Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Adele og skolen i Mali
Alken Gedemarked
Håndtryk
Folk i Alken 2018
Folk i Alken 2017
Folk i Alken 2016
Folk i Alken 2015
Folk i Alken 2014
Folk i Alken 2013
Folk i Alken 2012
Folk i Alken 2011
Folk i Alken 2010
Folk i Alken 2009
Folk i Alken 2008
Folk i Alken 2007
Atma fra Alentejo
2019 Peter Gregersen
2021 Perma Eva
2022.07 Sommerfest i Ledvogterhuset
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 

 


Folk i Alken

   
   

05. nov. 2022 * Maria var tæt på et valg. Faktisk viste de officielle valgresultater på valgnatten, at der ville blive et mandat til Enhedslisten i Vestjylland, så Maria Temponeras fra Bjedstrup ville komme i Folketinget. Men nordjyske tællefejl rykkede fordelingen, og mandatet røg i stedet til Sydjylland. Hun nåede at være valgt i ti timer.
 
5. nov. 2022 * Kristina og Anja får Stjernedrys. Organisationen Social Sundhed er blandt modtagerne af Kronprinsparrets Stjernedryspriser, der bliver overrakt lørdag 5. november ved et show kl. 21 på DR1 og på DRTV. Anja Budde og Kristina Louise Bliksted deltager på vegne af organisationen, der hædres med 100.000 kr. for nytænkende socialt arbejde. Læs mere om Social Sundhed, der blev stiftet af Kristina i 2013. Stort tillykke! 
Læs mere om prisen og Social Sundhed.

 
 
3. nov. 2022 * Kære gode Alken-borgere. Efter 21 år på Boesvej har vi valgt at rykke teltpælene op og er flyttet til Mols. Vi har her pr. 1. november solgt vores ejendom til to søde unge par, der efter studier i København, har valgt at flytte tilbage til Jylland. De flytter dog først ind til næste sommer, så indtil da er det “vores” dejlige lejere, der stadig bor på ejendommen. Selvom vi ikke har været aktive i Alken, har vi været utrolig glade for årene på Boesvej og følt en forbindelse til Alken. Sammen med to venner har vi købt en stor kursusejendom “Rødegaard” i Vistoft på Mols, hvorfra vi bl.a. skal tilbyde vores forskellige kursusaktiviteter fra hhv. Karsten Munk Akademiet og Jordens Sang. Alt det bedste til jer og tak for årene i udkanten af Alkens gode energi.
Kærligst Karsten og Iben Munk.

 
 Anna Larsen var en blandt mange talere ved Birgit Pohles mindestue. Foto: Peter Abildgaard)
29. okt. 2022 * Omsorgsfuld, festlig, gæstfri. Der blev brugt endnu flere positive tillægsord ved en mindestue fredag i Alken Mejeri. Købmanden gennem 28 år i hjørnebygningen, Birgit Pohle, ville have glædet sig, men nu kunne hendes børn og familien tage det med sig. Birgit Pohle døde for en uge siden og blev fredag bisat fra Dover Kirke. Blandt mange hjertevarme sentenser kan familien tage disse med sig fra tidligere lærer på Bjedstrup Skole, Anna Larsen:

- Birgit og hendes mand, Ingo, var unge og blev straks gode forældre i skolen. Deres datter Winnie var en af mine elever, og lillebror Max kom tit på skolen. Birgit og Ingo viste stor omsorg, og jeg glædede mig over, at børnene lærte, at man skulle være en del af en gruppe. De skulle ikke fremhæves.
- I 1989 fik jeg bolig i Alken lige over for købmandsbutikken. Vi blev gode naboer. De var gæstfri og morsomme. Jeg kom med til sjove fødselsdage og studentergilderne. Jeg husker den fest, som Ingo holdt, da han fejrede 50 år. Han ville have en damefrokost, og hold op hvor vi morede os. Birgit rejste ud med mange af mændene og holdt fest med dem. Så kom de tilbage ud på aftenen til et stort fælles gilde. En forrygende dag. Jeg vil savne Birgit og takker hende for alt det, hun stod for.


 25. oktober 2022 * Tom er død. Tidligere Alken-borger Tom Whitta Jørgensen er død. Han blev 70 år, oplyser Wendy Norris, der sammen med Tom har sønnerne Silas og Tai og boede i Doktorboligen på Alkenvej i deres tid i Alken. Tom bisættes fra Gl. Rye Kirke lørdag 29. oktober kl. 11 med gravøl på Alken Mejeri bagefter.
22. okt. 2022 * Birgit er død. Tidlig morgen, fredag 21. oktober, tabte vores kære mor kampen til kræften. De sidste uger kæmpede hun en brav kamp, men til sidst måtte hun give op. Heldigvis nåede hun at få fire dage på Gudenå Hospice. Et helt igennem fantastisk sted fyldt med kærlig og omsorgsfuld pleje af såvel den syge som pårørende. Vi har igen igen oplevet hvilken fantastisk by, vi bor i. Mange har igennem hele forløbet bakket op om såvel mor som os og ikke mindst her på hendes dødsdag mærker vi varmen og omsorgen strømme imod os. Både via de beskeder vi modtager på sms og ved at folk møder op for at kondolere. Tak for det.
På familiens vegne Max og Winnie Pohle.
Bisættelsen af mor finder sted fra Dover Kirke fredag 28. oktober kl. 11. Efterfølgende vil der være en bid brød og lidt at skylle efter med på mejeriet.

 
16. okt. 2022 * Nye folk ved søen. Der er kommet nye beboere på Alkenvej 141, hvor Hanne og Henri Vivike er fraflyttet. De nye er Mikkel Juul-Nyholm og Margit Hald, som senest boede i Skanderborg. Begge arbejder i Aarhus - henholdsvis i Salling Group og Familieretshuset. Velkommen til! (Foto: Knud Abildtrup)
 
15. okt. 2022 * Conny 60. Torsdag 20. oktober fylder Conny Mortensen, Alkenvej 56, 60 år. Læs omtale fra hendes 50-års fødselsdag - Strikkende skolebibliotekar og sommerhusejer, der gerne siger sin mening - på Folk i Alken 2012. Tillykke!
 
10. okt. 2022 * Thomas kandiderer til Folketinget. Thomas Due Nielsen, der også er forperson for partiets Skanderborg-afdeling, stiller op til valget for Alternativet. MF Torsten Gejl stiller ligesom Thomas op i Østjyllands Storkreds - og også byrådsmedlem Mira Issa Bloch. Se hvordan Thomas præsenterer sig.
 
15. sept. 2022 * Mai-Britt fylder 60. Fredag 16. september fylder Mai-Britt Ravn, Alkenvej 44, 60 år. Stort tillykke! Læs 50-årsomtalen under overskriften "Alkens prinsess' fylder halvtreds" på Folk i Alken 2012.
10. sept. 2022 * Maria og Asger gift. Maria Malmø og Asger Jakobsen er blevet gift - og holdt bryllupsfest i solskin hjemme med udsigt over Mossø.
8. sep. 2022 * Bisættelse. Mette Ulkjær Siegfredsen bisættes fra Ry Kirke lørdag 17. september kl. 11, oplyser Jan Hjortshøj fra Boesvej.
 
21. aug. 2022 * Nye folk ved Smedens. På Emborgvej 80 - på Smedens Ejendom - har Pernille Benzon og Bendt Nielsen fået nye bofæller: Henning Øris Jensen og Mona Olesen, arriveret fra Gl. Rye. Begge par er labrador-ejere, så nu har Luffe også fået sig en bofælle i Sofi. Velkommen til!
 
16. aug. 2022 * Der er Åbne Atelierdøre i Tove Lundbyes eventyrlige have og keramikværksted Mossøbrå 27 lørdag og søndag 28.-29. august, hvor Anne-Mette Granner er gæsteudstiller. Der er åbent fra kl. 10-17 lørdag og søndag med kaffe og kage. Begge dage kan du prøve at rakuglasere og rakubrænde fra kl. 12-15 med keramiker Niels Peter Fretheim. Vi glæder os til at du kommer og kigger. Se mere på https://aabneatelierdoere-silkeborg.dk/. Kærlig hilsen Tove, Niels Peter og Anne-Mette.
 
5. aug. 2022 * Maria er blevet spidskandidat. Maria Temponeras fra Bjedstrup, der stiller op for Enhedslisten til folketingsvalget, er skiftet til Silkeborg Sydkredsen i Vestjyllands Storkreds, hvor hun nu er spidskandidat. Ved valget i 2019 stillede hun op i Østjyllands Storkreds og blev fjerde stedfortræder efter Nikolaj Villumsen. I det vestjyske stopper MF Jakob Sølvhøj for at gå på pension. Maria er biolog og lærer, har siddet i byrådet i Skanderborg og bor på Kirstinelund. I partiets interne prioritering blev hun nummer 11 på en top 22-liste. Og med partiliste har hun som spidskandidat gode chancer for valg, hvis ellers EL får et mandat i storkredsen.

 
3. aug. 2022 * Jens nu fra Westend til Eastend. Jens Thor er flyttet fra Alken Westend til Eastend og har nu bolig hos Lene Bay på Emborgvej.
 
31. juli 2022 * Enggårdens nye beboere - om et stykke tid. Kære Alken og Omegn. Vi mangler et sted at bo midlertidigt. F.eks. et sommerhus eller hus. Det er i perioden fra 1. november 2022 og frem til forår / start sommer 2023. Vi er en familie på fire. Nanna, Per, Ziggi på 13 og Nuja på 16, og så vores labrador Fredrik og vores kat Koya. Lige nu bor vi på Boesvej 6, som er blevet solgt fra den 1. november, og vi skal flytte ind på Enggården i Alken, når Ella og Henrik flytter op i deres nye hus. Så der er en periode, hvor vi mangler et hjem, og vi håber meget på, at vi kan blive i området. Så tøv ikke med at henvende dig på 30256497 eller nannapilbech@gmail.com hvis du har et sted eller kender til nogen som kunne bruge nogle lejere i en kortere periode. Kærlig hilsen Ziggi Thuja Maya Bech, Nuja Pi Bech, Per Ovesen og Nanna Bech.
 
21. juli 2022 * Jorden rundt. Da Ole Nielsen kom hjem fra dagens løbetur 10. juli klokken 19.10 vidste han takket være nøje bogførsel af alle motionsløb siden 3. januar 1988, at han havde løbet i alt 40.075 km, og at det svarer til distancen Jorden rundt ved Ækvator. Det vidste familie og venner også, så de var parat med jubel og bånd ved målstregen. Se også en lille film på Alken Facebook-gruppe fra opløbet. Ole oplyser til alken.dk, at han fortsætter med at løbe. (Foto: Søs Due Nielsen.)
 
 
16. juli 2022 * Else Marie Hansen er død. Onsdag døde Else Marie Hansen, Alken Vestergård, efter længere tids sygdom. Hun blev 77 år. Else Marie stammer fra Nygårde, og sammen med Hans overtog hun hans slægtsgård, hvor de blev tredje generation. Det var i 1972 - samme år som deres bryllup. Det blev mange år med planteavl og svinebesætning og ikke mindst heste, som var Else Maries store interesse, der også smittede af i familien og i Alken og Omegns Rideklub. Ved byfesterne i Alken red hun gerne et par runder med de yngste børn på festpladsen. Else Marie arbejdede i en del år på en af institutionerne under Sølund. I Alken gav hun navn til den nye udstykning bag Anes Høj - Else Maries Høj. Udover Hans, som hun nåede at fejre guldbryllup med, efterlader hun sig børnene Susanne og Viggo. 
Bisættelse i Ry Kirke onsdag 20. juli kl. 13.

11. juli 2022 * Japansk lifting på Boesvej. Annamarie Joelina R. Søndergaard, Boesvej 6A, tilbyder naturlig ansigtsbehandling, også kaldet japansk lifting. Det handler om forebyggende massage, der virker forebyggende og blandt meget andet forsinker ansigtets naturlige ældning. Teknikken kan også afhjælpe stress, hormonelle ubalancer, hovedpine, koncentrationsproblemer, rynker og søvnløshed. Annamarie træffes på tlf. 23813446.
10. juli 2022 * Kirsten fylder rundt. Tirsdag 12. juli fylder Kirsten Højgaard, Alkenvej 149, såmænd 80 år. Tidligere dagplejemor og landkone samt nuværende hus- og haveejer med store H'er har vel en af Alkens mest stabile og velassorterede vejboder - året rundt: Strikvarer, krydderurter, stiklinger, bær og grøntsager fra egen avl.
 
6. juli 2022 * Sommerfest i Ledvogterhuset. Familien i Ledvogterhuset inviterer lørdag 30. juli til sommerfest med folkedans, svedhyttebyggeri og fællesbuffet. Se indbydelsen.

 
 
2. juli 2022 * Bryllup på Sandvejen. En af Alkens sønner er kommet hjem for at fejre bryllup. Jesper Fosdal Andresen blev i dag gift med Carrie Peterson. De er rejst til Alken fra deres bopæl på Østerbro i København. Han er den ene af Karin Fosdals og Jan Andresens tre sønner. Carrie er fra USA-delstaten South Dakota. De mødtes i København for fire år siden. En halv snes medlemmer af hendes familie fra ’Staterne’ inkl. forældrene Margereth og Steve var rejst til Alken og kunne dermed give festen i Mejeriet et særligt præg. Først var den formelle vielse på Fælleden (rådhuset) i Skanderborg. Derefter reception i haven hos Karin og Jan med den særlige amerikanske skik, at brudeparret over for hinanden læser kærlige ord og løfter. På billedet ses de med omkring 80 gæster som vidner. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)
 
1. juli 2022 * Ny børnefamilie på Anes Høj. Forleden kunne vi her præsentere en ny børnefamilie i en af lejlighederne bag mejeriet. Her er endnu en ny børnefamilie - de har købt en af bjælkehytterne på Anes Høj, nemlig nummer 8. De er flyttet hertil fra Them. Kristine Haahr studerer medicin, og Ivar Laurits Anesen er elektronik-ingeniør. Børnene er Vildfred på tre og et halvt år, lillesøster Vilde er 10 måneder. (Foto: Peter Abildgaard)
 
25. juni 2022 * Tilbage i Alken efter seks år er Camilla Mørk Jørgensen, der er flyttet fra Gl. Rye og har overtaget Alkenvej 44 C efter Lars Sandberg. Her med børnene Liv på seks, der begynder i 1. klasse efter ferien, og Sigfred på tre, der går i børnehuset. Alle glæder sig til fælles legeaftaler på Fællespladsen. Velkommen til! (Selfie-foto)
 
21. juni 2022 * Hanne fylder 60. Torsdag 23. juni fylder Hanne "Pax" Nielsen, Emborgvej, 60 år. Hvis du vil vide, hvad Hanne har at gøre med værtshuset Røgeriet i Ringkøbing, Ecuador og Clausens Boghandel, så læs 50-års fødselsdagsomtalen på Folk i Alken 2012 under overskriften Storlæseren fra Pax.
 
13. juni 2022 * Julie færdig. Julie Abildgaard, Emborgvej, har mandag afsluttet sin uddannelse i HR fra Aarhus Erhvervsakademi. Det er en fireårig deltidsuddannelse udført mens hun har været ansat i restaurantkæden Det Glade Vanvid (Brdr. Koch). I kæden er Julie chef for den interne kommunikation til personalet for de fem snart seks restauranter over hele landet. Der er 120 ansatte. (Foto: Peter Abildgaard)
27. maj 2022 * Estrid fylder 60. Estrid Bek, Alkenvej 75, fylder fredag 27. maj 60 år, så flagene er oppe på Alkenvej. Læs 50-års-omtalen på Folk i Alken 2012 og også Folk i Alken 2007, da hun fejrede sølvbryllup sammen med Gary Craig. Der står lidt af hvert om Estrid, som nok kan klare en genopfriskning - eller førstegangslæsning. Tillykke!
 
23. maj 2022 * Laura fyldte 40 på rulleskøjter. Laura Drost, Emborgvej 100, rundede 40 år 14. maj og fejrede det på mejeriet - en stor del af festen på rulleskøjter, en gave fra gode venner. Laura, der i Alken er aktiv i trafikgruppen og til daglig er supervisor-jordemoder i Horsens, takker alle, der hjalp med at gøre festen god: med musik og overnatningspladser. Her med sin gave på familiens legeplads - den gamle vandværksgrund, der nu rummer telt, bålplads og andet godt. (Foto: Knud Abildtrup)
 
17. maj 2022 * Winnie 50. I dag fylder Winnie Pohle, Emborgvej, 50 år og blev fejret med musik og morgenbord i det gode vejr. Winnie kom første gang til Alken i 1983 - som 11-årig - da hendes mor, Birgit, overtog Alken Minimarked. Som 18-årig flyttede hun til Skanderborg, hvor hun tog en uddannelse i en skoforretning, siden en uddannelse ved postvæsenet og ansat ved Vestas i Ringkøbing. Hun vendte tilbage og står i dag midt i en af Alkens tre-generations-familier i den ombyggede butiksejendom - med Ingo og Birgit som de ældre og Stella og Freja som de yngre. I Alkens foreningsliv har Winnie blandt andet gjort sig bemærket i bestyrelsen for ABAF og som mangeårig gevinst-indsamler til de store byfestbankospil. (Foto: Bodil Hansen)
 
26. apr. 2022 * Bryllup ved Vædebro. Endnu en gang blev et brudepar kørt på ladcykel fra Alken til Vædebro for at blive gift. Lørdag var det Kathrine Graversen og Thomas Fink, som sagde ja til hinanden og i tilgift fik en flot soldag sammen med bryllupsgæsterne, hvor Jakob Bahr fra Søbjergvej leverede musikken. Bagefter var der fest i Aarhus. (Foto: Jacob Kjøller)
 
25. apr. 2022 * Sølvbryllup i Alken Westend. På Emborgvej 82 er der tirsdag 26. april sølvbryllup: Lone Gerup Adamsen og Johannes Adamsen har været gift i 25 år. Familien, der i 2019 flyttede fra Ry til Alken, rummer også de voksne børn Eske, Astrid og Nis. Lone, der er psykolog og konsulent, spiller smukt violin i kammeremsemblet og er aktiv i biodiversitetsgruppen. Johannes underviser på læreruddannelsen VIA i Aarhus og elsker god litteratur. Begge er glade hundeejere, der lufter hunden Ronja.
 
16. apr. 2022 * Iben tilbage i Alken. Efter mange år i Aarhus og København er Iben Vind Abildtrup vendt tilbage til Alken, hvor hun er vokset op. Hun er flyttet ind i underetagen hos Viborgs på Alkenvej 67 A, efter Signe Viborg med Martha og Helene er flyttet op i den tidligere slagterbygning. Iben er pædagog i Ry og tilbyder holistisk energiterapi med en række behandlingsformer: Reiki healing, akupressur, zoneterapi, kranio sakral terapi, healingmassage, cupping, indre barn healing og skyggearbejde. Se hendes site hosiben.dk. Velkommen tilbage!
 
31. mar. 2022 * Generøs og geskæftig guitarbygger. Sådan lød overskriften for ti år siden. Og sådan kan den hedde igen, for Eric Ballowitz, Alkenvej 28, fylder torsdag 7. april 60 år. Læs om Flensborg-drengen, der stort set har bygget alle familiens møbler selv. på Folk i Alken 2012. Her under ølbrygning i Alken Bryghus. (Foto: Lars Christensen)
31. mar. 2022 * Dødsfald. Ifølge en dødsannonce i Ugeavisen er Nina Hermansen død. Hun boede i en årrække på Olesbjerg og besøgte ofte Alken og købmanden på tur med sine hunde.
 
 
 
26. mar. 2022 * Anne Grete fylder rundt. Organisator bag købmandens vagtskema og fællesspisningerne på mejeriet, Anne Grete Viborg, Alkenvej 67 A, fylder 70 lørdag 2. april. Under overskriften "Kærlig kabalelæggende kampmaskine" skrev Signe Viborg for ti år siden en fødselsdagsomtale om sin mor, der er værd både at læse og genlæse, fordi den rammer en af Alkens beboere, der selv var tilflytter en gang, lige på kornet. Find den her på Folk i Alken 2012 - scrol ned. Stort tillykke. (Foto: Sanne Dudoret)
 
22. mar. 2022* Dødsfald. Det er med stor sorg, at jeg må meddele, at min /vores kære far, Bent Jensen, er sovet stille ind 19. marts 2022. Far er født i Alken i 1940, her boede han ind til 1968, hvor Bent og Norma flyttede til Svejstrup. Bent kom tit til Alken, her var der Sander, banehaven, tipsklub og hans højt elskede grønsagsbod, der trak. Bent følte sig som en Alken-borger. Æret været hans minde. Mvh Sander Jensen.
 
14. mar. 2022 * Sølve har fået en lillesøster. Få dage efter familieforøgelsen var familien Sølve, Ursula Olsen og Danni P. Sell sammen med den lille ny søster på besøg i cafeen. Hun kom til verden oven på mejeriet - i badekarret. Alt gik godt, hele familien trives, og lillesøster hedder endnu ikke noget officielt. (Foto: Knud Abildtrup)
 
13. mar. 2022 * Keramiker på bakkekammen. Thilde Graulund har keramikværksted på bakkekammen i Svejstrup, Svejstrupvej 31. Åbent nærmest hver dag efter aftale og ved særligt annoncerede værkstedsarrangementer. Her kan du forkæle dig selv eller andre med hånddrejet keramik. www.thildegraulund.dk // thilde@tgkeramik.dk. (Foto: Tor Birk Trads)
 
5. mar. 2022 * Guld i mund. Fra morgenstunden fredag fik Ingo og Birgit Pohle musik og sang, blomster og solskin fra naboer, familie og venner. 50 år sammen såmænd. Tillykke. (Foto: Peter Abildgaard)
 
2. mar. 2022 * Dea er nu mor. Tidligere Alken-borger Dea Nørgaard Harel er sammen med Oliver Beck Vinther blevet forældre til en ny lille verdensborger. Han blev født syv dage efter termin: 3.435 gram og 52 centimeter ren kærlighed, som Dea skriver. Alle tre har det godt. Tillykke!
 
24. feb. 2022 * Nyopførelser og renoveringer i Alken og omegn er blandt eksemplerne, når tømrer Henrik Grønborg præsenterer udvalgte projekter på sin nye hjemmeside. Læs mere om Henriks havneentrepenør-arbejde, bæredygtigt husbyggeri, kulturprojekter og meget mere. Jan Mikael Granner står bag siden.
 
24. feb. 2022 * Ingo og Birgits guldbryllup fredag 4. marts 2022. Hvem skulle have troet at et møde til et bal på Låsby kro, skulle føre til et livslangt venskab og ikke mindst ægteskab. Her mere end 51 år senere kan Ingo og Birgit Pohle fejre guldbryllup. De blev hver især gift med deres bedste ven og sammen har de fået børnene Max og Winnie. 

De første år af deres ægteskab flyttede de en del rundt i landet, men i 1983 kom købmandsbutikken i Alken til salg, og det blev herefter familiens hjem og Birgits arbejdsplads i 28 år.
I år er det 39 år siden at de bosatte sig i Alken. Det har de aldrig fortrudt. Vi som familie tror ikke man kan finde en by med en lige så stor omsorg, hjælpsomhed, forståelse og vel i bund grund bare en accept af og respekt for hinanden, som det vi har oplevet i Alken.
Tiden der er gået har været fyldt med både medgang og modgang, men heldigvis er der også kommet to solstråler til i form af Stella og Freja. De formår virkelig at sprede glæde selv på en regnvejrsdag.
Det seneste år har været en hård tid at komme igennem, men nu begynder det at lysne, og derfor synes vi også at far og mors guldbryllup skal markeres.
Vi har pga omstændighederne været nødt til at inddrage mor i planlægningen af dagen, så det kan blive en dag, som både hun og far kan nyde, og derfor melder vi det også åbent ud her. 
Dagen vil blive fejret med morgensang kl. 8, med efterfølgende morgenbord og vi håber meget at familie, venner og bekendte vil komme og være med til at gøre det til en festlig dag for vores forældre - det fortjener de.

Kærlig hilsen Max og Winnie

 


 
19. feb. 2022 * Aslan har fået en lillebror, skriver Thallis Aslan Ville Vestergaard fra Kirstinelund i Bjedstrup. Den lille gut hedder ikke noget endnu - her sammen med sin mor Clara Boesen, far Thallis og storebror Aslan. Tillykke!
18. feb. 2022 * Børnefamilie fra Bjedstrup til Alken. I januar satte de hus til salg på Bjedstrupvej 41, og nu har de købt Emborgvej 92: Louise Skotte Mohr og Flemming Skotte Møller med børnene Emily på ni og Jack på seks. Mange vil kende Flemming fra Dover GF og som juletræssælger fra Boes Skov. De er ikke flyttet helt ind, men er begyndt at flytte rundt på skillevæggene. Velkommen til!
 
30. jan. 2022* Noel og flagermusen. Siden oktober har Noel Bergin været på en særlig mission, delvis selvbestaltet og selv-finansieret. Det handler om en af menneskehedens oldgamle konflikter, nemlig spillet mellem naturen, dyrene, menneskene og at skaffe det daglige brød. Men det var en rejse til øriget Mauritius i oceanet øst for det sydlige Afrika. Det er langt væk.
I dette tilfælde er problemet en nuttet flagermus, der lokalt betegnes som ’the flying fox’, den flyvende ræv. Den æder de mangofrugter, som farmerne på øen skal dyrke og sælge.
På billedet ses flagermusen, flying fox.
Man skyder da flagermus. Det siger frugtavlerne i østaten Mauritius. Omvendt er flagermusene med til at sprede frø, så hvis flagermusene forsvinder, vil træerne blive færre. Noel Bergin er biolog og ser det som sin opgave at forklare denne balance. Forleden kom han tilbage til Alken. Han var rejst derud i oktober. De sidste seks uger af opholdet var hans kone, Marianne Damholdt Bergin og deres datter, Sophia, med for at holde jul og nytår sammen med ham, og for at tage ham hjem til Sandvejen. En spændende tur for alle.

Her er lidt om stedet, nogle øer øst for Madagaskar. Mauritius blev en selvstændig republik i 1968 efter engelsk styre siden 1810. Hovedøen er Rodrigues. Den er omgivet af cirka 50 ubeboede småøer. Naboøen er den franske Reunion.
Økonomien bygger på dyrkning af sukkerrør og frugter, især mango. Turismen er desuden en vigtig indtægt. Klimaet er varmt og solrigt hele året, strandene som et paradis, oceanet perfekt til snorkling og ’diving’. Noel Bergin begyndte hver eneste dag – stort set – med en svømmetur i oceanet.

Og så er der det med de nuttede flagermus, den flyvende ræv, som spiser frugt. Kort fortalt er de en plage for de familier, som avler mango, bananer og anden frugt. En del af høsten bliver solgt på øens markeder, en anden del udgør vigtig eksport.
Men når farmerne ser det som en opgave – støttet af regeringen – at skyde tusindvis af flagermus, så er Noel Bergins pointe som biolog, at på et tidspunkt tipper balancen, og så er der ikke flagermus nok til at sørge for at sprede frø til nye skove. Så vil frugttræerne på længere sigt uddø, i værste fald.
Dette skisma mellem dyr og mennesker kendes i alle lande, også Danmark. Hvad med ulven i Jylland? Hvad med padderne på Amager Fælled? Hvad med mink og Corona?


Noel Bergin og en assistent har i perioden interviewet 46 familier, og nu skal han skrive rapport til biologi-kolleger på Aarhus Universitet, myndigheder og de frivillige i naturbeskyttelsen på øerne og alle andre interesserede.

Bortset fra at finde balancen mellem natur, dyr og mennesker – og han kommer med forslag – så stødte han på det udsagn, at flagermusene smitter med Corona. Det har man set i Kina, siger farmerne. De er bange.
- Men flagermusene i Mauritius smitter ikke. Det er påvist, siger Noel Bergin til dem.
Hvorfor har han valgt dette fjerne sted til projektet? Noel var der for cirka 20 år siden. Hans far havde set et tv-program og sagde til sønnen, at det så ud til at være et interessant sted.

- Rejs dertil, find på noget, og så vil jeg komme og besøge dig, sagde han. Noel rejse og faldt med det samme for befolkningen og naturen. De varme følelser er der endnu, og denne gang kunne han kombinere dem med det fag, han har uddannet sig til. (Tekst: Peter Abildgaard).
 
Den godmodige fugl, dronten uddøde i 1690. Den var en del af dyrelivet på Mauritius. Den kunne ikke flyve, og den havde ingen naturlige fjender, så da europæiske søfarere kom til øen, var den nem at fange, og de fik vigtig føde. En dag fangede de den sidste. Slut med Dodo. Men ’the dodo’ lever videre i de lokale fortællinger og turismen. Den er sådan set et gammelt eksempel på det, som Noels Bergin har prøvet at bevise om balancen mellem natur og mennesker. Gode venner gav ham et badehåndklæde med ’the dodo’ som afskedsgave (billedet).
18. jan. 2022 * Pil har fået en lillebror. På Alkenvej 77 var der natten til søndag familieforøgelse. Pil på to har fået en lillebror, som ifølge forældrene Andreas Ohrt Jensen og Sif Skovsen har fået navnet Bille. Alle har det godt. Stort tilllykke.
 
15. jan. 2022 * Jan Mikael klar med nyt firma. Efter fem år med efteruddannelser inden for personlig udvikling men også forretningsudvikling har jeg stiftet IT COACH som mit firma og er i gang med at hjælpe i øst og vest, skriver Jan Mikael Granner. Jeg har fået god feedback her fra starten af året og det giver motivation til at gøre mere. 
Jeg tilbyder rådgivning inden for blandt andet udvikling eller design af websites, apps og plugins samt virtuel assistance i forbindelse med social media. Læs mere.
Som it-psykoterapeut anvender jeg en psykoterapeutisk tilgang til din business, så du får dig selv meget mere med. Jeg tilbyder blandt andet online sessions, hjælper med at udvikle online forløb og tilbyder naturterapeutisk refleksion. Læs mere

 
11. jan. 2022 * Kobberbryllup. Mange Alkenborgere var med til at hylde Julie Abildgaard og Rasmus Arentsen denne morgen på deres tolv og et halvt års bryllupsdag. De to har da også siden ankomsten til landsbyen og omegnen i august 2014 med flid og interesse arbejdet for det lokale. Rasmus er fra Stilling og Julie fra Skanderborg. Her tændte varme følelser i julen 2007. Men Julie skulle tilbage til en kokkeuddannelse i London, og så fulgte Rasmus med. I 2008 landede på Nørrebro i København. Julie arbejdede i de følgende år i branchen og sluttede i den nyskabte niche, GRØD-restauranten. Rasmus fandt et interessant job i Det Ny Teater som scene- og computerdirigent ved mange af de store musicals. En julidag i 2009 blev de gift på Københavns rådhus og kørt i en udsmykket cykeltaxi ud til lejligheden på Nørrebro. Men de vil hjem til Østjylland. Sønnen Charlie var født i november 2010, og de kunne mærke på ham, at besøgene hos de to hold bedsteforældre skabte følelser om at vinke farvel til trafikken og de store bygninger på Nørrebro. Så han blev begejstret, da han så huset i Alken. En måned efter flytningen blev Freddie født. Foruden den nye familie på fire, huset og haven engagerede de sig hurtigt i de lokale foreninger, og Julie blev formand for borgerforeningen ABAF. Det er hun stadig. Rasmus gik ind i samvirket mellem områdets fine landsbyer, og sammen var de meget ivrige i kampen for at bevare Bjedstrup Skole. I februar 2020 fik de den tredje søn, lillebror Bosse. Også på den måde bidrager de til skolens og børnehusets fremtid. (Foto og tekst: En morfar.)
 

11. jan. 2022 * Fakkelfest. Forleden blev Anja Budde overrasket med hyldest. Tirsdag morgen bevægede et nyt festligt lyshav sig igennem det morgen-mørke Alken til kobberbryllup hos Julie Abildgaard og Rasmus Arentsen på Emborgvej. Familie, venner og godtfolk fra landsbyen overraskede med sang, musik og et velbesøgt stående kaffebord i baghaven. (Foto: Peter Abildgaard)
 
 7. jan. 2022 * Søs 70 søndag. Hun har levet aldeles aktivt med i Alkens liv siden 1980 - Søs Nielsen, Alkenvej 73, der søndag 9. januar fylder 70. I dag er Søs ikke mindst indkøber og bestyrelsesmedlem i Købmanden i Alken - og tager på sin fødselsdag på udflugt med den nærmeste familie. Læs også "60 år under hatteskyggen" her på Folk i Alken 2011. (Foto: Henrik Bjerg)
 
 
 
 (Foto fra Kvindefesten 2016: Sanne Dudoret)
1. jan. 2022 * Kunstner med nål og tråd, blomsterbinder - og købmandsnissens højre hånd. På den første dag i det nye år fylder Anja Budde, Søbjergvej, 50. Men koen-Rona har stukket en kæp i hjulet. For Anja ville have holdt en fest. Et brag af en fest. For Anja elsker samvær og sam-tale, hun elsker latter og musik, og hun elsker at danse til den lyse morgen, skriver Kristina Louise Bliksted og Bo Høilund Martinsen.

Mon ikke Anja allerede havde sit sociale væsen, da hun kom, men opvæksten på Vandel Ungdomsskole med forældre som forstanderpar har helt sikkert også formet hende. Sikkert er det i hvert fald, at Anja har en iboende omsorg og nysgerrighed for de mennesker hun omgiver sig med, og at den har været hendes drivkraft både i hendes arbejdsliv, men også i familie- og venskabsrelationer og som aktivt engageret i Alkens landsbyliv.

Anja har arbejdet i både Wales, Skotland og Norge. Herhjemme i Danmark på Sølund i Skanderborg. En dedikeret pædagog med et stort hjerte.

I dag er hun et aktivt bestyrelsesmedlem i organisationen Social Sundhed, hvor hun arbejder for at skabe et mere menneskeligt og rummeligt sundhedsvæsen. Hun er ligeledes ”Underviser med Bruger-erfaring” i psykiatrien. De kampe Anja selv har måttet kæmpe, de erfaringer og den sårbarhed, bruger hun aktivt for at hjælpe andre.

At få Ronja er Anjas største gave og bedrift. Ren magi og en smule trylleri. Og i øvrigt årsagen til at hun landede på Søbjergvej. Anja er et livsstykke af farverige fortællinger med store armbevægelser, de smukkeste blomsterdekorationer, syndigt rod og sirlige syprojekter. Mor med stort M og en rigtig god ven. Tillykke med de 50.


 
18. dec. 2021 * Alken-øjeblikke. Det blev oplevet som et særligt Alken-øjeblik, da vi en eftermiddag denne sommer igen kunne samles på shelter-pladsen og juble med hinanden. Eller til den første fælles-spisning, uden at vi skulle tælles. Denne lørdag eftermiddag opstod der igen et nærmest spontant et af slagsen, da Gary Craig havde inviteret til 60 års fødselsdag. På billedet byder han velkommen (til venstre) Skulle det være inde eller ude, her få timer før en ny nedlukning søndag morgen? Det blev begge dele, men i de første timer, mens vintersolen langsomt forsvandt, holdt vi os ude ved bålfade, gløgg-gryder og mængder af æbleskiver. Snakken gik, som den kan gøre, når Alken er bedst. Bag det hele lurede alvoren. Hvornår kan vi ses igen uden masker, mundbind, spritning, optælling og afstand. Men Gary blev hyldet. Hurra for det. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)
 
16. dec. 2021 * Gary fylder 60. Formand for Alken Mejeri Gary Craig, Alkenvej, fylder søndag 19. december 60 år. Læs omtalen fra 2011 "Skotten fylder - altså 50 år". Stort tillykke!
14. dec. 2021 *  Flere nye Alken-børnebørn. 
Forhenværende Alken-borger Søren Fosdal Andresen er sammen med Thea Vamberg blevet forældre til lille Ervin. Og Høgni Mortensen er sammen med Leonora blevet forældre til lille Anika, så Liva på fire er blevet storesøster. Tillykke til alle.

 
22. nov. 2021 * Jan Günther er blevet 60. Anne Agger skriver om sin mand, Jan Günther Hansen, Sandvejen, som netop er fyldt 60 år 19. november: Jan er født i Fynshav på Als. Der flyttede han fra som lille til Billund, hvor han er vokset op. Et fladt landskab, eller det punkt i Danmark, som har længst til vand og kyster. Dermed brast hans store drøm om den første sejlbåd og sparepengene blev brugt til at købe fiskegrej for i stedet. Siden er Jan blevet både inkarneret lystfisker og sejler, og han nyder derfor meget at være kommet til Alken, som rummer begge muligheder i rigt mål. Her har han boet siden 2018. Jan er aktiv i Alken Bageri, Købmanden i Alken, Alkenkoret og i Biodiversitetsgruppen. Han er habil med en tennisketcher, rimelig sikker/ferm med en motorsav og ret diskussionslysten. Jan er uddannet sygeplejerske og arbejder for medicinalfirmaet GSK, som har hovedsæde i København og faktisk ligger lidt langt væk, når der nu sker så meget vigtigt i Alken, han også skal nå.
18. nov. 2021 * Ingen strengt lokale i byrådet. Tre lokale borgere stillede op til kommunevalget i Skanderborg - og kom ikke ind. Peder Porse (V) fik 187 stemmer, Thomas Due Nielsen (ALT) ni, Adele Boe (R) fire.
Tidligere Alken-borger Simon Enni (EL) fik 56 stemmer - også i Skanderborg - og tidligere Alken-borger Emma Sørensen (DF) stillede op i Aarhus, hvor hun fik 155. De to kom heller ikke ind, men Emma blev andensuppleant til den ene plads, DF fik.

14. nov. 2021 *  Marianne skal forske i rewilding. Marianne Damholdt Bergin er ansat i Naturstyrelsen, men har fået lov til at bruge tre år på et ph.d.-projekt, der skal give viden til skabelsen og “rewilding” af 15 naturnationalparker. Det skriver forskerforum.dk i en længere artikel under overskriften "Embedsmand tager en forskertørn".
14. nov. 2021 * Terje er død. Min eksmand Terje Bune døde på Gudenå Hospice torsdag morgen, efter længere tids sygdom, skriver Birgit Bune. Terje boede i Alken i tre år fra 2001-2004, og i sine sidste år kom han meget i byen, ikke mindst i cafeen hos købmanden. Han bliver begravet fredag 19. november kl. 13 i Gl. Rye Kirke med efterfølgende sammenkomst. Hvis nogen har lyst at være med i kirken, er de selvfølgelig velkomne. Hvis de ønsker at være med til sammenkomst, gravøl, bedes de give lyd til Birgit, 51541331. 
 
11. nov. 2021 * Thomas stiler op til byrådet. Kommunalvalget på tirsdag har endnu en lokal kandidat på stemmesedlen. Thomas Due Nielsen, Søbjergvej, stiller op for Alternativet. Thomas har haft en finger med i spillet i at lave partiets lokale valgvideo - se den på YouTube. I forvejen stiler Peder Porse op for V og Adele Boe for R.
8. nov. 2021* Nye Alken-børnebørn. Forhenværende Alken-borgere Oskar Fabricius Skovgaard og Kristina Fabricius er blevet forældre til en lillebror til Atlas på fem og Bror på to. Martine Bjønness samt tidligere Alken-borger Klaus Vind Abildtrup er blevet forældre til lille Fryd, så Elga på fem er blevet storesøster.
 
21. okt. 2021* Dødsfald. Lis Høyer, der i mange år havde stand med hjemmestrik samt egne bøger på Alken Julemarked, er død 86 år gammel, oplyser hendes søn, Hans Mortensen, Søbjergvej. Hun flyttede til Olesbjerg i starten af 00-erne, da hendes børn var flyttet til området i årene forinden. Som forfatter var hun også aktiv læserbrevskriver. Hun efterlader sig børn, svigerbørn og børnebørn. Bisættelsen finder sted fra Ry Kirke fredag 22. oktober kl. 11.
 
20. okt. 2021* Inge fylder 70. Mandag 25. oktober fylder Inge Nørgård, Emborgvej, 70 år. Oprindeligt er hun fynbo, og det kan stadig høres. Inge og Jens flyttede til Alken i 2003 og dyrker sammen et aktivt familieliv med børn og børnebørn. Inge er en af de mange frivillige i Købmanden i Alken.

   
 
29. sep. 2021* Helle fylder 50. Fredag 30. september fylder Helle Kjærsgaard, Emborgvej, 50 år. (Foto fra byfesten i 2019: Eric Ballowitz)
 
28. sep. 2021* 30 år i dag, tirsdag. En af Alkens nyeste tilflyttere, Danni P. Sell i mejeriets lejlighed bag loftsbiblioteket kan fejre denne runde fødselsdag sammen med hustru, Ursula Olsen og lille Sølve. (Foto: Peter Abildgaard)
27. sep. 2021 * Hans i nyt job. Hans Horn, Alkenvej, er blevet teamleder i Familieafdelingen, Silkeborg Kommune og er dermed skiftet fra en stilling som fagkonsulent i Aarhus Kommune. Det vil sige mere virkelighed og menneskekontakt, færre Excel-ark og tilsyn, som han skriver.
 
26. sept. 2021 * Farvel og tak, siger Karin Fosdal på dette foto, hvor hun i torsdags ved sin pc skrev den sidste rapport. Et minut senere var hun forhenværende på Hospice Søholm i Stavtrup. Hun sluttede dermed en karriere på 15 år og gik på efterløn. Sammen med ægtefællen Jan F. Andresen kom hun til Alken i august 1992 og købte Alkenvej 67 c nærmest oven i byfesten det år. Karin har ud over sygeplejen altid været meget aktiv i lokalområdet, og nu bliver der tid til mere. (Tekst: En nabo, Peter Abildgaard)
8. sep. 2021 * Corona udsatte konfirmationen - her er navnene fra Dover Kirke: Caroline Kückelhahn Nilson, Ella Birch Larsen, Frida Larson Eg, Mai Lykke Grimstrup, Ludvig Mørk Hegnhøj, Mads Arnfred Toustrup, Sander Mikkelsen Lihn. Alle blev konfirmeret søndag 5. september.
 
16. aug. 2021 * Thomas nu med eget firma. Udover August, Kathrine Graversen og Thomas Fink lægger Alkenvej 58 nu også matrikel til virksomheden ThinkData. Thomas opsagde i foråret sin stilling hos Arla for at blive selvstændig data og AI konsulent. Virksomheden er kommet godt fra start med kunder som Søstrene Grene og Coolshop og har også en digital adresse på www.thinkdata.dk(Foto: Frederik Højfeldt)
 
12. aug. 2021 * Familie på fem på Bjedstrupgård. Den gamle ryttergård midt i Bjedstrup havde længe stået til salg, og midt i corona-perioden flyttede to voksne og to børn til: Her Maj Ørskov mellem Orla og og Ruth - og så allermindste Betty i armene på Rasmus Hvelplund Kristiansen, der hermed er vendt tilbage til sit hood - med børnenes farfar og farmor henne om hjørnet. Velkommen! (Foto: Bodil Hvelplund)
12. aug. 2021 * Rudolf Foustad død. Rudolf Foustad, tidligere Vædebro, er død 88 år gammel. Mange læsere af alken.dk vil huske Rudolf for sine beretninger fra et langt liv ved Mossø - bl.a. Vejbro 1945 om snyderusen og Dramatik ved Mossø om drukneulykken i 1948.
 
14. juli 2021 * Helene halvt hundrede år. Augusts og Leonoras mor, fotografen bag corona-fotobogen "Alken gennem vinduet", Helene Hennings, Emborgvej 108b, fylder 50 år fredag 17. juli. Helene flyttede i 2015 fra Anholt til Alken og bor nu i det yderste rækkehus på Emborgvej med grøntsager i lange rækker, fugleskræmsel og det hele. Mange familier i byen har ladet sig portrættere af Helene i hendes dokumentariske familiefoto-serier, og sidste år under pandemien satte hun sig et fotografisk spor, der gav genlyd landet over, da mere end 70 Alken-husstande lod sig forevige af hende gennem de vinduer, der skilte os fra hinanden under restriktionerne. Det blev til det tankevækkende portræt af byen, som også Helenes plan var. For tiden nyder den snart 50-årige, der langt fra har sluppet Anholt, sølivets glæder sammen med sin kæreste ved Mossø, Peter Gregersen. (Foto: Henrik Bjerg)

7. juli 2021 * Adele klar til valg. Ligesom ved valgene i 2013 og 2017 stiller Adele Davis Boe, Alkenvej, op for De Radikale til byrådsvalget i år. Adele er i denne byrådsperiode formand for kommunens integrationsråd.
23. juni 2021 * Studenter af alle slags. Huer i alle kulører - årets studenter fra lokalområdet skal nævnes på alken.dk. Tidligere Alken-borger Emma Sørensen, Søbjergvej, der er blevet student fra Aarhus Handelsgymnasium, samt Carl Bækgaard Sahner Martinsen, Aneshøj 11, blev de første. Kom med flere navne til knudabildtrup1@gmail.com.
25. juni 2021 * Kathrine færdig. Kathrine Graversen, Alkenvej 58, er færdiguddannet som psykolog. Tillykke!
18. juni 2021 * Peder Porse stiller op igen. Tidligere byrådsmedlem i både Ry og Skanderborg kommuner Peder Porse (V) fra Boesvej stiller igen op til byrådsvalget, fremgår det af Ugebladet Skanderborg. Ved valget i 2017 fik han 272 stemmer og en plads som nummer ni på V-listen - og dermed første suppleant.
13. juni 2021 * Andrea færdig. Tidligere Alken-borger Andrea Møller Gregersen har fået sin ph.d-grad. i universitetspædagogik. Hun undersøgte nye universitetsstuderendes møde med deres studie. Tillykke!
13. juni 2021 * Freja færdig. Tidligere Alken-borger Freja Lykke Herrik er blevet færdig som antropolog, skriver Anne Mette Lykke. Freja har lavet et speciale om teenage-graviditet i slumområder i Freetown, Sierra Leone. Se en lille film fra projektet kan ses her. Freja starter som højskolelærer på Uldum Højskole til august.
 
30. maj 2021 * Ny børnefamilie i centrum. På Emborgvej 102 - den tidligere slagterejendom - er en lille familie på tre flyttet ind - ankommet fra Viby: Mia Schmidt-Mikkelsen, Niklas Mellgren og Vigga på snart ni måneder. Når Mia ikke er på barsel, arbejder hun som præst i ungdomskirken UngK i Aarhus. Niklas er ved at færdiggøre sin uddannelse som lyddesigner. Velkommen til!

 
 
 (Foto: Soroush Zand)
30. maj 2021 * Bende i egen praksis i Alken. Psykolog med 20 års erfaring starter egen praksis i Alken. 
"Gør først det mulige, så det nødvendige / og pludselig gør du det umulige" (Frans á Asissi)
Jeg har erfaring inden for mange områder - og henvender mig til mennesker som står i en livskrise på den ene eller anden måde, skriver Bende Riis. Den kognitive psykologiske metode kan med fordel kombineres med en spirituel tilgang, når man går igennem fx alvorlig sygdom, sorg, stress, angst, depression o. lign. Det er en erfaring, jeg har gjort i mit eget forløb med brystkræft.
Kombinationen er også en fin indgang til at finde et ståsted i livet og skabe det man brænder allermest for. Vi skal ikke klare det hele selv med vores begrænsede “jeg”. Vi kan læne os ind i og få hjælp fra noget der er større end os selv som samtidig er vores dybeste essens. Kriser kan blive indgang til en dybere kontakt med os selv, vores nærmeste, og det der er større end os selv. Det kan også blive en åbning for vores muligheder og potentiale. Det er ikke et quick fix - men en proces.
Jeg tager imod voksne og unge. Unge med fx eksamensangst, er også velkomne. Lad noget større hjælpe med at få huen på hovedet, sammen med konkrete strategier. Jeg har tidligere arbejdet på først Regionshospital Viborg, og senest i en stor fælles praksis i Viborg. Jeg tager ikke imod henvisninger fra egen læge. Der er muligheder for tilskud gennem sundhedsforsikringer og Sygesikringen Danmark. Læs mere på min webside www.benderiis.dk som er klar torsdag 3. juni. Eller ring til mig på tlf. 30245038. I juni og juli er der 100 kr i intro-rabat pr. samtale.
20. maj 2021 * Dødsfald. Inger Jensen, der sammen med Evald Jensen havde fritidshus på Alkenvej 171 lige over for pumpehuset ved Vædebro, er død 83 år gammel. Evald og Inger har i flere omgange lagt have til udgravninger fra Skanderborg Museum. Hun efterlader sig en stor familie med børn, svigerbørn og otte børnebørn.
13. apr. 2021 * (Alt for mange) frø fra mine skuffer og skabe sælges til rimelig pris, skriver Eva Nikolajsen. Egen avl. Én gang frøsamler og så er man afhængig! Der er stadig mange frø af disse sorter, jeg fylder løbende poserne op: Bladbede, Carlin Pea tørreært, Golden Sweet "multiært", Rød havemælde, gul sennep, blå hør, orange/gule morgenfruer, lilla honningurt og solsikke-mix. Til gengæld er der kun få tilbage af: Stangbønne Blauhilde, Quinoa, Gyrithes Høje marvært, Lollandsk rosin tørreært, Kruset katost, Salat-cikorie og Stolt Henriks Gåsefod. Se hele listen.
21. mar. 2021 * Trine, Olivia og Viktor flytter. Efter 17 år her flytter familien til Vejle, skriver Trine Holm i en farvel og tak på smalltalken.

 
 
 
 
15. marts 2021 * Gert og Margit kan fejre guldbryllup. Tidligere dagplejemor Margit og mekaniker Gert Nielsen, Alken Gl. Smedie, Skanderborgvej 175 har været gift i 50 år. Tillykke!
 
14. marts 2021 * Mejeriets hyggelige, men også næsten hemmelige lejlighed lige under taget har fået nye beboere. I anledning af de herskende regler om afstand har fotografen anmodet Ursula Olsen og Danni P. Sell sammen med lille Sølve om at komme ud på den fine balkon lige over bageriet. Ursulas far er Benjamin Hoff Skovgård, så hun er vendt tilbage til Alken efter nogle år i Aarhus og København. Hun er uddannet designer. Danni er ansat i børnehaven i Virring, plus at han er aktiv musiker, når det på ny kan lade sig gøre. I redaktionen kan vi samle op, at der nu er flyttet otte familier til Alken, siden vi sidst havde fællesspisning. Men da der endnu ikke er en beslutning fra regeringen om, hvornår vi kan samles til den slags, vil Alken Borger- og Aktivitets Forening vente med at afgøre, hvordan disse tilflyttere skal fejres, mener formanden, Julie Abildgaard. Under alle omstændigheder bliver det et tilløbsstykke. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)
10. mar. 2021 * Morten i nyt job. Morten Birch Larsen fra Alken Østergaard er blevet ansat i som projektchef i Dansk Miljørådgivning i Silkeborg. Her skal han arbejde med større forureningsundersøgelser og afværgeprojekter.  

 
 
6. mar. 2021 * Farvestrålende frøstande, tørreærter og vintermad. Eva Nikolajsen alias Perma-Evas hjemmeavlede, giftfri frø kan købes ved Købmanden i Alken. Der kommer løbende nye sorter, så længe lager haves. Se Evas frøliste her.

 
23. feb. 2021 * Finn Hansen køber Erik og Connies hus. Erik Fejfer og Connie Thybo, Emborgvej 106A, har solgt deres rækkehus til Finn L. Hansen fra Søballe. Erik og Connie, der flyttede til Alken i 2018, rykker sidst i april til Brædstrup. Indtil han kan flytte ind, er Finn flyttet ind i et af de andre rækkehuse - hos Michalle Arena.
 
23. feb. 2021 * Luna nu på svensk mesterhold. Tidligere Dover GF-spiller Luna Nørgaard Gevitz skifter nu klub fra franske Guingamp til svenske BK Häcken. Midtbacken, der har spilet 27 landskampe for Danmark og vandt EM-sølv i 2017, har skrevet under på en toårskontrakt med Häcken, der vandt det svenske mesterskab i 2020. Klubben spiller dermed Champions League i år, så blandt andet derfor var det attraktivt at skifte, oplyser Jacob Gewitz.

 
10. feb. 2021 * Benjamin, nu på alken.dk. Benjamin Hoff Skovgard, Alkenvej 71, narrativ psykoterapeut med mere, tilbyder samtale og kropsterapeutisk behandling på adressen i Alken. Benjamin har længe været optaget af selvudvikling, bl.a. via en række kurser i meditation, kropsbehandling og healing. Læs mere på BenjaminHoff.dk.
7. feb. 2021 * Flere børnebørn. Månederne er måske gået med corona, men skjules kan det ikke, at to tidligere Alken-borgere har haft familieforøgelse: Siv Werner Hansen og Emil Månsson i Reykjavik har fået nummer to:  Vilmundur - eller Ville - lillebror til Ene. Rasmus Nyholm Schmidt og Malaika Bueno, København, har også fået nummer to: Selma, der er lillesøster til Lucia.
29. jan. 2021 * Pris til Simon. Tidligere Svejstrup Enge-beboer Simon Laursen har fået prisen ”Geografiens Talent” for sit speciale omhandlende flokkulering af mikroplastik og dets betydning for mikroplastikforurening i marine og kystnære miljøer. På LinkedIn skriver Simon, at han er super beæret, men "samtidig forbandet ærgerlig over at corona har frarøvet mig et håndtryk og en sludder med HKH Kronprinsen ifm. prisoverrækkelsen." Tillykke!
28. jan. 2021 * Poul nu i Hedensted. Poul Ravn, mangeårig klubpædagog i Bjedstrup og siden integrationsmedarbejder i Aarhus, har fået nyt job. Nu på et bosted i Hedensted for udviklingshæmmede.
 
21. jan. 2021 * Inge fylder 80. Inge Due Jørgensen, Alkenvej 60, fylder 80 år lørdag 23. januar. Sammen med Arnth flyttede Inge for knap 40 år siden ind i Hjørnebo i centrum. Inge var gennem 15 år dagplejemor for adskillige af Alken og omegns børn. Familien tæller nu Claus og Betinna, som bor i Skanderborg og har to voksne drenge: Daniel og Joachim. Morten og Pernille, som bor i Aarhus, har to små børn: Aksel og Johanne. Harry og Maria bor tæt på - på Østermarksvej. Inge og Arnth er gode til at hygge sig med gode film og koncerter i tv. Inge elsker at lægge svære store puslespil, spille kort og gå en tur med stavene. Når vejret driller, tager hun bare en tur på motionscyklen i stuen. Hun bager superluftige og sprøde boller og forkæler sine gæster med kringle af den gode gammeldags slags. Hun glæder sig, som alle os andre til igen at kunne invitere gæster. Og når det bliver forår, skal hun og Arnth igen nyde livet i deres dejlige drivhus.

 

18. jan. 2021 * Eva squeezed ind mellem Navalnyj og Jake Angeli. Eva Michaelsen fra Movimento er blevet interviewet til Radio4 i dag - i programmet 4-toget, hvor hun fortæller om den lange vandring og om corona-gåtur. Find indslaget i udsendelsen Aleksej Navalnyj. Vandring. Jake Angeli 18. januar fra 22.47 til 38.38 minutter inde i udsendelsen.
15. jan. 2021 * Færdigtuddannede. To tidligere Alken-borgere, Laura Gevitz og Julie Belinson, er nu færdigt uddannede pædagoger. Tillykke!
 
10. jan. 2021 * ”Ny” i Alken, Bende Riis. For næsten 1 år siden flyttede jeg til Alken, lige inden de store mængder vand, lige inden Illerup Å gik over sine bredder – og kort før coronaen og nedlukningen. Jeg fik aldrig præsenteret mig i Nyhedsbrevet, det vil jeg så gøre nu. Jeg bor med katten, Clara som lige som jeg, nyder naturen omkring huset.

Jeg fik øje på landsbyfællesskabet i Alken via nogle venner i Skanderborg. Jeg meldte mig til Alken-koret i januar 2020 – og fik lidt senere mulighed for at leje mig ind hos Hanne og Henri Alkenvej 141, nede ved søen, i ”Baghuset” (145).

Her er rigtig meget frivilligt og andet man kan være en del af – noget af det som er i mine tanker er naturstierne, købmanden, bagegruppe (fx honning-salt brød), og grøntsags dyrkning hos Ella og Henrik – er nogen interesseret i perma-kultur ? Jeg skulle nok være pensionist for at nå omkring det hele.

Jeg på vej til at starte op som selvstændig psykolog – og jeg er sådan en der helst vil arbejde mest hjemmefra, men jeg kan også få brug for et klinik-lokale 1-2 dage om ugen i nærheden, fx her i Alken tættere på stationen, i Ry eller i Skanderborg. Hvis nogen kender til muligheder hører jeg gerne fra jer. Jeg kommer fra en stor fælles psykolog praksis i Viborg. Jeg er ekstern supervisor for de unge psykologer der, det er en gave, de er både dygtige og skønne unge mennesker.

Mit liv tog en drejning for fire år siden da jeg blev alvorligt syg, og min base blev i lang tid Ignatius Healings- og Retræte-Center mellem Skanderborg og Horsens, ja faktisk indtil jeg flyttede til Alken. Jeg tager på retræterne 2 x årligt – det handler om bøn, meditation, skyggearbejde og overgivelse til det, der er større end os selv - Kærligheden, Det dybere Selv, Gud. Min nærmeste familie bor i Virklund og jeg er glad for at være kommet tættere på dem, og på den fantastiske natur i Højlandet.

Jeg har mødt en dejlig afslappet stemning her i Alken, og oplever, at her er enormt mange søde mennesker. Jeg nød at gå op til købmanden den første måned, og bl.a. få en kop te i cafeen, kvindefesten i marts nåede jeg også, og så var der lige en corona åbning med skøn koncert ved søen. Corona nedlukning har i min situation ellers været ok fint. Jeg har hørt at fælles spisning er en månedlig aktivitet, den har jeg til gode at opleve, sikkert p.gr.a. corona. Jeg glæder mig til at møde flere af jer og udveksle i forskellige sammenhænge.

Bende Riis

 
 
12. dec. 2020 * Nadacafé for femte gang. På Alkenvej 67c er der fra 18. januar til 11. marts nadacafé for femte gang, skriver Karin Fosdal, der selv er behandler sammen med Hanne Ravn, Vibeke Sandberg og Estrid Bek. Læs mere om øreakupunkturen og nadacafeen i pjecen.
 
9. nov. 2020 * Fra Skive til Alken. Efter tre år i Skive er Hanne Gammelgaard Larsen flyttet til Alken, hvor hun nu bor i stuen på Emborgvej 102, den tidligere slagterejendom. Hanne, der både er farmor og bonusbedste, er kommet i Alken i mange år, ikke mindst efter Inge Nørgård og Jens Jacobsen flyttede til. Lejlighedens tidligere beboer er Sanne Gry Hansen, der 1. oktober flyttede til Boes Vestergaard. (Foto: Knud Abildtrup)
9. nov. 2020 * Julie i nyt job. Julie Abildgaard har fået nyt job - hun skal være HR content manager i restauranten Det Glade Vanvid i Aarhus. Tillykke!
3. nov. 2020 * Kjeld bliver 70. Stort tillykke til Kjeld Langballe, Svejstrup Enge, der bliver 70 år onsdag 4. november. Da han fyldte 60 var planen at "nyde sin tredje alder ved at sidde og kigge ud over engene og filosofere og bare nyde livet". Nu ti år efter forsikrer Gerda Langballe, at det har han gjort næsten hver eneste morgen og vil fortsat gøre det på vej mod de 80, samt at han har det som en på 18 med 52 års erfaring, så det er ikke så ringe...

 
   
1. nov. 2020 * Ny børnefamilie. I løbet af november flytter en ny børnefamilie ind på den gård, som Knud Erik Jørgensen nu har forladt på Alkenvej 32. Anna Krämer og Jonas Petersen brugte sammen med deres to børn, Emil (4) og Anton (2) denne søndag på at betragte gården, udhusene og markerne, som nu er deres. De glæder sig over, at de får masser af plads. Børnene kan også vente en fremtid i Bjedstrup Børnehus og skolen. Parret har baggrund i landbruget. Anna er fødevareingeniør ved Arla, og Jonas er uddannet landmand og har desuden en uddannelse som forstkandidat. Nu arbejder han som rådgiver i et ingeniørfirma. Men de er allerede nu besluttede om, at gården i Alken skal drives som landbrug med køer og får, måske allerede fra næste år. De kommer fra Frederiksberg via Viby, og de ser frem til at lære Alkens fortræffeligheder at kende. Jonas kommer fra en fynsk familie, og Anna er fra en tysk familie nær Leverkusen. (Foto og tekst Peter Abildgaard)
 
 
26. okt. 2020 * Farvel til Alken. I august 1999 flyttede Knud Erik Jørgensen og Eva Michaelsen ind i gården på Alkenvej 32 lidt nordvest for byskiltet. De satte stedet i stand og boede der sammen til 2012. Med månedens udgang flytter Knud Erik nu til Izmir i Tyrkiet og en ny tilværelse med sin tyrkiske hustru, Asli. Tilknytningen til faget Statskundskab i Aarhus, hvor han er professor, bevares via internettet og periodiske besøg på instituttet. Her til aften tog en kreds af venner fra byen afsked med ham over varm suppe og en kop øl, udendørs. Og hvilke erindringer om Alken vil du tage med dig, spurgte vi, og svaret lød: En masse søde mennesker og den fantastiske natur. På billedet ses Knud Erik tættest på parasol-stangen omgivet af kendte folk fra byen. (Foto og tekst: Peter Abildgaard)
21. okt. 2020 * Antoni i nyt job. Brygmester Antoni Madsen, der er tidligere Alken-borger, er stoppet på Thisted Bryghus, som ABAF i 2019 havde en velbesøgt udflugt til. Nu arbejder han på det noget mindre Viborg Bryghus - på deltid - skriver Viborgnyt.
 
15. okt. 2020 * Endnu en børnefamilie. Alken er på det musikalske godt med, og om få dage flytter endnu en familie ind med højt kvalificerede kunstnere. Jakob Alsgaard Bahr er konservatorieuddannet pianist. Louise Drengsgaard Jørgensen er violinist fra samme fine skole, men har siden valgt at tilføje en fuld uddannelse som arkitekt med dansk kulturarv som speciale. De har købt huset på Søbjergvej 4 af Sine Erbs, og de kommer fra en anden driftig landsby, Borum. De bringer også to børn til skoledistriktet, Magda på fire år og Bodil på to år. (Foto: Kristian Bahr)
 
11. okt. 2020 * Thomas tilbage i Alken. Han flyttede fra byen i 1999 som 21-årig og er nu 21 år efter vendt tilbage sin mormors hus på Søbjergvej: Thomas Due Nielsen, der er flyttet fra en lejlighed i Randers til rækkehuset, hvor Olga Keis boede til sin død i år. Velkommen tilbage.(Foto: Knud Abildtrup) 
5. okt. 2020 * Maria valgt som vestjysk spidskandidat. Tidligere byrådsmedlem Maria Temponeras fra Bjedstrup er på Enhedslistens årsmøde netop valgt som spidskandidat til Folketinget i Vestjyllands Storkreds. Hun afløser MF Jakob Sølvhøj, der ikke genopstiller.
 
29. sep. 2020 * Hans fylder 70. Købmand og mejeri-kasserer Hans Hornbek, Emborgvej 115, fylder onsdag 30. september 70 år. Læs den seneste runde omtale fra Folk i Alken 2010 under overskriften Boldglad indvandrer fylder 60. Om polio, ungdomsoprør og en "jordomrejse". (Foto: Henrik Bjerg)
27. sep. 2020 * Asmund er nu demokratiudvikler. Asmund Bertelsen har fået nyt job og arbejder nu som projektleder for Aarhus Bibliotekermes demokratiindsats.
 
27. sep. 2020 * Så blev Henrik svend. Tidligere Alken-borger Henrik Ballowitz har bestået svendeprøven som orgelbygger og fik bronzemedalje for svendestykket, en blæsebælg. Tillykke! (Foto: Eric Ballowitz)
 
27. sep. 2020 * Fredes første udgivelse. Tidligere Alken-borger Frede Møller Gregersen har som forlægger og oversætter nu udgivet sin første bog - en digtsamling af Cecilia Vicuña - med håndsyet ryg.
22. sep. 2020 * Nada-cafe hos Karin først til foråret. Nada-cafeen på Sandvejen bliver først til noget i foråret, oplyser Karin Fosdal, så desværre ingen forløb i efteråret.
 
12. sep. 2020 * Små selvstændige - skriv under for skolen. Jeg er ved at udarbejde et høringssvar om skolelukning i Bjedstrup, der tager udgangspunkt i den afledte effekt, skolen har på etablering af små virksomheder i skoledistriktet, skriver Peter Dalsgaard fra Svejstrup. Derfor er jeg på udkig efter alle, der driver egen virksomhed fra adresse i skoledistriktet, og håber, at de vil bruge få minutter på at skrive sig på denne liste. Hvem ved... måske kan det også udvikle sig til et lokalt erhvervsnetværk ’Erhvervsliv i Landsbyerne’. Jeg vil sammenkæde mit høringssvar med undersøgelser og statistikker, der viser at væksten i danske arbejdspladser primært genereres af mikrovirksomheder. Tal og statistikker, som vi har brugt i Interesseorganisationen Danske Soloselvstændige, jeg var med til at stifte i marts 2020.
14. aug. 2020 * Åbne Atelierdøre. Der er åbne atelierdøre i weekenden 22.-23. august kl. 10-17 hos keramiker Tove Lundby, Mossøbrå 27, i hendes eventyrlige atelier og have. Gæsteudstillere er Niels Peter Fretheim-Nielsen, keramiker fra Odder, og Anne-Mette Granner fra Alken. Søndag demonstreres brændefyret rakuovn ved Niels Peter - man kan for et beskedent beløb selv prøve at glasere og rakubrænde et medbragt, forglødt stykke keramik eller købe et og prøve. Der er kaffe på kanden, lidt til ganen og vi har naturligvis sprit og holder afstand. Vi glæder os til at se dig.
Kærlig hilsen Tove, Niels Peter og Anne-Mette

 
5. aug. 2020 * Ny børnefamilie i city. De nye ejere på Alkenvej 77 er flyttet ind: Sif Skovsen, Andreas Ohrt og Pil på otte måneder. De kommer fra København, og Andreas har rod i Gl. Rye. Velkommen til! (Foto: Knud Abildtrup)
 
3. aug. 2020 * 'Postkort fra Birgits liv i Alken' er titlen på en podcast, Barbara Nyholm har lavet for Radio4. Det er en 55 minutter lang samtale med Birgit Pohle, som beretter om familiens liv, der blev vendt op og ned på, da en virus gjorde hendes mand Ingo hjerneskadet. Om stor kærlighed, sang og nærvær - og om at miste hukommelsen og Birgits beslutning om selv at passe Ingo. Find podcasten fra 25. juli under Barbaras Breve. (Foto: Winie Pohle)
2. aug. 2020 * Thomas får job i fængsel. Thomas Glud, Emborgvej, skal være bibliotekar på Enner Mark Fængsel og kulturformidler på Horsens Bibliotek. Fængslet er to dage i ugen, og tre på Tobaksgården 12. Han skal arbejde med litteraturformidling både indenfor og udenfor tremmerne. Begge steder kommer det for ham til at handle om det at være menneske, for det står der faktisk en hel del om i skønlitteraturen.
 
28. juli 2020 * Jacob genem nåleøjet. Jacob Gregersen er blandt 1000 talentfulde dansere til audition blevet optaget på en af verdens bedste danseuddannelser - Salzburg Experimental Academy of Dance, SEAD.
Peter Dalsgaard skriver: 'Uddannelsen er dyr og desværre ikke SU-berettiget, så Jacob kæmper for at skaffe penge til drømmeuddannelsen. Derfor har vi fået ham til at oprette en gofundme-kampage, så alle kan spytte lidt i kassen'. Det foregår her.

 
23. juli 2020 * Ninna fylder 60. Fredag 24. juli fylder Ninna Gewitz 60 år. Den aktuelle adresse er midlertidig, for hun og Jacob er på vej til at flytte ind i det kommende byggeri på Anes Høj, og derfor er de flyttet fra Alkenvej 41 og har givet plads til en ny børnefamilie. Ninna er i den lokale sammenhæng ikke mindst sopran i Alken-koret og frivillig bag disken i Købmand i Alken. Læs den velskrevne fødselsdagsomtale på Folk i Alken 2010 - Bonderøv i to omgange - blandt andet om hvilket dyr, hun har kørt over med en traktor - og hvad Bjørn Borgs underbukser har med hende at gøre. 

8. juli 2010 * Lis fylder rundt. Lis Norlander, Søbjergvej 5, fylder 70 år onsdag 15. juli. Lis, der er født og opvokset på Orø, har massageuddannelse fra Nordlyscentret og har gennem årene haft mange i området på briksen. Læs fødselsdagsomtalen på Folk i Alken 2010.
 
3. juli 2020 * Mejeri-bookeren fylder 60. Edel Laursen, Boesvej, fylder lørdag 4. juli 50 år. Sydvestjyden, der nu er blevet østjyde, holder styr på Alken Mejeris mange bookinger, når ikke hun holder styr på sin familie, hvor hun i år er blevet farmor. Se omtalen af fødselsdagen for ti år siden på Folk i Alken 2010.
 
29. juni 2020 * Helle have- og hønseejer fylder rundt. Pædagog og pandekagebager Helle Petersen, Emborgvej 121, fylder tirsdag 30. juni 60 år. Tillykke! Se fødselsdagsomtalen fra 50-årsdagen og opdag ukendte sider af fødselaren under overskriften 'Hun går sidst hjem og er tidligt ude' på Folk i Alken 2010.
 
24. juni 2020 * Kære småbørnsforældre. Bjedstrup dagpleje mangler dagplejere og vi har derfor hårdt brug for en vuggestue. I Bjedstrup selvfølgelig. I forsøget på at få politikerne i Børne- og Ungeudvalget i tale om dette, vil vi bede jer sende et billede, hvis I har et barn/spædbarn/gravid mave i alderen 0-3 år med pasningsbehov indenfor et-to år. Med billederne vil vi synliggøre, hvor mange små børn, der egentlig er tale om. Skriv navn, alder og ca. tidspunkt for pasningsbehovet og husk at tage billedet i ’liggende’-format og send det til linethimmer@gmail.com. Del budskabet og hjælp os med at skabe et godt pasningstilbud til vores lokale guldklumper.
12. juni 2020 * Gert fylder 70. Fredag 12. juni fejrer Gert Nielsen, Emborgvej 175, 70 år. Gert Mekaniker drev gennem mange år mekanikerfirmaet Alken Gl. Smedie, som han havde overtaget i 1992. Læs den seneste runde omtale på Folk i Alken 2010.
7. juni 2020 * Hej skønne Alken-borgere Jeg bliver student, juhu, så det skal fejres. Derfor inviterer jeg til åbent hus på Søbjergvej 19 torsdag 25. juni. Alle er velkomne. Pga. corona-regler kommer det til at foregå på den måde, at I kan komme i et af flg. tre tidsrum:. Fra kl. 10 til 13 eller fra kl. 14 til 17 eller fra kl. 18 til man ikke gider være ved os mere. Skriv til mig på min mobil på tlf. 29397702, men helst på facebook i hvilket tidsrum, I kommer. Hvis man kan i flere tidsrum, så skriv det. Og hvis man ikke aner, om man overhovedet har tid til at komme, så bare kom på dagen, når det passer. Vi vil bare gerne have lidt overblik – også i forhold til forplejning. Der vil være forskelligt godt til ganen både tørt og vådt. Og derfor skal man selv have sit eget krus/glas med til dagen. Jeg glæder mig til at være sammen med jer til en festlig og hyggelig dag! Martin
6. juni 2020 * Huer i mange farver ses for tiden på unge hoveder, og her i vores områder forlyder det, at Martin Møller Elleby, Søbjergvej, Oscar Lage og Camilla Højgaard, Svejstrup, Marie og Anna Lundgaard, Anes Høj og Helena Kokholm, Emborgvej, bliver studenter. Kender du til andre, der bør nævnes i eksamenssammenhæng, så sig til - til knudabildtrup1@gmail.com.
 
3. juni 2020 * Tak alle sammen for blomster, musik, sang, søde ord og meget meget mere, skriver Søs Nielsen.

2. juni 2020 * Flere runde omtaler. Alken og omegn rummer i disse år mange 50-, 60- og 70-års fødselsdage, men men men: Der må i sagens natur - og ikke mindst efter de seneste års tilflytning mellem år og dag også være 30- og 40-års fødselarer, der kunne fortjene en omtale. Bare sig til.
2. juni 2020 * Nyt job som skrædder. Feline Schiøtz fra Emborgvej 110 har skiftet job. Før var hun modelkonstruktør hos Hummel og er nu begyndt som skrædder i Den Gamle By i Aarhus.
 
31. maj 2020 * Så er det Lene, der fylder 60. Tirsdag 2. juni fylder Lene Breumlund, Anes Høj 1, 60 år. Lene var i årrække et kendt ansigt i Alkens forretningsliv - som indehaver af kunsthåndværkbutikken X og Tværs i den tidligere slagterbutik. Læs fødselsdagsomtalen fra hendes seneste runde dag på Folk i Alken 2010 - blandt andet om, hvordan hun mødte sin Peder.

 
27. maj 2020 * Også Poul fylder 60. Måske ser skægget lidt anderledes ud i dag, men Poul Ravns grin er det samme. Fredag 29. maj fylder musikeren og pædagogen og Maibritts livsledsager rundt. Gå ikke glip af en gemytlig fødselsdagsomtale fra 2010 om 'Hensynsfuld handyman' på Folk i Alken 2010.
(Fotoet, hvor Pouls nabo Gitte Trenckner også er på, stammer fra 2013 fra forberedelserne til Købmanden i Alken og er taget af Peter Gregersen)

 
 24. maj 2020 * Olga er død. Søndag morgen klokken 8 døde Olga Keis i sit hjem på Søbjergvej. Olga blev 102 år. Mandag synger familien hende ud fra hjemmet, og klokken 20 er alle i byen velkomne til at følge hende det sidste stykke ud af Alken og at gå med ud i Svejstrup Enge, hvor Olga selv har boet og altid haft en del sin sjæl.
Olga var til fest og farver og holdt masser af store fester på Alken Mejeri, som hun var med til at oprette som forsamlingshus. Det blev til syv store fester - blandt andet velbesøgte 99- og 100-års fester i 2017 og 2018. Læs 90-års-omtalen om skippertøsen fra Marstal på Folk i Alken 2008 - og scrol helt i bund.

24. maj 2020 * Sander fylder rundt. Sander Jensen, Emborgvej 98, fylder 60 mandag 25. maj. Sander bor som en af lokalområdets længstboende i det samme funkishus, hvor også hans bedsteforældre holdt til. Læs 50-års-omtalen 'Tipper og tillidsmand' på Folk i Alken 2010.
 

23. maj 2020 * Alex er død. Vores højtelskede far Alex Hansen er tirsdag 19. maj pludselig afgået ved døden. Alex boede på 28. år i Svejstrup, hvor han nød sit stille liv som pensionist. Han er nu genforenet med sit livs kærlighed, vores mor Karina. Bisættelsen vil finde sted lørdag 30. maj kl. 11 i Dover Kirke. I kærlighed Kia, Aja og Tue.


 

23. maj 2020 * Peter fylder rundt og har fået solgt husetMandag 25. maj fylder Peter Wittenburg, Alkenvej 77, 60 år. Og at han og Ingrid Heggland nu har fået solgt deres centralt i Alken beliggende hus, vidner et solgt-skilt ved vejen om. Sammen med sin familie flyttede Peter fra Aarhus til Alken i februar 2006 - og han og Ingrid har nu i en periode haft det ene ben i hovedstaden, mens hussalget lod vente på sig. Læs omtalen af hans 50-årsdag på Folk i Alken 2010.
 
15. maj 2020 * Tre brødre fik en søster. 3. maj fik vi en dejlig pige på 4.710 gram, skriver Ronja Bek Craig, der nu sammen med Jeppe er mor og far til fire. Det gik rigtig godt, de tog vandet kl. 19.30, og cirka fire timer senere var hun ude. Her ses Frej, Nor med babyb uden navn og Ask Emil. (Foto: Jeppe Langhoff Sørensen)
 
15. maj 2020 * Kaja Sol kom til verden 17. april tidlig morgen, ligesom solen kastede sine første stråler på Riget, skriver tidligere Svejstrup Enge-beboer Simon Laursen om sin og Anne Katrine Sand Rasmussens førstefødte. Alle har det godt trods corona, og de stolte bedsteforældre Edel og Søren har dog også fået lov at holde hende, mens Anders og Anne måtte kigge på på behørig afstand. (Foto: Simon Laursen)
 
14. maj 2020 * Navneskifte. I København sprudler den finurlige kunstner og idemager Kenn André Stilling. Han er også redaktør for det poetiske kvartalsskrift Victor B. Andersens Maskinfabrik. Det sender han til Peter Abildgaard, og nu har KAS fulgt op på en ide fra sidste gang og har givet Abildgaard mellemnavnet ALKEN. Postvæsnet har godkendt det, begribeligvis. Se billedet. Under mange samtaler har Kenn André Stilling samlet stor beundring for vores landsby, og en dag kommer han forbi. Men senest har han foreslået, at vi alle overvejer at bruge mellemnavnet i stil med, hvad Kløvedalerne fandt på i tresser-kollektivet i København. For ikke at glemme Martin Andersen NEXØ.
8. maj 2020 * Adele ind i hovedbestyrelse. Adele Boe er blevet valgt ind i hovedbestyrelsen for landsforeningen Kræftens Bekæmpelse, oplyser hun via Facebook: Som nyvalgt er jeg allerede begyndt at glæde mig til at føje min viden og erfaringer til Kræftens Bekæmpelses kæmpe vidensbank. Specielt glæder jeg mig til at sætte yderligere fokus på behandlings- og rehabiliteringsforløb af kræftramte socialt udsatte, samt at tilføje endnu en stemme til den igangværende debat om etniske betingede sygdomme og ulighed i sygdomsbehandling.
 
 24. apr. 2020 * Trine er fyldt 50. Trine Holm, Emborgvej 102, fyldte 50 fredag 24. april. Trine synger i Aarhus-koret Tuned-in, der flere gange har optrådt i Alken, og spiller guitar og klaver til manges glæde og i mange konstellationer. Har blandt andet optrådt i Dover Kirke, julemarkedet og støttet sangen til sankthans. Bor på førstesalen i et Alkens mest centrale huse sammen med børnene Olivia og Viktor. Dem er hun forælder til sammen med Henrik Bjerg. Nu er det en anden Henrik, der akkompagnerer Trine. En ungdomsflirt som hun var heldig at genmøde. Eller måske det var omvendt? Til dagligt pendler hun til arbejdet som lærer på Social- og Sundhedsskolen i Vejle, hvor Henrik Franck også bor. Trine er også en habil løber, der hver weekend året rundt tager en tur, der inkluderer et bad i Ravnsø sammen med en flok kvinder. (Foto: Søren Slebo)
 
13. apr. 2020 * Anne-Mette nu med egen webshop. Med firmanavnet Granner Keramik har Anne-Mette Granner nu åbnet sin egen webshop med sine fade, kopper, kander, saltkar, skåle, lågkrukker, skulpturer, vaser og diverse. I stor udstrækning arbejder Anne-Mette i stentøj brændt ved høj temperatur.
 
2. apr. 2020 * Lars kan strikke - og nu fylder han 60: Lars Johannes Christensen, Emborgvej 94, fredag 3. april. Lars fra 'Pax' er i Alken en flittig parabold-deltager og var i Alken Vandværks levetid en utrættelig sekretær med flere funktioner. Men ikke mindst Hannes mand og Katrine og Mads' far - læs også omtalen fra 50-årsdagen under overskriften Grossereren fylder 50 og få forklaringen på det kælenavn. (Foto fra Alken Byfest 2014: Søren Slebo)
 
23. mar. 2020 * Gitte fylder rundt. Gitte Møller Madsen fylder 60 mandag 23. marts. Gitte, der lever med en populær klovnefigur Trudi som sit professionelle alter ego, har udvidet sit arbejdsområde fra hospitalernes børneafdelinger til demensafsnit og foredragssale. Gitte, der stammer fra Nibe, bor i en lys lejlighed i det tidligere slagteri på Emborgvej, så hun er lige i smørhullet af sit elskede Alken - når hun ikke er i hovedstaden sammen med sin kæreste amagerkaneren Claus Larsen. Genbrug er en god ting - også på alken.dk: Læs 50-årsomtalen fra 2010: 'Som en fisk i Mossøs vand'
 
21. mar. 2020 * August hedder han - den førstefødte i familien
Thomas Fink og Kathrine Graversen på Alkenvej 58. Han blev født tredje i tredje tyve tyve og kqn her skelnes trygt på Thomas' mave. Tillykke! (Foto: Knud Abildtrup)

 
 Billedet er fra en butik i Oakland, da nyheden om restriktioner bredte sig. Lange køer ved kasserne. Læg mærke til de tomme hylder. (Foto: Inge Nørgaard)
17. mar. 2020 * Flugten fra Amerika. Rejs hjem til Danmark straks, lød det fjerne råd fra København til Inge Nørgaard i Oakland ved San Francisco. Budskabet gik klart igennem. Hun fik plads i det næstsidste SAS-fly, inden rejserne blev lukket. Sent mandag eftermiddag var hun hjemme hos Jens i Alken og gik straks i 14 dages karantæne. Men så vidt hun ved uden at være smittet. Beslutningen om hjemrejsen var dramatisk. Hun oplevede, at USA var ved at lukke ned.
- Alene turen gennem byen i vores lille bil var usædvanlig, kun en halv time. Der var plads på vejene, forklarer Inge Nørgaard. Sikkerhedskontrollen i lufthavnen varede fem sekunder, for der var ikke andre end mig. Derefter 11 timer i luften, og i Kastrup blev vi delt i to rækker, danske statsborgere og alle andre.
I vores række med danske pas blev vi nærmest viftet igennem. I lufthavnens banegård kom jeg ilende, netop som der blev fløjtet afgang til Jylland, men de ventede på mig, igen med et næsten tomt tog.
Inge Nørgaard havde været på en længe planlagt tur til datteren og svigersønnen. Hun var ankommet 4. marts, og så hyggede de sig i den by, der i 1968 var blomsterbørnenes.
Men efterhånden som situationen spidsede til i Danmark, begyndte hun at forberede sig på en afrejse i utide. Inge holdt sig underrettet via Udenrigsministeriets borgerservice. Rejs hjem, sagde de til sidst. Hun sagde farvel til en datter og svigersøn, som var ved godt mod og raske. Men i Californien som i Alken og resten af verden breder bekymringen sig. (Tekst: Peter Abildgaard)

 
11. mar. 2020 * Lena er fyldt rundt. Docent i dans, sang og spil Lena Gregersen, Søbjergvej, fyldte 1. marts 60 år. Folk i Alken kender ikke mindst Lena som den, der kan træde an og råbe for i en kædedans, lægge en dyb saxofontone nederst i klangene, når der er sankthans, optræde i den lokale Nordic Christmas Quartet eller formidle kontakt til højt kvalificerede internationale musikeres optræden på Mejeriet. I sit arbejdsliv inspirerer bornholmeren de studerende på Det Jyske Musikkonservatorium og hvirvler sig selv og sine musikalske venner rundt i hele verden på skoler, kurser og scener. Læs også fødselsdagsomtalen fra Lenas 50 år på Folk i Alken 2010 (27. feb.) (Fotoet er fra åbningsoptoget, da vi indviede Købmanden i Alken i 2013 - Lena spjætter i rød kjole med sin sax højt hævet)
 
22. feb. 2020 * Far til fire fylder 60. Peder 'Badekar' Nielsen, Anes Høj 1, fylder onsdag 26. februar 60 år. Peder flyttede fra Aarhus til Alken i 2002 sammen med Lene Breumlund og børnene Jonas og Astrid. Lene havde han mødt under en sejltur til Tunø. Som VVS'er med eget firma har Peder bygget mange badeværelser og skruet rør sammen i Alken og omegn, og også installationerne på Mejeriet og Fællespladsen har mærker efter hans rørtang. Hjemmet og fritiden bærer præg af en voldsom interesse for LP-plader. I den tidligere slagterejendom på Emborgvej er han og Lene i dag udlejere af nu tre af byens få lejeboliger. Af afkom kan han mønstre Christian på 34, Cathrine på 30, Jonas på 22, Astrid på 17 samt børnebørnene Arthur på otte og Kaya på 1. Tillykke med dagen. (Foto fra byfestbanko i 2015: Søren Slebo)

 
 
22. feb. 2020 * Bo fylder 40. Bo Høilund Martinsen, Emborgvej 117, fylder i dag 40 år. Bo, der er udlært anlægsgartner, overtog i 2012 Birgitte Borchs hus. Og i Alken blev han - udover at blande sig i Alken-koret og bestyrelsen i ABAF en af de aktive i etableringen af Købmanden i Alken, både når det gælder masseovn og de udendørs anlæg. I 2012 blev han far til Ronja. Tillykke med dagen. (Foto fra åbningsoptoget for købmanden i 2013: Thomas Tjørnehøj)
7. feb. 2020 * Bent fylder 80. 'Røde' Bent Jensen, Svejstrup, fylder 80 år lørdag  8. februar - kort efter sit og Normas diamantbryllup. Se omtalen her 23. januar.
6. feb. 2020 * Christian skifter job. Christian Møller Nielsen, Søbjergvej, er begyndt som journalist for Skanderborg Forsyning, så han har sagt farvel til jobbet i Struer Kommune.

 
1. feb. 2020 * Troels er snart 60. 29 år i Alken er der gået for Troels Larsen, Alkenvej 56, og alt i alt er der nu gået 60. 'Årene er gået med pædagog- og skovarbejde, Alken Borgerforening, fisketure på Mossø, at se på fuglene og bølgernes færd, svampejagt i skoven, lave god mad til familie og venner, sport i fjernsynet, tipsklub, en øl på Købmandens bænk og med masser af kærlighed og tålmodighed til sin kone og børn.' Sådan skrev Conny Mortensen i 2010 under overskriften 'Trofaste Troels fylder 50' - se Folk i Alken 2010. De to fejrede i 2017 sølvbryllup - der er fotoet fra - og blev samme år bedsteforældre.
 
29. jan. 2020 * Sander Eagleroad i Melodi Grand Prix. 23-årige Sander 'Eagleroad' Sanchez fra Illerup deltager i den danske Melodi Grand Prix-finale med nummeret 'Screens', oplyser DR. Finalen foregår 7. marts. Læs DR's omtale - og hør Sanders sang her.
26. jan. 2020 * Vellykket fødsel på Mejeriet. Meget er foregået på Alken Mejeri gennem årene - og nu også en hjemmefødsel. I Mejeriets lejlighed er Kristina Fabricius og Oskar Fabricius Skovgaard blevet forældre til en lille dreng - og Atlas har fået en lillebror. Tillykke. 
 
23. jan. 2020 * Maria stopper i byrådet. Maria Temponeras fra Bjedstrup overlader fra 1. februar sin post i Skanderborg byråd til Peter Kjær. Det er spændende og meningsfyldt at være med i kommunens maskinrum, men også meget tidskrævende, og det er blevet for svært at kombinere med job og familie, skriver hun på Facebook. Maria har repræsenteret Enhedslisten i byrådet siden marts 2017. Hun fortsætter som folketingskandidat.
23. jan. 2020 * Bent og Norma fejrer diamantbryllup. 'Røde' Bent og Norma Jensen, Svejstrup, - Sander Jensens far og mor - har torsdag 23. januar været gift i 60 år. Normas familie kom til Alken i 1956 og boede på Alkenvej 75, hvor familien Craig-Bek bor i dag. Bent er født og opvokset i Alken. Fra 1960 boede familien i Doktorboligen indtil 1969, hvor parret købte hus i Svejstrup. Dagen fejres med den nærmeste familie med et Oslo-cruise med det hele. Tillykke!
22. jan. 2020 * Per 'Kat' er død. Tidligere murerarbejdsmand Per 'Kat' Sørensen, Emborgvej 75 i Boes, er død - 69 år gammel. Per 'Kat' - han hed aldrig andet - sov forleden stille ind derhjemme. Per stammede fra Alken og voksede op i en børneflok på fem på Alkenvej 59, hvor siden Ole og Søs Nielsen kom til at bo. Per fandt sammen med Lil Normand fra Siim, og sammen flyttede de i 1976 til et byhus i Boes. 'Katten' fik sit tilnavn af tidligere Alken-borger Frode Jørgensen, der var hans sjakbajs på en betonfabrik i Skanderborg. Per skulle hedde 'Per Kat' ligesom eneboeren og spillemanden, der havde boet på Dakbjerg. Og så hang det ved. Han havde job som arbejdsmand på skiftende arbejdspladser på egnen, og lokalt har mange venner og bekendte nydt godt af hans hjælpsomhed med det håndværksmæssige. I Alken var han i en periode med i borgerforeningens aktiviteter - bl.a. Alken-revyen. Udover Lil efterlader han sig børnene Kenneth og Mie og fem børnebørn. Bisættelse fra Ry Kirke fredag 24. januar kl. 11.
 
12. jan. 2020 * Jens Thors forældre - nu på Søbjergvej. På Søbjergvej, hvor Jørgen-Ulrich Raunskov flyttede ud, er Jens Thors forældre flyttet ind: Pensioneret lærer Bodil Madsen og pensioneret landinspektør Troels Jørgensen. Hunden hedder Molly. Velkommen til! (Foto: Jens Thor)
 
2. jan. 2020 * En lille ny i Ledvogterhuset. Elia fik 27. december, to dage før sin femårs fødselsdag, en lillebror. Der arbejdes på navnet... Vi har det fint alle fire og vil gerne vise bassen frem!
Godt nytår! Fra Elia, Marlies & Kristen Hofgaard Warming. (Foto: Kristen Hofgaard Warming).
1. jan. 2020 * Fjerde gang Nada café. Alken Nada cafe åbner igen for et forløb med nadabehandling - øreakupunktur, skriver Karin Fosdal. Mandag 20. januar - torsdag 12. marts. Mandage kl. 17.00 til 18.15, torsdage kl. 17.00 til 18.15. Alkenvej 67 c, kælder-indgangen. 50 kr. per gang. 400 kr. for et 10 klips kort. Se pjece med mere information om Nada.
17. dec. 2019 * Peder i byrådet en tid. Peder Porse (V) fra Boesvej skal de kommende tre måneder vikariere i byrådet - for Hanne Majgaard (V) under orlov, oplyser Ugebladet Skanderborg.
 
1. dec. 2019 * Selma har fået en lillebror. Egentlig skulle han hedde Sofus, men det ville blive samme navn som naboerne Winnie, Stella og Freja Pohles hund, så endnu hedder han lillebror, fortæller Line Sangild Thimmer efter sin og Hans Horns familieforøgelse. Selma er kærlig og stolt storesøster, og alle glæder sig til at vise den p.t. yngste alkenborger frem.
 
20. nov. 2019 * Hjemme igen fra Nepal kan Søren Laursen, Boesvej 3, torsdag 21. november fejre sin 60 årsdag. Læs om Varde-drengen, elektrikersønnen, der selv blev svagstrømsingeniør, under overskriften 'Backen fylder 50' på Folk i Alken 2009. Her på vej mod Mera Peak i 6.470 meters højde. (Selfie: Søren Laursen)
 
6. nov. 2019 * Misha 60. Mikhail – eller bare Misha - Belinson, Emborgvej 121, fylder fredag 8. november 60 år.
 
3. nov. 2019 * En rød-grøn græsrod fylder 60. Sangskriver, naturkender, løber og miljøaktivist Poul Ganer, Gl. Alken -  som han altid selv kalder sin bopæl over for Alkengård - fylder onsdag 6. november 60 år. Hvem giver et nummer på fløjte eller guitar, når lejlighed byder sig? Hvem kreerer kulørte salater på grøfternes urter? Hvem er altid opmærksom på de mindste tegn på naturens omskiftelser. Og bærer altid den røde Ø-badge i bøllehatten? Læs hvordan Tove Nyholm i 2005 beskrev fødselaren i 'En poetisk græsrod' - under omtalen, da Poul fyldte 50 - på Folk i Alken 2009. (Foto fra Købmanden i Alkens fødselsdag i september 2018: Henrik Bjerg)

 
30. okt. 2019 * Vagn 'Betjent' jubilerer. Landbetjent i Ry, Vagn Stensig Kristensen i Boes, kan 1. november fejre 40 år ved politiet, oplyser Ry Ugeavis.
 
26. okt. 2019 * Peter fylder 60. Tirsdag 29. oktober fylder Peter Gregersen, Alkenvej 167, 60 år. Nordjyden, der for tiden deler ud af sin gode karma i boligområdet Højvangen i den boligsociale indsats, bygger i sin fritid om i en totalrenovering af boligen ved Mossø. Læs, hvad alken.dk skrev i 2009: Indsigtsfuld handymand fylder 50. Handymanden har lokalsamfundet også ofte nydt godt af - på Alken Mejeri og ikke mindst med at bevare overblik og fremdrift under transformationen fra en gammel skæv garage til Købmanden i Alken. Læs også, hvad Peters kollega, Charlotte Strandgaard fra Bjedstrup, skrev i Højvangs beboerblad om Peter 'Projekt'(Foto: Helene Hennings)
 
21. okt. 2019 * Jonas er blevet international stormester.15-årige Jonas Buhl Bjerre fra Bjedstrup har ved en såkaldt superturnering på Isle of Man tilkæmpet sig værdigheden som international stormester i skak - og yngste danske stormester nogensinde. Den hidtil yngste danske fik den status som 19-årig, oplyser DR Nyheder. Jonas er dermed den 15. danske stormester nogensinde - den første var Bent Larsen, der fik titlen i 1956. Den regerende verdensmester, norske Magnus Carlsen, har udtalt sig rosende om Jonas, der har gået i skole og i børnehus i Bjedstrup. (Foto: Dansk Skak Union)
Uge 42 2019 * Hugo har fået en lillebror. På Klokkehøj i Svejstrup har Hugo på tre år fået en lillebror. Bertil hedder han, skriver Ditte Jensen, der sammen med Søren Hørdum står bag.
7. okt. 2019 * Maria tættere på Borgen. Byrådsmedlem og folketingskandidat Maria Temponeras (EL) fra Kirstinelund i Bjedstrup flytter nu opstilling fra Østjyllands til Sjællands Storkreds. Hun er samtidig nu placeret som nummer 12-14 på partiets kandidatliste og dermed med god chance for at komme i Folketinget.
 
29. sep. 2019 * Jytte fylder 60. En af Alkens mange beboere, der har det med at rode sig ind i alskens aktiviteter, bestyrelser og arrangementer, er Jytte Elleby, der torsdag 3. oktober fylder 60. Hvorfor egentlig Martins mor - på dette foto fra købmandens femårsfødselsdag i 2018 - bærer armbåndsur på begge arme er usikkert, men det er sikkert, at både købmand, mejeri, gymnastikforening, byfestbanko og Alken-kor nyder godt af Jyttes energi. Læs 50 års-omtalen Sopranen på Søbjergvej på Folk i Alken 2009. (Foto: Peter Abildgaard)
28. sep. 2019 * Lone stopper på Sølund. Lone Bahnsen Rodt, Vædebro, der siden 2011 har været leder på Landsbyen Sølund, skifter 1. november job. Hun skal være chef for handicap, psykiatri- og socialt udsatte-området i Horsens Kommune.

 
 
26. sep. 2019 * Til Alken Østergaard efter fem år i Nuuk. Midt i juli måned overtog vi Alken Østergaard og flyttede dermed tilbage til den jyske muld, efter mere end 15 år i København og fem år i Nuuk, skriver Morten Birch Larsen. Det var ret tilfældigt, at det lige blev Alken. Vi havde i et halvt års tid ledt efter det helt rigtige landsted mellem Aarhus og Horsens, og da Alken Østergaard pludselig kom til salg, var vi ikke i tvivl om, at det var der vi skulle slå os ned, selvom det var lidt med sommerfugle i maven, at købe en gård, som vi kun havde set på en Skype fremvisning. Men det har vi absolut ikke fortrudt, for gården er alt det vi drømmer om, og i lokalsamfundet er vi blevet taget i mod med åbne arme, og har fundet det sammenhold og den mangfoldighed af mennesker, som vi havde håbet på. Vi har straks kastet os over en gennemgribende renovering af tre børneværelser, samtidig med, at der bliver lagt mange kræfter i at gøre køkkenhaven klar til næste sommer. Her er mange drømme og planer om alt fra grise, køer og får til en selvforsynende køkkenhave og en urealistisk velopdraget hund. Men samtidig er der både nye skoler og nye job, som skal passes. Vigga, 6 år, er startet på Bjedstrup Skole, Ella, 12 år, er startet på Morten Børup Skolen. mens Carl-Emil, 15 år, er på True North Efterskole i Snaptun. Trine har taget sit arbejde med fra Nuuk, men passer nu sit job ved det grønlandske mediehus Sermitsiaq fra firmaets kontor i Aarhus, mens Morten er startet i en stilling som adjunkt ved VIA university college i Horsens.

 

22. sep. 2019 * Freja skriver fra Freetown. Tidligere Alkenborger Freja Lykke Herrik studerer antropologi og støtter for tiden et arbejde med at forbedre leveforhold for børn i slummen i Freetown i  Sierra Leone. Læs en artikel fra Frejas hånd om Beauty empowers girls in Freetown's slum

 
                                                                                                             (Foto: Lærke Grønborg)
16. sep. 2019 * Godt håndværk er god karma. Henrik Grønborg, Enggården, fylder 60 år søndag 22. september. Henrik er kaptajn, selvstændig tømrermester, opfinder, far og morfar, kunstner og ægtemand. Henrik har en forunderlig evne til at gøre alle opgaver spændende. Henrik blev født på Trøjborg, voksede op i Ulbjerg, gik i gymnasiet i Viborg, hvor han boede i kollektiv og spillede i opvarmningsband for Nina Hagen og tjente lidt ved at synge i Viborg Domkirkekor. Han købte et lille landbrug og drev biodynamisk landbrug med sin daværende kone, med hvem han fik tre døtre. De solgte bl.a. grøntsager på torvet i Viborg, og Henrik fik også tid til at tage en tømreruddannelse, og startede som selvstændig, dagen efter han fik sit svendebrev. Efter nogle år som selvstændig tømrer udviklede aktiviteterne sig til en møbelproducerende virksomhed, som fremstillede og solgte møbler af massivt træ hovedsageligt til eksport. Børnene gik på Steinerskole i Silkeborg og Aarhus. Efter nogle år skiftede han kurs, lukkede fabrikken og tog ud at sejle med et socialpædagogisk projekt, først i Stillehavet og dernæst over Atlanten. Der blev ideen født til at købe eget skib, tage en læreruddannelse og skabe sit eget skibsprojekt. De næste 15 år boede Henrik på sit skib Svartlöga, og arbejdede igen som selvstændig tømrer. Nu primært med opgaver inden for det maritime, hvor han arbejdede med restaurering af skibe bl.a. Skoleskibet Danmark, Georg Stage m.fl., og med havneentreprenøropgaver så som pælearbejde, træbroer og forskellige flydebroer og platforme. En anden del af virksomheden var samarbejde med kunstprojekter så som Aarhus Festuge, Sculptures by the Sea og åbningen af Kulturby Aarhus 2017, hvor Henrik sammen med sin datter og lærling Sara Grønborg og Lanternekompagniet fra Liverpool byggede vikingeskibene til åbningsceremonien. Fritiden brugte han i disse år til at sætte skibet i stand, og arrangere sejladser med venner og bekendte, kunstnere og godtfolk. I 2011 mødte han Ella, som flyttede ind på skibet. Hun fik sin havdåb på Tallships Race 2013, som startede i Århus. Hun klarede turen, og så friede han. Sammen arbejdede de på en tur Nordatlanten rundt i 2018/19, men det forløb ikke som forventet, og derfor er Henrik og Ella på forunderlig vis ’gået i land’i Alken på Enggården. Der folder Henrik sig ud med tømrerværksted i hal og lade og Ella ordner haven. De trives i Alken og håber de kan blive på Enggården. Henriks motto er ’Godt håndværk er god karma’. En balance mellem æstetik og funktionalitet er en grundlæggende værdi i alle aktiviteter. Har du lyst til at opleve, hvad det betyder, kan du lade hånden glide ned af gelænderet på den nye trappe fra Sankt Clements bro ned til Åboulevarden, som er Henriks senest afleverede projekt.

8. sep. 2019 * Tredje Nada-café  på  Sandvejen. Karin Fosdal, Alkenvej 67c, har sendt folder på gaden med program for efterårets Nada-café - den tredje i rækken. Nada-behandlingerne foregår mandage og torsdage kl. 17.15-18.15 i perioden 30. september til 21. november. Læs folderen her eller tag en folder ved Købmanden i Alken. 
 
5. sep. 2019 * Eva fylder rundt. Eurytmist, foredragsholder, Camino-pilgrim, coach, vinterbader og kursusarrangør m.m., Eva Michaelsen, Vædebro, fylder lørdag 7. september 60 år. Benyt lejligheden til at læse fødselsdagsomtalen fra 2009: Er født i tordenvejr og kan ikke sidde stille - på Folk i Alken 2009. (Foto: Sanne Dudoret)
 
1. sep. 2019 * Nysgerrig og lattermild. Helga Lund, Anes Høj 2, fylder mandag 2. september 60 år. Helga er født på sin fædrene gård i Skovlund, lige syd for grænsen og lige vest for Flensborg. Her blev hun for 60 år siden den første i en søskendeflok på fire. 60 år, som har budt på skiftende boliger i henholdsvis Flensborg, Aarhus og Alken, samt rejser til bl.a. Korsika og Bolivia, hvoraf nok især sidstnævnte har haft stor betydning, skriver hendes søn og tidligere Alkenborger Magnus Lund Nielsen. Helga er af familie og venner kendt for at være rummelig, nærværende, nysgerrig, lattermild og kærlig, og er af Paola og jeg desuden kendt for at være mor med stort M, og det skal hun af hjertet have tak for. Stort tillykke!

Læs også 50-års-omtalen om 'Dagplejepædagogen med klæbehjernen og det gode grin' på Folk i Alken 2009.


27. aug. 2019 * Jens' forældre til Søbjergvej. Jens Thors forældre lejer sig pr. 1. november ind i Jørgen-Ulrich Raunskovs hus på Søbjergvej 11. Bodil Madsen skriver, at 'vi har boet i Ebeltoft i godt ti år og været glade for det. Vi har dog aldrig prøvet at bo helt tæt på nogle af vores syv børnebørn. Det skal vi nu, og det glæder vi os til. Vores søn, Jens Thor, som står for udstykningen i Alken, vil bygge en bolig og leje den ud til os. Vi skal bo i lejet hus indtil da.' Så endnu en tre-generations-familie i Alken. Velkommen til, når I kommer.

 
25. aug. 2019 * Familielivet lige som det er. Helene Hennings, Emborgvej, har åbnet, hvad hun kalder sin familiedokumentariske fotobix, som flere familier i området nu har benyttet sig af. Det går ud på at skildre 'familielivet lige som det er.' Her ses Sivi Svenning og Asmund Bertelsens Selma og Eigil.
Undersøg mere på www.helenehennings.com.

 
18. aug. 2019 * Vinavler og biavler. Gevinstbordet ved Winnie og Birgit Pohles overdådige byfestbanko afslørede med rødvin og honning blandt de skænkede gevinster, at Alken har fået to nye fødevareproducenter - på hobbyplan. Poul Westesen har nu haft vingård i seks-syv år, og årets høst er den første i større skala - 60 flasker vin er det blevet til. Maiken Wang Larsen har nu i et år haft et bistade i baghaven og har kunnet fylde 18 krukker med bihonning. (Foto: Knud Abildtrup)
 
14. aug. 2019 * Vi er Lauge, Feline, Ena på to år og Martha på fem år, skriver Feline, nu familien er flyttet ind i ’Borgmesterens hus’, på Emborgvej 110: Vi har boet på Nørrebro i København i 13 år, men har de sidste år savnet lidt mere plads, en have og en kat. Det har vi nu og er meget glade for at være landet i Alken. Ena begynder i dagpleje hos Myrna Bertelsen, og Martha på Bjedstrup Skole.
 
5. aug. 2019 * Noa har fået en lillebror. Så har der været familieforøgelse hos Maria Malmø og Asger Jakobsen i 'La Vie' på Emborgvej. Lille Frej kom til verden 20. juli. 'Mild og rolig lille dreng. Storebror Noa er glad og stolt, og vi nyder alle at lære ham at kende', lyder meldingen. Tillykke til hele familien. (Foto: Asger Jakobsen)
5. aug. 2019 * Alexander vender tilbage med familie. Som lille dreng flyttede Alexander Brunsø sammen med sin familie for 26 år siden fra Alkenvej 44 til Ry - og vender nu tilbage - sammen med sin familie. De glæder sig til i april at overtage ejendommen Alkenvej 41 fra familien Gewitz', der skal bygge på Sydskrænten: Alexander på 31, Josephine på 30, Eliya på ni og Abraham på fire kommer tæt på bedsteforældrene, Lars og Lone Brunsø, der er flyttet ind på Anes Høj. Så endnu en tre-generations-familie i nærområdet. Velkommen til - vi bringer foto til april.
 
 
 
4. aug. 2019 * Sanne fylder rundt. Mediterende på tømmerflåden om sommeren, insisterende natur-fotograferende året rundt, te-indkøber i Købmanden i Alken, anden-alt i Alken-koret og for tiden speed-sokke-strikker. Gæt hvem? Sanne Dudoret, Alkenvej 161, som 11. august fylder 60. Se fødselsdagsomtalen Vegetar og fødselar fra august på Folk i Alken 2009. Genbrug og et funktionsdygtigt arkiv er godt på alle måder. (Foto fra Fuldbro Mølle: Knud Abildtrup)
 
4. aug. 2019 * Budcyklen fra købmanden kører med de mest utrolige ting, og Alken er leveringsdygtig i alt muligt - mælk, øl, grøntsager og brude. Med blomster og balloner transporterede Gary Craig lørdag sin ældste datter Ursula til bryllup ved Vædebro. Her blev hun viet med Philip Jensen - mellem søen og engen, og så blev den lune sommeraften og nat brugt til fest på mejeriet. (Foto: Jacob Gewitz)
 
24. juli 2019 * Familie fra Struer til Alken. På Søbjergvej 17 - i Marius Westesens hus - er der kommet nye folk: Christian Møller Nielsen på 36 og Lisbet Søndergaard Pedersen på 35, Asmus på fem år og Gustav på tre, skriver Christian: Vi har boet i Struer de sidste 4 ½ år på grund af arbejde, men Østjylland trak i os fra dengang, vi mødte hinanden i studietiden i Aarhus. Så da vi begyndte at planlægge at flytte tilbage til landsdelen, faldt kærligheden på Alken, som vi indtil videre har et rigtig godt indtryk af - med det rige fællesskab, naboskab og sammenhold og de gode forbindelser til omverdenen. Christian er journalistuddannet, arbejder som presse- og kommunikationskonsulent i Struer Kommune og er oprindeligt fra Bornholm. Lisbet er psykolog og har – med god timing – landet et nyt job hos et konsulentfirma, hvor hun skal starte 1. august. Vi overtog huset 1. juli og har allerede mødt en del af jer, mens vi har arbejdet på huset og flyttet ind – og vi ser frem til at møde alle jer andre i de mange sammenhænge, landsbyfællesskabet tilbyder. Blandt andet i Bjedstrup Skole og Bjedstrup Børnehus, hvor henholdsvis Asmus og Gustav starter efter sommerferien. (Foto: Line Marie Kristensen)
 
18. juli 2019 * Lene fylder 60. Lene Bach Bay, der har boet i Alken siden 1988 - med andre ord over halvdelen af sit liv - fylder 60 år fredag 19. juli. For tiden bor hun på Sandvejen, men residerer ellers i dybet af haver langs jernbanen i Alken City, når hun ikke er på Cuba eller ude at sejle. Læs eller genlæs, hvad alken.dk skrev om bedstemoderen og violinisten, der også for ti år siden fyldte rundt - på Folk i Alken 2009 - sådan cirka midt i året. (Foto: Ella Jørgensen)
   
 
18. juli 2019 * Viktor bliver redaktionschef på Radio4. alken.dk's nyslåede kampreferent fra Dover GF's fodbold-oldboys, Viktor Reddersen fra Svejstrup Præstegård, har fået nyt job som redaktionschef på den nye Radio4. Viktor har tidligere været journalist og redaktør på Radio24syv og undervist på DMJX.
 
8. juli 2019 * Præstens Køkkenhave. Tomater, salvie, sukkerærter, forårsløg og squash. Der er det hele i vejboden ved præstegården i Svejstrup, hvor tidligere Alken-borger Jon Enni nu udfolder sig med avl og salg af grøntsager og urter i et eksperimenterende mikrogartneri. Her poserer han blandt velvoksne hestebønner. Læs mere her, og så kan Facebook-brugere følge Jons tilbud på Præstens Køkkenhave. (Foto: Elisabeth Lundin)
 
8. juli 2019 * Biavler og bedstefar fylder 70. Kurt Viborg, Alkenvej 67a, fylder i dag 70 år. Alkens mangeårige biavler, der løbende forsyner folket med honning fra sin vejbod, er i de senere år både blevet bedstefar gange to, købmands-frivillig i Købmanden i Alken og gåseavler på Boesvej. Fløjtenisten og violinspilleren blev kærligt portrætteret af sin datter Signe ved sin 60-års-dag. Benyt lejligheden til at opdage ukendte sider af Kurt på Folk i Alken 2009 - 24. juli. Blandt andet historien om keramikeren Nicolai...
 
6. juli 2019 * De nye folk i 'Lone Grøns hus' er Thomas Fink og Kathrine Graversen på 25 og 26 år. De er netop flyttet fra Frederiksbjerg i Aarhus og ind på Alkenvej 58. Kathrine læser psykologi på Aarhus universitet, og Thomas Fink arbejder hos Arla i Viby med digital markedsføring. Og så er det helt urimeligt stadig at kalde det 'Lone Grøns hus', for familien Aaen har boet der siden september 2016. Men nu er de fleste med. (Selfie: Kathrine Graversen)
3. juli 2019 * Familie på fem ind på Østergård. Jeppe og Malene Baastrup Jørgensen satte Alken Østergård på Emborgvej 118 til salg i maj, og det er lykkedes med et hurtigt salg, for Morten Birch Larsen skriver til alken.dk, at de er en familie på fem, der har købt og flytter ind midt i juli. De glæder sig til at 'overtage den fantastiske ejendom og til at blive en del af lokalsamfundet i Alken og omegn.' Foto må vente lidt, men indtil da: Velkommen til!
23. juni 2019 * Huer i mange farver. Studenterhuer falder i disse uger på plads på mange unge hoveder - både HHX og STX. Og her i vores område gælder det Maja Jacobsen, Asta Hennings, Astrid Gerup, Selma Rother Tinning, Anders Møller, Joakim Moesgård Ottesen, Alberte Fisker Søndergård, Daniel Christensen, Kenny Bernsen, Freja Winther og Gustav Bækgaard Sahner Martinsen.
Tillykke - og skriv endelig til
knudabildtrup1@gmail.com, hvis vi på redaktionen er at kommet til at glemme nogen - alle skal med.
21. juni 2019 * Ingo fylder 70. Onsdag 26. juni fylder Ingo Pohle 70 år. Ingo har altid sat stor pris på at udføre et godt stykke arbejde. Han er uddannet maskinsmed, har arbejdet som servicemontør for Vestas og sluttede brat sit arbejdsliv for 12 år siden som pumpemontør. I sin fritid var det samværet med familie og venner, der var vigtigt, især camping og motorcykelture stod højt på listen, begge dele i samvær med sin kone. Idag er det de mange små udflugter, de sammen kører, der bliver vægtet højt. Ingo har altid været et familiemenneske. Vi har aldrig været i tvivl om, at vi var de vigtigste for ham. Han elsker sin kone, børn og børnebørn og især de to børnebørn kan altid få smilet frem hos ham, selv på en dårlig dag. Vi ønsker Ingo hjertelig tillykke med de 70 år. Kærlig hilsen familien.
Se også 60-års omtalen på Folk i Alken 2009.

18. juni 2019 * Vielse ved Vædebro. Kære dejlige Alken-borgere. Philip og jeg skal vies ved Vædebro Strand lørdag 3. august kl. 13. Da Alken og alle de dejlige mennesker, der bor her, har betydet meget for hele min opvækst, vil vi gerne invitere dem af jer, der har lyst til at komme ned og deltage i vielsen og den efterfølgende reception. I må meget gerne give en melding om jeres deltagelse til Estrid eller Gary senest onsdag 24. juli, så vi kan sørge for, at der er lidt godt til ganen til alle der kommer. Kærligst Philip og Ursula Bek Craig.

9. juni 2019 * Maria fik 856 personlige stemmer. Maria Temponeras (EL) fra Kirstinelund fik 856 personlige stemmer ved folketingsvalget. Deraf 498 i Skanderborgkredsen, hvor hun blev EL's topscorer. Hun blev tredje suppleant til den plads, Søren Egge Rasmussen fik.
21. maj 2019 * Signe Topholm nu med klinik i Alken. Kære Alken-kvinder. I kan nu bestille psykomotorisk fysioterapi, kranio sakral, afspændende wellness massage m.m. hos mig på Alkenvej 73, både til jer selv og til jeres børn. Jeg giver også graviditetsmassage, som mange har været glade for. Se mere om behandlinger, anbefalinger, priser m.m. på min hjemmeside, www.signetopholm.com, eller hent visitkort og flyer ved købmanden. I kan booke alle tirsdag formiddage med landsbyrabat. Flere af jer har benyttet jer af behandling på min tidligere klinik i Ry. Som noget nyt lejer jeg nu er lille kliniklokale i Alken, så nu er det mere tilgængeligt for Alken og omegn. Der kommer ikke andre tider end tirsdag formiddage - så book i god tid. I kan også købe gavekort og klippekort med rabat. Hjerteligt velkommen, Signe Topholm, tlf. 61665044.

 
15. maj 2019 * Katrine bestod. Katrine Mengel Nielsen er blevet optaget på journalistlinjen på DMJX i Aarhus og skal begynde til august. Tillykke!
 
12. maj 2019 * Otte konfirmander i Dover Kirke: Fra venstre Kasper Zacho, David Bjerring, Anders Sørensen, Freja Lykke Grimstrup, Rebecca Yde, Gustav Larson Eg, Benjamin Yde, Viktor Holm Bjerg, og præsten Benjamin Würtz Rasmussen. (Foto: Henrik Bjerg)
5. maj 2019 * Kilhardt begraves fredag. Bent Kilhardt, Emborgvej 86, der døde i lørdags, skal begraves fra Dover Kirke fredag 10. maj kl. 11. Bent og Gudrun Kilhardt flyttede til Alken i 1966 og har længe været blandt de længst boende i byen. Bent var gennem mange år ansat ved DSB og var i en periode formand for Alken Borgerforening. Udover Gudrun efterlader han sig to børn, svigerbørn og børnebørn.
3. maj 2019 * Anita har taget buskørekort. Anita Jensen har nu både taget buskørekort og taxakørekort - det hele i første forsøg. Efter et kursus i offentlig servicetrafik og fastspænding af kørestole stiler hun nu mod at køre med ældre og handicappede i både bus og taxa. Tillykke.
 
28. april 2019 * Bent Kilhardt er død. Bent Kilhardt, Emborgvej 86, er død efter længere tids sygdom, 77 år. 
 
22. april 2019 * Husbyggeri i Bjedstrup. Flere har spurgt, hvad det er, vi har gang i dernede på Bjedstrupvej, så vi vil da gerne lige introducere os selv. Vi er Vilma, Eskild, Martin og Trine Fredsøe Hassl og er godt i gang med at bygge vores drømmehus. Vi har valgt at bygge bæredygtigt, og alle interesserede er velkommen til at følge med. Vi er ofte på byggegrunden, så kom endelig forbi. I kan også følge med her i cyberspace enten på facebook eller på instagram. Bare søg på permahjem.dk Vi glæder os rigtig meget til at lære jer alle at kende. Eskild går allerede i børnehaven, Martin har meldt sig ind i bestyrelsen af Dover GF, Trine nørder haver med Eva Nikolajsen, og Vilma ser frem til at få sig en skøn dagplejemor til efteråret. Vi forventer at flytte ind i sensommeren i år.
 
18. april 2019 * Eva i sol og centrum. Eva Nikolajsen, Sandvejen og Paradiset, fyldte 50 i dag og fejrede det med familie, venner og naboer ved Vædebro. Alken-borgeren gennem 15 år var i både sol og centrum med naturhyldest og heftig dans. Se Evas 40-års omtale fa april 2009 på Folk i Alken 2009. (Foto: Peter Abildgaard)
 
12. april 2019 * Lars og Lone tilbage i Alken. Da de boede her sidst - for 26 år siden - var det på Alkenvej 44 tæt ved Mejeriet: Lars og Lone Brunsø, som nu er flyttet fra Ry ind på Anes Høj 4 - og blandt andet nyder udsigt og stilhed. (Foto: Knud Abildtrup).
7. apr. 2019 * Ny småbørnsfamilie klar til at flytte ind. Ib og Birthe Madsen har fået solgt deres mangeårige bolig med grund lige op til Alken Enge. Ind på Emborgvej 110 flytter nemlig 1. juni en familie fra Nørrebro, København: Feline Ruby Schiøtz og Lauge Vithner Jensen med børnene Martha på fem og Ena på to år. Velkommen til - foto må vi vende tilbage til. 

 
 
 
23. mar. 2019 * Ny familie i Mejeriets lejlighed. Oskar Hoff Skovgaard Olsen, Kristina Fabricius og Atlas på 15 måneder er flyttet fra Aarhus til Alken. Velkommen til! (Foto: Sanne Dudoret)
 
20. mar. 2019 * Hanne vil sikkert sige, at det var der en mening med: Bedst som redaktøren ledte i de digitale mapper efter et egnet foto til at illustrere forskønnelsesdagen på Mejeriet søndag 31. marts, dukkede et foto af Hanne Ravn op i færd med at tørre et mejeri-gelænder af - og vupti, det passer jo lige med, at Hanne fylder 60 lørdag 23. marts.
I 2009 kunne alken.dk bl.a. skrive i 50-års-omtalen, under overskriften Målrettet udemenneske og holist, at Hanne er kompromisløs, i stadig udvikling og vil videre. Hun er selektiv med sin tid, og filmen skal være god, før hun slænger sig foran skærmen. At sumpe foran tv siger hende intet, på sengebordet ligger derimod faglitteratur – gerne om personlig udvikling og menneskets psyke.' Det var i 2009, nu skriver vi 2019, og gelænderet på fotoet er der ikke mere - det var nede i hjørnet af salen.

 

3. mar. 2019 * Ny familie i westend. Familien Gerup Adamsen er netop flyttet fra Ry ind på Emborgvej 82, hvor Peter Rasmussen og Lene Andreasen har solgt: Astrid på 19, Nis på 17 og deres for tiden ikke hjemmeboende storebror Eske sammen med deres forældre Lone Gerup Adamsen og Johannes Adamsen. Familien har fået en velkomstbuket fra ABAF og et gavekort til deres første fællesspisning.
1. mar. 2019 * Cecilie skal giftes. Tidligere Alken-beboer Cecilie Ravn Andersen skal giftes lørdag 2. marts, oplyser Mogens Andersen. Hun skal giftes med Felix Kyhn Paulsen, og festen holdes på Alken Mejeri - selvfølgelig.
 
23. feb. 2019 * Oven på jernalderens hus. Maria-Louise Buhl og Kasper Duus bygger et nyt hus lige øst for Boes. Det kommer til at ligge oven på aftegningerne af et par huse fra jernalderen for cirka 1600 år siden, altså et foretrukket sted dengang og nu. Forleden afdækkede arkæologerne fra Skanderborg stedet og påviste placeringen af jernalderens huse. De fandt også et såkaldt hus-offer i et stolpehul, nemlig denne lille krukke, som nybyggerne viser et billede af. Lige bag dem, hvor den nye grundmur danner et hjørne, ligger de gamle stolpehuller tildækket nede i jorden. For Marie-Louise Buhl er der tale om at vende hjem til stedet. Hun voksede op på gården Højlund lige overfor. (Foto: Peter Abildgaard) Læs mere om jernalder-bebyggelser og bronzealder-gravhøje i området på Historie
 
23. feb. 2019 * Holger flytter. Farvel og tak, Alken. Holger Vig forlader i denne weekend vores fine landsby for at flytte til, hvad han mener er Nordvestsjællands svar på Alken. Holger Vig har i flere omgange pendlet mellem Jyderup Højskole og Alken og har haft et godt job som pedel og musikant siden 2015. Nu vil han prøve at tage fast ophold på egnen, nemlig i et lille skovløberhus i landsbyen Bjergsted få kilometer fra skolen. Holger kom til Alken i 2001 og har i sidste omgang haft bopæl i lejligheden øverst i Mejeriet. Den fremlejes af Oskar Hoff Skovgaard Olsen, hvis far, Benjamin, dermed får både søn, svigerdatter Kristina og barnebarnet Atlas tættere på. På billedet nyder Holger udsigten fra vest-balkonen en sidste gang. (Foto: Peter Abildgaard.)
 
Langt fra Boes. Jan Hjortshøj på indlandsisen nær Kangerlussuaq
18. feb. 2019 * Arktisk Kommando fra Boes og Grønland. Da oberstløjtnant Jan Hjortshøj i september 2018 deltog i et vigtigt seminar i Kangerlussuaq Søndre Strømfjord, blev mødet afbrudt, og alle blev anmodet om at gå ind i flyvestationens store hangar. Her var der dækket op med champagne og kransekage. Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jesper Jørgensen, tog ordet og bad Hjortshøj om at træde frem. Overraskelsen var tydelig, da chefen nu overrakte ridderkorset. Hjortshøj (57 år) blev dermed ridder af Dannebrogs Ordenen. Han var glad for hæderen, og som det kan ses et andet sted på alken.dk, har han siden været hos dronningen for at takke. Men hvad er det med Jan Hjortshøj og Grønland og for den sags skyld hele det enorme arktiske område?
Han er chef for Forsvarets reservestyrke i Arktisk Kommando. Det vil ikke være forkert at sige, at i perioder, når han skifter fra reserve til aktiv, bliver arbejdet udført fra computer og telefon i huset lidt uden for landsbyen Boes. Andre gange sker det i København. Mest i Grønland, og han er både begejstret og engageret, når han er i den hvide verden.
- Der sker noget særligt i Grønland. Tænk at få lov til at opleve klimaforandringerne, erhvervsudviklingen samt – desværre må vi sige - tendenserne til en ny kold krig, internationalt hen over polen. Endelig er der den nærværende fornemmelse af rigsfællesskabet. Hæren, flyvevåbnet og flåden er sammen om dette. Arktisk Kommando er en værns-fælles kommando med flåden som en stor del. I land bemærker de fleste SIRIUS-patruljen, som jeg desværre ikke har besøgt, men jeg mener, det vil være vigtigt som chef for reservestyrken at kende denne funktion nærmere.
- Styrken vil fuldt udbygget rumme lidt over 200 ansatte. Min opgave er at skabe styrken, at ansætte folk. Opgaverne for Arktisk Kommando er mange: Overvågnings- og suverænitetshævdelse, fiskeriinspektion, eftersøgning og redning, miljøovervågning, forureningsbekæmpelse, søopmåling, diverse støtteopgaver for det civile samfund. Hjortshøjs tjeneste har typisk været tre-fire gange årligt, men siden 1. oktober har han været på fuld tid og har kontrakt til 1. juni. Der er tjeneste hhv. hjemme i Boes, i København og i Grønland. I 2019 skal han til Grønland fire-fem gange.
- Hvorfor er det spændende?
Af flere årsager. Det er en kompleks opgave. Jeg har meget engagerede kolleger. Det er relevant og ikke ligegyldigt, at Arktisk Kommando er der. Natur, klima og kultur er markant anderledes. Vi bliver betragtet positivt af befolkningen i Grønland. Den mest dramatiske hændelse under tjenesten – og desværre tragisk – oplevede han for tre måneder siden, ganske vist på afstand fra hovedkvarteret i Nuuk. En familie på tre fra Aasiaat Egedesminde var meldt savnet. De var sejlet ud i en jolle og blev eftersøgt af et inspektionsskib og to redningshelikoptere. Men de blev ikke fundet trods intens søgning i seks døgn. Da Jan Hjortshøj igen var på tjeneste for to uger siden, fandt man familien drevet i land, desværre omkommet.
Karrieren i Forsvaret: Jan Hjortshøj tiltrådte som rekrut ved Den Kgl. Livgarde i Sandholmlejren 4. marts 1984. Han kom siden på sergentskolen i Sønderborg og blev så uddannet som sekondløjtnant, derefter udnævnt til officer af reserven knyttet til Livgarden. I 2009-16 var han koblet på NATO-samarbejdet Danmark-Tyskland-Polen med base i Stetttin, Polen. I december 2016 kom han efter ansøgning til Arktisk Kommando. Historien om Grønland og det danske forsvar er lang og handler om en gradvis udbygning. Men med Danmarks indtræden i NATO i 1949 begyndte en ny epoke. Den 31. oktober 2012 blev Grønlands og Færøernes Kommando lagt sammen under navnet Arktisk Kommando. Jan Hjortshøj har i forvejen 25 års tegnet som medlem af forsvarets reservestyrke, tegn fra reserve-officers foreningen (HPRD eller Hovedorganistationen for Personel af Reserven i Danmark), hvor han var formand i 2013-2015. Der er også fulgt lidt medaljer fra de svenske og norske reserverofficers-organisationer med. Om audiensen hos Dronningen for at takke for ridderkorset, siger han: 
- Det var en god oplevelse. Som mange ved, er Dronningen et meget engageret menneske. Det er helt sikkert, at hun ikke gør forskel på modtagelsen af nummer et og nummer 101 ved audienserne. Det var ikke Hjortshøjs første besøg på Christiansborg. Som noget ganske særligt kan han fortælle, at han voksede op på Amalienborg i årene 1965-1984, da hans far var palæforvalter, og de boede i en lejlighed på slottet. Som barn har han truffet både kong Frederik IX og Dronningen. Han har også leget med de to prinser. Jan Hjortshøj har i det civile liv haft en lang karriere med salg, marketing og generel ledelse i IT-branchen, bl.a. en halv snes år på højt niveau hos Microsoft i USA. 
- Efter ni gode år i Seattle, ville vi tilbage til Danmark. Vi ville bo på landet, og vi kendte gennem venner lidt til området, så det blev Boes. Som mange ved, er han ofte vagthavende om lørdagen i købmandsbutikken i Alken. 
(Tekst: Peter Abildgaard) 

 

 
13. feb. 2019 * Olga skal fejres. Søs Nielsen & Co. inviterer til Olga Keis' 101-års fødselsdag lørdag 23. februar - husk at ringe i forvejen.
13. feb. 2019 * Adele på forsiden. Så kom Adele Boe på forsiden af Uge-Bladet Skanderborg med sin livshistorie. Se Adeles sprælske fortid: Playboy Bunny'en der blev antropolog om tiden som dj, sygeplejerske og nu formand for integrationsrådet i Skanderborg.
 
12. feb. 2019 * Kobberbryllup. Marianne Damholdt Bergin og Noel Bergin, Alkenvej 67B, fejrede kobberbryllup 5. februar. Deres naboer fra Sandvejen havde beviklet en halv-høj bryllupsranke, som de her beundrer sammen med datteren Sofia, da morgengæsterne sang og spillede ’Morning Has Broken’. (Foto: Peter Abildgaard)
 
12. jan. 2019 Plads til udfoldelse og de mange muligheder for fællesskaber har trukket os til Alken, fortæller Ella Jørgensen og Henrik Grønborg. De flytter fra Aarhus og ind på Emborgvej 97, som de har lejet i foreløbig år af Fabulas ApS. Som så mange andre i Alken er de i begyndelsen af bedsteforældrealderen. Ella skal pendle til Aarhus, hvor hun er lektor på Via University, og Henrik flytter sit tømrerværksted med til Alken. Velkommen til! (Foto: Knud Abildtrup)
 
11. jan. 2019 * Fra 67 til 212 kvadratmeter. Før jul kom der nye folk til Alkenvej 81: Line Sangild Thimmer, Selma på to og Hans Horn. De er rykket til Alken efter at have boet 10 år i Aarhus og nyder at have skiftet lejlighed på 67 kvadratmeter ud med det tidligere trykkeri på 212 kvadratmeter. Velkommen til! (Foto: Knud Abildtrup)
 
5. jan. 2019 * 'Det er løgn at kvinder er svage'. Sådan lød et slagord fra Kvindehøjskolen, hvor Ingrid Robak underviste i 1980'erne. Mandag 7. januar fylder musiklæreren og korlederen Ingrid 60 år - benyt lejligheden til at læse eller genlæse fødselsdagsomtalen fra hendes 50 års fødselsdag under Folk i Alken 2009 (scroll helt i bund til januar). Man kan jo godt glemme en detalje eller to på ti år. Og det er ikke helt løgn.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
Juni 2021Så blev Emma student. Tidligere Alken-borger Emma Sørensen, Søbjergvej, er blevet student fra Aarhus Handelsgymnasium. (Foto: Line Kristensen)
 

Her kan folk i Alken og omegn oplyse om deres virksomhed, initiativ, kursus o.l.

Servicen er gratis for medlemmer af Alken Mejeri og medlemmer af Alken Borger- og Aktivitetsforening.

ABAF: Årskontingent: Børn og unge op til 25 år: 150 kr. Voksne over 25 år: 200 kr. Pensionister: 100 kr.
Reg.nr. 5370 Konto nr. 0255650
(nyt nummer fra februar 2021)

Alken Mejeri: Årskontingent: 100 kr. pr. medlem.
Reg. nr: 8401 Kontonr.: 11 28 794.
 

 

Antropolog Adele Davis Boe, Alkenvej 61, om det DANIDA-finansierede projekt Qualitree.

Anne Mette Lykke, Anes Høj 10, bæredygtig brug af naturlig vegetation i Vestafrika (Qualitree, Undesert og Treefood) samt miljøproblemer ved guldgravning (Sheathe)

Annette Pedersen, Vædebrovej 38, udstiller og sælger sine malerier - bl.a. motiver fra Mossø. Se smagsprøver her.

Atma Skytte og Adam Thuesen, Emborgvej 145, om deres Living Tradition.

Automekaniker Brian Mortensen, bm-automobilservice.dk, Østermarksvej 12, 28142027.

 

Klaverstemmer Claus Madsen, Emborgvej 139, Stemning.

 

Claus Marquart, Krogdalsvej 10, om HÖJSKOLENDK - Danmarks globale højskole.

Eva Michaelsen, Alkenvej 32, om bl.a. pilgrimsvandring. Se www.movimento.dk.

Eva Nikolajsen, Alkenvej 67B, er haveambassadør gennem Praktisk Økologi. Se mere på Mere Liv i Haven - og Skanderborg-netværket.

Giftfri frø sælges - Se Evas frøliste her.

Gitte Foged Rasmussen, Boesvej 10, driver GIFORA Regnskab og Bogføring.

 

Hanne Ravn, Alkenvej 65, om sit firma Eksistens & Nærvær, hvor hun tilbyder personlig livsvejledning, udviklingsgrupper, mindfulness kurser og meditationstræning.
 
Helene Hennings, Emborgvej 108b, om sine portrætter og dokumentarisk familiefotografi. 

Henrik Bjerg,
Svejstrup: Pressefotograf samt to netbutikker med bl.a. antikke Buddhaer www.zenantique.com og www.unikantik.dk.
 
Holger Vig, Alkenvej, troubadour og historiefortæller                    

Johanne Eagleroad, Krogdalsvej 10, om nordisk og indiansk livsstil og kultur, Eagleroad.

Jørgen Finnemann, tidligere Emborgvej 90, om sundhed og gratis fjernhealing.
 
Karina Grøngaard Mose og Anne Mette Martinsens kaffehus ved Boes Bed & Breakfast, Emborgvej 44. Første og sidste søndag i måneden fra kl. 11-16 samt på udvalgte helligdage: www.boesbb.dk og følg med på Instagram: boes_bedandbreakfast.
 
 
Arborist og tømrer Kristen Hofgaard Warming, Emborgvej 112, om træfældning, beskæring, savværk og træmøbler på topkap.dk 

Maja Nørgård Jacobsen, Ry, om sin psykologpraksis.

Majbritt Frommelt, Vibelunden, Alkenvej 37, tilbyder zoneterapi. Behandlinger er tilskudsberettigede under Sygesikringen Danmark. Tlf. 2664 0020. 

Margit Szlavik og Kaj Pedersen, Emborgvej 96, om deres Teater Morgana.
 
 
Martin Juel Iversen, Johannesminde, Boesvej 13 med Lima Empanadas 

Misha Belinson
, Emborgvej 121, om sit acting, directing og teaching

Per Hedegaard Nielsen, Klokkehøj 21, Svejstrup, om sit landbrug Hedegaard Lam.

Peter og Gitte Dalsgaard, Hannesvej 3, Svejstrup, om eventsupport.

Peter Raasch, Alkenvej 26 a, om sin terapeutiske Flowering Tree metode.

Poul Ganer, Emborgvej 116 - om at forbedre sin hverdag hver dag.

Susanne Emmysdatter Behnke, tidligere Boesvej 6, om sit fortælleværksted, Urmoderens Sang.

Søren Christensen, tidligere Alkenvej 63, om behandlingsstedet ManuVision.

Thilde Graulund har keramikværksted på Svejstrupvej 31. www.thildegraulund.dk  
 
Tor Birk Trads, Alkenvej 19, Svejstrup. Fotojournalist.
 
Torben Nielsen, Anes Høj, om sit teater, Slapstick

Tove Nyholm om sit Hannah Arendt Project. Om den enkelte og det fællesskab, vi lever i.

Troels Dilling-Hansen, Bjedstrupvej 31, om Helse - og kursuscentret BrugZen i Bjedstrup.

 
 
Rundt om bordet og rundt om Alken. Pelle Bank fra TV2 Østjylland har lavet et fem minutters portræt af Alken. Adam Yogesh Thuesen i færd med at beklæde det gamle vaskehus er blandt de medvirkende.