Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Folk i Svejstrup
Natur og miljø
Vandværk
Svejstrup.dk
Fotalbummet
Svejstrup Borgerforening
Sommerprogram
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 

 

Svejstrup    
 
 
 
2. sep. 2022 * Koncert på præstegården på søndag 4. september. Det er lykkes os at få norske Buster Sledge til at gæste Præstegården og fylde Klosterhaven med den lækreste musik, skriver Mette Schriver. Vi glæder os til at invitere jer indenfor til en særlig eftermiddag med musik i særklasse, efterfulgt af en lækker tallerken mad for de sultne.

15.00: Klosterhaven åbner
16.00: Opvarmning v. Maria Molde
16.45: Koncert v. Buster Sledge
18.00: Gryderet til dem der har sult og lyst

Maria Molde er en sangskriver med noget på hjerte. Hendes danske sange kredser om kærlighed, melankoli og det fundamentale vilkår, at vi er forbundet med naturen. Hverdagens sanselighed er i fokus, men med undertoner af uro, tvivl og en søgen efter balance.
Marias lysende stemme er blevet sammenlignet med både Alison Krauss og Alberte, og sangene er bygget op omkring Marias mandoliner, som tilføjer musikken deres helt egen sprøde lyd. Hør musikken.

Buster Sledge: Fra polarcirklen til det centrale Californien har medlemmerne af bluegrass trioen Buster Slegde fundet hinanden i en fælles kærlighed til amerikansk musik. Deres kompositioner bygger på den simple historiefortælling fra country og bluegrass, mens de blander traditionelle og moderne genrer i ambitiøse arrangementer med inspiration fra artister som Norman Blake, Punch Brothers, Tim O'Brien og John Hartford. De er alle tre virtuose instrumentalister og leverer knivskarpe trestemmige harmonier.
Hør musikken.

Koncertbilletter koster 150kr./person og beløbet går ubeskåret til musikerne. Mad koster 65 kr./person og drikkevarer købes i baren. Du bestiller billetter ved at sende en mail til svejstrupglp@gmail.com eller møde op på dagen. Koncerten er som udgangspunkt udenfor, så klæd dig på derefter. Skulle septembervejret blive helt skidt, rykker vi i laden. Link til facebookbegivenheden.


 
 
 
8. juli 2022 * Helstegte lam, musik, sommermarked og sjov for børn lørdag 30. juli på Svejstrup Gl. Præstegård. Onsdag 27. til lørdag 30. juli holder vi Sommerrestaurant på Svejstrup Gl. Præstegård, skriver Ida Gundersen. Programmet er storslået – fantastiske bands spiller hver dag i vores klosterhave, og der er underholdning for børn - find flere detaljer ved at finde præstegården på Facebook. Men lørdag vil vi gerne gøre særlig reklame for. Her åbner gården allerede kl. 10. Her er sommermarked med keramik, kunst og lopper. Selv om alle borde er booket til langbordsspisning kl. 20, vil man kunne købe mad hele dagen. To fyre fra Bosnien griller hele lam – der er mad for alle fra kl. 13. Bagerdrengene og Ghita spiller amerikansk folkemusik og bager kager. Fra kl. 15 er der træklatring og svævebane for børn. Baren er åben, når det tyrkiske danseband Ipek Yolu spiller kl. 21. Med andre ord: En kæmpe fest for alle.  Se programmet i større format
 
 
7. juni 2022 * Så' der snart sommerrestaurant. 27.-30. juli slår vi dørene op til klosterhaven på Den gamle Præstegård, skriver Mette Schriver. Vi har forberedt et storslået program med dygtige musikere, børneteater, træklatring m.m. Gården er åben hver dag fra kl. 15 onsdag til og med fredag. For flere detaljer – tjek programmet.

Lørdag er gården åben fra kl. 10, hvor her også er sommermarked med lopper og lækre sager. Alle koncerter er gratis og alle er velkomne til at drikke et glas vin eller købe kage i cafeen.

Vi serverer langbordsmad to gange pr. aften – kl. 17 og kl. 20 - fra onsdag til og med lørdag i uge 30. (Lørdag kun kl. 20)

Kuvertpris: Børn 0 – 5 år – gratis. Børn 6 – 12 år – 125 kr. Voksen – 250 kr. Prisen er eksklusiv drikkevarer.

Det kan du forvente dig af maden: Frisk sommermad baseret på lokale råvarer – hovedsageligt grøntsager med enkelte kødretter. De forskellige retter bliver serveret løbende på langbordet, og vi lover, du bliver mæt.

Sådan booker du: Du skriver en mail til svejstrupglp@gmail.com med navn, antal personer og telefonnummer + det ønskede tidspunkt. Det kan forekomme, at det ønskede tidspunkt er fuldt booket. Når du har modtaget en bekræftelsesmail, skal du betale kuvertprisen * antal personer på MobilePay til 168266. Når beløbet er modtaget, er din booking gået igennem.

Husk at tjekke det stjernespækkede musikprogram, før du booker. Vi opdaterer løbende program og yderligere informationer her: https://fb.me/e/cNoPspaxX
25. apr. 2022 * Sommerrestaurant. Vi er ovenud lykkelige over at kunne meddele, at vi igen i 2022 åbner klosterhaven fra onsdag 27. til lørdag 30. juli, hvor vi holder sommerrestaurant. Musik- og eventudvalget er netop ved at sammensætte et stjernespækket program, og kokkene sliber knivene. Nu gælder det om at sætte kryds i kalenderen. Kh fra præstegården i Svejstrup.
 
13. mar. 2022 * Keramiker på bakkekammen. Thilde Graulund har keramikværksted på bakkekammen i Svejstrup, Svejstrupvej 31. Åbent nærmest hver dag efter aftale og ved særligt annoncerede værkstedsarrangementer. Her kan du forkæle dig selv eller andre med hånddrejet keramik. www.thildegraulund.dk // thilde@tgkeramik.dk
9. feb. 2022 * To er stadig klar. "En hel vandværksbestyrelse er på valg", fremgår det af Ry Ugeavis i en omtale af Svejstrup vandværk. Viktor Reddersen oplyser dog til alken.dk, at han og Mathias Slyngborg gerne fortsætter, hvis generalforsamlingen 24. februar ønsker det. I bestyrelsen sidder p.t. også Jan Ove Lihn, Svend Mortensen og Bjarne Welling. 
 
22. jan. 2022 * Til mine dages ende. Fotograf Tor Birk Trads fra Svejstrup har interviewet og fotograferet ni gamle mennesker mellem 92 og 99 år. Han udstiller i Kulturhuset frem til 20. februar og udgiver fotobogen med titlen Til mine dages ende. Han skriver, at han har været drevet af en nysgerrighed på, hvordan man kan blive mæt af dage og afklaret med døden. Det er blevet til en poetisk hverdagsfortælling, fuld af visdom, nostalgi og kærlighed til livet. Se mere på Tors site.
28. nov. 2021 * Svejstrup-nyheder. Af et nyhedsbrev fra Svejstrup Borgerforening fremgår det, at der tændes juletræ i dag søndag, at borgmester Frands Fischer (S) skal holde båltale til sankthans, samt at foreningen arbejder på bedre trafiksikkerhed med lavere hastighed for bilerne og chikaner samt at cykelstien på Svejstrupvej snart bliver etableret. 60 børn er der for tiden i Svejstrup, og seks familier, der er flyttet til siden nytår, bliver præsenteret. Se nyhedsbrevet.
 
 
26. sep. 2021 * Spælsau-får på Kollen. I sommerens løb har det nye Kollens Lav sat 12 får og lam på græs på Kollen ved Svejstrup, oplyser Viktor Reddersen. Fårene er af racen Spælsau, en god naturplejer. Han forklarer, at man stadig kan gå rundt i kanten og gå i de slåede stier. Der er låger i fårefolden, og man må meget gerne gå derinde hos fårene. Husk altid at lukke lågerne efter dig - både på vej ind og ud. Har du børn med, så hav lige et øje på vædderlammene, de kan godt være lidt frække. Man må ikke fodre fårene, men de vil gerne have et kæl. Husk, som altid, at have hunde i snor, uanset hvor du færdes på Kollen. Vi håber, I vil nyde synet af bier, sommerfugle, vilde blomster og en masse liv dernede. Hvis du vil hjælpe med at vedligeholde hegningen og hjælpe til i det lille lav, så skriv en besked til Viktor på 3024 6181. Han og Anders Jokumsen understreger, at lavet skylder Per Nielsen en stor tak for lån og opsætning af hegn.
20. juli 2021 *  Svejstrup Gl. Præstegård inviterer til loppemarked søndag 22. august, og i shoppepausen kan man købe kaffe og lidt ganegodt. Vil du have en stand? Så skriv til Mette Schriver på messenger eller på tlf. 51902325. Der er begrænset med pladser. Følg eventet på præstegårdens facebook.

12. juli 2021 * Peter og Gitte Dalsgaard flytter. Efter 20 år flytter Peter og Gitte Dalsgaard fra Svejstrup og har sat huset på 177 kvm. på Hannesvej 3 til salg. Se mere på Liv i Landsbyernes facebookside - opslag 27. juni.
11. juli 2021 * Blues, kagehus, impro og tyrkisk dansefest. Programmet til sommerrestaurant i Svejstrup Præstegård fra onsdag 4. august til lørdag 7. august er nu klar, og der loves blandt meget andet spillemandsmusik, græsk aften og jazz. Noget kræver tilmelding, andet ikke. Se nærmere her.
5. juni 2021 * Sommerrestaurant igen. Svejstrup Præstegård oplyser , at der i år igen bliver sommerrestaurant, kaffebar, spillested m.m.- fra onsdag 4. august til lørdag 7. august. Se nærmere her.
 
 Se plakaten med fuldt program
18. maj 2021 * Middelaldergøglerne kommer til Svejstrup. I weekenden 5. og 6. juni kan man opleve masser af historisk gøgl, musik og teater, når ”Gøglernes Lejr” kommer til den gamle præstegård i Svejstrup. Det er vist ingen hemmelighed, at det sidste år også har været hårdt for gøglere og musikanter. Markeder og festivaler er aflyst, så derfor har en flok middelaldergøglere og - musikanter taget skeen i egen hånd – og arrangerer selv ”Gøglernes lejr”. Her laver de weekenden igennem hele fire forestillinger, hvor publikum kan opleve musik, teater, gøgl og gags i et spækket tre-timers program for hele familien. Rammen om aktiviteterne er en autentisk middelalderlejr med gøglernes historiske telte. Her er duft af bålrøg og mulighed for at prøve sjove historiske lege, lave sit eget pandebrød og opleve det omfattende underholdningsprogram. Mester Peder & Ildknægten byder på middelaldergøgl og gas. Musikgruppen Moro underholder med festlig middelaldermusik og skæmtsomme viser. Musik- og teatergruppen Jubel spiller dukketeater og underholder med musik, der inviterer til kædedans. Madam Skrald laver fortælleteater for de allermindste gæster – og Skjaldekroen byder på smagsprøver af mjød – og sælger naturligvis drikkevarer, ristede pøser, pandekager m.v. Lørdag aften laves der også en forestilling. Her er programmet mere målrettet mod et voksent publikum. Bag projektet står lokale Peter Dalsgaard fra Svejstrup, der udover at optræde som Mester Peder – også driver eget eventfirma:
- Det sidste år, har event- og underholdningsbranchen været hårdt ramt af Corona-restriktioner. Men i stedet for at jamre over fortsatte aflysninger, må vi bare stable arrangementer på benene selv.
Helt fri for restriktioner er gøglerne ikke endnu, så derfor sælges der også kun 80 billetter pr. forestilling, så man kan overholde gældende regler. Billetter skal købes i forsalg her.
13. feb. 2021 * Yderligere tre børnefamilier til Svejstrup. På det seneste er hele tre børnefamilier flyttet til Svejstrup, oplyser Ditte Jensen. En god nyhed ikke mindst for skolen. Så vidt vides taler vi om samlet seks voksne og seks børn.
28. jan. 2021 * Salgschef har købt sig ind i Rival. Salgschef Christian Aarup har købt en andel af maskinfabrikken Rival i Svejstrup. Han har det seneste år været en del af bestyrelsen men er nu en del af ejerteamet sammen med Henrik Holvad. Virksomheden har eksisteret i over 50 år og har godt 50 medarbejdere.

 
11. dec. 2020 * Søren og Ditte får hæderspris. Forlaget Book Lab med Søren Hørdum og Ditte Jensen fra Svejstrup som forlagschef og redaktør har fået Albertsen Fondens hæderspris og 75.000 kr. for deres eksperimenterende udgivelser. Tillykke! Læs mere i Ugebladet Skanderborg. Her i julen har forlaget fået storværket "Matador" på gaden. 
 
14. nov. 2020 * Ovis har skiftet navn til Hedegaard Lam. Fåreavler Per Nielsen fra Svejstrup fortæller til alken.dk, at det gamle navn jo betyder får på latin, og at det nye navn skal gøre det tydeligt, hvad det handler om: Får og lam. Det handler om gerne at ville sælge mere lammekød til private – hvilket for Alkens vedkommende foregår i godt samarbejde med Købmanden i Alken. Per opfordrer også Alken-kunderne til at følge facebooksiden Ovis med opskrifter hver fredag, der skal inspirere til lammeretter. Bedriften er vokset stille og roligt, så i år er der 300 moderfår, der her i november ilæmmes – bedækkes - så der forhåbentlig kommer omkring 500 lam til april. Vokseværket bringer Hedegaard Lam langt omkring – nu er fårene ikke blot i Alken Enge men også ved Øm Kloster, hvor der før gik geder. Firmaet er også kommet med i et projekt til fremme af biodiversitet med vinter-afgræsning ved Brabrand, og samler også data i et fårerådgivningsprojekt om slagtelams klimaaftryk for at blive klogere på, hvordan fåreavlere kan mindske CO2-udledningen.
22. okt. 2020 * Femten huse. Ja, det lyder måske ikke af så mange. Særligt ikke hvis man bor i en by som Skanderborg. Men her i Svejstrup er 15 huse mange. Det er over en fjerdedel af hele den samlede landsby. Femten huse og grunde er blevet handlet på de sidste fire år i Svejstrup. Og der har været tale om et regulært generationsskifte, hvor det primært er pensionister, som har taget afsked med landsbyen, mens børnefamilier er kommet til. Vores landsby er blevet beriget med 32 børn i skole- og førskolealderen svarende til mere end en fordobling af børnetallet.
Sådan lyder indledningen på et skole-hørings-svar fra Svejstrup Borgerforening. Se hele indlægget på smalltalken.

 
10. okt. 2020 * Mindestenen skal ikke flyttes. Mindestenen for andelspioneren Anders Nielsen fra Svejstrup Østergaard - her sammen med sin hustru Kirstine - skal alligevel ikke flyttes til Vestermølle. Kulturudvalget har lyttet og et flertal sagt nej. Læs mere og se hvem der stemte hvad i Ugebladet Skanderborg
10. okt. 2020 * Kritik af cykelsti. Jan Ove Lihn, Svejstrupvej 2, finder det "vanvittigt" at bruge 1,5 mio. kr. på at anlægge en dobbeltsporet cykelsti mellem Bjedstrup og Svejstrup, da han mener kun ganske få bruger vejen. Se Ugebladet Skanderborg.
24. sep. 2020 * Flytning i 1959 blev afgørende. Daværende Dover Kommune valgte i 1959 at flytte den nu så omdiskuterede mindesten for Anders Nielsen fra Svejstrup Østergård fra en højere placering til den nuværende ved landevejen. Og det er en de af bagrunden for, at Slots- og Naturstyrelsen nu ikke vil udpege mindestenen til beskyttet fortidsminde, skriver Ugebladet Skanderborg. Menighedsrådet havde søgt.
31. aug. 2020 * Svejstrup fester med havevandring. Præstegården lægger lørdag 5. september omgivelser til sommer-byfest i Svejstrup, oplyser Jesper Damtoft fra borgerforeningen på facebook. Der skal spilles rundbold, beses haver og spises som sammenskud før en kagekonkurrence.
 
18. aug. 2020 * En-to-tre: Bevar Bjedstrup Skole råbte omkring 70 børn og voksne ved Svejstrups byskilt til fotografen, da ønsket om at lukke skolen mandag viste sig at være alvor. #BevarBjedstrupSkole
 
23. juli 2020 * Stemningsfuld haverestaurant. Med Alken-duoen Malmø på scenen kunnne folkene fra Bardok og Svejstrup Præstegård onsdag aften sikre en stemningsfuld åbning af en uges sommerrestaurant. Veloplagte Maria Malmø og Asger Jakobsen spillede både egne numre og enkelte fortolkninger af gamle sange i et både svævende og intenst lydunivers, hvor Marias stemme vekslede mellem det insisterende og det lette. Se resten af programmet. Sommerrestauranten har åbent til og med søndag 26. juli. (Foto: Sanne Dudoret)
19. juli 2020 * Masser af musik på sommerrestaurant. Sommerrestauranten på Svejstrup Gl. Præstegård fra onsdag 22. juli til søndag 26. juli har nu et komplet program klar. Mød  bl.a. folkemusikerne Travellers' Choice og MALMØ onsdag, en banjobygger, græsk blues samt folk-rockbandet Daydreamers torsdag, præsentation af naturvin samt kaukasiske sange med harpespil, banjoduoen HSRKSTRT samt bluesduoen The Downshifters og Motownmusik med Grapevines fredag. Lørdag byder på Cirkus Minimus, Erikson og Mogensen, dansemusik fra Bechs Allstars, mens søndagens program er Buus Duo.
 
 
9. juli 2020 * MALMØ åbner årets sommerrestaurant. I år sparkes sommerrestauranten på Svejstrup Gl. Præstegård i gang af Alken-parret Maria Malmø og Asger Jakobsen onsdag 22. juli kl. 21.
- Vi tæller dagene til højsommer, god mad og smuk solnedgang i fantastisk selskab med jer kære gæster, venner og naboer. Vi glæder os for vildt til at spille vores musik i de allersmukkeste omgivelser på Præstegården, skriver Maria Malmø, som har takket ja til at spille åbningskoncert til sommerrestaurant på Præstegården.
Maria Malmø og Asger Jakobsen spiller, når solen går ned på restaurantens første åbningsdag, og det bliver helt afgjort en speciel oplevelse i den smukke klosterhave på gården.
- Sidste år var der fantastisk opbakning til sommerrestauranten, og i år vil vi gerne markere, at nu åbner der en uge fyldt med mad og musik og samvær på vores gård. Det skulle være et lokalt band, synes vi – og derfor er det også en fornøjelse at kunne åbne med MALMØ, siger Viktor Reddersen fra Svejstrup Gl. Præstegård.
Der vil være et begrænset antal billetter på grund af Corona-retninglinjer. Skynd dig derfor at købe din billet, inden de er udsolgt.
Billetterne koster 100 kroner pr. snude. Mobile pay beløbet svarende til det antal billetter, du vil have til tlf 3024 6181 – hvis du ikke har mobile pay, så ring på det samme nummer.
8. juli 2020 * Sommermarked på præstegården. Svejstrup Gl. Præstegård inviterer til sommermarked søndag 16. august kl. 10-14. Kom og rod i de mange boder, find de sager, du så længe har manglet, opgrader din garderobe eller køb en gave til din ven. I shoppepausen kan du købe kaffe og lidt ganegodt. Vil du have en stand? Så skriv til Mette Schriver på messenger eller på tlf. 51902325. Lopper såvel som kunsthåndværk eller andre hjemmesysler er velkommen. En bod koster 100 kr. og er omtrent 2x3 meter stor. Medbring selv et bord.

8. juli 2020 * Om ni år ville den være fredet. Kære medborgere. Hjælp med at bevare vores lokalhistorie for vore efterkommere, skriver Bente Andersen, Svejstrup Østergaard. Mindestenen for Anders Nielsen er i den sammenhæng vigtig. Om ni år ville stenen være fredet efter museumsloven. Jeg håber, du vil skrive under, hvis du er enig i, at stenen skal blive, hvor den er. Tryk på linket nedenfor og udfyld oplysningerne: Behold Anders Niels mindesten lokalt.
Se en lille bitte film fra 1938 om Anders Nielsen og mindestenen på Filmcentralen.
6. juli 2020Sommerrestaurant igen. Svejstrup Gl. Præstegård forvandles igen i sommer til restaurant, kaffebar, spillested og meget mere. Restaurant Bardok står for maden, og Præstegården står for hyggen. Gården er åben fra torsdag 23. juli til søndag 26. juli med følgende program for dagene: 
Kl. 11: Gården åbner - hæng ud, spis en snack, drik en lemonade eller en kaffe og bliv hængende til dagens arrangement. 
Kl.13.30-16: Clara og Viljas Kagebod er åben i Klosterhaven.
Kl.16: Køkkenet åbner for aftensmad. Menuen sammensætter vi, og den koster 250 kr. pr. snude, plus drikkevarer og evt. snack eller dessert. Søndag er der brunch fra kl. 9. Book bord. Vel mødt! Hilsen os fra Præstegården og Bardok.
23. maj 2020 * Man vil flytte mindesmærket over Anders Nielsen. Andelshøvdingen Anders Nielsen (1859-1928) fra Svejstrup Østergaard fik sin mindesten ved Skanderborgvej nær Dover Kirke, men nu er der kommunale planer om at flytte den til Vester Mølle. Bag planen står Vestermølle Møllelaug, hvor der i forvejen er et Anders Nielsen-museum. De nuværende ejere af gården Bente Andersen og Karl-Ole Jokumsen beder byrådet overveje endnu en gang. Læs deres indlæg på smalltalken - og se en lille bitte film fra 1938 om Anders Nielsen og mindestenen på Filmcentralen.
23. maj 2020 * Alex er død. Vores højtelskede far Alex Hansen er tirsdag 19. maj pludselig afgået ved døden. Alex boede på 28. år i Svejstrup, hvor han nød sit stille liv som pensionist. Han er nu genforenet med sit livs kærlighed, vores mor Karina. Bisættelsen vil finde sted lørdag 30. maj kl. 11 i Dover Kirke. I kærlighed Kia, Aja og Tue.
31. mar. 2020 * Nye folk i Svejstrup Vandværk. Ind i bestyrelsen i Svejstrup er Jan Lihn og Viktor Reddersen trådt, ud Gitte Røn Dalsgaard og Karl Ole Jokumsen. Mathias Slyngborg er ny formand.

7. feb. 2020 * Bent fylder 80. 'Røde' Bent Jensen, Svejstrup, fylder 80 år lørdag 8. februar - kort efter sit og Normas diamantbryllup. 


23. jan. 2020 * Bent og Norma fejrer diamantbryllup. 'Røde' Bent og Norma Jensen, Svejstrup, - Sander Jensens far og mor - har torsdag 23. januar været gift i 60 år. Normas familie kom til Alken i 1956 og boede på Alkenvej 75, hvor familien Craig-Bek bor i dag. Bent er født og opvokset i Alken. Fra 1960 boede familien i Doktorboligen indtil 1969, hvor parret købte hus i Svejstrup. Dagen fejres med den nærmeste familie med et Oslo-cruise med det hele. Tillykke!


 
18. okt. 2019 * Bedre skolevej for Svejstrup-cyklister. Næste år kan vi se frem til, at Svejstrupvej bliver ændret til en såkaldt 2-1-vej - to-minus-en-vej, med 90 cm. cykelbane i hver side. Det levner kun plads til én bil, så skal biler passere hinanden, må de ud på cykelbanen, men altså klare linjer, der skal beskytte cyklister. Fx skoleelever fra Svejstrup-kanten til og fra skole. Dertil bump, der skal dæmpe hastigheden. Vejingeniør Brian Nielsen fra kommunen oplyser til alken.dk, at 2-1-vejen er ved at blive projekteret, og at han forventer den færdig i første kvartal 2020.


Uge 42 2019 * Hugo har fået en lillebror. På Klokkehøj i Svejstrup har Hugo på tre år fået en lillebror. Bertil hedder han, skriver Ditte Jensen, der sammen med Søren Hørdum står bag.


 
27. aug. 2019 * Lars Christensen solgte ud af sine LP-plader under søndagens loppemarked på Svejstrup Gl. Præstegård. Ida Gundersen fortæller, at der var 35 stande, mange fra Svejstrup, Alken og Boes, men også fra Skanderborg, Galten, Ry, Gl. Rye og Laven. (Foto: Ida Gundersen)


 
18. juli 2019 * Viktor bliver redaktionschef på Radio4. alken.dk's nyslåede kampreferent fra Dover GF's fodbold-oldboys, Viktor Reddersen fra Svejstrup Præstegård, har fået nyt job som redaktionschef på den nye Radio4. Viktor har tidligere været journalist og redaktør på Radio24syv og undervist på DMJX.


 
8. juli 2019 * Præstens Køkkenhave. Tomater, salvie, sukkerærter, forårsløg og squash. Der er det hele i vejboden ved præstegården i Svejstrup, hvor tidligere Alken-borger Jon Enni nu udfolder sig med avl og salg af grøntsager og urter i et eksperimenterende mikrogartneri. Her poserer han blandt velvoksne hestebønner. Læs mere her, og så kan Facebook-brugere følge Jons tilbud på Præstens Køkkenhave. (Foto: Elisabeth Lundin)


 
3. juli 2019 * Mie og Hans sælger byggegrund i Svejstrup. På Lundhøjsvinget 1 ligger en 1007 kvadratmeter stor byggemodnet grund, som Hans Mortensen og Mie Hansen nu sætter til salg. Læs mere om grunden, området og kontaktmuligheder her.


 


29. juni 2019 * Præstegårdslopper. Svejstrup Gl. Præstegård inviterer til loppemarked, hvor man også  købe kaffe og lidt ganegodt, søndag 25. august kl. 10-16. Vil du have en stand, skriv til Ida Gundersen på Facebook eller på tlf. 2242 8519. Der er begrænset med pladser. Man skal selv medbringe klapbord eller hvad man måtte have brug for, og man skal rydde op efter sig selv. 
1. juni 2019 * Muligheder og begrænsninger i Svejstrup. 22. maj var der møde om byggeplaner i hele området - mellem Jens Thor fra Liv i Landsbyerne, der havde sendt en visionsplan (side 9) ind, og Julie Abildgaard fra ABAF med planlæggerne Inger Juul og Pernille Falborg Helmer fra Staben Kultur, Borger og Plan. Område A mellem præstegården og Svejstrup Østergaard har planlæggerne ikke taget endeligt stilling til, men lugtgenekrav kan gøre det svært. Område B regnes som landskabeligt uheldigt - især hvis ikke Område A bebygges. Derimod er der velvilje over for såkaldt fortætning / ny udstykning syd for Lundhøjvej grænsende op til det eksisterende byggeri. Politikerne i økonomiudvalget har sagen på dagsordenen onsdag 19. juni. 

 


 
6. maj 2019 * Sommerrestaurant på Præstegården bliver der i uge 30, orienterer Viktor Reddersen, der skal assistere Mads Billenstein Schriver fra Restaurant Hærværk i Aarhus. Grøntsagerne er dyrket på gården, der bliver plads til 50 spisende hver frokost og aften og ind imellem levende musik. (Foto: Jonas Ebert)


28. mar. 2019 * Anders Jokumsen og Bente Andersen har købt Kollen. - Ligesom Alken har Mejeriet, så føler vi, at Svejstrup har Kollen, skriver Anders og Bente fra Svejstrup Østergård på facebook-siden Svejstrup landsbyfællesskab. Vi har ikke købt Kollen for at tjene penge, vi har købt den, fordi den er en del af Svejstrup. For alle i Svejstrup. Det er vigtigt for os at sætte vores præg på byen. Kollen forbliver åben for alle. Læs beskeden i sin helhed på Svejstrup landsbyfællesskab.


25. feb. 2019 * Sommerfestival og -restaurant på præstegården. I uge 30 - 22.-28. juli - arrangerer bofællesskabet på Svejstrup Præstegård sommerfestival og -restaurant, fremgår det af kirkebladet - og blev det yderligere bekræftet under søndagens brunch på Alken Mejeri.


 


 21. feb. 2019 * Da en snedig hævert skaffede drikkevand til Svejstrup. Under overskriften 'En interessant detalje om Svejstrups tidligere geniale vandforsyning' skriver 90-årige Kjeld Jensen, der er vokset op på Kirstinelund i Bjedstrup og i dag bor i Herlev, til alken.dk:
Jeg skriver kun om, hvad jeg fik fortalt af mine forældre i 1930'
erne, når vi kørte der forbi i jumbe på vej til familien i Boes. Ved Alkenvej fra Svejstrup ned mod Svejstrup Enge lige neden for Boesvej var der et meget fugtigt område med kildevæld. Derfra fik Svejstrup sin vandforsyning. Der løb temmelig meget vand ud af kilden. Så meget, at det gav energi nok til, at vandet ved en snedig anordning automatisk kunne pumpe lidt af vandet hele vejen op til vandtårnet øverst i Svejstrup by. Mine forældre kaldte det ’hæverten’, og vi kunne høre dens pulsslag, når vi kom forbi. Ca. hvert femte sekund hørte vi et klik. Kilden lå på et skrånende terræn ved siden af vejbakken. Et vandrør af en passende dimension gik nogle meter (måske 10 til 50 meter) længere ned ad skråningen. Vi kan kalde det et faldrør. Det havde et tætsluttende indløb fra kilden, så det hele tiden kunne holdes fyldt med vand. I den nederste ende af faldrøret sad en ventil, der kunne omkoble det nedstrømmende vand i faldrøret til et stigerør, der førte vandet den modsatte vej videre op til byens vandtårn. I ventilens ene stilling kunne vandet i faldrøret frit løbe ud i terrænet. Når vandet havde fået fart nok på fik det ventilen til at skifte om, så det hurtigt nedstrømmende vand nu blev ledt til stigerøret mod vandtårnet. Men det nedstrømmende vand havde ikke energi nok til at overvinde ret meget af det store modtryk i stigerøret mod vandtårnet. Den store højdeforskel begrænsede vandmængden per gang. Når der ikke blev presset mere vand op i stigerøret, lukkede ventilen igen mod vandtårnet, og vandet i faldrøret fra kilden løb frit ud. Det kom igen op i fart, der fik ventilen til at sende lidt mere vand til vandtårnet. Med den store højdeforskel mellem faldrørets to ender og stigerørets to ender kan man ikke forvente, der kom ret meget vand til vandtårnet for hvert stød, måske en liter. Men det kan også blive til noget i løbet af et døgn. Med 1 liter hvert femte sekund bliver det til 720 liter i timen og godt 17 kubikmeter eller 17000 liter hver døgn. Det må næsten være nok til datidens lille Svejstrup med 100 liter per person per dag.
18. sep. 2018 * Fermenterings-event på Præstegården. Så er der lagt i den kolde kakkelovn til en sund, sprød og sur vinter, skriver Mads Billenstein Schriver fra Svejstrup Præstegård i anledning af masser assorteret smukt struttende kål, der er ved at være plukkemodent: Årets første fermenterings event/kursus/DYO søndag 7. oktober kl. 10-14: kaffe, rundtur i markerne, fortælling om dyrkningen, pluk-selv kål, urter & kryddersager til krauten. Spisning af lidt let og lækkert. Man laver sin egen fermentering på langbord i laden, der tegnes og fortælles løbende om processen og teknikken. Deltagerne får et godt glas syrnende kål under armen og en syden af viden over skuldrene. Pris 200 kr. Tilmelding til madsbillenstein@live.dk

19. aug. 2018 * Sensommerfest i Svejstrup. Svejstrup Borgerforening holder sin sensommerfest på præstegården lørdag 1. september oplyser Heidi Larsson. Vandrekagerullen skal sendes videre til vinderen af kagekonkurrencen.


19. aug. 2018 Endnu en fredagsbar til fordel for købet af Kollen. Pengeindsamlingen til at købe de 7 ha. granplantage lige syd for Svejstrup til fælles formål er kørende - efter de første økonomiske tilsagn på 101.000 kr. og 50.000 kr. fra en fredagsbar på præstegården. Nu reklamerer Henning og Jette Liborius, Alkenvej 33, med fredagsbar fredag 31. august fra kl. 16.
Læs mere om projektet på Liv i Landsbyerne - og scrol ned til 23. juni.

 
 4. juli 2018 * Ved landsbyens gadekær. Leon Østergaard sætter nu sit hus på Svejstrupvej 46 til salg. Huset er lyst, hyggeligt og ligger idyllisk ned til gadekæret. Naboerne er alle rigtig skønne, skriver han til alken.dk: Huset er på 119m2, og pladsen i huset er ikke udnyttet så godt, og huset passer derfor bedst til den lille familie. Der er en lækker, isoleret garage, med plads til to biler. Jeg har været rigtig glad for at bo her, men som ene forældre har jeg brug for at komme tættere på de to hold bedsteforældre og det er grunden til jeg vil sælge. Billeder, facts og kontaktoplysninger kan ses på http://hus.qaz.dk

4. juli 2018 * Lopper på Præstegården. Svejstrup Gl. Præstegård inviterer til loppemarked søndag 26. august kl. 10-16. Kom og rod i de mange boder, find de sager, du så længe har manglet, opgrader din garderobe eller køb en gave til din ven. I shoppepausen kan man købe kaffe og lidt ganegodt. Vil du have en stand? Så skriv til Ida Gundersen på Facebook eller på tlf. 2242 8519. Der er begrænset med pladser, så skynd dig. Man skal selv medbringe klapbord eller hvad man måtte have brug for, og man skal rydde op efter sig selv.

  Kh. Alle os fra præstegården

 
29. mar. 2018 * Svejstrup har talent. I disse uger kører programmet Danmark har Talent over skærmen for fjerde gang - på TV2 hver lørdag kl. 20. Blandt talenterne kan man opleve Eva og Jonas Ebert fra Svejstrup. 400 håbefulde acts var mødt op til audition, 35 acts gik videre, heriblandt koret SONO fra Aarhus. Blandt de 24 glade ansigter kan man spotte de to Svejstrupborgere, der mødte hinanden i koret for 10 år siden, sidenhen blev kærester, forældre og ægtefolk. I sommers flyttede de ind på Lundhøjvej 4 med sønnen Birk - og nu endnu en søn på vej. Lørdag 7. april konkurrerer SONO mod seks andre talenter om en af de 10 pladser i finalen 14. april. For at komme videre, kræver det stemmer fra seerne. Man kan enten stemme gratis, ved at downloade app’en ’Danmark har talent’ eller pr. SMS. Link til SONOs optræden til audition

 
6. jan. 2018 * Rival-direktør stopper. Maskinfabrikken Rival i Svejstrup har efter gensidig forståelse sagt farvel til direktør gennem tre år, Carsten Tønnes, der her ses sammen med ejer Henrik Holvad. Bestyrelsen er i gang med at finde en ny direktør, oplyser Rival. Læs mere på Rivals hjemmeside.


4. dec. 2017 * Svejstrup-vand kan drikkes igen. Kogepåbuddet fra Svejstrup Vandværk er nu ophævet, forlyder det fra vandværksmedlemmer i Svejstrup. Forureningen fra 13. november er tilsyneladende stoppet, og nærmere detaljer følger.


13. nov. 2017 * Vandet i Svejstrup er forurenet og skal koges, før man drikker. Svejstrup Vandværk har en akut forurening, der i weekenden gav grønt vand i hanerne.  Vandværket mistænker, at der er tale om bakterier og anbefaler nu - på embedslægens påbud - at koge vandet, før man bruger det til at drikke, skylle grøntsager o.l. Bestyrelsen undersøger, hvad der er årsagen til forureningen, lyder det i en meddelelse til medlemmerne.


 
1. okt. 2017 * Da der lå en høker i Svejstrup. Svejstrup havde i ældre tid en del små virksomheder. Høkerhuset var en af dem, skriver Lokalhistorisk Kalender 2017, der er udgivet af Støtteforeningen for Ry Lokalarkiv. På billedet står Høker-Ane i døren til butikken på Klokkehøj 18, som hun drev videre, da hendes mand Jens Pedersen var død i 1923. Huset blev omkring 2012 erstattet af et nyt parcelhus. Kalenderen kan bl.a. købes i Købmanden i Alken.

30. aug. 2017 * Sueghestorp, måske opkaldt efter en mand der hed Sveger, fylder 750. I Svejstrup er der bidt mærke i den første omtale af landsbyen i Øm Klosters Krønike af ladegården, nu Præstegården, i 1267. Man regner med, at ladegården efter klosterets nedlæggelse er blevet delt, så landsbyen er vokset med flere huse, halv-og halvgårde sidst i 1500-tallet. Vi ved dog, at der har været bebyggelser helt fra jernalderen syd for Damgården og andre steder, men at denne kultur sandsynligvis uddøde, oplyser formand for Svejstrup Borgerforening Heidi Larsson. Lørdag 2. september markerer borgerforeningen de mange år med aftenfest i præstegårdens lade, kagekonkurrence med vandrekagerulle samt kåring af Svejstrups jubilæumsdrink. Tjek Svejstrup landsbyfællesskab på Facebook.

 2. juli 2017 * Svejstrup holder sommerfest lørdag 2. september, oplyser Heidi Larsson. Tirsdag 4. juli er der møde om festen. Vil du være med - har du ideer eller vil byde ind med noget og ikke kan komme tirsdag, så giv gerne en besked på 61778788. Vi mødes 19.30 - mødested kommer senere.
 
4. apr. 2017 * Forskønnelseshold i aktion i Svejstrup. Gadekæret - eller branddammen - i Svejstrup er under forvandling, og senest tog en flok naboer fat med spader, skovler og sten. Heidi Larsson har lagt fotos på Facebook-gruppen Svejstrup Landsbyfællesskab, hvor der er glæde over støtte fra Liv i Landsbyen på 7.000 kr. til projektet. De penge stammer fra to dages effektiv Smukfest-oprydning, og der er lagt op til en gentagelse i år.

6. mar. 2011Svejstrupperne med til fastelavn. For at få ordentlig slag i frikadellen gik de to nabo-borgerforeninger sammen om tøndeslagning i år. Se stort foto og kattekonger og dronninger på Liv i byen(Foto: Sanne Dudoret)
16. feb. 2011* Svejstrup uden netforbindelse. Fra tirsdag kl. 12.58 fik op til 50 kunder i Svejstrup afbrudt data- og telefoniforbindelse, oplyser TDC. Problemerne skulle være løst onsdag kl. 16. 
3. nov. 2010 * Kjeld bliver 60. Stort tillykke til Kjeld Langballe, der bliver 60 år torsdag 4. november, lyder det kærligt fra Gerda Langballe. Kjeld har rod i Svejstrup Enge og vil nyde sin tredje alder dér, ved at sidde og kigge ud over engene og filosofere og bare nyde livet.
Det glæder han sig til - og han fortjener det om nogen efter over 40 år på arbejdsmarkedet. Vi nyder alle godt af Kjelds sociale væsen og glæder os til at se, hvad der kommer til at ske. 

18. juli 2010 Hjerte og omtanke for både børn og miljø. August sidste år startede Bodil Lysebjerg Lund, Østermarksvej 5, sin private dagpleje op med tre børn. Hvad der startede det hele var bl.a. lysten til at give familier i lokalområdet mulighed for selv at vælge pasning til deres barn. Nu er der plads til nye børn. Læs mere.


 

16. april. 2010 Affald i sækkevis  blev indsamlet, da Svejstrup Borger-forening gik på vejene omkring Svejstrup og tømte grøftekanterne for dåser, flasker, knallertskærme, slikpapir, cigaretpakker og meget andet svineri, der slet ikke høre hjemme i naturen. Tommys trailer var tæt på overlæs, da skidtet belv kørt bort.


11. april. 2010 * Årets konfirmander i Dover kirke konfirmeres søndag den 2. maj kl. 10. På Dover kirkes hjemmeside finder du en komplet liste over konfirmanderne. Læs mere
11. april. 2010 * AFLYST PÅ GRUND AF FOR FÅ TILMELDTE: Lopper i Landsbyen. For 4. år i streg afholder Svejstrup Borgerforening loppemarked og garagesalg søndag den 16. maj kl. 10-14.
Du rydder selv op og du laver din egen bod hjemme i din egen garage, på din terrasse eller i din indkørsel. Læs mere 

11. april. 2010 * Husk affaldsindsamlingen søndag den 18. april deltager Svejstrup Borgerforening i Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling. Vi mødes kl. 10 ved HyggeDammen Læs mere 
3. mar. 2010 * Kvindefest med Svejstrup-islætLørdag den 27. februar blev den traditionelle kvindefest afviklet i Mejeriet. Festudvalget var i år med stærke kvindekræfter fra Svejstrup; Ellen Abildgaard, Lundhøjvej, Vibeke Freising Nielsen, Klokkehøj og Gitte Dalsgaard, Hannesvej. Læs mere 


 28. feb. 2010 Nyt tidspunkt for vandreture. Gitte Dalsgaard oplyser at tidspunkterne for fælles traveture er ændret til tirsdage og torsdage kl.9 med afgang fra glasskabet overfor Klokkehøj.

Lokale historier, indlæg og opslag
modtages gerne:
peter@eventsupport.dk

Kalenderen:


  


 


28. feb. 2010 Generalforsamling i Borgerforeningen. Kom og vær med til at drøfte årets aktiviteter - og masse af andre forhold af betydning for vores lokale samfund. Læs mere
21. feb. 2010 Nye børn i Svejstrup. Det er altid dejligt, når der kommer nye børn til byen. Nu får Janne og HP ved Hyggedammen to nye af slagsen, idet de er blevet plejefamilie for tvillinger. Se "Folk i Svejstrup" 21. feb. 2010 Fastelavn er mit navn. Ca. 30 børn og voksne mødte vel op, da Svejstrup Borgerforening inviterede til fastelavnsfest i Marianne og Peters lade på Alkenvej 2. Se de mange fotos og find ud af hvem der blev kattekonger og -dronninger på Folk i Svejstrup

16. feb. 2010 Briketter og salt. DER SKAL HANDLES:  Vinteren bliver ved, og Alken Minimarked sælger gode træbriketter for 29,95 kr. pr. pakke og 100 for fem.  En spand vejsalt på 10 kg for 39,95 kr.

11. feb. 2010 Svejstrup får nu sine egne sider på alken.dk.  Med Peter 'Tigermand' Dalsgaard som lokalskribent bliver Svejstrup nu for alvor repræsenteret på alken.dk - med egne sider. Læs mere

11. feb. 2010
* Fastelavnsfest. Søndag den 21. februar bør du finde udklædningen frem og komme med, når Svejstrup Borgerforening inviterer til fastelavnsfest i Peter og Mariannes lade på Alkenvej 2. Se invitation


11. feb. 2010 *Affaldsindsamling. Nu er det snart tid til at gribe affaldssækken igen, når Dansk Naturfredningsforening afholder den femte landsdækkende affaldsindsamling søndag den 18. april 2010. Svejstrup Borgerforening er med. Læs mere 
11. feb. 2010 *Gå ud og gå en tur. Gitte fra Hannesvej 3 opfordrer vandrefæller til at træde til.... Har du tid i dagtimerne og trænger du til at få dig rørt? Så gå med os. Vi mødes hver tirsdag og torsdag kl. 11 ved glasskabet og går en times tid. Kom og vær med.