Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
smalltalken 2017
smalltalken 2016
smalltalken 2015
smalltalken 2014
smalltalken 2013
smalltalken 2012
smalltalken 2011
smalltalken 2010
smalltalken 2009
smalltalken 2008
smalltalken 2007
Badutskis Blog
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 
 
 
smalltalken 2014
 
29. dec. 2014 * Godt nytår, Alken. Kærlig hilsen Tove Nyholm.
29. dec. 2014 * Brug ikke vores have til gennemgang. Efter det nye byggeri er kommet, har vi flere gange oplevet, at folk er gået gennem vores have! Vi har derfor fået sat en låge i, men det hjalp heller ikke! Først da vi satte en lås i lågen, hjalp det! Troede vi! Nu hvor der er faldet sne, kan vi nemlig se, at folk stadig prøver at komme gennem lågen! Vi vil indtrængende bede folk benytte Søbjergvej og ikke vores have! Vi er ikke interesseret i at have folk gående tæt forbi vores vinduer, have hunden gør, børnene bliver bange, trække for fordi vi skal klæde om o.s.v.
På forhånd tak! Mvh Line, Anne, Emma og Martin

 
13. dec. 2014 * Nytårsfest på Alken Mejeri. Skal vi arrangere nytårsfest på mejeriet? Meld dig til Anne Mette Lykke (30783171), hvis du vil være med til at arrangere nytårsfest på mejeriet.
27. okt. 2014 * Tag på MOMU.
Det kan stærkt anbefales at ta' på 'det Nye Moesgaard Museum', MOMU, som ligger lige ved siden af det gamle Moesgaard Museum. Fantastisk flot arkitektur og fantastisk flotte udstillinger, som kan glæde både store og små (de små skal dog gerne kunne læse!). Jeg var der i ca. tre timer og nåede kun halvdelen. ISÆR skal fremhæves den del af udstillingen som viser 'vores' udgravning her ved Vædebro; det foregår nede ved siden af Grauballemanden på bunden af mosen. Billetprisen er 110 kr for voksne, så sæt gerne hele dagen af - caféen er også fantastisk!
Begejstrede hilsner fra mosefundet Eva Nikolajsen

24. okt. 2014 * En stor tak til alle der har været med til at lave den fine udsmykning til min lygtepæl og tak til Jill for at starte trenden.
mvh Winnie Pohle

16. okt. 2014 * Pernille på fortælletur.
Udgangspunktet var en tur i Alkens fortid, nutid og et gæt ind i fremtiden:-)Turen var arrangeret af Turistbureauet og var gratis. Den var markedsført i Ugebladet, Lokalavisen, på lysskilte ved Ry og Skanderborg, samt på Turistbureauets hjemmeside og Facebook. Der kom i alt fire personer. Ikke en voldsom skare, men tidspunktet på dagen var nok heller ikke det bedste. Men de fire havde en fin tur - vi var omkring Mejeriets historie, biblioteket, Aneshøj, 'ulve -sightning' ved markerne bag Sandvejen og - naturligvis - Vædebro, Alken Enge og Escape. Den sidste del med udgravningerne og Escape tog museums direktør Lene Høst-Madsen sig af. Vi endte ved købmanden, hvor der blev købt kaffe og chokolade og snakket en times tid mere.
En sjov krølle er, at en af personerne på turen har en mor, som pt. bor i Sverige, men som gerne vil hjem til Danmark, når hendes hus er solgt. Datteren synes at Alken ville være det perfekte sted for moderen at slå sig ned, og var 100 pct. sikker på at en frivillig tjans i købmanden ville være noget, hun ville elske. Jeg fortalte lidt om mulighederne i byen - huse til salg, mulige lejemål i sommerhusene i perioder m.m.
Pernille Benzon

1.okt. 2014 * Jeg vil stærkt anbefale jer at se Dominiques udstilling i sognehuset ved Dover Kirke. Det er en meget berørende og smuk udstilling. Tak Domi.
Gitte Møller Madsen

28. sep. 2014 * Himlen ned på jorden. Tak for musikalsk opbakning i søndags - både til jer der mødte op, og jer der lige gav en ekstra hånd! Skal hilse mange gange fra musikerne, som var gået ind i rummet uden særlige forventninger - men endte med at spille himlen ned på jorden. Nu er de spredt for alle vinde igen og samles nok først om et års tid igen.
Bedste hilsner Lena Gregersen

21. sep. 2014 * Kære alle. Tak for jeres deltagelse i skiltelotteriet i fredags. Den store opbakning betyder, at vi nu kan gå videre med at få gjort Købmanden i Alkens placering bedre kendt og forhåbentlig få endnu flere kunder i butikken. Efter lotteriet fik vi et par tilbagemeldinger omkring lodtrækningen, og vi er derved blevet opmærksomme på, at vi nok ikke har fået synliggjort godt nok, at man skulle være til stede for at have mulighed for at vinde. Det beklager vi, og vi håber, at I bærer over med os, og alligevel synes, det har været værd at bakke op omkring skiltene.
Mange hilsener Skiltegruppen

9. sep. 2014 * Glemmer jer aldrig. Søndag middag tog Estrid og jeg afsked med de sidste i kunstnergruppen. Endnu engang tak- vi vil aldrig glemme jer.
Søs Nielsen

8. sep. 2014 * Lokal, social og kulturel organisme. Kære alle i Købmanden i Alken m.fl.
Blot en stor TAK for i fredags :) Fantastisk at se det hele gå op i en større enhed, kunstprojekt, købmandshandel, visit skanderborg, Skanderborg Museum sammen i en stor enhed. Lokale folk og folk fra langt væk. Fantastisk. Det at binde Købmanden i Alken sammen med dette kunstprojektet med udspring i lokale fund, Visit Skanderborg, Skanderborg Museum viser en dejlig brede i Købmanden i Alken, og dermed også i Liv i Landsbyen - både en lokal, social og kulturel organisme. Fedt Pernille at tro på og arbejde for dette projekt med din indsats i dette, lige fra rengøring til koordinering til organisering.
Til alle jer købmænd, makkere og hvem ellers der var med, som bare med kort varsel har påtaget jer alle forskelige, mulige og umulige arbejdsopgaver, der skulle til for at huse folk, lave en fællesspisning for /med kunstnerne, god stemning i købmandsbutikken, m.m. - at vi i går kunne have en butik ved søen, med Købmanden i Alken og dertil varm mad bar m.m. Jeg synes bare I er fantastiske, så tak for indsatsen:)
Kh Estrid Bek

(Estrids indlæg stammer fra en mail, hvor Søs Nielsen svarede:)
Dejlig mail. 😊 Jeg er fuldkommen enig og vil gerne sige en særlig tak til dig, Pernille. Du var her - der og alle vegne og derfor blev det så godt 😍 Og tak tak tak til alle I andre også. Tænk at være så heldig, at være med i sådan et fællesskab. Knus til jer alle. Søs Nielsen.

6. sep. 2014 * Mange tak til Jørgen og det internationale team. Skæbnen ville, at jeg i dag tilfældigt kom til at købe en hindbærkage, som faktisk var et billede på skulpturen. Hårdt brændt og lidt mørkere i midten med en krans lidt lysere og mindre brændt. Det blev til et lille kaffe-kage-træf med kunstnergruppen lige efter deres fortjente svalende bad i Mossø. Jørgen fortalte mig, at flere af gæsterne fra brændingen har meldt tilbage, at de var meget følelsespåvirket af ceremonien i aftes. Og jo jeg var også noget rystet af oplevelsen... svedende og rystende, da jeg kom hjem. Først troede jeg, at det var vinen og varmen fra bålet. Jørgen sagde, så har magien virket, og at der er mennesker, som er besvimet ved tidligere brændinger. Mødte Else fra Siim Bygade ved skulpturen, som ikke var der i aftes, men kunne forestille sig, at det at kikke på ilden gennem de små huller var som at kikke i ned i helvede, og koblede det til billeder af Dante. Alken Enge er så sandelig et magisk sted på godt og ondt. Sikke en historie, vi har, som vi nu på en meget nærværende er blevet en del af. Vi kikker på resterne af romerhæren. Vi er blevet en del af resterne af romerhæren. Tak til alle som har gjort denne begivenhed mulig.
Mh. Finn Badutski Bech-Nielsen
27. juli 2014 * Haiku fra Eva:

Landets forvalter
Pløjer igennem natur
Rågerne trives
Mange sørgelige hilsner, Eva Nikolajsen.

22. juni 2014 * Tak. Jeg vil gerne sige mange tak for den store opmærksomhed, som rigtig mange viste Peder og mig, da vi holdt åbningsreception for 'X & Tværs'. Det var meget overvældende, og jeg er rigtig glad for det. Jeg kan også fortælle, at min første kunde i tirsdags var den tidligere købmand Birgit Pohle.
Kærlig Hilsen Lene (nybagt butiksejer)
1. juni 2014 * Røg i køkkenet. I dag fredag stod jeg atter op til et hus, som lugter af røg, fordi køkkenvinduet stod på klem, og fordi en af de nærmere husstande brændte friskklippet haveaffald af. Min have var fuld af røg i mindst en time. Så ingen mulighed for at lufte ud. Det er da også nemmere at brænde hækafklippet af, frem for at køre det til genbrugspladsen eller at kompostere det. Og at vente til det er tørt og vinden er passende, det er åbenbart for svært.
I årenes løb har jeg lagt næse til afbrænding af: telefonpæle (ekstremt giftigt) flagstænger, gulvtæpper med gummibagkant, et stueloft med maling på. Listen kan fortsættes, men det undlader jeg! Argumentet for at brænde telefonpæle af, var at det ikke var nær så slemt som det, der foregik i Irak!! Uden tvivl rigtigt, og ret langt ude. Et andet argument var, at Alken ligger i landzone, og så må man godt. Men det er selvfølgelig dovenskab og manglende omtanke for hvad man laver, der er baggrunden. Og så er det såmænd også forbudt:
Brand og Redning, Skanderborg har flg. regulativ:http://brandogredning.skanderborg.dk/Files//Filer/brand/Regler-for-afbrænding.pdf Her står at læse om privat afbrænding: Der må i Skanderborg Kommune ikke afbrændes haveaffald jf. regulativ for husholdningsaffald § 23.9. Du kan dog uden tilladelse: • Afbrænde festblus herunder Sct. Hans bål.
Bålsteder:
Det er tilladt at afbrænde rent tørt træ under forudsætning af, at det ikke er behandlet med lak, maling, imprægnering, lim o. lign. på særligt indrettede bålpladser eller i bålfade. Bålpladser eller bålfade skal overholde følgende krav:
Såfremt bålets diameter er under 80 cm bortfalder afstandskravet på 10 m fra bygninger med hårdt tag.
Særligt indrettede bålpladser kan eksempelvis være:
Bålet må højest have en diameter på 120 cm.
Afstanden til bygninger med hårdt tag skal være mindst 10 m.
Afstanden til bygninger med let antændeligt tag skal mindst være 15 m.
Afstanden til oplag af brandfarlige væsker, let antændelige stoffer, vegetation eller markafgrøder skal være mindst 15 m.
Afgrænset bålplads med stensætning eller andet ikke brandbart materiale.
Vh Claus Madsen

5. apr. 2014 * Kære alle I dejlige mennesker. Stort tak skal der lyde her fra mig. Jeg tænker ofte på jer, sammenholdet og jeres fantastiske fællesskab. Måden jeg blev mødt på, og modtaget lige fra første øjeblik. Stor tak til Mette og Jan, ja og jeres dejlige hunde. Jeg følte mig hjemme og tryg fra første øjeblik.
Tak også til dig Bo, for vores små snakke og bål. Der var en tillid og indlevelse og omsorg, jeg sjældent har mødt fra et andet menneske, ja og så endda en fremmed. Sådan føltes det ikke.
Knud og Sanne, ja og ikke at forglemme Helle og Steven og igen to dejlige hunde.
Birgitte og Joachim, som nu udlever deres/jeres drøm på båden under varmere himmelstrøg. Hos jer blev jeg indviet i livet med fårene, som jeg fik et specielt forhold og kendskab til. Jeg passede farmen, i viste mig tillid. Vi talte rigtig meget sammen, delte stort og småt. Jeg følte jeg blev en del af jeres familie, selvom jeg bare var lejeren. Jeg fik skabt et hjem og nød livet på landet i den skønne natur, som var overalt omkring mig.
Poul Ganer; jeg husker og nyder endnu vores gåture til bækken, vores små snakke, din store viden om natur.
I er et samfund, hvor mange ildsjæle arbejder sammen. I formår at udvikle noget sammen, skabe fællesskab med mangeartede traditioner, som I holder fast i og også udvikler.
Jeg fandt fred i Alken og udviklede mig også. En helt særlig tanke og stor tak går til koret og til dig, Ingrid. Din seje kvinde og korleder. Se din glæde ved, gennem musikken at give noget til andre, og samtidig hele tiden udvikle og udfordre ikke kun dig selv, men samtidig også os andre. Det har været meget lærerig. Da jeg sang og talte for åben mikrofon i bussen sidste sommer på vej til koloni med børnene og Højbo SFO, sendte jeg dig og alle korkammerater en kærlig tanke og stille tak.
Vi ryddede op i Vrold efter smuk fest, her havde jeg en skøn oplevelse med Kaj og Ingrid på traktoren og snak med Margit. Aldrig tror jeg, jeg har grint så meget samtidig med vi arbejdede.
Søs Due.. ja ligesom fuglen, kunne du pludselig være der. Tak for små snakke, indlevelse og nærvær. Den sidste dag, hvor jeg gik rundt i Alken for, ja ligesom at få sjælen med. Jeg gik og tænkte på dig Søs, ja og hvem kom fra toget. Det gjorde du Søs og gav dig tid til at tale med mig.
Jeg kunne nævne mange flere. Jer som ikke er nævnt er ikke glemt med vilje. Tak alle sammen, for jeres tid og nærvær. Pas på hinanden, jeres fantastiske fællesskab og sammenhold i byen.
Tak fordi jeg måtte være en del af det.
Jeg har nu boet her i Lind i to måneder nu sammen med min nye familie. Livet og tiden tikker videre på en dejlig måde. Jeg har et nyt hjem med masser af kærlighed. Tør atter tro på fremtiden og glæder mig, som jeg nok altid har gjort ved livet, som er finurligt, til tider barsk og samtidig varmt og dejligt. Ja lidt ligesom i overført betydning naturen og vejret.
Jeg tager nok en kop kaffe hos købmanden i ny og næ, når det passer ind. Køber lidt varer, da jeg stadig arbejder i Hørning.
På gensyn Alken og endnu en gang tak til alle jer dejlige mennesker, der for en stund blev en del af mit liv. Jeg vil aldrig glemme jer.
Kærlige hilsner og tanker fra Rita Andersen Biering

4. jan. 2014 * Kom tilfældigt forbi Alken forrige sommer... Kære Knud Abildtrup. Jeg ved godt, det er lidt anmassende at skrive ’kære’ til en, man ikke kender, men jeg føler mig så godt modtaget i Alken, at jeg ikke kan lade være - der bliver hilst på gaden og i butikken af folk, jeg slet ikke kender, og jeg har fået blomster af en af naboerne og borgerforeningen og invitation til fællesspisning. Jeg har ikke haft tid endnu til at deltage i livet i Alken, dels sætter jeg hus i stand her og forsøger at få tømt flyttekasser og sat på plads, dels skal jeg have tømt ud i mine gamle bygninger inden 31. januar.
Jeg er født i Århus, hvor jeg altid har boet bortset fra et år i England og 8 måneder i USA. Jeg underviser i engelsk og dansk på HF-enkeltfag på VUC i Århus. De sidste 34 år har jeg boet i Risskov/Egå i et husmandssted fra 1829 bestående af et stråtækt stuehus og en oprindelig stald/lade, der blev til tømrerværksted og senere til beboelse. Min mor boede i forhuset i sin sidste tid og jeg i baghuset, og derefter har jeg haft forhuset lejet ud. Stedet er fyldt med atmosfære, men alderen er ved at indhente begge bygninger, så jeg kontaktede et byggefirma og fik kontakt med et ungt par, der vil rive ned og bygge nyt; det passer mig godt at ingen skal arve de bygningsmæssige problemer, jeg selv rejser fra. Forrige sommer kørte jeg tilfældigt gennem Alken; jeg var sulten og tørstig, men idet jeg kørte ind i byen tænkte jeg, at den her by var for lille til at man kunne købe noget. Men så så jeg en masse skilte om, at der var cafe og loppemarked og teater, fordi I forsøgte at samle penge ind til en ny købmandsbutik, så jeg standsede og fik både mad og drikke og blev meget imponeret af den modtagelse, I gav en fuldkommen fremmed. Jeg hørte om jeres aktiviteter og om Opslagstavlen, og jeg har stadig de potteplanter, jeg købte med fine små skilte om, at jeg havde støttet den nye købmandsbutik i Alken. I den følgende tid kiggede jeg med mellemrum på opslagstavlen - jeg ledte allerede dengang så småt efter nyt hus, men det så ikke ud til at være nemt at finde noget, jeg kunne bruge i Alken - jeg er bidt af at væve, alene og sammen med andre, og skulle have plads til mindst tre skaftevæve af forskellig størrelse samt have plads til besøg af mine børn og andre familiemedlemmer samt venner. Men efter at have kigget på et mylder af huse fra Ebeltoft over Århus til Horsens (hvor jeg væver hos ’Slotsvæverne’ i det gamle Statsfængsel), faldt jeg over en annonce for Emborgvej 90.
Jeg besøgte Jørgen og Elsebeth og så var jeg solgt og det samme var huset. Jeg har ikke fortrudt et øjeblik, jeg rånyder udsigten og hele området, som jeg glæder mig meget til at lære nærmere at kende, og det samme gælder folk i Alken og de aktiviteter, I er fælles om og som I indbyder til at også nye beboere deltager i - jeg føler mig virkelig godt modtaget, tak for det! Jeg håber at kunne gøre gengæld med tiden.
Mange hilsener, Ulla Helm-Petersen, Emborgvej 90.