Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
smalltalken 2017
smalltalken 2016
smalltalken 2015
smalltalken 2014
smalltalken 2013
smalltalken 2012
smalltalken 2011
smalltalken 2010
smalltalken 2009
smalltalken 2008
smalltalken 2007
Badutskis Blog
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 
 
 
smalltalken 2017
 

28. dec. 2017 * Bevar fuglenes habitatsområde. Jeg vil gerne gøre indsigelse over, at der påtænkes justering af habitatsområdet i det felt, jeg har markeret på tegningen, området ligger i Alken direkte ned mod Mossø. Min indsigelse begrundes i, at jeg dagligt kan iagttage hvor mange fugle, der enten hviler sig på området i forbindelse med træk, eller har området som en del af deres primære habitat. Jeg har set regnspover på træk lande netop på denne mark, inden de trak videre. Tydeligvis sky, så de landede så langt væk som muligt fra bebyggelse ved feltet. Desuden lever et stort antal ænder og gæs, bla. blishøns, troldænder, taffeland, grågæs, bramgæs og sangsvaner på stedet, nogle mest som gæster. Knopsvanen yngler umiddelbart i området og det samme gør ænderne. Havørnen er hyppig gæst, isfuglen er her dagligt, lille flagspætte og rød glente ofte, og dobbeltbekassin en sjælden gang. Der er også nattergal og et stort antal mejser, og sikkert en masse fugle jeg har glemt. Med alle disse fugle, der hver dag opholder sig i eller i umiddelbar nærhed af netop dette område, vil jeg opfordre til at det forbliver indregnet som en vigtig og ikke overset del af habitatsområdet. Desværre har jeg ikke fotodokumentation, så mine udsagn må stå for troende. Jeg ville f.eks. gerne kunne fotografere regnspoverne, men har ikke det fornødne udstyr.

Med venlig hilsen Anne-Mette Granner

31. okt. 2017 * Kære læsere. Jeg var til debatmøde i Alken i søndags. Debatten var opdelt i to dele; miljøpolitik og skolepolitik. I mit hoved hænger de to ting uløseligt sammen, for lad mig sige med det samme, at jeg går ind for at alle byer i princippet skal have sin egen skole. Der er nødt til at være en byudvikling i gang samtidig ellers så dør skolen per automatik, og det er der ingen der har interesse i. Det er både spild af penge og spild af forældrenes tid og kræfter. Jeg har en vision for Alken og andre lignende landsbyer i vores kommune; I skal simpelthen være drivkraften i at gøre kommunen CO2-neutral på sigt. Det kunne f.eks. være via vindmøller, men det skal ikke være mig som politiker der kommer med svarene alene, dem skal I selv være med til at finde. Min pointe er bare, at for at kunne bevare skolen er vi nødt til, i fællesskab, at skabe et innovativt miljø, som folk har lyst til at være en del af. Med den pionerånd, jeg mærkede i søndags, er jeg ikke i tvivl om, at det nok skal lykkes. Jeg vil i hvert fald gøre mit til, at jeres skole bliver bevaret i den kommende byrådsperiode.
Mvh. Martin Dybdahl Andersen, byrådskandidat for Socialdemokratiet.

31. okt. 2017 * Kære Alken. Tak for et flot fremmøde til vælgermødet i søndags. Det giver mig en tro på, at små fælleskaber lever i bedste velgående, og at der er håb for resten af kommunen. En af mine største prioriteter er at sætte miljø og bæredygtighed øverst på den politiske dagsorden. Dette vil jeg forsøge, også selv om jeg ikke bliver valgt. I skal derfor ikke tøve med at tage kontakt til mig, hvis I har spørgsmål omkring sprøjtegifte, vandrammeplaner, svinestalde og hvad vi ellers var forbi i debatten. Jeg har også noteret mig, at bl.a. transport og skole er emner, der ligger jer meget på sinde. Jeg fik meget ud af at lytte til jer og håber at I trods alt også kunne gå hjem med en følelse af, at blive lyttet til. Jeg takker i hvert fald ydmygt.
Mvh. Jesper Arbo Frederiksen, byrådskandidat for Alternativet.

15. okt. 2017 * Wow - så fik man da lige et lørdags-satori-boost. Der blev danset igennem til reggae og vestafrikanske rytmer, og de finurlige tekster tog os med på kamelryg med vestafrikanske nomader tilbage til Danmark og en morfar. Tak for et supergodt arrangement til Trine Holm og Benjamin Hoff Skovgard.
Sanne Dudoret

3. juli 2017 * Så er der lys igen. Kære Knud Abildtrup – og venner. Vi kommer ofte med madkurven i Vædebro, denne lille perle, hvor man kan komme i ly for det lunefulde danske vejr. Der manglede lys i fire af projektørerne, så i dag har jeg doneret og skiftet, så der er lys i dem alle igen. Til info har jeg sat dem her i: Philips LED pærer – 4.6W = 50W, 355 lumen, så skulle der være lys de næste 15 år, påstår de. Bedste hilsner og tak fordi vi må komme der. Jan Fagerlund, Hørning


29. maj 2017 * Skarpe hjørner bliver blødere at runde, når man bor i Alken. Kære Alken. Jeg er meget taknemmelig og boblende glad for det flotte fremmøde til min fest i lørdags. Det er overvældende med alle de flotte flasker, gaver, blomster m.m. Men det der sætter aftryk i hukommelsen er alle de søde ord, på kort og i aftenens skær - I skal vide at jeg sætter meget stor pris på vores lille by og på det det gør for mig og min lille familie at være en del af fællesskabet i Alken. Så herfra skal der lyde et rungende TAK! Kærligst Julie Abildgaard
11. maj 2017 * Nye familier flytter ind i præstegården. Til efteråret begynder vi at flytte ind i Hans og Kirstins vidunderlige sted, som vi har været så heldige at få lov at købe. Vi er fem voksne og lige så mange børn, der vil skabe et bofællesskab på Præstegården. Vi faldt pladask for Svejstrup og ikke mindst Alken, hvor vi fra første besøg mærkede en særlig opmærksomhed og nysgerrighed. Vi - fem bohemer - trådte en regnvåd decemberdag ind i Købmanden for at købe kaffe. Beruset af indtrykket fra første møde med præstegården måtte vi sunde os med en kop kaffe. Der gik ikke lang tid, før flere af Alkens mere rutinerede kræfter satte kurs mod vores bord og spurgte, hvad vi var for nogle. Efter et langt foredrag om masseovnens tilblivelse var vi solgt. Vi fornemmede gæstfrihed og kærlighed til jeres by og område. Og det vil vi enormt gerne være med at udvikle og deltage i, gerne med præstegården som et naturligt samlingspunkt, når der er brug for plads.
Mads er knap 30, siger han selv, og har to restauranter inde i Aarhus. Herudover skal han stå for at drive jorden til præstegården. Andreas og Mette er en kombination af distræte iværksætter- og musikerhjerner og virkelig søde. De har sammen tre børn på knap to, næsten fem og syv år. Mette er selvstændig, mens Andreas arrangerer Aarhus Festuge. Ida og Viktor er langt under 30 og for nyligt vendt hjem til Jylland fra København, begge journalister og forældre til to børn på nul og to år. Men mon ikke, der en dag melder sig flere børn til det kuld. Vi ville kippe med flaget og sige, at vi glæder os til at blive en del af Svejstrup, komme til koncerter i Mejeriet, købe ind hos købmanden, strikke løs til strikkecafé – og i fremtiden selv arrangere mange flere gode ting, som kan være med at gøre Alken-området så særligt, som det virker til at være. Hans og Kirstin skal have et stort tak for at have bygget og opbygget så fantastisk et sted, som præstegården er i dag.
De bedste hilsner fra Mads, Mette, Andreas, Ida, Viktor, Agnes, Ekse, Vilja, Oskar og Emil.

23. apr. 2017 * Tak for jeres medvirken. Efter nu at have haft det privilegium at være frivillig hyperlokaljournalist og -redaktør i mit helt eget hood og nu have redigeret alken.dk gennem ti år: Hvor blev jeg rørt over borgerforeningens jubilæums-arrangement hos Købmanden i Alken - og al jeres varme og opbakning. For det lod sig jo gøre, hvad Pernille Benzon forudseende havde grundlagt, hvad Jens Jacobsen i 2007 intenst opfordrede til, hvad Jan Mikael Granner tålmodigt, synligt og usynligt har understøttet på web, hvad Sanne Dudoret, Søren Slebo og mange andre fotografer med sans for situationer og æstetik har illustreret - og ikke mindst, hvad alle I læsere på skift har refereret fra, undret jer over, lagt mærke til, beskrevet, taget initiativ til, videofilmet, foreslået, kritiseret, efterlyst, argumenteret for og fulgt med i - og dermed været med til: At oprette og holde gang i en hyperlokal netavis med væsentligt, vedkommende og underholdende indhold om livet og hverdagen i vores lokalområde, om os der bor her - og hvad vi har gang hver især og ikke mindst sammen. At nytilflyttere i år har peget på alken.dk som medvirkende faktor til, at de er blevet vores nye naboer, var en helt særlig gave at få at vide i går. Jeg har aldrig været i tvivl om, at Alken og omegn rummer en guldgrube af historier - skrevne og uskrevne - at fortælle, til at det overhovedet giver mening at drive en lokal, stabil og konsekvent nyhedsformidling med ugentligt nyhedsbrev i et forholdsvist overskueligt lokalområde. Erfaringen må være, at ultralokal online-journalistik ikke kun styrker den interne identifikation og udbreder mulighederne for at høre til, være med og høre sammen - men også åbner vinduer ud mod verden, så alle andre kan følge med. Hvad højst usandsynligt lod sig gøre på kommerciel basis, har vi gennemført i fællesskab.
For tiden er vi 383 abonnenter, deraf mange tidligere beboere samt folk med venner og familie i Alken. De første ti år fra 2007-17 har vel bekræftet, at det giver mening at fortsætte - de senere år med stigende konkurrence - og supplement - fra sociale medier. Jeg tror på, at I allesammen vil fortsætte med selv på skift at påtage jer rollerne som informanter, meddelere, kilder, kritikere, vågne øjne og ører - til vores fælles bedste. Både når I repræsenterer dem, der vil af med budskaber, og dem, der gerne vil vide, hvad der foregår. At Lene Bay, Inge Nørgård og Anne-Mette Granner tager sig af henholdsvis kalender, abonnenter og opslagstavle, er en uvurderlig støtte, og hvis ikke GATE technologies stod for hosting, så var der intet alken.dk.
Knud Abildtrup
14. mar. 2017 * Efterlysning. Saftklubben mangler noget vigtigt, som må være blevet væk i løbet af saftsæsonen. Det handler om savbladet og beskæringssaksen med orange snoretræk, som man kan se på billedet herunder. De fastgøres dog på skift i toppen af teleskopstangen, ikke samtidig, sådan som det ser ud!Vi har stadig teleskopstangen med selve fastgørings-delen, dvs. den sorte plastdims med fløjmøtrikken. Derfor er teorien, at savbladet og saksen er blevet taget af stangen ifm transport i bil af alt saftgrejet. Og så er de to ting blevet glemt, enten i bilen eller ved aflæsning af grejet hos én af jer. Nogle gange er det jo ikke den samme person som henter og bringer grejet og så kan der opstå forvirring om, hvad der hører til hvor. Der er brug for jeres hjælp til at huske, hvem der har haft fat i tingene. Familie, venner, søde hjælpere, børn.
Og der er fuld anonymitet! Bare læg tingene bag Mejeriet, hvor I hentede saftgrejerne :o)
Mange venlige hilsner, Eva.

12. mar. 2017 * Kære skønne kvinder, som arrangerede kvindefesten i år. Tusind tak for en suveræn fest. Med dans, drinks, grin, sange, samtaler og ikke mindst gode fortællinger til og med hinanden.
K.h. Gitte/Trudi

7. feb. 2017 * Tusind tak til familie, gode naboer og venner, der viste mig opmærksomhed og 'opbakning' på min fødselsdag 4. februar. Det blev en uforglemmelig dag takket være jer alle. K.h. Karen

29. jan. 2017 * Godaw do -
- Det var min umiddelbare reaktion, da jeg læste dette: 'Endvidere gør de opmærksom på, at vi har brug for Alken som zone på grund af rute 420'. 420 er jo en skolebus, hvis rute - og eksistens i det hele taget - overhovedet ikke fremgår af Rejseplanen. Og da det som bekendt er gratis at køre med den, figurerer den i sagens natur hverken i Rejsekort- eller Midttrafik-app-sammenhæng. Så hvis citatet er korrekt, indikerer det desværre at personer med høje stillinger i Midttrafik forekommer at være uddannet til noget helt andet end det, de beskæftiger sig med - herunder at give fornuftige svar til de kunder, der betaler en betragtelig del af deres løn. En omstændighed, som for nogle måske ikke kommer som den allerstørste overraskelse... Men altså: hvis det korrekte citat er "...rute 311", giver det en lille smule mening. Ellers gør det absolut ikke.
Bedste hilsner Thomas Tjørnehøj,
småfrustreret papklippekortmangelramt buspassager.

(Thomas' indlæg er en replik til historien 27. januar på Trafik)- og jeg kan orientere om, at citatet er godt nok, v.h. Knud)