Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 

Alken Saftklub


20. nov. 2021 * Skifte i saftklubben. Alken Saftklub, som Eva Nikolajsen og Bruno Nielsen tog initiativ til i 2011, skifter nu kontaktperson. Ny mand i spidsen for klubben bliver Frank Ormel fra Fuldbro Mølle, som ud af frugten fra et enkelt æbletræ plejer at kunne presse 40 liter cider.
29. aug. 2020 * Alken Saftklub har skudt sæson 2020 igang. Er der nye eller gamle beboere i byen med nedfaldsfrugt og lyst til at lave lækker saft, så kan de henvende sig til mig, få et introkursus til frugtkværn og saftpresse og for et engangsbeløb på 300 kr (gælder hele husstanden) komme med i klubben. (Det var en lang sætning, men så fik jeg det hele med på én gang). Jeg kan kontaktes på 2696 2880. Mange glade hilsner, skriver Eva Nikolajsen
2. dec. 2019 * Råkold solhvervshygge med varm saft. Alkens velfungerende Saftklub inviterer igen i år alle lokale godtfolk til Vintersolhverv på Vædebro, skriver Bruno Nielsen og Eva Nikolajsen. Der vil være varm, krydret æblesaft 'mit Schuss' af lækker rom, småkagebytning og råkold julehygge søndag 22. december kl. 20.
16. dec. 2018 * Solhverv ved Vædebro. Alken Saftklub inviterer fredag 21. december kl. 20 til solhvervs-fejring ved Vædebro med lækkert krydret, varm æblesaft. Husk dit yndlingskrus og måske en småkage til at bytte med. Mange venlige hilsner fra Eva Nikolajsen, Bruno Nielsen og saftklubmedlemmerne.
8. sep. 2018 * Æblerne vælter ned af træerne, skriver Eva Nikolajsen fra Alken Saftklub, der for tiden får flere medlemmer. Nu kan man se klubbens kontonummer i højre side på klubbens side på alken.dk. Og samme sted - nederst - kan man også finde grundige instrukser med fotos i at bruge og vedligeholde frugtkværn og pakkepresse.
 
25. aug. 2018 * Saftklubbens grej er betalt ud, skriver Eva Nikolajsen, der opfordrer medlemmerne til at bruge booking-kalenderen ved siden af saftpressen, hvis man vil sikre sig at kunne bruge den bestemte dage. Læs mere på Alken Saftklub.
 
 
22. dec. 2017 * Solhverv. Mørket havde i den grad sænket sig over Mossø. Sådan er det ved vintersolhverv 21. december. Men inde i madpakkehuset ved Vædebro havde Alken Saftklub den aften sørget for varm og krydret æblesaft til dem, der ville nyde den særlige stemning ved dette skifte til lysere tider. (Foto: Peter Abildgaard)
7. dec. 2017 * Saft og solhverv. Alken Saftklub finder igen i år lækker, lokal æblesaft frem og indbyder til solhvervs-fejring med varm og krydret saft på Vædebro. Solhverv er torsdag 21. december i år, faktisk kl. 17.28, men vi mødes altså først kl. 20! Man må meget gerne medbringe 'schuss' og en god småkage.
Glade julehjerte-hilsner fra Eva Nikolajsen og Bruno Nielsen.

22. okt. 2017 * Se gulddråberne flyde gennem osteklædet ned i baljen - for derefter at komme på flasker og kartoner og drikkes. Et af efterårets højdepunkter, skriver Helle Petersen om at være med i Alken Saftklub, hvor man kan bruge frugtkværn og saftpresse, der i denne tid cirkulerer mellem medlemmernes haver i lokalområdet. Klubben efterspørger nye medlemmer for at få investeringen helt dækket ind. Det koster 300 kr. pr husstand, derefter er det gratis at bruge grejet resten af livet. Meld jer hos Eva Nikolajsen på 26962880 og indbetal på konto 8401 1769845.

 
 
9. sep. 2017 * Livslang saftpresning. Alken Saftklub har fået klargjort saftgrejerne og så kan æblerne bare komme an! Der er plads til nye medlemmer, som formedelst 300 kr. får livslangt husstandsmedlemsskab og brugsret til saftklubbens motoriserede frugtkværn og lækre, nye pakkepresse. Medlemmer skal helst bo i Alken eller nærmeste omegn. Pengene indbetales på konto 8401 1769845. Mange glade hilsner fra Eva og Bruno. Kontakt os gerne for mere info (26962880 og 40533298) PS: Har man ingen æbler selv, kan man lave saft af andre folks (nedfalds)æbler, bare man spørger pænt først :o) (Foto af forvirret æbletræ: 'Har vi haft sommer allerede?': Eva Nikolajsen)

17. dec. 2016 * Solhvervsfejring ved Vædebro. Alken Saftklub vil gerne indbyde folk fra alle landsbyerne til en kop varm, krydret lokal æblesaft ved Vædebro, skriver Eva Nikolajsen. Vi tænder et bål og er klar til en hyggelig stund fra kl. 16 på onsdag 21. december. Medbring egen kop og måske en julesmåkage til at dele ud af. Der er allerede tilmeldt tyve sangsvaner, I andre kan bare komme :o) (Foto fra saftklubbens solhverv ved Vædebro i 2013: Jan Mikael Granner)

1. okt. 2016 * Lad ikke nedfaldsfrugten gå til spilde. Saftworkshop med Alken Saftklub søndag 9. oktober kl. 14-17. Saftklubben sætter saftpresse-grejet op udenfor skolekøkkenet på Bjedstrup Skole. Man kan være med til hele processen fra stødte æbler og pærer til friskpresset saft i forskellige farver og smagsvarianter. Og lære om henkogning af saft og snakke om at lave cider. Alken Saftklub opstod i 2012 ud fra stor frustration over at se masser af god nedfaldsfrugt gå til spilde hvert år og stor lyst til lækker æblesaft. Der er godt 20 medlemshusstande, som enten presser egne æbler eller har gode naboer :o) Tilmelding til Eva Nikolajsen. Medbring meget gerne nedfaldsfrugt fra egne haver. Og et godt skærebræt samt en ikke for lille kniv. Æblerne skal nemlig helst skæres over, inden de ryger i kværnen. Husk selv flasker til den saft vi ikke drikker med det samme. Liv i Landsbyen håber, at workshoppen kan inspirere andre rundt omkring til at sætte saftklubber i gang. Der er derfor også sat tid af til at snakke praktisk om udgifter og arbejdsfordeling og -indsats. Ønsker man at prøve et pres kun med egen frugt koster det 50 kr. Så skal man medbringe 10 kg frugt og flasker til ca. 7-9 liter saft. Vi håber at kunne hjælpe alle interesserede i dette til et pres inden kl. 17.


13. sep. 2016 * Plads til nye i saftklubben. Alken Saftklub har købt en ny presse i år, så vores medlemmer kan få endnu mere saft ud af nedfaldsæblerne og anstrengelserne. Derfor er der også plads til flere medlemmer. Ved interesse kontakt Eva Nikolajsen(26962880) eller Bruno Nielsen (40533298). Medlemsskab er et éngangsbeløb på 300 kr. for en husstand. Husk på, at man ofte kan hente æbler hos flinke naboer, familie eller på vilde træer, så man behøver ikke selv ha' æbletræer! Saften kan henkoges eller fryses eller laves til cider - det er dog lidt mere kompliceret... Gåseprojektet kan fortælle, at gæssene på Alkenvej rigtig godt kan li' stødte nedfaldsæbler og presserester, så man opfordres til at smide den slags lækkerier ind til gæssene, men KUN gennem den fjerneste låge i hjørnet af engen ud ad byen! Mange æblekindede hilsner fra Eva og Bruno.

1. sep. 2015 * Æblerne er lidt sent på den, ligesom meget andet i naturen var i år. Men nu er frugtkværn og saftpresse tjekket og vasket og afprøvet og alt virker fint. Medlemmer kan igen i år booke tider på kalenderen i carporten på Alkenvej 67B. Man skriver sig på med navn og ønsket tidsrum. Også, hvis man aftaler at overgive grejet privat mellem medlemmerne, skal det noteres i kalenderen, så vi ved, hvor grejet er. Den gamle presse får løse skruer, dem må man godt selv stramme og gerne lægge pressen i vandbad ved behov. Er der problemer med noget andet, kan man ringe til Eva eller Bruno. Der arbejdes på at få en lille pladepresse af Kjeld fra Herlufmagle (se frugtpresse.dk) til næste sæson. Den kan pakkes sammen og passer fint i et bagagerum og kan klare 10 kg frugt af gangen. Vores nuværende presse yder ved et godt pres 50 % saftudbytte (jeg målte efter i går), mens en pladepresse ofte gi'r omkring 75 % saftudbytte ved æbler! Medlemmerne må også huske, at benytte sig af vores teleskop-frugtplukker og den meget effektive teleskop-sav+grensaks! Og huske, at medlemskab i saftklubben er livslangt og uden årlige betalinger, men at vi måske skal betale lidt for at bruge den nye presse, indtil den er betalt.
Knasende sprøde, saftige og syrligtsøde æblehilsner fra Eva.


11. juni. 2015 * Gratis presse-grej resten af livet.
Saftklub-nyt 2015: Frugtsætningen ser rigtig god ud i år, måske pga den lange blomstringstid i det kolde forår? Derfor forventer vi et stort pres på vores lille, slidte spiralpresse (fik I den?), skriver Eva Nikolajsen. Mange af jer har allerede indbetalt 100 kr. ekstra til en ny presse, og der vil blive prikket til jer, der endnu ikke har betalt.
Eventuelle gavmilde sponsorer til den nye presse søges! Der er i år plads til et par nye medlemmer! Det koster 300 kr pr husstand, derefter er det gratis at bruge grejet resten af livet. Meld jer hos Eva på 26962880 og indbetal på konto 8401 1769845. Saftpresse-grejet står igen i år hos Eva på Alkenvej 67B, det fungerede fint med bookningssystemet :o)
20. aug. 2014 * Saftklubben stiller en bod op til byfesten med saftpressergrejet. Vi sælger saft af sommeræbler, så vi kan få råd til en ny saftpresse. Vi håber, Saftklubbens medlemmer kan hjælpe os ved at stå ved boden på skift, så vi alle får noget ud af byfesten. Og man må gerne ta' sommeræbler med! Både nedfaldsfrugt og vilde æbler kan bruges.
Safthilsner fra Eva Nikolajsen og Bruno Nielsen.

28. juli 2014 * Saftklub-nyt år 2014. Nu begynder sæsonen snart i klubben. Saftpresse og frugtkværn er tjekket og rengjort og står nu hos Eva Nikolajsen, Alkenvej 67B, i carporten. Vil man booke grejet, noteres det på bookinglisten på væggen i carporten. Man kan i år kun booke ved at skrive sig på listen med navn, tlf.-nummer og det tidsrum, man vil ha' grejet. Klubmedlemmer kan selvfølgelig selv lave indbyrdes aftaler om overdragelse af grejet, men al brug af saftgrejet skal stå på bookinglisten alligevel! Kun under særlige omstændigheder kan man ringe til Eva ang. bookning. Det skal understreges, at saftklub-medlemskab er personligt eller husstands-tilknyttet. Derfor må saftgrejerne ikke lånes videre til ikke-medlemmer eller institutioner. Der har været udgifter til vedligehold af grejet, derfor indføres en betaling på 200 kr. pr. døgn, når institutioner vil benytte presse og kværn. Desuden ønsker vi på sigt en bedre saftpresse, så vi får mere og bedre saft. Alle medlemmer opfordres til at indbetale 100 kr på konto 8401 1769845.
Mange æblekindede hilsner fra Eva og Bruno.


22. dec. 2013 * Årets korteste dag. Alken Saftklub havde arrangeret hygge, varm æblesaft med kanel, kager fra Tyskland. Solhverv. Stemningen var i top, mens gløderne fløj mod den mørke nattehimmel, skriver og fotograferer Jan Mikael Granner.
18. okt. 2013 * Her står de vilde æbletræer. Alken Saftklub er begyndt at registrere vilde æbletræer i Alkens nærmeste omegn, skriver Eva Nikolajsen: Vi er bare lige begyndt og har en del træer til gode, men det er bedre, alle får dette overblik så hurtigt som muligt, når det nu er æbleår i år. Se hvor du finder dem, hvordan de ser ud og smager her. Desuden må klubmedlemmerne gerne kontakte mig med en sms, for jeg har brug for telefonnumre fra alle. Vi kan blive bedre til at få frugtkværn og saftpresse givet videre mellem medlemmerne, hvis der er bedre kommunikation.
28. sep. 2013 * Kom og pres æbler - og lær selv at gøre det. Alken Saftklub, der også var på færde under Købmanden i Alken's åbning, pressede æbler igen fredag og kommer igen de kommende fredage kl. 16-19, fortæller Bruno Nielsen om selvbetjenings-pressen: Kom med æbler, fx 5 kg. til to liter saft. Hav selv flasker med og si og konservér evt. derhjemme. Klubben sælger også saft for 5. kr. koppen.

15. aug. 2013 Podning og presning. Saftpressernyt - sommerens saftigste nyheder! I vinterens løb var et par medlemmer på podekursus hos Låsbyæblets Venner. På billedet ses eksempel på barkpodning. Det er bl.a. Ingrid Marie-grene fra Ingvar Kristiansen og Bodil Hvelplund i Bjedstrup. Målet er at ha' mange forskellige æblesorter på ét træ. Råd og vejledning - og evt. oplæring - gives til alle interesserede. Der er også plantet flere frugttræer på offentligt tilgængelige steder i Alken, hvor alle med tiden kan høste dejlig frugt. Der er nye træer klar til udplantning i efteråret. Kender du et godt sted? Saftklubben køber i år en god elektrisk frugtkværn. Den er godt nok dyr, men det gør en stor forskel på resultatet af saften. Og vi håber på flere medlemmer, så vi kan få finansieret den. Når æblerne bliver modne, vil Alken Saftklub stå ved købmanden i Alken med kværn og saftpresse hver fredag. Kværn og saftpresse kan også lånes et døgn af gangen. Dette er gratis for medlemmer, andre betaler 50 kr. Medlemsskab koster 200 kr. én gang for alle. Og så er det jo et godt æble-år i år med bugnende træer og masser af frugt!
Frugteligt mange saftige hilsner fra Eva Nikolajsen.
15. dec. 2012 * Rådyrsuppe og råhygge. Søren Slebo har taget en god stribe fotos fra julemarkedet uden-og indendørs og lagt på flickr. Se eller gense boder, bodholdere, købekunder, hyggegæster og underholdere. Her Bruno Nielsen og Eva Nikolajsen fra Alken Saftklub, som udover nypresset æblesaft også serverede varm rådyrsuppe kogt med linser. (Foto: Søren Slebo)
8. dec. 2012 * Pluk og pres. ABAF ville ikke være med, men nu ser Alken Saftklub dagens lys: Bruno Nielsen og Eva Nikolajsen (26 96 28 80) har presset de første glas æblesaft og delt ud på julemarkedet. Det koster 200 kr. pr. husstand at være med i saftpresseklubben, og så er al brug af pressen gratis. Ikke-medlemmer kan leje pressen for 50 kr. pr. gang. Indbetaling kontant eller på konto 84011769845. Evt. overskud vil blive brugt til at købe æbletræer, som plantes på offentligt tilgængelige arealer - samt forbedring og nyindkøb af plukke- og presseredskaber. Senere kan pressen evt. overtages af foreningen Liv i Landsbyen.
20. okt. 2011 * Skal cider være det nye øl? Jeg var meget glad for, at så mange fra Alken og nærmeste omegn benyttede sig af tilbuddet, om at få presset deres nedfaldsfrugt til dejlig frisk æblesaft. Jeg er grundlæggende stor tilhænger af, at vi bruger vores lokalt dyrkede grønt og frugt og kunne med glæde mærke, at mange andre i området tænkte det samme.
Derfor har jeg været på nettet - http://frugtpresse.dk/ - og fandt et godt tilbud på en simpel saftpresse med meget bedre udbytte end den gode, rustikke presse fra Bjedstrup Skole (Dejligt at de lejer den ud, men den er efterhånden lidt slidt...) Hvis der er interesse i byen eller måske endda i Borgerforeningen, kunne vi nok få den brugt hvert år. Der kan jo også laves cider af al den saft! Jeg har hørt om eksperimenter i den retning i byen og er spændt på at høre om udfaldet. Skal cider være det nye øl?
Jeg vil meget gerne være 'tovholder' på pressen, dvs. sørge for administrering, rengøring og opbevaring, ligesom i år. Det eneste jeg savner er en god idé til at få kværnet æblerne, så de kan presses med stort udbytte. Gode idéer efterlyses altså! Og måske også et par hurtige tilsagn fra jer i byen eller fra Borgerforeningen - vi kunne jo sige at medlemmer kunne låne saftpressen for et symbolsk beløb, mens ikke-medlemmer skulle gi' mere :o) Eva Nikolajsen
 
23. aug. 2011 * Saftpres ved torvedagen. Jeg har fundet på at låne æblesaft-pressemaskinen på Bjedstrup Skole og tilbyde folk at komme på markedet med æbler, de vil ha' presset saft af eller evt. tilbyde andre at presse, skriver Eva Nikolajsen, der sørger for at hente, bringe og rengøre pressen og har indtil videre lånt den hver fredag. Så frem med sommeræblerne - som alligevel ikke holder så længe - og pres!! Det sørger jeg altså ikke for! PS: æblesaften kan drikkes med det samme (uhm!), fryses ned i f.eks. mælkekartoner eller henkoges i flasker eller sylteglas. Eva har 'opskriften' på henkogning i ovn, hvis nogen vil binde an med det.


Høst 2011 * Marie Westesen og Anne Grete Viborg presser æbler under høsten 2011. Det foregik på Slagterens Mark under fredagsmarkederne i perioden uden købmand. (Foto: Knud Abildtrup)

Medlemskab: 300 kr. én gang for alle. 

Kontonummer: 8401 1769845.  

Råd og vejledning - og evt. oplæring - gives til alle interesserede.  

Kværn og saftpresse kan også lånes et døgn af gangen. Gratis for medlemmer, andre betaler 50 kr.
200 kr. pr. døgn for institutioner.

Klubbens medlemmer råder også over: teleskop-stangsav med grenklipper og frugtplukker på teleskopstang.

Kontakt:
Frank Ormel,
Fuldbro Mølle, frank.ormel@xs4all.nl
 
tlf. 22 82 69 97