Rasmus Madsen havde nu andet at tænke på end den smule tur med post. Det skete jævnligt der stod en jernbanevogn med træ, som skulle læsses på en pram, som så skulle sejles til Klostermølle. Der gik et jernbanespor fra stationen i Alken og ud til Mossø, lige i nærheden af Dakbjerg.
I nogle år gik han den lange tur til Ry hver eftermiddag, hvor han hjalp en søn, Søren Madsen på Holmen, med at bygge gården op. Søren Madsens datter Kathrine har fortalt, at hendes bedstefar kunne efter et måltid mad gerne arbejde, så længe det var lyst, før han igen gik sin lange tur hjem til Alken. Det forekommer mig, at han gik en slags genvej frem og tilbage mellem Alken og Ry.
Rasmus Madsen (oldefar) dyrkede en masse grøntsager, som en datter Karen solgte heromme i Ry. Hun havde forretning der hvor Kissers Bodega er i dag.
Oldefar var meget afholdt på egnen og især på sin postrute. Nogle af de ældre i familien har tit talt om, hvad højtiderne betød for hele familien.
På gårdene blev der jo slagtet og bagt - nogen gange var oldefars taske tungere på hjemturen end på udturen, Han fik mange kopper kaffe og en pakke sulemad med hjem til familien. På Boes Søgård lå der altid en stor pakke sulemad ved højtiderne. Oldemor var en dygtig kone hun forstod at lave det til.
Nogen gange har hun hentet en og anden af børnebørnene som trængte til at blive fedet op (sagde hun). Vi har stadig Arne Madsen fra Holmen (Nu Ryvang) mon ikke han var en af dem? Arnes storesøster Kathrine har fortalt om det.
Oldefar og Oldemor boede i et nu nedrevet bindingsværkshus, som lå tæt ind til Dakbjerg helt ud til Boesvejen. Jeg har endnu en træ-armstol fra det hjem.
Oldefar 'Landpost' Rasmus Madsen fik på sine gamle dage et dårligt ben, det kunne ikke mere følge med. Han fik så den geniale ide at binde en strik om sin træsko, strikken gik op til hans hånd, og derved kunne han løfte foden frem. Man kan læse i et avisudklip, at han efterhånden fik bevilget sin afsked fra postvæsenet på grund af sin svaghed.
Nu var han jo også en ældre mand, det må have været nogle år før deres Diamantbryllup.
Karen
Det fremgår af det nævnte avisudkllip fra deres diamantbryllup, at Rasmus Madsen blev ansat som landpost i 1871, og at han fik pension, da han fratrådte i 1903. Parret have 10 børn - syv sønner og tre døtre. De fejrede diamantbrylluppet - som 80- og 86-årige, og der blev 'af egnens beboere arrangeret en festlighed for det gamle, agtede diamantbrudepar'.
|