowspring træning på Mejeriet, skriver Hanne Ravn. Deltagere fra både by og land - og helt fra Sjælland og Fyn - en skøn blanding af unge og modne folk. Vi har fået rørt bindevævet og en masse muskler, som vi ikke anede eksistensen. Nu går vi rundt i Alken oprejste og lette til bens. Nåede du ikke med denne gang, så kommer Senay Jensen igen til næste år. (Foto: Hanne Ravn)
 
7. nov. 2019 * Det poetiske mejeri. Fine boller og runde hindbærsnitter fra ABAF, hyggelys i kandelabre og cirka 40 af os fra Alken og omegn tændte for sanserne, da tre digtere og en mikro-forlægger kom forbi Mejeriet i Alken torsdag aften. Rikke Oberlin Flarup hvirvlede sig ind i en teenagers forvirrede sind med tanker om make up, bryster, tøjvalg, festen og den fyr, hun havde et godt øje til. Jonas Okholm bor i Ry efter udvandring fra Nørrebro. Han læste egne værker med lydligt eftertryk. Den tredje serverede stor entertainment med både fagter, stemmeføring og guitar-ledsagelse, Lars Emil Folder. Christel Sunesen havde åbnet aftenen som repræsentant for det, hun har døbt MIKRO FORLAGENE. Det er en nyskabelse i bøgernes verden, ofte en-mands-virksomheder m/k. For fem år siden fik hun den ide sammen med et par kolleger, at de burde lave en LILLE BOGDAG som pendant til de store bogmesser. Den ide voksede og har i år holdt den femte af slagsen med bøger og forfattere fra 50 små forlag - kvalitetsforlag, mener de selv. Hun fortalte om en ihærdig indsats i spillet mellem forfattere, forlag, bibliotekerne og boganmeldere. Det handler om synlighed. Næste LILLE BOGDAG er planlagt til 6.-7. juni 2020. Se hjemmesiden www.lillebogdag.dk. Borgerforeningens næstformand (og bibliotekar i det civile) Thomas Glud havde skaffet kontakten til de tre digtere og mikro-forlagschefen. En lignende lyrik-aften burde gentages, hviskede mange. Indtil da kan vi læse bøger fra de tre digtere, idet man efterlod en gave til Alken Bibliotek. Borgerforeningen ABAF havde søgt støtte i Kulturstyrelsen. På billedet ses under skiltet (fra venstre) Jonas Okholm Jensen, Rikke Oberlin Flarup, Christel Sunesen og Lars Emil Folder. (Foto og tekst: Peter Abildgaard )

4. nov. 2019 * Hjælp til koncerten. Bestyrelsen i ABAF søger hjælpere til diverse praktiske opgaver i forbindelse med Total Hip Replacement fredag 22. november. Har du lyst til at sætte scene op, stå i bar eller køre stole væk efter koncerten? Skriv til Julie Abildgaard på 20770623 eller mød op på Mejeriet på dagen kl. 16. Vi vil være meget taknemmelige for hjælpende hænder.
 
26. okt. 2019 * Rundt om undergrunden. ABAF byder torsdag 7. november. kl. 19 på en lyrikaften - oplæsning og samtale med tre forfattere: Rikke Oberlin Flarup, ’Telefontesten(ungdomsroman, 2018), Lars Emil Foder, ’Fabelagtigheder(prosa og digte, 2018) og Jonas Okholm Jensen, ’Jeg håber og tror at Twin Peaks vil samle os igen(prosa og digte, 2018). Der sker meget på de små forlag i disse år, og denne aften vil gerne være med til at bringe nogle af de gode, spændende værker fra 2018 ud til flere læsere. Arrangementet ønsker at vise, at det ikke behøver at være smalt og mærkeligt, fordi bøgerne er udkommet på et lille forlag, og man ikke lige har hørt om forfatteren. Kendetegnende for alle tre er bøgernes imødekommenhed og humoren, der på hver sin vis løber som en rød tråd igennem værkerne. Forfatterne vil læse op, Lars Emil Foder vil også spille et par numre, og der vil være åbent for spørgsmål og samtale mellem forfatterne og publikum, skriver Thomas Glud fra ABAF.
På aftenen vil der være mulighed for at købe kage og kaffe samt øl, vin og vand.

 
23. okt. 2019 * Fem mandage med yoga på Mejeriet tilbyder Eva Michaelsen - som et ABAF-arrangement. Første gang mandag 28. oktober kl. 19-20.30. Pris: 375 kr.
 
13. okt. 2019 * Kort pause i en intens irsk aften. Syng-med-sange indledte den irsk-danske Tradish-koncert fredag på Alken Mejeri, og så gled det over i medrivende irsk folkemusik, der fik folk ud at danse fra første nummer. Til de tre musikeres utilslørede tilfredshed iøvrigt. Irsk kaffe, irish stew og en velassorteret bar var andre elementer i en vellykket aften. Knap 70 spiste med. (Foto af Vibeke Overgard, der overvejer at købe en cd af guitaristen og vokalisten John Pilkington: Knud Abildtrup)
 
13. okt. 2019 * Uhøjtideligt, præcist og med et glimt i øjet. Sådan præsenterer Hanne Ravn underviseren Senay Jensen, der i weekenden 16.-17. november står for et såkaldt Bowspring kursus på Alken Mejeri - i regi af ABAF. Der er tale om et bevægelsessystem, der arbejder med at genopbygge og opretholde kroppens og sindets naturlige smidighed og styrke. Læs om pris - og rabat for medlemmer af ABAF - forplejning, tilmelding mm. Bowspring Alken.
Og læs mere på Hannes hjemmeside.

 
6. okt. 2019 * Irsk aften. Det bliver med irske traditioner, både musik og mad den kommende fredag aften - 11. oktober i kulturcentret Alken Mejeri. Orkestret Tradish er irsk-dansk. Det er en ny musikalsk konstellation, men alle medlemmer har tidligere spillet sammen i det traditionelle irske band Moving Cloud. Tradish har gennem årene bevæget sig rundt i – og ikke mindst på tværs af - mange forskellige genrer og traditioner, skriver de selv i et oplæg til besøget i Alken. Med et repertoire, som spænder over både traditionel og nykomponeret musik, sammensmelter orkestret den gamle folkemusik og dens kvaliteter med et nyt og frisk musikalsk udtryk. Musikanterne er Louise Ring Vangsgaard (violin og vokal), John Pilkington (guitar, vokal og irsk bouzouki), Brian Woetmann (irsk bodran, percussion og kor). Det var Gary Craig, som oplevede orkestret et sted ude i landet og blev begejstret. Han spurgte, om de ville spille i Alken, og der var ikke noget, de hellere ville. Han siger, at det er et medrivende orkester med godt humør. Gary har samlet et køkkenhold, som står for månedens fællesspisning, og det bliver i dagens anledning en traditionel irsk stuvning kl. 18. Koncerten begynder kl. 20. Pris er 130 kr. for musik, 80 kr for spisning eller 200 kr. kombineret. Tilmelding til spisning og kombi sker hos Købmanden i Alken. Musikbillet solo kan købes ved døren.
6. okt. 2019 * Thistedturen løb rundt. Efter udflugten til Thisted konkluderer arrangør Jan Andresen: 42 deltagere giver en indtægt på 19.000 kr., og med udgifter for 18.461 kr. var der overskud på 539 kr. Der er seks tilmeldinger, hvor depositummet er tilbageholdt efter sent afbud, og hvis nogen af disse ønsker det returneret, kan de rette henvendelse til mig og dermed få de 200 kr. tilbageført.
 
2. okt. 2019 * Reggae og funk på Mejeriet. En energisk bevægelse, der inspirerer til dans, sang og refleksion, kan vi se frem til, når Aarhus-bandet Total Hip Replacement optræder i Alken fredag 22. november kl. 20. Bandets kerne består af syv aarhusianske musikere, der effektivt sammenfletter og nyfortolker støvet reggae, maskinel dub og funky soul. Bandets gennemslagskraftige budskaber i kombination med dansable grooves og farverige blæser-hooks, sætter sindet fri og hofterne på prøve. I en tid hvor fællesskaber splittes og mennesker fremmedgøres, skaber bandet sammen med publikum nærvær og plads til forskellighed. Publikum har indtil nu danset med til mere end 250 koncerter i ind- og udland, og bandet bliver ved med at forny sig og inviterer nye genrer og musikere med i kollektivet. Entré: 150 kr., og tilmelding til Julie Abildgaard på julieaabildgaard@gmail.com, hvis man vil sikre sig billet. Koncerten er underskudsdækket - en del af 'Liv i Forsamlingshusene'. Arr.: ABAF. (Foto: Kasper Heden Andersen)
 
21. sep. 2019 * Borgmester-mødet. Frands Fischer kalder det et borgmester-kontor på hjul. På turen rundt i Skanderborg Kommune kørte han denne fredag ind ved mejeriet i Alken og mødte borgere og foreninger fra Boes, Svejstrup, Bjedstrup, Alken og Illerup.
-Tak, fordi I ville mødes med mig. Jeg har allerede opdaget på mine ture, at det er en meget aktiv kommune, sagde borgmesteren ved bordet i mejeriets sal. Repræsentanter for de forskellige borgerforeninger og de tre ’store’ foreninger i Alken gjorde intet for at modbevise dette, tværtimod. En efter en havde de ordet og fyldte i næsten to timer på ham med erfaringer, initiativer, landsbyernes historie og ikke ret meget om fremtidige ønsker. Egentlige borgermøder må finde sted en anden gang, og borgmesteren havde da heller ikke ekstra penge med i lommerne. Men han sagde tak til at fortsætte direkte ind til købmandens fødselsdagsfest. På billedet ses Frands Fischer (forrest) ved mødebordet i Alken Mejeri. (Foto: Peter Abildgaard)
15. sep. 2019 * Lyrik på Mejeriet. I efterårets program byder ABAF lørdag 7. november på en lyrikaften med tre forfattere: Rikke Oberlin Flarup, Jonas Okholm og Lars Emil Foder. Oplæsning og cafehjørne. Nærmere info kommer.
 
 
3. sep. 2019 * 44 skal med til Thisted. Det er nu, restbeløbet for udflugten til Thisted Bryghus fredag 20. september skal betales, skriver Jan Andresen. Medlemmer af borgerforeningen ABAF: 200 kr., og ikke-medlemmer: 300 kr. - på mobilepay 61317200. I tvivl om noget? Så send en mail til Jan på alken67c@gmail.com. Vi er nu oppe på 44 tilmeldte - efter seks afbud, så flot opbakning.
 
1. sep. 2019 * Irsk folkemusik til Alken. ABAF har fredag 11. oktober planlagt en Irsk Aften med fællesspisning, koncert og dans med det irske band Tradish, der lever traditionel irsk musik.
 
28. aug. 2019 * Banko var den store overskudsgiver og der var kun få madrester. ABAF-bestyrelsen vil gerne sige stor tak til alle som deltog og hjalp til under året byfest! Dagen, aftenen og natten forløb uden problemer og med højt humør – og som tidligere fortalt på alken.dk endte det økonomiske resultat i år på den positive side med et overskud på 7.7000 kr. Igen i år var formiddagens bankospil og amerikanske lotteri den helt store overskudsgiver: i alt 4.875 kr. blev tjent hjem i løbet af et par hyggelige formiddagstimer i Mejeriet. Fra bestyrelsens side lyder en stor tak til Birgit og Winnie Pohle for den flotte indsats! I år var prisen for billetter hævet med 25 kr. sammenlignet med tidligere år, sådan at en madbillet og musikbillet hver kostede 100 kr. eller 175 kr. for begge dele. Børn kostede 50 kr. Der i alt solgt 78 voksenbilletter og 22 børnebilletter – i alt 100 styks. Det er lidt færre end sidste år, hvor der blev solgt 122 billetter. Alt i alt balancerede mængden af mad i år med de spisendes appetit, så der kun var få rester til overs. Bestyrelsen tænker over, hvordan vi næste år kan blive endnu bedre til at ramme de rette mængder. Aftenens musikalske indslag, bandet Tumult, har siden skrevet en mail, hvor de fortæller, at de havde en god aften i Alken og havde nydt at spille for os. Næste års byfest bliver lørdag 22. august – sæt kryds i kalenderen – vi glæder os allerede!                                                                              Mvh. ABAF-bestyrelsen
(Foto af Troels Larsen og Gary Craig i baren: Eric Ballowitz - se flere fra byfesten her på Alkens Flickr-univers) 

 
23. aug. 2019 * Byfest-overskud. Så er der godt nyt fra ABAF-kassereren. Byfest-regnskabet er afsluttet, og det blev til et flot overskud på 7.700 kr., skriver Asmund Bertelsen. Før morgenbanko appellerede formand Julie Abildgaard til at bakke op økonomisk om festen for at undgå underskud som i 2018. Og det lykkedes altså. (Foto af Kathrine Graversen, Thomas Fink og Mette Viborg: Eric Ballowitz - se flere fra byfesten her på Alkens Flickr-univers)
 
19. aug. 2019 * Eric tog 55 fotos under byfesten. Snak i baren, musik i pølseboden, fuld plade under banko, eventyrfortæller i bålhytten. Eric Ballowitz var på pletterne og har uploadet hele 55 fotos. Her Helle Petersen og Ole Nielsen under skattejagten. Find din datter, mor, nabo, nytilflytter, yngste, ældste barn eller hendes kæreste her på Alkens Flickr-konto. (Foto: Eric Ballowitz)
 
18. aug. 2019 * Det vrimler igen med børn i Alken. Ingen, der var med til byfest lørdag, kan være i tvivl: I barne- og klapvogne, under bankoborde, med ansigtsmaling - og som her under Søs Nielsens skattejagt: Børn i alle aldre præger by- og festbilledet. Og så er der tydeligvis endnu flere på vej. Se Søs' 11 fotos på Alkens Flickr-univers fra eventyrløbet, hvor Susanne Emmysdatter fortalte eventyr i bålhytten. (Foto: Søs Nielsen)
 
18. aug. 2019 * Vinavler og biavler. Gevinstbordet ved Winnie og Birgit Pohles overdådige byfestbanko afslørede med rødvin og honning blandt de skænkede gevinster, at Alken har fået to nye fødevareproducenter - på hobbyplan. Poul Westesen har nu haft vingård i seks-syv år, og årets høst er den første i større skala - 60 flasker vin er det blevet til. Maiken Wang Larsen har nu i et år haft et bistade i baghaven og har kunnet fylde 18 krukker med bihonning. (Foto: Knud Abildtrup)
 
14. aug. 2019 * Borgmesterbesøg i Alken og omegn. Jeg er blevet kontaktet af borgmesterens sekretær, der melder, at Frands Fischer (S) vil lægge vejen forbi Alken fredag 20. september, skriver Julie Abildgaard fra ABAF. Tidsrummet bliver 12-17, så han både kan nå Bjedstrup Skole og Købmanden i Alken indenfor åbningstiden.

12.00-13.30 Bjedstrup Skole: Rundvisning, fællessang. 
14.00-15.30 Rundvisning i Alken Mejeri og præsentation af de omkringliggende                      landsbyer samt Liv i Landsbyerne
15.30-17.00 Kaffe hos Købmanden i Alken med kagebord og mulighed for byens                      borgere for at tale med borgmesteren.


14. aug. 2019 * Se frem til et brag af et bankospil til byfesten lørdag 17. august kl. 10, hvor gevinsterne er indsamlet i lokalområdet, Ry og Skanderborg, skriver Winnie og Birgit Pohle. Der vil blive afholdt otte bankospil og derefter trækkes en masse gevinster på amerikanske lotterier. For retfærdighedens skyld kan man starte med at købe 1 pakke lodder pr. mand, og når alle, der ønsker det, har købt, gives salget frit.
 
7. aug. 2019 * Det skal der ske til byfest lørdag 17. august:

09.00 Morgenmad på Mejeriet
10.00 Det traditionsrige bankospil
13.00 Festpladsen åbner på Fællespladsen: Bar, Alkenband, lykkehjul,                        ansigtsmaling, bål med snobrød, pølsebod, skydetelt og meget mere
14.30 Skattejagt for alle børn
15.30 Bydyst!
18.00 Fællesspisning i Mejeriet
21.00 Koncert med Tumult i Mejeriet

Priser: Fællesspisning: 100 kr. Koncert med Tumult: 100 kr. Samlet billet til begge dele: 175 kr., børn under 12 år: 50 kr.
Vi mangler folk til følgende: Opsætning af scene og fællesplads fredag kl.15. - vi mødes i Mejeriet. Kagebagere: Bag en kage der kan sælges i baren i løbet af dagen! Giv besked til Karin Fosdal, hvis du gerne vil bage, på alken67c@gmail.com. Madhold: Glade snitte-folk til madholdet. Vi mødes fredag kl.15, giv besked til Julie Abildgaard på 20770623, hvis du vil være med. Tilmelding til at være bartender, børnehjørne-passer og opvaskehold sker på festdagen. Oprydning som sædvanligt i fællesskab søndag fra kl. 10.


 
 
18. juli 2019 * Tumult spiler til byfesten. Lørdag 17. august er der byfest. Programmet tager form med mulighed for mange flere gode indslag, skriver Julie Abildgaard fra ABAF og nævner:
 • Morgenmad med banko
 • Fest på fællespladsen med Alken-band, bydyst, børne-aktiviteter, bar, pølsebod, isbod, mulighed for markedsboder - meld gerne til julieaabildgaard@gmail.com med gode forslag til underholdning.
 • Fællesspisning ved mejeriet.
 • Koncert med Tumult - folkemusik der byder byen op til fællesdans.
Vi mangler: Et bar-hold! Der kommer tilmelding til madhold og opvaskehold når vi nærmer os festen.

24. juni 2019 * Så er jagten på gevinster til årets brag af et bankospil til Alken byfest lørdag 17. august gået ind. For at vi igen i år kan have et overvældende gavebord, vil det være helt fantastisk hvis du/I vil donere en gevinst. Det være sig alt mellem himmel og jord. Intet er for stort og intet er for småt. Hvis du/I er interesseret i at donere en gevinst, må I meget gerne tage kontakt til enten Birgit Pohle, pohlebirgit@gmail.com eller Winnie Pohle, winniepohle@gmail.com. På forhånd tak for bidraget.
 
 24. juni 2019 * Sankt-alt-spillede-aften. Madholdet tryllede, børnene badede, gamle venner mødtes, naboer snakkede, musikerne slog deres midsommer-indsats fast som tradition, ABAF arrangerede, bålmagerne passede på, og mange fra hele området fandt og sang sammen på den smukkeste sankthansaften i flere år. (Foto øverst: Søren Slebo og nederst: Peter Abildgaard)
 

21. juni 2019 * Sankthans-brænde bliver der brug for til bålet sankthansaften søndag 23. juni, skriver Karin Fosdal fra ABAF. Ikke frisk hækafklip og lignende, men ellers brænde er velkomment på bålstedet, hvor Mogens Andersen og Bruno Nielsen er bålmagere.
17. maj 2019 * Karin afløser Malene. Malene Baastrup Jørgensen fra Alken Østergård går ud af bestyrelsen i ABAF, da hun og Jeppe flytter fra egnen. Suppleant Karin Fosdal træder ind i stedet for, så nu er Helle Kjærsgaard sidste suppleant.
8. juni 2019 * Sankthans ved Vædebro - med 'Alkenband'. Grillen er klar kl. 18 og bålet tændes kl. 20.30 på sankthansaften søndag 23. juni ved Vædebro, skriver Helle Kjærsgaard fra ABAF. Man medbringer selv, hvad man vil, til grillen, og ellers kan man melde sig til mad: Salater, brød, dessert, kaffe/the for 40/20 kr. hos Købmanden i Alken eller mobilepay til Jytte Elleby 30297495. Husk eget service og penge til baren.
23. maj 2019 * Julies mødereferat er klar. På borgermødet om Alkens udvikling og ikke mindst Fabulas' dialogskitse om et generationsfællesskab. tog Julie Abildgaard fra ABAF et mødereferat - nu tilgængeligt.
22. maj 2019 * Henvendelser til kommunen angående boligudbygning og kommuneplanens rammer i Alken skal være klar inden onsdag 29. maj, skriver Julie Abildgaard fra ABAF efter borgermødet mandag. Julie samler henvendelser på julieaabildgaard@gmail.com og sender dem ind. Økonomiudvalget har emnet på dagsordenen onsdag 19. juni.
 
21. maj 2019 * 33 tog ordet på borgermødet om udbygning, så mange tanker, overvejelser, bekymringer og visioner blev luftet om Alkens udvikling og ikke mindst Fabulas' dialogskitse om et generationsfællesskab. Trafikken, naturen, antallet af nye boliger, spørgsmålet om endnu et fælleshus, udbygningstempo, skolens udvikling og mange flere temaer var på bordet. Michael Eberhard stillede et nyt møde i udsigt 20. juni, Julie Abildgaard fra ABAF tog et mødereferat, og smalltalken er til rådighed for indlæg - også indlæg stilet til kommunen om det kommende kommuneplanforslag, hvor der efter alt at dømme kommer et forslag til fremtidigt byggefelt ved Enggården. Mere om det forløb senere. (Foto: Karin Fosdal)
 
8. maj 2019 * Invitation til borgermøde på Alken Mejeri mandag 20. maj kl.19-21 om udstykninger i og omkring Alken. Hvordan betragter vi byens fremtid? Alken Borger- og Aktivitetsforening inviterer til borgermøde. Mødet bliver en åben snak og holdningsudveksling omkring Alkens fremtid, set i forhold til de planer, der er for ny bebyggelse i og omkring byen. Der vil ikke være paneldebat, men mulighed for byens borgere til at diskutere ovenstående emne. 19.00: Velkommen v. formand Julie Abildgaard. Introduktion til mødets form og mulige resultat. Kort gennemgang af de informationer, vi har modtaget fra kommunen. 19.15: Fælles meningsudveksling. Spørgsmål, debat og betragtninger i plenum. 20.30: Mulighed for gruppedannelse. Grupperinger har mulighed for at arbejde på en intern fælles skrivelse. Mejeriet står til rådighed resten af aftenen, og ellers planlægger grupperne selv arbejdet herefter. 21.00: Afrunding og opsummering. Hvad er retningen herefter?
 
30. april 2019 * Forskønnelsesdag på fællespladsen. ABAF inviterer til forskønnelsesdag på fællespladsen allerede på søndag 5. maj kl.13. Vi skal i fællesskab gøre pladsen forårsklar og ABAF sørger for øl/vand samt en let aftensmad at slutte af på sidst på eftermiddagen. Alle er velkomne, der er opgaver af enhver art. Se opgavelisten herunder og overvej om der er en ting, du gerne vil hjælpe med. Opgaver: Luge Fliser * Cykelværksted * Pumpe bolde * Fikse Basketkurv * Rydde op i baghus * Lave trappe op ad diget * Rydde op langs boldbanen * Lave sandkasse i traktordæk * Rydde op på shelterplads * Vaske borde af og sætte på plads * Køre på losseplads * Feje shelters * Græsslåning * Rengøring toilet * eventuelt etablering af legehus. (Foto fra rejsegildet i 2017: Peter Abildgaard)
 
29. april 2019 * Klods-Hans. Katia Ben Semmane fra Det Rullende Eventyr opfører H.C. Andersens eventyr Klods-Hans på Alken Mejeri søndag 12. maj kl. 10, skriver Thomas Glud fra ABAF. Den klodsede Hans og hans to brødre, som drager til hoffet for at vinde prinsessens hjerte. For børn i skolealderen og helt ned til de 2½-årige. Billetter koster 50 kr. og kan købes i døren kontant eller mobilapay - eller ved at skrive til tvglud@gmail.com

 
27. april 2019 * Møde om strålingsrisici. Der arbejdes for tiden på, at arrangere et borgermøde om de sundhedsmæssige risici ved stråling fra mobilmaster. Datoen vil sandsynligvis blive onsdag 12. juni på Mejeriet, i ABAF-regi. Det er gruppen som arbejder for, at den eksisterende mast ikke bliver skiftet ud med en højere og større mast, hvorpå der skal sættes et stort antal antenner.
VH Inge Schøler og Karin Fosdal


 
 
17. april 2019 * Borgermøde på vej. Kære Alken-borgere og andre interesserede. Vi arbejder i øjeblikket på højtryk på et borgermøde der kan imødekomme de indlæg, der har været her på siden og i samtalen i byen. Vi er i dialog med kommunen og håber, der kommer en repræsentant ud fra Plan og Byudvikling. Påsken kommer til at forsinke vores proces en smule, og jeg vil blot forsikre jer om at vi arbejder på sagen. Forhåbentlig har vi en dato klar efter påske. Venlig Hilsen Julie Abildgaard, formand ABAF.
Se prospektet om Generationsfællesskab i Alken, for det er jo nok det, det handler om.

23. mar. 2019 * Udflugt til Vandet Sø oven i turen til Thisted Bryghus. ABAF kan nu endelig stolt præsentere program for virksomhedsturen til Thisted Bryghus fredag 20. september med tilhørende tur i det grønne ved Vandet Sø, se programmet. Det er på falderebet at vi når en rundvisning og ølsmagning på det historiske bryggeri, idet de nye bygninger forventes taget i brug 1. december. Der er allerede stor forhåndsinteresse, og når bussens 55 sæder er fyldt ud, bliver der lukket for tilmelding. Så det er bare med at flyve en mail af sted til mig på alken67c@gmail.com, skriv evt. hvilken sandwich du ønsker på hjemturen. Så svarer jeg tilbage med opkrævning af depositum. ABAF er med en underskudsgaranti officiel arrangør på udflugten, hvorved et evt. overskud går til ABAF. På foreningens vegne, skål og vel mødt, Jan Andresen.

16. mar. 2019 * Ny byfestdato. Vi har været nødsaget til at flytte datoen for byfesten, skriver Julie Lindegard fra ABAF. På generalforsamlingen oplyste vi ellers 24. august, men det kan desværre ikke lade sig gøre. Så ny dato: Lørdag 17. august 2019.
 
4. mar. 2019 * Sådan fordelte Boes og Alken fastelavns-rovet. En fuld sal med alders-opdelte tønder på Alken Mejeri var rammerne under søndagens tøndeslagning: Dagplejetønde: Noah fra Alken blev konge. Børnehavetønde: Selma fra Boes blev konge. Lily-Marie fra Alken blev dronning. Skoletønde: Aia fra Bjedstrup blev dronning, Charlie fra Alken blev konge. Mandetønde: Nikolaj fra Boes blev dronning, Mathias fra Boes blev konge. Kvindetønde: Søs fra Alken blev dronning, Maiken fra Alken blev konge. Bedst udklædte blev ved afstemning valgt: Charlie fra Alken, som var klædt ud som fin dame, han vandt et gavekort fra købmanden på 10 is. 
Se alle 34 fotos af Rasmus Arentsen fra tøndeslagningen på Alkens Flickr-univers

 
 
 
1. mar. 2019 * Underskud i borgerforeningen. ABAF kom ud af året 2018 med et underskud på 14.589 kr.  – efter en nedgang i indtægterne på 9.083 kr.. Udgifterne steg i forhold til 2017 med 11.144 kr. Er det farligt, blev kassereren spurgt på generalforsamlingen. Nej, lød svaret fra Asmund Bertelsen, kun hvis det fortsætter. Han pegede ved gennemgangen af regnskabet på, at der har været tre afgørende ændringer i forhold til året før. En nedgang i kontingentet – minus på 4.050 kr. - som følge af medlemsnedgang og sene indbetalinger af kontingent. En del af dette beløb vil derfor ses i 2019-tallene. Der er nedgang i lokaletilskud fra kommunen, et minus på 6.410 kroner på grund af, at huslejen til Mejeriet falder. Overskud ved arrangementer er faldet og giver minus på 970 kr. Bestyrelsen er indstillet på at arbejde hårdt i det nye år på at skaffe alle slags indtægter, men man håber på mindst lige så meget hjælp til arrangementer som i 2018. Desuden vil det batte, at der kommer flere medlemmer ind og helst alle tilflytter-familier. På grund af kommunens støtteregler er det en ekstra fordel med børn og unge under 25 år. Alken Byfest, fastelavn, kvindefest og koncerten med Young Flowers var succes. Til koncerten var 15 pct. af gæsterne fra Alken og 85 pct.udefra. Den slags skal prøves igen, og ABAF har allerede hyret en anden profil fra dengang i 1967, nemlig Stig Møller Trio til fredag 10. maj. Alle valg var genvalg. To suppleanter afgik, Holger Vig og Mai-Britt Ravn. Nyvalgte blev Helle Kjærsgaard og Karin Fosdal. Se udførligt referat under ABAF-bjælken her på siden fra 4. marts. Der var 23 mødt til generalforsamlingen.
Forrest ses formand Julie Abildgaard og kasserer Asmund Bertelsen. (Foto: Peter Abildgaard )

 
18. feb. 2019 * Boes og Alken sammen om fastelavn. Nabo-borgerforeningerne inviterer til fastelavn på Alken Mejeri søndag 3. marts fra kl. 14.
17. feb. 2019 * Qi gong - gratis prøvetime. Kom og prøv qi gong onsdag 27. februar kl. 18-19 på mejeriet. Susanne Behnke Emmysdatter tilbyder en uforpligtende prøvetime til alle interesserede. Herfra kan vi se, om der er interesse for et lille forløb over flere onsdage. Mød op i tøj, du kan bevæge dig i. Anne Mette Granner og Susanne
16. feb. 2019 * Seks torsdage med morgenyoga. Torsdagene 21. og 28. februar samt 7., 14., 21. og 28. marts kl. 8-9.30 står Eva Michaelsen for morgenyoga i ABAF-regi på Alken Mejeri. Man medbringer selv yogamåtte og tæpper/pude. 450 kr. for seks gange. Kontant betaling første gang.
15. feb. 2019 * Justerede vedtægter på vej i ABAF. Torsdag 28. februar kl.19 er der generalforsamling i borgerforeningen på Mejeriet. Her er dagsordenen, hvor det bl.a. fremgår, at der er nogle vedtægtsændringer på vej. Deadline for forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal sendes til julieaabildgaard@gmail.com senest 21. februar.
14. jan. 2019 * Alken Borger- og Aktivitetsforening inviterer til generalforsamling torsdag 28. februar kl.19 på Mejeriet. Dagsorden følger. Deadline for forslag, der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal sendes til julieaabildgaard@gmail.com senest 21. februar. 
12. jan. 2019 * Vores landsbyer er populære, og der er flere bosætnings-projekter på tegnebrættet. Derfor inviterer Alken Borger- og Aktivitetsforening og Liv i Landsbyerne til møde om landsbyudvikling og bosætning på Alken Mejeri torsdag 17. januar kl. 19-21. Alle er velkomne. Hvad er en landsby? Hvor stor eller lille skal den være? Hvem skal bo i den? Hvilke typer af boliger skal være tilgængelige? Og hvordan hænger udvikling og sammenhængskraft egentlig sammen? Spørgsmålene er mange, og blot nogle af dem vi på mødet forsøger at finde svar på i fællesskab. Jens Thor vil fortælle seneste nyt fra projektet på Anes Høj og om planen om en almennyttig boligforening. Michael Eberhard fra Fabulas vil fortælle om planer med Jens Ladefogeds grund på Emborgvej 97 og har desuden inviteret folk fra arkitektfirmaerne C.F. Møller, som snakker om landsbyudvikling, og Plusform, der taler om lokalprocesser. Fra By- og Plan-udvalget i Skanderborg Kommune kommer Maria Temponeras (EL) og Ole Drøgemüller (S) og fortæller om deres syn på landsbyudvikling i vores område. Første tredjedel af mødet vil være afsat til oplæg, hvorefter det vil være muligt at stille spørgsmål til paneldeltagerne og debattere i plenum. Formålet med mødet er, at borgere og lokale aktører kan blive klogere på hinanden. Hvilke ønsker, bekymringer og forhåbninger, der findes i projekterne og blandt de lokale beboere. Knud Abildtrup vil være moderator for debatten. Vel mødt! Alken Borgerforening og Liv i Landsbyerne.
 
1. jan. 2019 * Palæstina 2018 - med egne øjne. Ann Bertelsen fra Alkenvej indbyder nu til en rejsefortælling med billeder fra Palæstina i efteråret på Mejeriet søndag 20. januar kl. 10-12. Indtryk fra et Mellemfolkeligt Samvirke-højskoleophold i Betlehem med udflugter til en række konfliktpunkter på Vestbredden, NGO’er, organisationer, flygtningelejre mv. 600.000 israelere er nu ulovligt bosat på den besatte Vestbred, og israelerne styrer med hård hånd og stor uretfærdighed vandforsyning, trafik, byggeri osv. i det palæstinensiske ’selvstyreområde’. Foredragsholder Hans Ege Jørgensen var rystet over det, han så og hørte. Han suppleres af Ann og evt. andre deltagere. Arr.: ABAF, gratis adgang. 

 

 


 

 
 
Uge 34 * Spiddet. Ordet Shawarma er tæt på at være en kendt del af det danske sprog. Det kommer af tyrkisk 'cevirme', som betyder at dreje, kredse. Ved fællesspisningen under byfesten afprøvede Julie Abildgaard for første gang kunsten. Hos en slagter i Bazar Vest Brabrand havde hun fået opbygget en 20 kg tung kalvekød-rulle med tilsat krydderi og spæk, pris 2.300 kr. I køkkenet i mejeriet var en grill og et drejeværk lånt af de gode kokke i Svejstrup. Efter to timer kunne de første tynde lag skæres (billedet), og sådan fortsatte rotationen resten af aftenen. Meget kød, ja, men tilstrækkeligt til de mange gæster. (Foto Peter Abildgaard.)

 
Uge 33 2019 * Det kom bare til mig. Med en hånd på hovedet reflekterer Sanne Gry Hansen under byfesten over, hvordan det lykkedes hende at vinde Hanne Lisbeth Nielsens terninge-konkurrence med en 50'er på spil: Slå 15 ens på færrest mulige slag. Sanne vandt med bare otte slag - foran Gary Craig med 11. Begge dele godt klaret - prøv selv. (Foto: Knud Abildtrup)
 
 

Kontingent:
Børn og unge op til 25 år: 150 kr.
Voksne over 25 år: 200 kr.
Pensionister: 100 kr.

Kasserer: Asmund Bertelsen, Alkenvej, asmundbertelsen@gmail.com

Girokort
kan fås hos kassereren. 

Konto-nummer i Arbejdernes Landsbank:
Reg. nr. 5370 Konto nr. 0255650
(ny konto fra februar 2021)

Bestyrelsen opfordrer medlemmerne til at aftale faste kontingent-indbetalinger med banken. 15. marts er en god dag til fast betaling


 
Uge 34 2017 * Jens Langkjær ledede bydystens slow-biking, vandpistol- og ballontransport. Og Britta Boisen er ikke ved at stikke hovedet ind i megafonen, selv om det kan se sådan ud. (Foto: Peter Abildgaard)
 
Shelters i Alken.
Læs om faciliteter, betaling, biler og parkering, ordensreglerog booking  her.

Retningslinjer for ABAF's brug af Mejeriet - se dem her på siden under 7. feb. 2017.


Vedtægter for ABAF - som de senest er ændret i  december 2020: Læs dem her. 
Tovholderliste. Se hvem, der er tovholdere på hvad i Alken Borger- og Aktivitetsforening her.

 
Uge 22 2017 * Rejsegilde: Margit Szlavik og Lene Bay med harmonika og violin. (Foto: Bendt Nielsen)

 

Hjertestarteren er tilgængelig døgnet rundt og må bruges af alle i tilfælde af hjertestop. Den tages ud af skabet, og når den åbnes, er der tydelig instruktion i, hvad man skal gøre. 14 personer fra Alken, Svejstrup og omegn har været på et 13 timers førstehjælpskursus og vil kunne kontaktes ved ulykker / alvorlig sygdom / hjertestop til hjælp og vejledning indtil ambulancen når frem: Se telefonlisten. Ved person uden bevidsthed og uden normal vejrtrækning: Ring 112 -  Påbegynd hjertemassage - Hent/ring efter hjertestarter, hvis I er flere.
 

Referater fra bestyrelsesmøder:
Menuen til venstre > Borgerforening > Bestyrelse > Bestyrelsesmøder


Referat generalforsamling 2012 her
Referat generalforsamling 2013 her.
Referat generalforsamling 2014 her.
Referat generalforsamling 2015 her.

På loftet sidder nissen - julemåneden er begyndt i Alken. Juletræet - superflot i 2009.

Byfest - i 2015 lørdag 29. august.

Borgerforeningen bruger logoet på t-shirts, biler og breve - og klistermærket kan købes for 5 kr. hos købmanden. 

 

Foreningens formål: At varetage byens, lokalområdets og borgernes interesse samt at styrke det lokale liv og den mellemfolkelige kontakt, gennem et bredt aktivitetsniveau, og at indbyde til forhandling om emner af fælles intereesse.

 

 

Tovholdere. Her er en oversigt over en masse ansvarsområder, og hvem, der tager sig af dem.

 

 

Ordinær generalforsamling: Hvert år i marts. 

 

 

Eva Michaelsen, Ninna Nørgaard Gewitz og Hanne Ravn - ved at undfange ideer? (Foto: Sanne Dudoret) 

Gode ideer. Så hvis du går med en god idé og lyst til at lave et arrangement eller stå for en aktivitet, vil vi gerne høre fra dig, da der er mulighed for at arrangere det i foreningens regi.