Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
smalltalken 2017
smalltalken 2016
smalltalken 2015
smalltalken 2014
smalltalken 2013
smalltalken 2012
smalltalken 2011
smalltalken 2010
smalltalken 2009
smalltalken 2008
smalltalken 2007
Badutskis Blog
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 
 
smalltalken 2015
 
 
 
21. dec. 2015 * Julekort fra Alkenvej 58. Kære Alkenborgere. Tak for den hjertevarme modtagelse, vi har fået her i Alken. Vi trives og håber at blive rigtig længe. Glædelig jul! - og til dem uden en indre Gertrud Sand: Godt nytår ;-)
Kærlig hilsen Asta, August og Helene, Alkenvej 58.
(Foto: Helene Hennings)
1. dec. 2015 * Forslaget om fælles skoleledelse ikke groet i Venstres have. Der tales meget på rådhuset i Skanderborg om, at kommunale institutioner skal have fælles ledelse. Det er i første omgang praktiseret i nogle tilfælde på daginstitutionsområdet. Nu tales der også om, at man vil bruge princippet om en fælles ledelse for et større geografisk område på folkeskoleområdet. Der skulle være en besparelse i det. Den er nu nok ikke ret stor, når det kommer til stykket. Men samtidig er det en yderligere centralisering af ledelseslaget i det kommunale system. Til nu er indførelse af fælles ledelse på daginstitutionsområdet sket på et lidt tilfældigt grundlag. Der var måske en lederstilling ledig ét sted. Og der var en respekteret leder et andet, som måske kunne varetage ledelsen på den første også. Afstanden var alligevel så lille…o.s.v. o.s.v...
Lad det være sagt med det samme. Det er ikke en idé, der er groet i Venstres have. Vi ser indførelse af fælles ledelse mellem en stor og en mindre folkeskole som det første skridt til en nedlæggelse af den lille skole. Vi har nogle grundlæggende principper, som vil blive ført frem i den kommende debat. En skole med forældreopbakning i sit område skal ikke nedlægges. Den skal fortsat have sin egen forældrevalgte bestyrelse. Det er skolens ledelse og forældrene gennem bestyrelsen, der definerer skolens linie og disponerer økonomisk. Aktuelt drøftes der, om der skal være fælles ledelse på Bjedstrup og Mølleskolen. Efter nytår skal sagen drøftes politisk i udvalg og måske byråd efter en betydeligt administrativ aktivitet. Vi mener den administrative interesse for at drøfte fælles ledelse kan vise sig at være en selvopfyldende profeti. Så længe lokalområdet bakker op om områdets skole, har den Venstres støtte. Til at være en hel skole. Til at være sin egen. Det signal vil vi gerne sende til den lokale skolebestyrelse.
Peder Porse, Boesvej, medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre

30. nov. 2015 * Ikke det værste at være politianmeldt for. På perronen i Aarhus i eftermiddag mødte jeg Michael Schmidt, som noget overrasket fortalte, hvad han havde set på Stiftstidendes lysavis på vej ned mod toget: 'Alken: Gruppe på 40 personer anmeldt for menneskesmugling'. Jeg var temmeligt uforstående. Var han sikker på, at der stod 'Alken'? Men jo, ganske rigtigt, viste det sig - en noget utrolig historie, og jeg havde faktisk set overskriften på nettet uden at tænke, den skulle have noget med mig at gøre. Mine næste tanker gik til de ubehagelige trusler, som fire af os i netværket Mossø for Mangfoldighed fik i sommer, efter vi havde ytret os i dags- og ugepressen. De var nemlig ligeså anonyme, som den aktuelle politianmeldelse er. Og selve indholdet - ja, hvad skal man snart sige? At melde 40 mennesker til politiet for at smugle flygtninge fra Hamborg i september. Hm... Ligesom Mia Rünitz fra Boes udtaler til Stiften, så er det heller ikke noget, jeg kender noget til. Netværket - for det er det, det er, mere end en forening med bestyrelse og formand og generalforsamling - har derimod gang i andre, afgjort flygtninge-venlige aktiviteter i lokalområdet. Vi vil gerne markere, at vi er mange, der står op imod nationalistiske og fremmedfjendske tendenser i tiden. Vi havde en velbesøgt sangaften på Alken Mejeri i forrige uge, vi planlægger debat- og kulturarrangementer fra et multikulturelt udgangspunkt, vi samarbejder med Foreningen Liv i Landsbyen om at prøve at skaffe boliger til flygtningefamilier heromkring, vi støtter Venligboernes aktiviteter i Ry og Skanderborg. Og det er vist endnu ikke blevet forbudt - samtidig med, at vi er på det rene med, at nogen bliver voldsomt provokeret af den slags handlinger og ytringer. For min helt egen regning: Den form for 'menneskesmugling', flere er blevet anmeldt for her i efteråret, er nok mere noget med en træt familie ind i bilen og så afsted til en færge - end den systematiske sammenstuvning af flygtninge i en lastbil, som i flere tilfælde er endt så tragisk. Det er så bare min holdning, at den førstnævnte form for smugling har min sympati og ikke er det værste, man kan være politianmeldt for.
Knud Abildtrup

22. nov. 2015 * Sådan endte cykeltyveriet. Som flere i Alken ved, fik vi i begyndelsen af juni stjålet to cykler fra vores carport, en Argon tri-cykel og en Giant crossbike. Låst og fastlåst til en tyk kæde, som tyven(e) dog blot havde klippet over med medbragt værktøj. Selv om vi længe tjekkede på Den Blå Avis og ledte rundt omkring i skovområder og halvt forladte sommerhuse, var der ingen spor af cyklerne. Og selv om flinke naboer fandt det afklippede stykke kæde i grøften lidt længere henne, kunne politiet ikke gøre mere af den grund. Men Lene manglede sin cykel til transport og købte en måned senere en ny og mere skrabet Giant for forsikringspengene, selv om også hun stadig helst vil have sin stjålne cykel igen, fordi den havde speciel affektionsværdi. Vi var begge rigtig kede af tyveriet, da man får et særligt forhold til sin cykel, når man cykler meget og med glæde.
I starten af oktober blev Dennis ringet op af en betjent fra Vejen, der, i forbindelse med et værktøjstyveri fra en carport ved Ribe, havde anholdt en polsk tyv i en hvid kassevogn. Tyven havde på sin mobil et billede af en tri-cykel taget på en gårdsplads i Polen. Betjenten havde googlet cykelmærket (Argon) og fundet frem til det opslag på alken.dk hvor der var et billede af vores cykler. Det ene billede fra alken.dk lignede så meget cyklen på den polske tyvs mobil, at betjenten antog der var tale om den samme cykel. På grund af dette sammenfald blev Dennis indkaldt som vidne i retssagen mod tyven den 12. oktober i retten i Esbjerg.

I retssalen fik Dennis ved selvsyn set billedet fra mobiltelefonen af cyklen på den polske gårdsplads. Da hans tri-cykel er selvbygget har den karakteristika, der gør den unik - der var ingen tvivl om, at cyklen på billedet var hans. Den polske tyv var i retten anklaget for tre forhold - tyveri af værktøj fra en carport ved Ribe, cykeltyveri fra en carport i Børkop, samt cykeltyveriet fra vores carport i Alken. Og i starten af november faldt der dom. Tyven blev dømt for tyveriet i Ribe pga. af dna-spor, men desværre ikke for cykeltyverierne hos os i Alken og det i Børkop pga. for få beviser. Dommen var 60 dages ubetinget fængsel, samt udvisning i seks år, og betaling af sagens omkostninger. Betjenten fra Vejen, som vi begge talte med, var lige så frustreret som vi over, at de mange cykeltyverier stort set ikke har nogen konsekvenser for de rejsende tyve, fordi de sjældent bliver fanget. Dels mangler politiet både tid og mandskab, og dels kan tyvene blot vende tilbage over grænsen på et senere tidspunkt, selv om de er udvist, da der jo er fri bevægelighed og kun stikprøvekontrol. Betjenten var hjerteligt enig med os i, at det er et rent tag-selv-bord for kriminelle, der udnytter idéen om, at vi alle i Europa skal kunne bevæge os frit mellem hinanden.
Og hos os har det efterladt en vis utryghed - for hvornår vender tyven (og/eller hans kolleger) tilbage til området og tjekker om vi har fået nye cykler? Og om der er andet de kan stjæle? Hvor tit cruiser cykeltyve igennem Alken? Vi har bagefter fundet ud af, at der flere gange er stjålet cykler fra stationen. En cykel er jo ganske vist kun en død ting, men som oftest købt for penge man selv har tjent, og beregnet på at bruges som transport, til træning, fornøjelsesture etc. Det er jo helt absurd, at vi nærmest skal acceptere, at de bare bliver hentet af kriminelle efter forgodtbefindende. Så selv om det måske virker nyttesløst, har vi endnu ikke opgivet håbet om at få vores cykler tilbage på en eller anden måde.
Dennis Hardon, Emborgvej


15. nov. 2015 * Klimamarch i Aarhus. Bruno og jeg var til CPH.DOX-film i Ry igår, et arrangement af Omstilling Ry og Alternativet. Filmen hedder 'Intet bliver som før' eller 'This Changes everything' af Naomi Klein og Awy Lewis. Den viser bl.a. de mange lokale initiativer, som blomstrer op overalt på kloden, hvor folk ta'r fat i hinanden og handler imod de overgreb, som begås mod jord, vand, dyreliv, flora og mennesker, når ressource-udvinding og økonomisk grådighed går over grænsen. Se traileren. Omstilling Ry opfordrer til, at vi er så mange som muligt fra Ry og omegn, som sammen ta'r toget til Aarhus med lanterner og højt humør for at gå COP21 Klima-march sammen med (millioner?) af mennesker rundt om på hele planeten. Det foregår søndag 29. november, afgang med toget fra Alken kl. 14.26 og hjemtur ved 18-19-tiden.
Mange opsatte hilsner fra Eva Nikolajsen, som sagtens kan forestille sig en lille lanterne-workshop på Mejeriet om formiddagen d. 29 :o)

8. nov. 2015 * En lille opfølgning på Thorbjørns oplæg fra d. 1. okt.: Jeg synes, det er en helt formidabel idé at omdanne Alken Enge til en engsø! Jeg vil mægtigt gerne være med til at arbejde videre på idéen. Vi kunne mødes og tale om, hvad vi hver især videre vil gøre, for at det kan blive muligt. Så vidt jeg kan se, er det måske en mulighed at få støtte fra Naturstyrelsen til et sådant projekt. F.eks. til erstatning af jord, som lodsejere vil få omdannet, hvis det bliver en realitet. Hvis nogen skulle have lyst til at mødes og snakke om, hvordan vi måske kan projektet til at blive en realitet, så kan I jo lige skrive eller ringe til mig: 52-33-73-47 eller seanbirkbc@gmail.com. Jeg håber at høre fra nogle stykker!
Kærlig hilsen Sean Birk Bek Craig

10. okt. 2015 * Også lidt gift med Alken. Når man gerne vil arrangere en stor komsammen, men ikke ligefrem har det store forkromede overblik - så er det jo godt, at man bor i Alken. For næppe noget andet sted ville man have mødt så megen hjælpsomhed af enhver slags. Tak til alle jer, der øste af jeres overskud, bidrog med ventede og uventede gaver, med rare hilsner og gode ønsker, med glædelige og dejlige OVERRASKELSER, med det lille ekstra og lidt til - både foran og bag kulisserne. Udtrykt med en lidt slidt, men rammende vending: det ville ikke have været det samme uden!
Nu blev det en fest, som vi synes at vi selv - og hele Alken - godt kunne være bekendt. Og efter sådan en oplevelse er det næsten som om, at man også er blevet gift lidt med Alken...
Mange hilsner fra Thomas og Maiken


1. okt. 2015 *
Er der stemning for en dæmning? For en snes år siden var der planer om at omdanne Alken Enge til en engsø. Den lavvandede sø skulle dels være et eldorado for fugle og folk, men skulle også fungere som et reservoir, der skulle begrænse tilførslen af næringsstoffer til Mossø og sikre grundvandsspejlet. Ved skybrud kunne engsøen virke som buffer, der opsamler og bremser de store mængder nedbør. Måske var det tid til at kikke på planerne om en Alken Engsø igen. Et ustabilt klima og øget tilførsel af vand fra Skanderborg bakker til Illerup Å vil gøre, at det nok ikke er sidste gang, at området vil blive oversvømmet.
- En engsø, hvor sommerhusejere med deres på det tørre, kan nyde panorama sø udsigt til begge sider i sikkerhed bag en mindre dæmning.
- En engsø, hvor ænder, gæs og vadefugle kan raste, fouragere og yngle.
- En engsø, hvor man fra udsigtspunkter, stier og fugle tårne kan nyde naturen.
- En engsø, hvor gravfreden sikres, eller rettere arkæologer er sikret fred for vandmasserne til fremtidige udgravninger.
- En engsø, hvor hyrderne kan lade deres får græsse på de tilstødende enge i sikkerhed for vandmasserne.
- En engsø, hvor jægere kan opleve vilde fugle, i stedet for udsatte, degenererede, overfodrede fasanhøns
- En engsø, hvor badegæster kan boltre sig i en renere Mossø, nu hvor vandet fra Illerup Å har været igennem en renselsesproces.
- En engsø, hvor vandet langsomt siver ned gennem jordlagene og sikre rent drikkevand i mange år frem.
- En engsø, hvor pumpelaget sparer både energi og penge.
Listen over engsøens lyksaligheder er sikkert meget længere. Så det er bare med at finde hakke, skovl og spade frem, få fyldt sandsækkene og lukket for pumperne - hvis altså der er den rette stemning.
Thorbjørn Herrik

27. sep. 2015 * Stor tak til jer, der har tilbudt transport-, bar- og køkkenhjælp. Men vi er desværre ikke helt i mål i baren endnu, hvor der gerne skulle være lidt flere end de to, der indtil videre har meldt tilbage, til at passe den i tidsrummet fra 20.30 til tidligst 23.30. Det skal ikke nødvendigvis være i hele 'åbningstiden'; en halv eller en hel time vil også være fint. For jo flere, der melder sig, des kortere kan 'tjanserne naturligvis blive. Og for en ordens skyld gør jeg lige endnu en gang opmærksom på, at indtægterne fra bar-salget jo går direkte i den almindelige 'bar-pengekasse'; lige som når der er fredagsbar, fjerdejuledagsjaz og andre åbne arrangementer - til gavn for Mejeriet og fællesskabet (- hvilket vil sige os allesammen... ;o)
Mange hilsner fra Maiken & Thomas
86 57 79 80, 21 85 86 18, 30 82 29 81,

20. sep. 2015 * Savner min lille haveskovl. Jeg havde min trillebør stående ved købmanden med planter, man kunne tage gratis. Og min haveskovl, som jeg ikke ville af med. Da fødselsdagen var slut, var skovlen væk. Det er godt nok en lille billig skovl, men nok det haveredskab, som jeg bruger mest. Håber at se den igen på Søbjergvej 19.
hilsen Jytte

18. sep. 2015 * Efter sigende er der ikke noget mere papirfyldt end et papirløst parforhold. Så vi har besluttet at smide alle papirerne ud og erstatte dem af ét enkelt - og i den anledning vil vi gerne invitere hele byen til fest på Mejeriet, lørdag 3. oktober fra kl. 20.30.
Når det formelle er overstået, og når vi har fået nok af Bennys gamle vittigheder og onkel Karls kedelige taler, så har vi brug for jer til at sparke gang i festen. Og det burde ikke være så svært, for I får hjælp fra PS Swingband - først og fremmest kendt som fjerdejuledagsjazzorkester på Mejeriet i 2009 og 2013, men også fra mere ydmyge steder som Riverboat i Silkeborg og jazzteltet ved Århus Festuge. Læs og lyt: http://psswingband.dk/cd/cd_index.htm.
Billetpris? Nejda! Der skal være fest, og man tager ikke entré af sine gæster. Musikken betaler vi, og drikkevarer kan købes i baren til de sædvanlige overkommelige priser.
Så vi håber at rigtig mange vil kigge indenfor i løbet af aftenen og svinge træbenet - eller hvad man nu har at svinge med. Men før I kan det, mangler vi lige assistance til tre ting:
  • Scenen til musikken befinder sig på Mølleskolen i Ry. Vi skal bruge en beboer med bil - og gerne påhængsvogn! - til at få den hentet og bragt.
  • Benny, Onkel Karl og resten af den pukkelryggede skal lige fodres af, inden festen for alvor kan begynde. Derfor behøver vi hjælp i køkkenet i tidsrummet ca. 15 - 21. Ikke til madlavning, men til at rette an, bære ind og ud samt at fylde i opvaskemaskinen - og til "forefaldende" opgaver...
  • Når baren åbner, skal der jo osse helst være bartendere til at afløse hinanden - fra kl. 20.30 og så længe man gider, dog tidligt til 23.30.
Køkkenhjælpen betaler vi os naturligvis fra - men vi regner med et passende antal frivillige (dvs. ulønnede!) bartendere, eftersom pengene fra salget i baren går direkte i 'mejerikassen'. Lige som når der er fredagsbar og andre åbne arrangementer.
Vi glæder os både til hjælp til det praktiske, og til en festlig aften. Men det skal være i dén rækkefølge...!
Mange hilsner fra Thomas Tjørnehøj & Maiken Wang Larsen, 86 57 79 80, 30 82 29 81, 21 85 86 18,

1. sep. 2015 * Tak til arrangører og alle jer, der bidrog til en herlig, hyggelig, humørfyldt, varm byfest. Fine indslag, skønt med sang, guitar og harmonika, dejlig mad, lækre mennesker. Og Nekla😀
Og til Søren for de super gode fotos, så man kan nyde synet af alle de dejlige mennesker og situationer igen :-) nu hvor det er blevet gråvejr og hverdag.
Kærlig hilsen Anne-Mette Granner


31. aug. 2015 * Vejspærring, samarbejde og kontaktperson.Vi kører gerne en omvej med traktor og vogn, så Alken kan holde byfest. Fremover vil vi rigtig gerne, hvis Alkenborgerne, når Alkenvej bliver spærret, vil sikre, at vi kan komme igennem på Emborgvej med traktor og vogn, uden vi skal ind og spørge folk, om de vil flytte biler. Vi ønsker et fremtidig samarbejde med dem, der arrangerer byfesten. Hvis det ikke lige er høst, har vi ikke problemet, men det gav os en del problemer i lørdags, idet kornet var tørt på Højlund.
I det hele taget kunne det måske være godt for Alkenborgerne og os, hvis vi kunne have en kontaktperson i Alken, som vi kunne koordinere med, de dage, hvor vi har meget transport, vi skal have igennem. Det er jo kun få dage, men kunne vi klare det så gnidningsfrit som muligt, kunne det jo være godt for alle.
Venlig hilsen Bente og Karl Ole Jokumsen, Svejstrup Østergård, Karl Ole 40295811/ Bente 40229611

29. aug. 2015 * Grækerne er fantastiske - men hvor er flygtningehjælpen? Fra Lesbos sms'er Bruno Nielsen i brudstykker om sine oplevelser til alken.dk:
* Ok, der er stress her, men grækerne og turisterne tager det pænt, giver vand og toiletter. Der er intet i lejren. Jeg mener intet.
* Hver dag 1000 ind og 1000 ud. Måske busser til halvdelen, kvinder, børn og svage. Resten må gå de 75 km. Vi 25-35 frivillige og mange turister, der ofrer et par dage af ferien.
* Ok, py ha her er forøvrigt varmt :-)
* Nogen går endda rundt med redningsveste på, da det er det eneste, de har. Det ser lidt fjollet ud i land og 40 graders varme :-)
* Det er så fedt med de soveposer. Nu har jeg ca. 40 i bilen.
* Husk ikke at ynke og påtag dig ikke andres problemer. der bliver ikke mere benplads på den sidste flyvetur, fordi du har gjort en god gerning.
* Nu ved jeg, hvorfor at vi ikke kan få busser nok her i opsamlingslejr. Der er simpelthen ikke plads andre steder, så der bliver ikke givet tilladelse til buskørsel. Der ankom op mod 3000 i går alene her, det er mere, end der bor i byen.
* Det er som at se myrer igennem landskabet. Jeg har inviteret dem alle sammen til Alken. Jeg mener, vi kan finde et godt sted ved Mossø :-)
* Grækerne er fantastiske. Tænk at lægge toilet til 1000 mennesker dag ud og dag ind - bare i ruller :-)
* Hav en god byfest :-) mange glade hilsener herfra.
* Hold nu op, det her er kaos. Hvor er flygtningehjælpen?

22. aug. 2015 * Støjberg som lejrchef. Fra en mail-korrespondence mellem Liv i Landsbyen's opryddere fra Smukfest har alken.dk fået lov til at bringe et indlæg fra Thorbjørn Herrik:
 
Hej Jacob
Tak for din store indsats. Jeg syntes faktisk det var hyggeligt at gå og rydde op og drikke halv lunkne, halv gemte øl sammen med det meste af byen, også selv om det stod på i to dage. Jeg vil gerne være med næste år, men synes vi skal stille nogle betingelser for vores deltagelse. For det med både at skulle være effektiv skraldemand, miljøbevidst genbruger og barmhjertig samaritaner på en gang, er ret svært. SmukFest plejer at være gode til at finde på kreative, fantasifulde, overraskende logistiske løsninger, så det kan simpelthen ikke passe, at de ikke kan løse affalds / genbrugs håndteringen bedre. Det var slet ikke smukt.
Jeg kan desværre ikke være med onsdag,men her er et par forslag:
- Tæt samarbejde med SmukFest og RenoSyd før, under og efter festivalen
- Opstilling af containere til glas, metal, plast, tøj flere stedet på pladsen
- Konkurrencer, belønning, skiltning, opfordring til oprydning på pladsen.
- Oprydnings-teams på pladsen under festivalen
- Tæt samarbejde med hjælpe organisationer, der er på pladsen allerede fra om lørdagen og indsamler telte og soveposer.
- Pladsen forbeholdt hjælpeorganisationer i tidsrummet fra 12.00 - 14.00, så det brugbare kan indsamles.
- Containere til forskelligt slags affald opstillet på pladsen om mandagen.
- Inger Støjberg som lejrchef!
Godt møde! Thorbjørn Herrik


13. aug. 2015 * Nedkørt blomsterbed ved bygrænsen. På forsiden af alken.dk er der et billede fra 19. juli af et af de meget smukke blomsterbede ved Alkens byskilte. Da det ligger tæt ved vores have, har vi virkelig nydt synet af blomsterne hele sommeren – dvs. indtil for små to uger siden. Da var det ene bed nedlagt/nedkørt, og blomsterne lå knækkede og visne tilbage. Ved nærmere eftersyn var der tydelige spor efter store traktor-/maskindæk, selv om vi ikke helt kunne forstå, hvordan man kunne køre igennem bedet, når der står en trafikstolpe i hver ende. Her onsdag aften ved 21.30 tiden blev mysteriet opklaret: En rød mejetærsker kom kørende ad Emborgvej med retning ud af Alken, og standsede op før stolper og bede. Føreren af mejetærskeren steg ud og fjernede begge stolper, hvorefter han resolut kørte med højre hjulpar igennem bedet (han kunne jo evt. have brugt cykelstien, nu hvor stolperne ikke sad i vejen..)Stolperne lod han ligge i rabatten. Mon den pågældende landmand har en særlig aftale med kommunen (eller er det borgerforeningen der har sået?) om, at han må ødelægge blomsterbedet? Og genopretter han det i så fald, når de er færdige med at høste? Hvis det er tilfældet, så beklager jeg, at han må ud og fjerne stolperne igen næste gang han kører forbi, for jeg satte dem tilbage, så de fortsat kan advare bilisterne om at vejen indsnævres.
Venlig hilsen Lene Saksager og Dennis Hardon, Emborgvej 108 A, Alken

31. aug. 2015 * Jeg tog en cykel. Mandag kl. 17.30 var der opsat gamle borde og reoler, samt en palle og en cykel foran købmandens vindue. Jeg har taget den røde cykel med mig. I tilfælde af, at det ikke var tiltænk storskraldsordningen, så ved den tidligere ejer hvor den findes.
Jan Mikael Granner

3. aug. 2015 * Børnefamilier søges til dokumentar om jagten på det gode liv. Nordisk Film TV leder efter børnefamilier, der flytter fra by eller parcelhuskvarter ud på landet for at leve et simplere og sundere liv med mere nærvær. Altså nogle, der har taget beslutningen om at rive teltpælene op i jagten på det gode liv. Programserien er til DR og vi ønsker at følge familiernes hverdag og overvejelser over en tidsperiode, da vi gerne vil fortælle seerne om muligheden for et anderledes liv og inspirere til drømme og mod. Programmet vil være en seriøs og saglig fortælling med en god stemning og tone. Måske er det dig? Eller måske kender du én der er i gang med denne proces? Hvis du synes, det lyder interessant, så kontakt mig på: anna.maria.kristensen@nordiskfilmtv.com. Jeg glæder mig til at høre fra jer! Med venlig hilsen, journalist Anna Maria Kristensen, tilrettelægger, Nordisk Film TV, M 29 25 86 08.


2. juli 2015 * Radikalisering ved Mossø. Lørdag 4. juli mødtes igen nationalkonservative, højrefløjsbloggere, -kommentatorer og universitetsfolk med en stærkt islamkritisk dagsorden, der fremstår decideret islamfjendtlig, på Mosbjerg ved Alken. Denne gang rummer talerlisten bl.a. Søren Krarup, der om nogen har gødet jorden for national selvtilstrækkelighed med sine kampagner mod flygtningehjælpen og sin snævre fortolkning af næstekærlighedsbegrebet. Sammen med bl.a. Lars Hedegaard, der var med til at stifte det notorisk islamfjendske Trykkefrihedsselskabet, og Mikael Jalving, der foreslår indvandringsstop, er også den engelske partileder Paul Weston taler ved folkefesten. Han gør en dyd ud af, at både tory’er og labour i England kalder ham racist og opfatter det åbenbart som et adelsmærke. Det er stærkt foruroligende, at Westons opfattelse af, at der foregår en borgerkrig mellem Islam og Europa, var med til at inspirere massemorderen Anders Breivik, der citerede ham i sit manifest forud for Utøya-massakren.
Islamistisk radikalisering, der bl.a. kan inspirere unge til at søge mod ISIS, er dybt problematisk og må modarbejdes. Og det samme må den nationalistiske højrefløj, der vil lukke grænserne, skræmme flygtninge fra at søge hertil og dæmonisere én bestemt religion. Ekstreme islamister og ekstreme nationalister nærer hinanden med voldsom retorik, og hvad der i disse år foregår ved Mosbjerg, trænger til mere offentlig opmærksomhed. At erklærede nazister og racister skulle være uønskede ved folkefesten, er en tynd fernis, der ikke kan skjule den brutale og ofte hadske tone på de to højreblogs, Uriasposten og Snaphanen, der er tæt involveret i arrangementet.
På Uriasposten serveres primært nyheder og historier, der er ufordelagtige for indvandrere og flygtninge, for ikke at tale om flygtningevenner og humanister, som får det glatte lag. Ofte under pseudonymer skydes der med skarpt mod hovedfjenden – multikulturalismen – fra folk, der ofte er for ekstreme til Dansk Folkeparti, og nationalister fra den yderste højrefløjs smågrupperinger, der vejrer morgenluft – nu ved løvskoven ved Mossø, hvor de har fået sig et årligt samlingspunkt.
Her i foråret er opstået et initiativ Mossø for Mangfoldighed, der vil samle folk her på egnen, der vil imødegå fremmedfrygt og fjendtlighed mod bestemte befolkningsgrupper og religioner. ’Mossø for Mangfoldighed’ vil blive en ramme for kulturelle, musikalske begivenheder og events, der kan samle i stedet for at adskille, og et forum for debat i lokalområdet.
Vi vil også gerne diskutere temaer, som optager Mosbjerg Folkefest. Men vi vil have mange flere – og andre - stemmer til at blande sig og har flere debattemaer på vej.
Ét kunne være ’Danskhed og menneskelighed’. Et andet: ’Hvordan håndterer vi radikalisering?

Sanne Dudoret, Alken, Maria Temponeras, Bjedstrup, Torben Nielsen, Alken, Helga Lund, Alken, Benjamin Hoff Skovgaard, Alken, Charlotte Valløe, Ry, Jens Langkjær, Alken, Knud Abildtrup, Alken, Jill van der Maase, Alken, Mia Rünitz, Boes, Estrid Bek, Alken, Karin Fosdal, Alken, Berit Werner Hansen, Svejstrup Enge.


30. mar. 2015 * Kære skønne Alken borgere. Endnu en gang føler jeg stor taknemmelighed ved at bo og leve i denne by. Efter mit opslag ang. Lån af barneseng og autostol havde været på alken.dk i mindre end et døgn, fik jeg fire henvendelser fra folk, der ville låne ud. Hvor heldig kan man være. Tak og rigtig god påske til alle.
Kh. Gitte

27. mar. 2015 * Støjgrænser og kommunal passivitet.
I forbindelse med at Skanderborgfestivalen vil udvide deres aktiviteter, var jeg i dag forbi Teknisk Forvaltning for at høre om, hvilke støjgrænser der gælder for festivalen. Overraskende viser det sig, at der er ingen for selve festivalen. Der har været lidt tilløb til kontakt med andre festivalramte kommuner, men det er gået i sig selv igen. Med baggrund i de gener, jeg oplever fra festivalen med lavfrekvent støj (dunkende stortromme og dybe bastoner) ved især sydøstlig vindretning, vil jeg høre, om der er andre her i området, der vil være med til at lave en opfordring til kommunen, om at genoverveje deres passivitet i forhold til støjgrænser, og til at genoptage kontakten med andre kommuner i en lignende situation. Jeg har talt med flere herboende, som på forhånd har opgivet at gøre noget i den henseende. Men det er et gunstigt tidspunkt at reagere lige nu, og gerne hurtigt.
Så: Send mig en mail eller ring senest tirsdag, hvis du vil være med til henvendelsen til kommunen.
Claus Madsen, post@stemning.dk, 61607232

16. mar. 2015 * Jeg glæder mig... Vedrørende ølsmagning på fredag 20. marts. Jeg vil lige fortælle, at jeg glæder mig rigtig meget til at komme hjem i mit mejeri i min by og berette lidt om, hvad der er sket i de ganske få år, siden jeg boede på Alkenvej (i kælderen hos Jan og Karin), og på Søbjergvej. Min by er det, fordi det var der mine to drenge Simon og Jon voksede op, og at mejeriet er mit hus, har jeg et skriftligt bevis på. Selv om det er få år siden, er der sikkert kommet nye ansigter til Alken, så jeg medsender lige et billede, så de der ikke kender mig (eller kan huske mig – vi bliver jo alle ældre), kan se hvem jeg er. Det er den flotte fyr til venstre på billedet. Det er også mit bryggeri, der er i baggrunden – før tilhørte det ham til højre. Der var en aktivitet, som jeg støttede ivrigt op omkring i min tid i Alken – fredagsbarerne! Jeg tror kun, det var en vis skotte, det havde hyppigere fremmøde til denne aktivitet – det har formodentligt ikke ændret sig siden! Jeg håber, at I der har meldt jer til ølsmagning på fredag, vil være med til at gøre det til en fredagsbar 'to remember'. Jeg fylder i hvert tilfælde bilen godt op med øl fra Thy. Til jer, der ikke har meldt jer, fordi I skal til vandværkets generalforsamling torsdag, eller fordi i skal til Svejstrup og høre om modne mænds problemer fredag – tjah – man kan jo ikke vinde hver gang… Hilsen Antoni


22. feb. 2015 * Hvilke helbredseffekter har de nye elmålere? Vi har netop modtaget orientering fra AURA Energi om, at de fra mandag næste uge begynder at udskifte vores elmålere til fjernaflæste målere. Der følger med denne orientering ingen oplysning om teknologien bag - herunder helbredseffekter. Jeg tænker, at også folk i Alken, Svejstrup, Illerup og Boes skal have udskiftet deres målere, og jeg vil derfor henvise til stopsmartmeter.dk for mere information. Jeg er ikke ude på at lave oplysningskampagne eller på anden vis pådutte mine/vores holdninger til denne teknologi. Jeg vil dog gerne sikre, at alle har muligheden for at orientere sig ordentligt, idet forsyningsselskabet selv undlader nogen som helst form for orientering. Slutteligt er jeg selvsagt interesseret i at vide, om andre deler vores skepsis. De små er jo stærkest, når de står sammen. Jeg vil kunne få Kim Horsevad, som er hovedarkitekten bag ovenstående hjemmeside, til at komme på eksempelvis Mejeriet til en aften med oplysning og debat.
Bedste hilsner Mads Bentzen, Bjedstrup, mazbentzen@yahoo.dk

1. feb. 2015 * Tak for mad.
Da jeg gik hjem fra fødselsdagsbrunch på Mejeriet, fik jeg så'n lyst til at skrive tak! Det var en fantastisk dejlig brunch med utroligt lækre ting og masser af det. Ikke bare een gang, ej heller to eller tre, men hele fire gange var jeg nødt til at komme op og prøve noget nyt. Intet var en skuffelse. Så tusind tak til brunchholdet. Og for at det ikke skal være løgn, var det også en super oplevelse til fællesspisningen om aftenen. Jeg kunne helt mærke roen og overblikket fra madholdet. Alt dejligt enkelt med gode råvarer og smag. Godt gået og til så mange mennesker. Også tak for mad. Mange hilsner Lars Christensen.

24. jan. 2015 * Kære Mejeri. Hjerteligt og kæmpe tillykke - 20 år, du er ikke længere en teenager! Det er så dejligt at se, at du trives, at se det, du er blevet til og ane de nye veje, du er på vej til at træde. Og du ser også rigtig godt ud. Jeg er glad for, at jeg er inviteret med til at fejre dig og for at have en lejlighed til at sige et par ord til dig og ikke mindst hele din hele din familie. Du er en ’hjertestarter’ og med reference til en dansk rocksang – du blæser mig i gang, du er min champagne-løftestang. Så lad os starte med at skåle for dig og hele din store familie, som har bidraget meget værdifult til gøre dig til den, du er i dag.
Der har i avisen Information gennem de sidste måneder været en artikelserie om nye familieformer. Der siges aktuelt at være 37 forskellige måder at være en familie på. Vi har ikke været en del af den serie - men jeg tror at vi er en 38. måde. Vi adskiller os på flere måder:
Du er vores fælles barn, men jo ikke et fælles biologisk barn – vi har adopteret/købt dig, fordi vi så gerne ville have, at netop du blev vores barn i en helt særlig kollektiv deleordning. Og det er ikke en almindelig kernefamilie – der er en stærk kerne, men den tæller langt flere end en almindelig kerne på op til seks personer. Så er det er også en familie, som ikke altid er enige om alle opdragelsens elementer og de principper og de værdier, som skal være mest styrende. Men det er alligevel gået meget godt, og det er det, fordi der er tale om en meget mangfoldig familie med stor tolerance og en god tradition for at tale sig til rette. Der er en række forhold, som har afgørende betydning for, at et barn har gode muligheder for at udvikle sine potentialer - og ingen viden om, at nogle familieformer i sig selv er bedre end andre.
Men hvad der bredt set er enighed i aktuelle teorier om børns udvikling er, at det er helt afgørende at have nogle ’Betydningsfylde andre’ - men det kan man være på mange måder. Sådanne betydningsfulde andre indgår i relation med barnet, og disse relationer har to forskellige akser, de kombinerer: En tidsakse og en nærheds/intensitetsakse. Betydningsfulde andre er selvfølgelig dem, som er meget nære og er det over lang tid – andre er mindre nære, men også meget stabile over tid, og de er også ’betydningsfulde andre’. Den tredje gruppe af Betydningsfulde andre er relationer, som er kortvarige men meget intense – det kan dreje sig om både timer, dage, uger, måneder eller år. Du er heldig - du har altid haft en stærk kerne omkring dig til at tage sig af dine primære behov: At du bliver vasket, plejet og holdt, får det vedligehold, der skal til. Og disse primære omsorgspersoner prøver at hanke op i os andre og hjælpe os til at udfylde vores familierolle.
Så er der en anden stor familiegruppe, som især er opmærksomme på de nye behov, du måske kunne tænkes at have, som har blik for, hvordan dine potentialer kan blive udviklet optimalt. Andre igen har blik for din alsidige udvikling og for den afgørende betydning som sang, musik, og anden kunst har i den sammenhæng.
Og så har du en store gruppe af tanter og onkler, som lejlighedsvis træder til. Børn er en hjælp for familien omkring - de er en anledning til at få skabt holdepunkter og traditioner, som er støttende og helt afgørende i en verden, som er så omskiftelig. Du har været anledningen til mange traditioner:
De første år, hvor der var mange andre små børn, var det Fastelavn, Juletræsfester og andre børnevenlige sammenkomster. De følgende år – i teenage-årene blev det mere voksent og festligt: Fredagsbar, Kvindefest, Forårsfest, Julejazz ( hvor mange af dine jævnaldrende kusiner og fætre kommer hjem, for at følge med i, hvordan du har det). Og Fodbold/Parabold, Tango, Salsa, Morgenrørelse, Fællesspisning og meget mere. Så hvad har jeg ikke fået med? Hjælp fra salen: Bibliotek, Byfest, Dilletant, Revy, Koret og ……. Nu er du så blevet 20 år, du er voksen, og det kan man se at du er. Du har fået en samlever: Købmanden! Det tror jeg, vi er mange, som er meget glade for. Det nye samliv har bragt nye perspektiver, nye kontakter og dermed nye muligheder ind i vores familie – sådan som det næsten altid er, når der kommer nye til en familie. Dit nye samliv har givet os muligheden for at åbne os ud mod verden – og det synes jeg er godt!
For mig at se, så har det for dig altid handlet om at finde forståelse. I mange år var du mest orienteret mod det nære men nu viser du tegn til, at forståelsen også kan række ud i verden for eksempel med et socialøkonomisk sigte, og du har fået nye venner, som eksempelvis Liv i Landsbyen – så også tillykke med det. Halfdan Rasmussen har i 1960 skrevet digtet: Noget om forståelse. Det vil jeg gerne læse her til sidst – fordi jeg synes det rammer noget centralt:

1. At forståelse kan erfares uden ord. 2. At snabelsko og nissetøj er adgangen til Tusindårsriget – så det tegner heldigvis godt for Alkens (hippie)kultur! 3. Hvis vi alle kommer i flok, så dur det ikke – så den plads til forskellighed, som der altid har været i din familie, den er meget værdifuld, og den skal vi værne om – for fælleskabets skyld! Digtet kommer her:

Jeg danser med en pige
gennem salens tomme støj.

Jeg er en ganske lille mand,
men hun er svær og høj.

Hun kløver luft og røg og larm
med ord, som aldrig når mig.
Jeg konverserer hendes barm,
der nikker og forstår mig.

Noget om tusindårsriget:

Hvis alle folk gik rundt og lo
i nissetøj og snabelsko
og spiste stenfri kirsebær,
blev verden et bedre sted end den er.

Og hvis, såfremt, ifald enhver
gik dydigt ind i Frelsens Hær
og slog en harpe eller ti,
blev livet fuld af poesi.

Men sagen er nok bare den
og bare den og den igen
at hvis vi alle kom i flok
så var der ikke harper nok


Så med disse vil jeg gerne udbringe en skål for dig Mejeri og hele din dejlige familie.
Berit Werner Hansen

7. jan. 2015 * Kære forældre til skolebus-børn. Jeg kører om morgenen ofte på samme tid, som jeres børn er på vej til skolebus. Jeg har flere gange oplevet, at de er meget svære at få øje på, når de går i mørket i siden af vejen, da jeg ikke har det lange lys på i byen. For det første: Tal med jeres børn om at gå så langt inde i siden som muligt, og for det andet vil jeg ønske, at I giver dem en lygte med eller reflekser på. Jeg vil skyde på, at mange andre billister oplever det samme, for der kører rigtig mange biler på det tidspunkt.
De bedste hilsner Gitte Møller Madsen

4. jan. 2015 * Tak til alle der sendte mig en hilsen. Tak til alle jer der havde lyst til at komme og være med på Mejeriet. Ikke mindst tak for alle de dejlige gaver, som jeg først fik tid til at pakke ud dagen efter sammen med børnebørnene.
De kærligste hilsner Ole