Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Adele og skolen i Mali
Alken Gedemarked
Håndtryk
Folk i Alken 2018
Folk i Alken 2017
Folk i Alken 2016
Folk i Alken 2015
Folk i Alken 2014
Folk i Alken 2013
Folk i Alken 2012
Folk i Alken 2011
Folk i Alken 2010
Folk i Alken 2009
Folk i Alken 2008
Folk i Alken 2007
Atma fra Alentejo
2019 Peter Gregersen
2021 Perma Eva
2022.07 Sommerfest i Ledvogterhuset
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 

Folk i Alken 2012

6. dec. 2012 * Ny beboer på Emborgvej. Der er kommet en ny beboer i Emborgvej nr. 117, skriver Tine Paulsen. Bo Høilund Martinsen er blevet far til en lille pige født 14. november 2012. Nemlig Ronja Bosdatter Budde.

6. dec. 2012
* Birthe stopper efter 30 år. Dover Menighedsråd må nu sige farvel til Birthe Madsen efter ikke færre end 30 år - heraf formand i en årrække. Mary Carstensen, Fiirgårde, er ny formand.


25. nov. 2012 * Det enkle og det nære. Onsdag 28. november fylder Vibeke Sandberg 50. Det er ikke så tydeligt, men hvis man hører godt efter, kan man høre, at Vibeke er født og opvokset på Fyn i forskellige forstæder til Odense. I de sidste skoleår gjorde hun sig bemærket ved at køre rundt på en lilla damecykel, det tohjulede udtryk for at hun følte sig tiltrukket af datidens 'flippere'.
Vibeke var glad for håndarbejde, så hun lavede patchwork, strikkede og farvede tøj – igen med lilla som gennemgående farve.
Efter skoletiden arbejdede hun på Odense bibliotek og sparede her op til et ophold på Vestbirk Højskole. På tekstil-linjen ville hun fordybe sig i plantefarvning, vævning og syning og frembragte på opholdet nogle fantastiske klædestykker, bl.a. unikke viskestykker, men også en smuk kjole i hør.
På højskolen blev hendes værelsesnabo en tysker fra Sydslesvig med langt hår og runde sygekassebriller ved navn Eric Ballowitz. Det tog ham ca 2-3 minutter at blive forelsket i hende og efter nogle ugers kur blev de kærester. (Bortset fra et par pauser har de nu været sammen siden okt. '81)
Vibekes tiltrækning af det lavpraktiske, hjemmegjorte, originale, sunde, enkle førte hende på og efter højskolen til at blive fårehyrde-elev på Kjællinghøl – en stor fårefarm ved Bjerringbro - med ansvar for ca 700 får!
Vibeke blev også mere og mere optaget af økologien og var medlem både i økologisk madklub i Odense ('Kong Gulerod') og makrobiotisk madklub i Århus, så der blev spist tang og tofu i store mængder. Det at gå op i mad og lave mad er noget, der har bidt sig fast i Vibekes liv, hvilket familien dagligt og gæster jævnligt har stor glæde af. Vibeke får sund ernæring og kreativitet til at gå op i en højere enhed.
I 1991 fødte Vibeke Maria (i Skive) og tre år senere fulgte Henrik (født i Alken). Begge fødsler var hjemmefødsler, helt i tråd med Vibekes hang til det enkle, nære og hjemmegjorte. At familien flyttede til Alken skyldtes, bortset fra den smukke beliggenhed og bekendtskabet med gode mennesker fra byen, at der fandtes en Steiner-Skole i Skanderborg som børnene skulle gå på. At det sidenhen, faktisk fra første dag, viste sig at der er et fantastisk liv og fællesskab i byen har betydet, at familien aldrig har overvejet at flytte – i hvert fald ikke længere væk end til Svejstrup Enge.
En af de mange fællesskaber i byen er Alken-koret, og her har Vibeke sunget som sopran i foreløbig fire sæsoner.
Vibeke har altid følt sig forbundet med naturen og med den den ro, kraft og skønhed der findes her. Siden familien flyttede ud i Svejstrup Enge er dette element kommet endnu tættere på, og her har også en slumrende interesse for havebrug kunnet udfolde sig.
En anden ting som Vibeke ikke kan lade være med er det at kigge indad, at arbejde med sig selv, at 'rydde op' i krop og psyke, og derfor faldt valget af en uddannelse meget naturligt på uddannelsen til afspændings-pædagog som sidenhen er blevet omdøbt til 'Psykomotorisk Terapeut', der altså omhandler samspillet mellem netop krop og psyke. Her gælder det for terapeuten, i samarbejde med klienten og ved hjælp af samtale, øvelser og massage, at rette op på ubalancer og skavanker. I de senere år er fokus især faldet på traumebehandling.
I sit arbejdsliv arbejder Vibeke med sindslidende mennesker der har stor gavn af Vibekes sensibilitet og intuition. Vibeke er i det små begyndt at give private behandlinger og arbejder hen imod at afslutte sit arbejdsliv som privat behandler. 
20. nov. 2012 * Luna får talentstøtte. Luna Gewitz, der netop  er blevet Årets Talent, har også modtaget 5.500 kr. fra Skanderborg Kommunes talentpulje, oplyser Midtjyllands Avis.
5. nov. 2012 * Gennemsnitsalderen sænket i Alken Westend. 29. oktober blev Maiken Wang Larsen og Thomas Tjørnehøj forældre til en pige på 50 cm og knap 3,8 kg. Så nu har gennemsnitsalderen i Alkens vestlige udkant fået et pænt hak nedad!


31. okt. 2012 * Bo blev svend.  Bo Høilund Martinsen, Emborgvej, er vel ovre sin svendeprøve som gartner og er nu gået fra lærling til svend hos DesignHaver.
I sin svendeprøve havde han blandt andet en norsk tørstens-mur og gamle brosten fra 1800 tallet fra Bergens gader.

22. okt. 2012 * Benhård og kompromisløs. Luna Gewitz er nu blandt de nominerede i kategorien Årets Talent, Kvinder, i Dansk Fodbold Award 2012. Hun får denne beskrivelse: Luna er en af de få danske kvindelige ungdomslandsholdsspillere, der har taget springet til udlandet til den franske topklub Montpellier HSC.Her spiller Luna til daglig sammen med nogle at verdens bedste spillere. Luna er en benhård og kompromisløs forsvarsspiller på et helt specielt niveau, hvilket hun viste i høj klasse til sommerens U19-EM. Derudover arbejder Luna seriøst med ALT, hvad hun foretager sig. Showet sendes fredag 16. november kl. 20 på TV 2.

18. okt. 2012 * Strikkende skolebibliotekar og sommerhusejer, der gerne siger sin mening. Conny Mortensen, Alkenvej 56, fylder lørdag 20. oktober 50 år. I oktober 1962 kom Conny til verden i Thorshavn eller Tórshavn, som de staver det oppe på de Færøer, som fødselarens klingende mål ikke kan skjule, hun stammer fra. 

Hun var nummer tre i en søskendeflok på fire i familien, hvor hendes far solgte biler og hendes mor fisk på Fiskasølan - storeksportøren af salt- og klipfisk. Skolegang på Venjingarskulin, og job i pølsevogne, grillbarer og på Hotel Føroyar, så hun tidligt tjente til både cowboybukser og pladesamling. Siden Haslev Højskole, hvor mange færinger traditionelt tog til. Tilbage til HF i Tórshavn - to gange kibbutzophold i Israel, interrail og arbejde på københavnske plejehjem før lærerseminaret i Tórshavn, hvor Høgni kom til. På den tid tog de færøske drenge ud og fiske, og pigerne tog til Danmark. Også Conny, der nu havde fundet en dansk murerarbejdsmand at tage tilbage med. Troels var faldet for naturen og fiskeriet oppe på øerne, men fem år var nok for ham, så de købte hus i det danske søhøjland, og i 1991 flyttede alle tre ind i huset på Alkenvej, hvor Torkil kom til året efter. Conny har som lærer undervist i Voerladegård, Sdr. Vissing og nu i Brædstrup, hvor hun er skolebibliotekar med smag for dramatisk efteruddannelse. På scenen har hun også stået i Alken-Revyen - bl.a. med nummeret om Alken Hills i Kabareten i 2000. Energisk boglæser, ihærdig strikker med en kunstnerisk åre, sommerhusejer tæt på Skagerrak, én af dem, der træder til, når det kniber på et madhold. Conny har mange gryder i kog og rummer det hele bag sit rolige, lidt skælmske ydre, og holder sig ikke tilbage for at sige sin mening. Og for at snuppe en tur op til øerne - helst en gang om året. 17. okt. 2012 * Helle vandt lyserød bil i en måned. Helle Petersen, Emborgvej, vandt Lokalavisens konkurrence om en måneds brug af en lyserød Skoda Citigo i Kræftens Bekæmpelses kampagne 'Støt  brysterne'. Tillykke Helle!


30. sep. 2012 * Ole har nået sit løbemål. Den 26. september 2012 kl. 14.42.39 i sit 25'ende 'løbeår'
nåede Ole Nielsen de 30.000 km. Han har nu 'klasket' løbeskoene ikke færre end 22 millioner, 800 tusinde gange i asfalten. En kilometer = 760 skridt.
Målet blev nået med seks ugers forsinkelse p.g.a. 'skader'. Hvorvidt en af Alkens mest ihærdige motionsløbere i år ville nå sit mål er hermed afgjort. Det var spørgsmål nummer 2 i Alken-quiz 2012, hvor langt de fleste heppede på Ole.


30. sep. 2012 * Lone og Finn har købt Naverhuset. Under overskriften 'Løverne er klar til at slå rødder' fortæller Finn 'Badutski' Bech-Nilsen, at 'vi har været så heldige at få lov at købe det smukt renoverede og ikke mindst sunde Naverhus af Jørn Sommer og Tine S. Hansen. Vi håber, at Jørn og Tine og børnene må få rigtig mange gode håb, drømme og ønsker til deres nye liv i kolonihavehuset
i Søvangen.
Vi har købt et hus, som har markeret sig med en smuk historie i byen. Hvem husker ikke Jørn og to navervenner kravle rundt på taget i jakkesæt for at skabe en usædvanlig æstetik og finish på det gamle hus?
Og lykkeligvis har vi i dag tjekket op på Alt for damernes efterårshoroskop: 'Timingen for vores flytning er perfekt: Vi er klar til at slå rødder. Vi vil føle en stærk trang til at skabe os mere solidt fundament eller en mere sikker base. Har vi ikke allerede vores eget sted eller vores egen familie, kan det være tidspunktet, hvor vi stifter vores eget og slår rødder.' 
Så jo, vi glæder os til at rulle vores trillebøre med flyttegodset fra nr. 111 til 129 på Emborgvej. Et spændende skift fra at være kantspillere i Alken St. til en plads på den centrale midtbane .. tæt på bytorvet: Peterspladsen, Alken St.'s ene bycenter. Og ikke mindst også at møde vore nye naboer.   
Lone & Finn og vore til sammen syv børn: Peter, Arthur, Asger, Camilla, Lærke, Mads, Jacob og nu også et lille barnebarn: Alberte?
25. sep. 2012 * Trudi og de andre klovne får 1 million. Hospitalsklovnen Trudi alias Gitte Møller Madsen og de fire andre klovne på Aarhus Universitetshospital har netop modtaget en donation på en million kroner - penge til et helt års arbejde for klovnene i Aarhus, skriver Århus Stiftstidende. Hurra for den fond.


17. sep. 2012 * En aften om uvæsener. Biopsykologisk vejleder og underviser Karsten Munk, Boesvej, står torsdag 27. september for et foredrag om sundhedspsykologi på Mejeriet med overskriften 'Når vi lever i skyggen af os selv'. Læs mere.
15. sep. 2012 * Alkens prinsess' fylder 50. 'Mai-Britt du er en blomst i vor have. Sprudlende vin til en fest. Alkens prinsess' - du er i dit es...' Sådan lød sidste vers i en fødselsdagssang til søndag 16. septembers fødselar: Mai-Britt Ravn, Alkenvej 44.
Og det med det prinsesseagtige var hendes mand og livsledsager en af de første til at se - Poul, der i Alken med flere Poul'er har fået tilnavnet 'Gavl', som Mai-Britt er sluppet for, selv om hun i lige så høj grad er gavlbeboer henne i 'fireogfyrre'. Den unge brandit spottede (på den positive måde) som stor dreng i fotohandlerens udstillingsvindue den ukendte lyshårede pige med det strålende blik og besluttede sig ganske enkelt for, at hende måtte han ha'. Det kunne være tema i en amerikansk romantisk film, men foregik såmænd i Brande i 1978. De var 15 og 17, fik hinanden, og sammen med Poul har Mai-Britt bl.a. slået sine kollektive folder i Aarhus, før de flyttede til Alken, hvor Emil og Lasse er vokset op.
Mai-Britt har blandt andet udfoldet sit sang- og scenetalent i Alken-Revyen. Hvem husker hende ikke i 'Stenalder-Alken' i 1996, 'Alken City Slum Band' i 2003, og 'Alkens trøst' i 2004  med sketches som 'Stenalderkvinde møder Margit og Kaj', ''Åh jeg savner Alken by', 'Fredagsbar med sang, 'Alken har de bedste mænd' - og den smægtende duet sammen med Poul, 'Kildevand og kærlighed i Alken'. I dag er Mai-Britt førstesopran i Alken-koret og med i indretnings- og skønhedsgruppen under Købmandsprojektet.
(Foto fra morgenbanko i 2007: Sidsel Marie Olsen)4. sep. 2012 * Olga snakkede med Prins Henrik. Olga Keis, der i sin tid komponerede Spejderhonnørmarch, var med i Skanderborg under majestætsbesøget og vekslede ord med prinsgemalen om sin cd. Se smalltalken.

30. aug. 2012 * Emil efterlyser støtte fra Alken. Emil Belinson, Emborgvej, er på efterskole og beder de af alken.dk's læsere, der også er på Facebook, om at 'like' Aarhus Efterskole her og sørge for, at det på deres profil fremgår, at de er fra Alken. Så kan Emil nemlig vinde 20 biografbilletter.


30. aug. 2012 * Gitte er blevet Alken-borger. Gitte Trenckner er flyttet fra Lindalen ind på Alkenvej 44 og holder i den anledning indflytterfest. Se opslagstavlen - opslag fra 30. aug.
21. aug. 2012 * Afskedsfest for Kirstin. Fredag 31. august kl. 14-17 er der afskedsfest på skolen for Kirstin Pinstrup Thomsen, der i 1995 afløste Gunnar Sørensen som Bjedstrups skoleleder og nu har sagt slut. 


20. aug. 2012 * Emmysdatters sønnedatter. Susanne Emmysdatter, Alkenvej, er nu blevet farmor. Susannes ældste søn Sander har nemlig fået en datter: Merle.
9. aug. 2012 * Mama aftvinger respekt. Senior-projektleder, ph.d. og mor Lone Grøn, Alkenvej 58, fylder torsdag 9. august 50 år. Lone har ifølge sin yngste søn Toke generelt et utraditionelt livsforløb: 'Først og fremmest er hun højskolebarn - fra Vestbirk - og ældste søster ud af fem piger, hvilket til tider må have været udfordrende.'

I sin ungdom gik hun først en kreativ vej med teatergruppen Blå Hest, der rejste en del rundt i udlandet, og tog siden en universitetsuddannelse. 'Og det som alenemor med to børn', som Toke pointerer, mens storebror Shaka kalder hende 'den tapreste og klogeste, jeg kender. Hun er stadig min og Toke's trofaste støtte og guide. Samtidig er jeg stadig til dato dybt forundret over, hvordan hun har kunnet opdrage mig og min lillebror, samtidigt med at hun har taget en uddannelse. Mama aftvinger respekt ;)'
Lone blev i 1999 cand.mag. i religionsvidenskab og medicinsk antropologi og siden forebyggelseskonsulent på Vejle Amts Sociale Udviklingscenter. Via feltstudier tog hun en ph.d. i antropologi på en afhandling om livsstilsforandringer, forebyggelse og sundhedsfremme. Siden 2006 tilknyttet Dansk Sundhedsinstitut, fra 2008 som senior projektleder med forskningsinteresser inden for forebyggelse, egenomsorg og kronisk sygdom med særligt fokus på patientperspektiver og hverdagsliv.
I Alken er Lone bl.a. anerkendt som danseinstruktør for store børn på Mejeriet, musical-igangsætter, tangodanser og aktiv i arbejdet med igen at få en købmandsbutik i byen.29. juli 2012 Mønsted fylder rundt. Poul Erik Mønsted fylder torsdag 9. august 75 år. Kasketten er for tiden skiftet ud med en stråhat, og den 70-års-omtale, alken.dk bragte i 2007, står ved magt. Så læs eller genlæs den her, hvor den findes 1. aug. 
8. juli 2012 * Kirsten fylder rundt. Torsdag 12. juli fylder Kirsten Højgaard, Alkenvej 149, såmænd 70 år. Tidligere dagplejemor og landkone samt nuværende hus- og haveejer med store H'er har vel en af Alkens mest  stabile og velassorterede vejboder - året rundt.  


8. juli 2012 * Hun har da kinderne endnu. Sådan står der på opslaget.  Se selv, hvem der nu fylder 50 og holder åbent hus i haven.
 
1. juli 2012 * Børnehus-veteran takker af. Efter 20 år i Bjedstrup Børnehus har Søs Due Nielsen nu haft sidste arbejdsdag. Se skolens/børnehusets invitation til reception fredag 17. august og Søs' hilsen på smalltalken.


27. juni 2012 * Morten ny aftenskoleder. Musiker Morten Brauner, Søbjergvej, bliver til august den nye leder af Ry Aftenskole, oplyser Midtjyllands Avis. Morten afløser Kirsten Planck Larsen, der har haft posten gennem fem år.
26. juni 2012 * Poul Westesen fylder ikke 59, men 60. Alkenvejs frugt-  og grøntleverandør, borgerforeningens rekordindehaver i formands-år, dilettant- og revy-veteranen, havemanden og ketchersvingeren Poul Westesen fylder tirsdag 26. juni 60 år.  Poul er Sisse og Thildes far og ikke mindst Maries mand. Sammen med hende har den tidligere mejerist og kommis boet i Alken i 35 år i år. Og er dermed en af dem, der var her før genboen Birgit Pohle blev købmand.

(Foto fra den sidste åbningsdag i Alken Minimarked i maj 2011: Sanne Dudoret) 24. juni 2012 * Ny skoleleder. Den ny skoleleder til Bjedstrup Skole og Børnehus er nu fundet, oplyser Skoleporten. Der var otte ansøgere til stillingen, og valget faldt på Hanne Damsgaard, der i dag er viceskoleleder på Voldum Skole i Favrskov Kommune. Hanne er 50 år, har været viceskoleleder i 13 år og tiltræder 1. september.


21. juni 2012 * Storlæseren fra Pax. Hun er født i Rindum, dengang Rindum ikke var en del af Ringkøbing, netop ved sankthans. Hun er Hanne Nielsen, der lørdag 23. juni fylder 50. Hanne slog sine tidlige ungdomsfolder på det nu hedengangne værtshus Røgeriet i Ringkøbing - det forlyder, hun havde en stamplads. Derfra til HF i Herning og Jysk Fritidspædagogseminarium i Aarhus. Hun brændte for det arbejde, så det næsten blev for meget. Slog sig ned i huset Pax på Emborgvej sammen med Lars Christensen. Hun har arbejdet som pædagog i Brabrand, Tranbjerg, Kolt, Ry, Hørning, bl.a. Og altid vellidt på arbejdspladsen! Hun var omkring Sølund et års tid og er nu fast på Skanderborg Realskole. Begge steder har hun skabt og skaber glæde blandt 'brugerne'. 
På en godt to års afstikker med familien til Ecuador trivedes hun på de lokale markeder, indsnusede kulturen og passede på den to-fire-årige Mads med de meget lyse lokker. Katrine lod vente på sig, men kom dog seks år efter storebror. Hanne er en meget stor læser, der nyder mange hjørner af litteraturen. Hjemmet ligner flere steder lidt den gamle Clausens Boghandel. Nu er hun så blevet med-bibliotekar på Alken Mejeris nystartede bibliotek, det kan kun gå godt.
11. juni 2012 * Hvem mon varmer hus? I et Alken-hus, der længe har været under kraftig renovering, skal der være rejsegilde og husvarmning lørdag 16. juni. Se hvem, hvor, hvad og hvornår.6. juni 2012 * DJ igen. Efter sin revival som disc-jockey til tagfest på Alken Mejeri i juni 2010 vil Adele Boe nu igen vende sine 80'erplader, som hun gjorde i St. Tropez og Cannes. Denne gang ved sommerfesten i Filmby Aarhus, hvor p.t. fem Alken-borgere tager på arbejde. Se plakat.

5. juni 2012 * Med og uden huer. Mange unge i Alken afslutter i år deres 12. skoleår: Frede Møller Gregersen, Torkil Larsen, Henrik Sandberg Ballowitz, Louis Werner Hansen, Frederik Freund, Adam Finnemann, Johan Sandberg Kristensen, Sara Malling Olsen og Søren Fosdal. 

28. maj 2012 * Bo har købt Birgittes hus. Så lykkedes det: Anlægsgartner Bo Højlund Martinsen overtager Emborgvej 117, som Birgitte Borch har haft til salg i mange måneder. Bo bliver husets - og havens - tredje ejer og rykker nu fra Alken Eastend til Westend. (Foto af nabo Hanne L.  Nielsen og Bo under tagrens: Sanne Dudoret)
  

24. maj 2012 * Estrid fylder 50. Socialpædagog Estrid Bek, Alkenvej 75, fylder søndag 27. maj 50 år, så da bliver huset og haven fyldt med folk. Det er Estrid på mange måder vant til - at være mellem mange mennesker. Opvokset i en stor søskendeflok, familieliv med Gary, børnene Ursula, Ronja og Sean og deres kærester og venner. Med en pædagogisk uddannelse, der arbejdsmæsigt bringer hende i berøring med masser af børn, forældre, kolleger og unge. Og med et engagement, der sjældent levner ret mange perioder, uden hun er involveret i en af foreningerne eller initiativgrupperne i Alken. For tiden som sekretær i foreningen med det lange navn, hvis sigte er socialøkonomisk virksomhed her på egnen - ikke mindst en købmandsbutik.
Læs mere om Estrid og hendes og Garys 25 år sammen på Folk i Alken 2007.

13. maj 2012 *
Winnie fylder 40. Winnie Pohle fylder torsdag 17. maj 40 år. Winnie blev født på Skanderborg Sygehus. Fulgte trofast med rundt alle de forskellige steder, hendes forældre flyttede rundt, indtil hun som 18-årig flyttede til Skanderborg, hvor hun tog en uddannelse i en skoforretning, men fandt ud af, at det var nogle trælse arbejdstider, der er i en forretning. Herefter blev det til en uddannelse indenfor postvæsenet, derefter et stort spring helt ud til det mørke Vestjylland nærmere betegnet Ringkøbing, hvor hun blev ansat hos Vestas.
 
Winnie er efter nogle år i Ringkøbing atter vendt tilbage til Midtjylland, arbejder stadig hos Vestas nu i Aarhus, har heldigvis bosat sig her i Alken, hvor hun nu bor i den gamle købmandsforretning sammen med datteren Stella - og er aktiv i bestyrelsen i ABAF.

4. maj 2012 * Nytilflyttet og lige rundet 50 år. Udepædagog Rita Biering flyttede i november fra Harlev til Alken på grund af en separation - og er forleden fyldt 50. Rita skriver på opfordring til alken.dk: -Tilfældigheder ville, at jeg var heldig først at bo hos Jan og Mette på Anes Høj. I februar flyttede jeg ud i Birgitte og Joachims annekslejlighed på Alkenvej 37.
Jeg har ikke fortrudt valget. Den skønne natur og byens dejlige mennesker og ja så selvfølgelig Alkenkoret har haft stor betydning for, at jeg føler mig hjemme. Til daglig er jeg udepædagog i Højbo sfo i Hørning, hvor jeg snitter, laver bål og naturaktiviteter. Blev uddannet friluftsvejleder i 2011. Elsker at gå, cykle og sommetider løbe, jaa og svømme. Er svømmeinstruktør to gange om ugen i Harlev for et voksenbegynderhold, der skal vandtilvænnes og lære at trække vejret, mens de svømmer. Underviser også i aquafitness.
Håber desforuden at kunne drive lidt frem i min køkkenhave.

29. apr. 2012 * Iben på gadebørnscenter. Iben Vind Abildtrup, der er opvokset i Alken, arbejder i praktik som pædagogstuderende på et phillippinsk center for  gadebørn. Se videoen Mandaue Kids. For at renovere et faldefærdigt soverum behøver hendes gruppe midler til maling, pensler, sofa og reoler.
Små og store beløb er meget velkomne - Reg. 6880 Konto. 0007022394. Se Facebook-gruppe.


29. apr. 2012 * Kørekort til Julie. Endnu en bilist i de yngre Alken-borgeres rækker: Julie Luka Belinson har erobret førerbevis til motorkøretøj. Tillykke!
28. apr. 2012 * Kon- og nonfirmationer:  Dover Kirke søndag 6. maj kl.10: Amanda Berthelsen, Paola Lund Nielsen, Anna Keldorf Ottesen. Lørdag 12. maj: Carlos Vivike Nielsen.


9. apr. 2012 * Luna til EM. Danmarks U19-hold med Luna Gewiz på holdet vandt 2-0 over Irland torsdag i Serbien, men det rakte kun til en 2. plads. Stor var derfor jublen, da det senere viste sig, at Danmark kommer til EM-finalen som bedste 2-er, oplyser DBU.5. apr. 2012 * Generøs og geskæftig guitarbygger. Eric Ballowitz, Alkenvej 28, fylder lørdag 7. april 50 år. Flensborg-drengen er student fra Duborgskolen og har haft den specielle oplevelse at kunne spise lakrids i stor stil under et job på Lekkerland. Spillede siden sine congas på højskole i Vestbirk, hvor han blev kæreste med Vibeke, og udfoldede sig udi det biodynamiske og kollektive på Ærø. Som udlært møbelsnedker og senere også trætekniker har han selv bygget alle familiens møbler.

Eric opnåede at bo ti steder i Aarhus og ikke at kunne falde til i Skive, før han, Vibeke og lille Maria i 1993 fik hjemve mod det østjyske og flyttede til Alken – Søbjergvej, hvor Henrik blev født. I 1998 blev han træværkstedsleder på bo- og behandlingstilbuddet Enghaven ved Søvind, men saver, hugger, snitter, høvler, pudser og samler derudover, når han kan komme til det. Sin energi udlevede han på matriklen i 2004-05 i det selvbyggede træhus i engene – og p.t. i nyt hønsehus. Som vædder (ja, egentlig har han jo tvilling...) er han både handlekraftig og aktiv og styrter efter fyraften ud og hugger brænde, fælder træer, ordner have og siger sjældent nej til at hjælpe andre. Alken Mejeri rummer Erics værksted i kælderen og har nydt godt af hans håndværk i form af både taburetter, borde og vindue. Tenoren fra Alken-koret har spillet trommer i flere bands og er selv livlig koncertdanser og musikelsker. En måned i andalusiske Granada lærte ham sidste efterår at bygge guitar, og eget guitarværksted er nu på  zu-machen-listen. Og han skal nok finde tiden, for selv om han for tiden også er kasserer i Mejeriet og fodboldrejsearrangør til Ukraine og lektiehjælper, så stoppede en knæskade hans oldboyskarriere, og hans traditionsrige ølsmagninger er på stand-by.


5. apr. 2012 Folketaler fylder 75. Hvem kan rejse  sig og holde en brandtale om visionerne i det socialøkonomiske projekt, så alle klapper spontant? Det kan Jens Jacobsen, Emborgvej 104, der fredag 6. april fylder 75 år. Som en af de nærmeste naboer til vores nu forhenværende købmand har Jens de sidste par år været en af de drivende kræfter i købmandsgrupppen, hvor han med ro, overblik og engagement ofte lægger stue til gruppens fyraftensmøder. Jens er selv født på landet, og hans far har haft en tobaksbutik, så det med værdien af en lokal købmandsbutik kender han til. Jens kunne i 2008 fejre sølvbryllup med Inge, sin tidligere elev fra tiden som lærer i Odense. I to perioder har Jens brugt sine kræfter for MS i Afrika - som frivillig i Zambia og senere som koordinator i Tanzania. I 2003 flyttede Jens og Inge til Alken, hvor marmeladekogeren ikke mindst har gjort sig gældende i ABAF, naturspørgsmål og nu altså i hele fremtiden for Alken og omegn. (Foto under en kontingentopkrævning på  cykel: Sanne Dudoret)
2. apr. 2012 * Adele står bag voksenskole i Mali. Hjemme fra en måneds feltarbejde i Mali kan antropolog Adele Davis Boe fortælle, at det er lykkedes hende at sætte gang i voksenundervisning i bambara for analfabetiske beboere i landsbyen Ziekorodougou. 80 kvinder - og fem mænd – har meldt sig. Læs mere.

29. mar. 2012 * Kærlig kabalelæggende kampmaskine. Det er ikke til at sige, om man kender sin mor. Sådan indleder Signe Viborg en fødselsdagsomtale om sin mor, Anne Grethe Viborg, Alkenvej 67 A, der fylder 60 mandag 2. april.
Anne Grethe har faktisk rundet 40  år på den samme arbejdsplads - Aarhus Kommunehospital, skal have en medalje - og derfor over og hilse på majestæten til sommer. Men tilbage til Signe, der i 2009 også skrev om sin far, da han fyldte 60:

Det er ikke til at sige, om man kender sin mor. Som min mors datter har jeg i lang tid gået og troet, at min mor bare var mor på fuld tid.

At hun altid lavede morting og hendes tanker absolut kun kredsede om sine børns velbefindende i alle vågne timer. Det satte jeg faktisk ikke engang spørgsmålstegn ved.
 Selvom det efterhånden er et stykke tid siden, jeg trådte mine barnesko på Alkenvej, ser jeg hende stadig med et barns øjne. Mor til mig – Datteren, hvorfra Verden går.
Men det er nu ved at ændre sig… I hvert fald er jeg begyndt at observere visse afvigelser fra den mor, jeg altid har kendt. Afvigelser der gør, at det langsomt er ved at gå op for mig, at min mor er meget mere end min mor. Kan det være, at hun er et selvstændigt væsen, som jeg måske – måske ikke - muligvis kan ske at have påvirket? Kan det være at hun ud over at tænke på sin datter også tænker på andre ting, har sine egne drømme, sine egne tvivl, glæder, længsler og veje? Hvem ved - Måske er hun endda fuldkommen ustyrlig.
Min mor hedder Anne Grete og fylder 60 år den 2. april. Det er netop den anledning, der har fået mig til at tænke lidt nærmere over hende. Er min mor stadig den samme og kender jeg egentlig hendes sande jeg?
For at finde ud af det vil jeg her underlægge hende en grundig analyse. Sagt med andre ord vil jeg på baggrund af en kortlægning af de ting hun altid har gjort påpege afvigelser fra disse med henblik på at finde ud af hvem hun egentlig er. Analysen tager udspring i en magtesløs datters altomspændende nervøsitet for om hendes mor er inde i en uheldig udvikling.

Tidsperioder. (Det skal lige siges, at jeg selvfølgelig kun beskæftiger mig med tiden efter jeg selv blev født. Tiden før det fremstår som RENT KAOS: efter grundigt at have studeret et gammelt støvet fotoalbum, ligner det grangiveligt, at min mor på et tidspunkt selv har været barn og senere fik op til flere kærester, der ikke var min far, som hun tog på telttur med - lyshåret og solbrun.)

 • 1952-1976: Rent kaos
 • 1976- ca. 2008: Alt er som det plejer
 • 2008- 20??: Hvad skal det ikke ende med?– bliver hun fuldkommen ustyrlig??

Som sagt tager analysen udgangspunkt i Alt-er-som-det-plejer-perioden, fordi det er en tryg og målbar periode. Her nedenfor har jeg opstillet en liste over ting min mor altid har gjort - til genstand for analyse og beundring.

Ting hun altid har gjort:

 • Biokemisk afdeling på Århus Sygehus
 • Kurt
 • Salmonellafri høns med punktvise kyllinger
 • Regelmæssig bollebagning (de samme flade boller med havregryn i)
 • Gravhund (både glat og ru)
 • Alken
 • Korsang
 • Chokoladekage med smørcreme
 • Have
 • Bilferie med telt
 • Indkøb i Ry hver fredag
 • Al mad fra bunden
 • Kabale
 • Karbad og krimier

Kerneværdier, som synes at gennemsyre det hele:
Af listen Ting-hun-altid-har-gjort kan jeg udlede tre kerneværdier, som synes at gennemsyre det hele:

 1. Sønderjysk kvalitet i gøren og laden
 2. Selvgjort er velgjort
 3. Livet skal nydes

Afvigelser, der sniger sig ind:
Af listen Ting-hun-altid-har-gjort er der imidlertid nogle punkter, der skal under lup. For de synes at ændre sig, listigt men sikkert.

 • OBS! Bilferie med telt:

Hvad sker der?? I 2011 har flere vidner observeret en betydelig afvigelse her. Min mor tog til Rom med FLY og sov på HOTEL! Hvad skal det ikke ende med? I øvrigt er der observeret adskillige ophold på Bed and Breakfast. Opholdene har fundet sted i det skjulte i tyske bjergbyer, og det gode gamle kanvastelt fra DDR har ligget ubrugt hen!

 • OBS! Regelmæssig bollebagning:

Dette punkt er et klart brud på Kerneværdi nummer 2, Selvgjort er velgjort. Bollebagningen er nu uddelegeret til hendes efterlønsramte mand, far, som ikke laver flade, men meget høje boller!!! Hvad skal det dog ikke ende med?

 • OBS! Al mad fra bunden:

Indtil flere vidner har observeret, at der den 24. december i det Herrens år 1998 blev AFSTÅET FRA at lave brune kartofler fra bunden. Flere vidner kan bekræfte at have set et glas, hvori der var spor af prekogte og prepillede små, mundrette kartofler. Glasset var forsøgt skjult i skraldespanden. Endnu et klart brud på kerneværdi nummer 2, Selvgjort er velgjort, men så sandelig da også på Kerneværdi nummer 1, Sønderjysk kvalitet i gøren og laden. Hvad filan skal det dog ikke ende med?

 • OBS! Indkøb i Ry hver fredag:

Det er nok her min mor er blevet allermest ustyrlig. Hun afslører sider jeg aldrig har vidst hun havde. Anfaldene sker hyppigere og hyppigere og altid i kombinationen computer + mor+ dankort. Det hele starter, når hun taster adressen http://www.lauritz.com/ - og så er hun ustoppelig. A loose canon. Sofaer, borde og ikke mindst læssevis af creme og porcelæn bliver sendt i en lind strøm til Alkenvej 67a fra alle steder i Kongeriget. Hvad skal det ikke ende med?

 • Obs! Kabale:

Hos min nye, ugenkendelige mor er Kabale i gammeldags forstand gået til de evige jagtmarker og er uigenkaldeligt blevet erstattet af det nymodens spil Minestryger. Minestryger er et krigerisk spil, der også foregår i kombinationen mor + computer. Fra sofaen købt på Lauritz. Med bombelyd vel at mærke, hvilket afslører, hvor effektiv en marinesoldat hun i virkeligheden er.

Hvad skal det hele ikke ende med?
Af denne dybdeborende analyse kan jeg konstatere, at min ellers så fredelige, naturlige mor, der i sin tid syede vores tøj af Gøg og Gokke fløjl med patchworkchampignon på, lavede selleribøffer og læste op af Det lille hus på prærien, er ved at udvikle sig til en storshoppende, flyrejsende kampmaskine, der går rundt og slapper af og nyder livet i hidtil uset omfang.

Så kender jeg egentlig min mor?
Jeg må jo nok erkende, at min mor ikke kun er mor på fuld tid. Hun er i den grad sin egen og sikkert nok også fuldkommen ustyrlig. Men jeg vælger også at tro at jeg muligvis kan ske at have påvirket hende lidt og at jeg kender hende rigtig godt, selvom det ikke altid er så let at se hvem ens mor er uden om moderrollen.

I bund og grund tror jeg, der er noget ved hende der aldrig ændrer sig, også selv om hun hele tiden finder på nye ting at gøre. I bund og grund er hun i mine øjne ligesom april: lys, varm, frisk og kærlig – og det vil hun blive ved med at være.


18. mar. 2012 * Bodil fylder 60. Tidligere Alkenboer, Bodil Hansen, fylder 60 år. Lørdag 24. marts er dagen, hvor det sker og det vil hun gerne fejre. Derfor inviterer hun alle, familie, venner, bekendte og kollegaer til åbent hus fra kl. 13 på Danmarksvej 32 i Skanderborg.

Det er nu 12 år siden, Bodil flyttede fra Alken og ind i en lejlighed i Eskebækparken i Skanderborg. Bodil har i al den tid stadig haft sin gang i Alken, hun er nemlig kommet trofast hver tirsdag for at hjælpe til med at sætte varer på plads i Alken Minimarked. Derud over har hun altid deltaget i bankospillet til byfest, for hun er nemlig vild med banko. Hendes store interesse for banko gør også, at hun er med i bestyrelsen i en af bankoforeningerne i Skanderborg og derud over kommer hun som aktiv medlem i en af de andre.  Bodil har i 23 år arbejdet indenfor hjemmeplejen, hvor hun er meget afholdt af både beboer og kolleger.4. mar. 2012 * Kirstin går på pension til sommer. Skoleleder på Bjedstrup Skole, Kirstin Pinstrup Thomsen, går på pension 1. september. Se hendes begrundelse og lidt overvejelser på Skoleporten.
15. feb. 2012 * Bent fylder 70. Tirsdag 28. februar fylder Bent Kilhardt, Emborgvej 86, 70 år. Kilhardt var i tidernes morgen formand for Alken Borgerforening og har i de seneste år været suppleant i Alken Vandværk. Sammen med Gudrun hører den tidligere ansatte i DSB til lokalområdets allerihærdigste vandrefugle. I skarpt trav i al slags vejr - hver dag.
  
15. feb. 2012 * Edith Madsen er død. Efter en kort periode i aflastning på Dalbogård er Edith Madsen, Søbjergvej, død - ikke længe, før hun ville være fyldt 97, fortæller Ib Madsen. Fru Madsen kom til Alken fra Nordsjælland for 21 år siden - tæt på børn og børnebørn.
 
12. feb. 2012 * Verner fylder 70. En af Alkens ældste tilflyttere og borgere med højest anciennitet i byen, Verner Damholdt, Alkenvej, fylder mandag 13. februar 70 år. Verner flyttede sammen med Grethe til Alken i 1968, og byggede nogle år senere eget hus på Sandvejen, hvor han stadig bor. Han er uddannet smed, har været rejsemontør og arbejdet på industrivaskerier – senest hos Sophus Berendsen i Tilst, indtil han i 2007 gik på pension. Verner mistede Grethe i 2009. I Alken er han flittig bruger af Mejeriet og ikke mindst formand for Alken Vandværk.

27. jan. 2012 * Igen solskin på Salon Solskin. Med en ny kompagnon, Moutaz Chehada fra Kolding, er Lene Kjeldsen klar igen på Salon Solskin i Ry - ovenpå en økonomisk krise. Moutaz har 22 års erfaring i restaurationsbranchen og skal tage sig af det administrative, så Lene kan kere sig om musikken og maden - der nok får et syrisk strejf. Både åbningstid og menukort kan meget vel blive udvidet, fortæller en glad Lene til alken.dk.

20. jan. 2012 * Emborgvej - herfra hans verden går. Han er Frank Larsen, Emborgvej 84, der fylder 50 år onsdag 25. januar. Frank kom til verden i 1962 i den gamle skole i Boes – på Emborgvej 89, hvor hans far og mor havde lejet første sal. Da der var sparet op til udbetalingen til eget hus, flyttede den lille familie helt hen til Emborgvej 83. Frank tumlede således som barn rundt i metropolen Boes med korte afstikkere til bl.a. danseskolen i Ry, hvor hans mor i bedste mening havde meldt ham ind.

 

Frank startede på Mølleskolen i Ry, mens han stadig boede i Boes, og gik der hele sin folkeskoletid. I 1971 flyttede familien, der nu var udvidet med lillesøster Jette, til Gl. Rye, der ligger for enden af Emborgvej. Årene i Gl. Rye gik med folkeskole, HF og otte år på Skive Kaserne – foruden alt det sjove med kammerater og tøsebørn. Frank boede i Gl. Rye, indtil han i 1987 købte sit barndomshjem … Emborgvej 83. Samme år mødte han kvinden i sit liv, der ret hurtigt flyttede ind, og Frank stoppede med sit job i Skive og blev nu tjener, cafébestyrer, postbud, folkeskolevikar m.m. Barndomshjemmet på Emborgvej 83 blev solgt i1994, fordi kvinden i hans liv havde fået en god idé: 'Frank, du skal med ud at se verden – uden for Emborgvej!' Det næste års tid blev derfor brugt på 'Frankies World Tour 94/95 til Portugal, Spanien, Chile, Argentina og Brasilien. Et par års ventetid med at lede efter 'det rette sted' – på Emborgvej, forstås! - blev bl.a. brugt på en læreruddannelse på Silkeborg Seminarium.
I 1997 kom gennembruddet efter et par års søgen efter drømmeboligen: Emborgvej 84 - nu med søudsigt! Her har Frank og 'konen' boet lige siden, og det siges, at ikke 10 vilde heste kan trække dem fra denne adresse – på Emborgvej. I 1999 blev Frank ansat på Bjedstrup Skole, og udgangspunktet var, at 'det da var fint nok' som en start på lærerkarrieren. Han har været der lige siden og har ikke planer om at prøve nye udfordringer andre steder. Han EEEEELSKER Bjedstrup Skole og alle ungerne!
Et par dage om ugen skifter Frank lærerjobbet ud med organisations- og sagsbehandlerarbejdet på Danmarks Lærerforenings kontor i Møllegade, Skanderborg. Frank EEEEEELSKER også pinsefester, og derfor venter han med at fejre de 50 år indtil Pinsedag, hvor han vil invitere familie og venner til 'pinseparty', der dog ikke skal afholdes på Emborgvej. I en omskiftelig verden er det godt at vide, hvorfra ens verden går – Emborgvej!


 

15. jan. 2012 * 35 til Sumons etårsdag. Han blev født i Alken og bor nu i Højvangen. Familie, venner og folk fra Alken - 35 i alt - fejrede lørdag Sumon Pandeys etårsdag på Mejeriet. (Foto: Søs Nielsen)
9. jan. 2012 * Gitte har solgt forlaget. Gitte Trencker fra Lindalen har nu solgt GT Forlag til Veterania Forlaget Classic v/ Alex Schou Jensen, Sjælland. Så her kan man nu få bl.a. Jens Jessens bøger.
9. jan. 2012 * Lene slås for salonen. Et nødråb om økonomisk opbakning til Salon Solskin i Ry har givet bonus. Lene Kjeldsen fra Vædebro fortæller til Midtjyllands Avis om de første 18 - store og små - tilsagn om kaution for de første 110.000 kr. Banken har betinget sig 140.000 i kaution for et nødvendigt lån.