Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Stigruppen
Mossø
Vædebro
Alken skal ikke få ejerfornemmelser
Vejbro 1945
Legepladserne
Natugle
Gåseprojektet
Foreningen til fremme af biodiversitet
Miljøforeningen Dover Sogn
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 

Vædebro
                                                                                      Fra indvielsen af Vædebro september 2008 (Foto: Sanne Dudoret)

 
 
27. dec. 2021 * Søleg. Et velhængt tov i det store egetræ ved Vædebro gør lange svingture mulige. Her Sanne Dudoret i svingninger. (Foto: Klaus Vind Abildtrup)
16. sep. 2017 * Mere pæreskift. Jan Fagerlund fra Hørning skriver, at han nu har set, at resten af pærerne er sprunget ved Vædebro, at han har købt nye og her i weekenden skiftet dem - og lagt en ekstra på måleren.
 
5. sep. 2017 * Marianne hentede selv en redningskrans. Efter i juni at have opdaget, at redningskransen ved Vædebro var fjernet, tog Marianne Damholdt selv affære: - De søde folk på materielgården synes godt, vi kunne få en krans. Bare jeg selv hentede den, skriver hun. Og som sagt så gjort, så nu er den der igen.
 

3. juli 2017 * Så er der lys igen. Jan Fagerlund fra Hørning har skrevet til alken.dk: Vi kommer ofte med madkurven i Vædebro, denne lille perle, hvor man kan komme i ly for det lunefulde danske vejr. Der manglede lys i fire af projektørerne, så i dag har jeg doneret og skiftet, så der er lys i dem alle igen. Til info har jeg sat dem her i: Philips LED pærer – 4.6W = 50W, 355 lumen, så skulle der være lys de næste 15 år, påstår de. 


 
29. juni 2017 * Intet blåt flag og ingen redningskrans. Hov, der plejer da at være en redningskrans på muren ved Vædebro, er den mon stjålet? Det har flere spurgt sig selv og andre om, senest Marianne Damholt, der finder det 'vildt' med en offentlig strand med faciliteter som Vædebro uden redningskrans. Det viser sig nu, at tilbage i juni 2016 valgte kommunen og turistforeningen i samråd ikke at søge om Blåt Flag til stranden, fordi den er for lavvandet og har for meget tang. Marianne arbejder nu på at skaffe en krans på anden vis.

 
15. jan. 2017 * Sø-oplevelse i tørvejr. Siden etableringen har madpakkehuset ved Vædebro haft et tilmuret vindue, der her i vinter igen er blevet gennemskueligt. Babusjkaen ved bredden tænker nok bare sit. (Foto: Sanne Dudoret)
29. nov. 2016 * Input om naturplejen. Har du gode råd til hvordan Naturstyrelsen skal tage sig af de statslige arealer og give gode betingelser for friluftsliv, så giv input inden jul til den næste 15-årige driftsplan. Det gælder bl.a. Vædebro. Læs mere om hvordan.
9. okt. 2016 * Madpakkehuset ved Vædebro shines op. Et grimt tilmuret vindue i gavlen ud mod Mossø bliver nu erstattet af et længe ønsket vindue af glas, så man kan nyde udsigten indefra, og der kan komme naturligt lys ind, fortæller skovfoged Thorbjørn Nørgård fra Naturstyrelsen. Det sidste skal lysplader i taget også hjælpe på. I sommer kom der tagrender op, fordi opsprøjt gjorde huset grimt. Fredningsnævnet har efter besøg på stedet derudover givet grønt lys for mere kystsikring i form af store sten ved bredden.
14. dec. 2013 * Solhverv ved Vædebro. Alken Saftklub leverer æblesaft til en gang varm krydret saft ved bålet under solhvervshygge ved Vædebro lørdag 21. december, melder Eva Nikolajsen og Bruno Nielsen. Hvis man vil dele ud af sine julesmåkager eller bryde ud i sang og musik, vil det blive hilst velkommen. Eller hvis man har andre solhvervsrelaterede tricks i ærmet, som kan bruges rundt om et bål.
 
drik, 4. juni 2012 * Spis, nyd og lyt ved Vædebro. Søndag 17. juni kl. 17 afslutter Alken-koret forårssæsonen ved Vædebro med medbragt mad og drikke, tændt grill og en række numre fra forårets repertoire. Alle er velkomne til selv at tage mad og drikke med og være med, og tidspunktet er lagt så tidligt, at fodboldfans kan nå hjem til skærmen i tide.


31. maj 2012 * Blåt flag igen. Friluftsrådet har igen i år tildelt blå flag til strandene på Sønder Ege og Knudhule ved Ry og Søbadet i Dyrehaven i Skanderborg, samt Vædebro. 

Flagene er et signal til badegæsterne om, at vandkvaliteten er god, at der er ekstra sikkerhed på stranden, ordentlige toiletforhold og at stranden i øvrigt fremtræder indbydende.

8. feb. 2012 * Bål ved Vædebro. Lørdag 11. februar kl. 20. På lørdag tænder vi op ved søen. Medbring selv drikkelse m.m., evt. vil der være lidt godt til fælles hygge. Har du et støvet instrument (der kan spilles med vanter på), så tag det med og få det luftet. Synge kan vi også! Venlige hilsner fra Bruno Nielsen og Susanne Behnke. PS: Lad beskeden gå videre!7. aug. 2011 * Baderampe indviet med petanque og vandbakkelser. Den nye baderampe ved Vædebro var i centrum, da Det Grønne Partnerskab holdt picnic i tirsdags. Mange honoratiores mødte frem - fra kommunen, Skov- og Naturstyrelsen, Alken Borger- og Aktivitetsforening og Friluftsrådet, og så blev der bl.a. spist vandbakkelser og spillet petanque. Finn 'Badutski' Bech-Nielsen har lige kastet. (Foto: Sanne Dudoret)
 

 

2. aug. 2011 * Hjemmeflettede papvins-ballon-bademadrasser. Sådan to har Alkens svar på Ole Opfinder, Arnth Jørgensen, kreeret til brug under søbad - her ved Vædebro, hvor den nye baderampe er god at holde i.


Oppustede balloner fra papvin udgør opdriften, og så lægger man sig i fletværket og slapper af - her med Inge Zakhariasen. (Foto: Knud Abildtrup)


25. juli 2010
*
Picnic ved Vædebro. Tirsdag 2. august kl. 15 markerer en picnic afslutningen på 'Det grønne partnerskab omkring Vædebro', og man kan afprøve den nye baderampe i selskab med blandt andre borgmester Jørgen Gaarde (S) og de grønne partnere. Måske kan man få en natur-sejlads med 'Solbåden', skriver Bendt Nielsen. Seneste - 30. juli: Ingen solbåd i denne omgang, den er beskadiget.

6. juli 2010 * I kørestol ud i Mossø. En ni meter lang baderampe finansieret af Bevica-fonden er på vej ud i søen ved Vædebro, så kørestolsbrugere lettere kan komme i vandet. Tirsdag 2. august kl. 15-17 skal den indvies, siger Bendt Nielsen.


22. maj 2010 * Flaghejsning ved Vædebro. Søndag 5. juni kl. 10 hejser udvalgsformand Claus Leick (SF) det Blå Flag sammen med strandens gæster. Der er en lille forfriskning, og landskabsarkitekt Bendt Nielsen fortæller lidt om områdets historie.


12. maj 2011 * Blå flag til Vædebro. Sammen med Knudhule, Søbadet og Sdr. Ege har Vædebro her i sommer fået Blå Flag af Friluftsrådet som symbol for omtanke for natur og miljø.


1. maj 2011 * Venlig Valborgaften. En god snes spiste, sludrede og skuttede sig til sidst ved et buldrende bål ved Vædebro lørdag. Spontant Valborgs-initiativ - og næppe sidste gang. (Fotos : Søren Slebo)

4. apr. 2011 * Svalerne buret ude. Svaler har længe haft deres favoritsteder oppe under taget på huset ved Vædebro. Men det kan de godt glemme nu - Skovdistriktet har sat svalenet op, så de holdes ude - og gulv og bord renere.


20. nov. 2010 * Blogger kom forbi. Maler, fotograf og blogger Leif Petersson kom forbi Vædebro fornylig og glæder sig på sin dagbogs-blog over forholdene - og viser et par af sine skud ud over søen.

30. aug. 2010 * Zombier eller stregtegninger kom søndag vadende op fra Mossø og har i løbet af mandagen placeret sig ved Vædebro. Læs om 'Find en kunstner'  under Liv i byen. (Foto: Steven Russell)


25. aug. 2010 * Fladtang og arbejdshandsker. Folk, der har lyst til selv at deltage i kunst-eventen søndag 29. august kl. 10-16 - evt. noget af tiden - bedes sige til på knudabildtrup@macalken.dk og gerne tage fladtang og arbejdshandsker med. Man kan også bare komme hele dagen og se på.  Se pressemeddelelse. 

22. aug. 2010 * Mørkets Hjerte. Billedhugger Thomas Andersson fra Mesing står søndag 29. august kl. 10-16 for en kunstevent ved Vædebro. Overskriften er 'Find en kunstner', og Det Grønne Partnerskab, som ABAF er en del af, er medarrangør.
Skeletfundene i Alken Enge er en del af inspirationen bag eventen, hvor interesserede kan blive en del af en kunstnerisk proces, der bl.a. involverer ståltråd, grene og fladtænger. Se pressemeddelelse. 

4. juli 2010 * Kunst i naturen. Kulturkonsulent Bente Lundsgaard Jensen fra Skanderborg Kommune indkalder til møde om et kunstprojekt ved Vædebro - torsdag 8. juli kl. 16 - ideer til hvem, hvordan og hvad er velkomne - kom an ved Vædebro. Læs mere. 
19. juni 2010 * Følg badevandet. Nu kan man nemt følge med i, hvor varmt, badevandet ved Vædebro er - senest 14 grader C. Det nye firma, kommunen har hyret, efter det tidligere firma ikke fik afleveret måleresultaterne i tide, har en online tjeneste, hvor det er nemt at følge temperatur, sigtdybde, antal badende (!) og den slags. Klik t.v. for Vædebrovej 53 > Temperatur.
9. juni 2010 * 14,9 grader. Mossøs vand er nu målt til 14,9 grader, fremgår det af en rapport.

Stranden  ved Vædebro - lavvandet område, trygt for småbørn.
 

6. juni 2010 * Vædebro tager form. Fra morgenstunden Grundlovsdag var 20 frivillige i gang, og ti kom til. Tre faste borde-bænkesæt, grillsted og bålpladser, informationstavler blev det bl.a. til - i supergodt junivejr. Med spade, spæt, pælebor og kloakrenser blev der gravet dybt i strandens muld, brokker og sand.
To tømrere fra Skov- og Naturstyrelsen, Jette Bjerregaard og Jørgen Knudsen, satte folk i gang, havde det gode værktøj med og stod for finishen. Herunder t.h. ses Det Grønne Partnerskabs tovholder, Bendt Nielsen, som har taget alle fotos, på nær disse to af Sanne Dudoret.

Nu er det blevet muligt at køre med kørestol fra p-pladsen ned langs bygningen, bag om og i en slyngning til stranden. Jens Ladefoged tog det grove, Thomas Berthelsen rev og Inge Zakhariasen dansede rundt med stampemaskinen. Der blev målt, slebet, boret, skruet og kørt, så det var en lyst - af folk fra både Alken og Vædebro. Sanne Dudoret, Søs Nielsen og Hanne Nielsen stod for forplejningen - med assistance fra Vibeke Overgaard med nybagte tærter og Poul Ganers klassiske, vilde salat, der tog sig godt ud på tomat.

Anført af Poul Ganer og Helle Pedersen blev der samlet mursten og brokker op fra stranden. Og en ny langbænk ved gavlen blev prøvet af: Knud Abildtrup, Søs Nielsen, Sanne Dudoret, Inge Zakhariasen og Arnth Jørgensen nød solen. Den gavl er god. Østjyllands længste langbord - af sithkagran - to form indendøre, hvor bl.a. Poul Erik Mønsted og Knud Erik Jørgensen pudsede og sleb. Udvalgsformand Claus Leick (SF) indviede assisteret af afdelingsleder for Natur og Miljø Hans Brok-Brandi flagstang og badesæson med en vimpel og en tale.
30. maj. 2010 * Redskaber med til arbejdsdag. Spade, skovl, kloakrenser, loddestok, hammer, tommestok, blyant, boremaskine, skruemaskine, topnøglesæt/svensknøgle, forlængerledning, nedstryger, håndsav,
håndhøvl, sandpapir, evt. skruestik. Alt sammen godt at tage med til arbejdsdagen ved Vædebro, lyder det fra Det Grønne Partnerskab.
Plan for dagen: 9.00: Morgenkaffe og inddeling i arbejdshold/instruktion. 9.30: Arbejde. 12.30: Frokost og opsamling. 13: Arbejde. 16.30  Besøg af udvalgsformand Claus Leick, forberedelse af grillmad m.v.


 23. maj. 2010 * Arbejdsdag ved Vædebro. Det grønne Partnerskab mellem bl.a. kommunen, Skov- og Naturstyrelsen og ABAF, står nu for en arbejdsdag ved Vædebro lørdag 5. juni kl. 9-17. Der skal samles borde-bænke-sæt, monteres faste bænke, laves grillsted og bålplads, ryddes op - bl.a. i strandkanten - og sørges for forplejning til de frivillige, så alle kan være med. Træet er savet ud, der er tømrere, der vejleder, og folk skal meget gerne tage redskaber og værktøj med. Tilmelding til Knud Abildtrup, knudabildtrup@macalken.dk, 20605066 og Knud Erik Jørgensen, kej@ps.au.dk, 86577800. Se konsulent Bendt Nielsens indbydelse.


 

7. apr. 2010 * Ingen blå flag. Et par dages overskridelse mellem to vandprøver af badevandet på kommunens badestrande får nu den konsekvens, at badegæsterne i år må spejde forgæves efter det Blå Flag ved Sdr. Ege, Knudhule, Søbadet og den helt nye badestrand ved Mossø. Et privat laboratorium lavede sidste år en fejl og overskred Blå Flags kriterierne for vandprøver med to dage. Det er desværre nok til, at de fire strande ikke bliver tildelt Blå Flag i år. Vandkvaliteten ved de fire strande er ellers helt top, lyder det fra kommunen, der nu har fyret analysefirmaet.


 

7. aug. 2009 * 17,4 grader. Mossøs vand er nu målt til 17,4 grader, fremgår det af en ny analyse.
10. juli 2009 * 21,6 grader. Mossøs vand er nu målt til 21,6 grader, fremgår det af en ny analyse.
16. juni 2009 * 19.1 grader Celcius. Vandet ved Vædebro er nu målt til 19.1 grader, fremgår det af en analyse.
9. juni 2009 * Noget at sidde på. Kommunen har sat to midlertidige borde-bænkesæt op ved Vædebro. Her pønsede det grønne partnerskab mandag på at invitere til en arbejdsdag i juli for bl.a. at få lavet bål- og grillpladser, permanente borde-bænke og en gang strandrens. (Foto: Knud Abildtrup)


25. maj 2009 * 16.4 grader Celcius. Vandet ved Vædebro er nu målt til 16.4 grader, fremgår det af en analyse fra kommunen. (Foto fra september: Sanne Dudoret)
15. mar. 2009 Ballade om Vædebro-fiskeriet. Ifølge Tom Jensen fra bestyrelsen i Mossø Lodsejerforening har flere lodsejere reageret kraftigt på, at ABAF i år har fået lov til at sætte garn ved Vædebro. Udtryk som 'noget nær krybskytteri', 'politianmeldelse' og 'de garn skal bare op' har lydt hen over søen. Skov- og Naturstyrelsen, der ejer arealet og er en del af Det grønne Partnerskab omkring Vædebro, står dog ved sin tilladelse. En del af planerne ved Vædebro er også at skilte, så det er tydeligt for alle, hvem der må fiske hvor og hvornår på den fortrinsvis privatejede sø, hvor nu staten ved Vædebro har fået en bid mere. Smalltalken på alken.dk lægger gerne spalter til fortsat debat om fiskeri på Mossø og hvordan almenhedens naturoplevelser tilgodeses bedst. (Foto af Oscar Ravn med en sekskilos gedde fra Vædebro-fiskeriet: Eric Ballowitz)  


1. mar. 2009 * De fælles garn sat ud. Næste fællesspisning skal laves helt fra grunden. Her sætter Henri Vivike og Gary Craig garn ud til første fælles-fiskeri ved Vædebro. (Foto: Peter Gregersen)

22. feb. 2009 * Fælles fiskeri. Hvem kunne tænke sig at være med til at sætte og røgte garn ud for Vædebro en periode, så der kan blive fisk nok til en fællesspisning? Troels Larsen - tlf. 86 57 73 85 - er tovholder og inviterer interesserede til at mødes og aftale nærmere søndag 1. marts kl. 14 i madpakkehuset ved Vædebro. Hvis ellers isen er væk. 


3. okt. 2008 * 62 år ved Vædebro. Rudolf Foustad skriver om sin families liv gennem 62 år. Om tyskerbarakker og tørv, Mergel-Jens, drukneulykker, fiskeri og sommerhuse.  (Se Brædgaard Andersens maleri fra begyndelsen af 50'erne i stort format) Læs historien
14. sep. 2008 * Vædebro indviet. Skovløber Bjarne Bjerregaard sørgede for rigeligt med tørt brænde, mens Birgitte Borch og Poul Kunda stillede bålkurve op, og mange folk fra hele området begyndte at dukke op og inspicere det renoverede madpakkehus og den nyetablerede strand. (Fotoserie: Sanne Dudoret)   


Lokale veteraner fra Mossø og omegn: Carl 'Calle' Foustad, der hele sit liv er kommet ved Vædebro, sammen med Ove 'Mossø' Jensen, Ole Nielsen, Poul Westesen og lokalbetjent Vagn Stensig Kristensen.   

Gyldne farver og sensommerbrise  fylder hjertet med vemodig musik  går og nynner en sensommervise  fjernt fra byens larmende trafik.

Margit Szlávik holdt den blafrende tekst for Holger Vig, hvorefter skovrider Niels Juhl Bundgaard i sin tale så frem til grønt partnerskab med kommunen og ABAF.

Turistchef Marianne Purup lovede ingen bronzefarvede strandløver, men nærmere naturelskere, der ville søge fordybelse. 
Knud Erik Jørgensen sagde velkommen til Skov- og Naturstyrelsen - den nye nabo, der havde begyndt naboskabet med at invitere alle til at nyde sine herligheder.  


- Folk i Alken har altid mange meninger om alt muligt, men én ting har vi i mange år været enige om: At vi savnede offentlig adgang til Mossø, og den har vi så fået nu, sagde han også.

Og som en symbolsk indvielse smed fire af byens unge vandhunde tøjet og begyndte en bedre vandkrig i Mossøs bølger. Den offentlige søadgang er en realitet.

Det officielle navn blev hverken Fru Foustads Strand eller Kajs Kaj, men Vædebro som foreslået af Gitte Møller Madsen og Peter Gregersen, der i præmie her modtager den sandart, de selv havde doneret...

Poul Møller og Gary Craig får varmen. 

Og så var der fiskesuppe. Se opskrift. Mange snakkede længe efter om Troels Larsens suppe - den kraftige rejebisque, som han og Torkil Larsen her øser op.

'Røde' Bent og Norma Jensen fra Svejstrup  så ud til at være ganske 
tilfredse - og der var nok suppe  til alle. 


Eva Michaelsen konstaterer sammen med Hanne Nielsen, at hendes forslag ikke vandt.
Jan Mortensen og Bruno Nielsen, ABAF-for- og bagmænd.


Bendt Nielsen fra Søhøjlandets Økomuseum fortalte levende om fiskeret, tørvegravning og de gamle skel mellem Ejerlauget Alken og Ejerlauget Vrold, som Illerup å skilte ad. Heinrich Jepsen og Kirsten Højgaard kommer fra hver sin side af det gamle å-skel og er i dag glimrende naboer. (Se kort)
3. sep. 2008 * Taler, fiskesuppe og bål. Så skal den nye strand ved Vædebrovej 53 indvies fredag 12. september 16.30-18.30. Taget er renset, fodhegnet sat op, græsset slået og træværket malet. Korte taler fra borgmester Jens Grønlund, skovrider Niels Bundgård og Knud Erik Jørgensen, ABAF. Navnet skal afsløres, præmien uddeles, og så er der musik, et glas hvidvin, øl eller vand. Bendt Nielsen fortæller om stedet, og ellers er der blus i bålkurvene.  (Foto: Sanne Dudoret)
   
 
27. aug. 2008 * Kom med navnet - vind en sandart. Hvad skal den nye strand ved Vædebrovej 53 hedde? Inden længe skal den indvies, og på dagen skal bl.a. navnet åbenbares. Det forslag, der ender med at blive officielt, udløser en sandart som gevinst. Læs de allerførste forslag fra Eva Michaelsen  på smalltalken. Send forslag til knudabildtrup@macalken.dk.
17. aug. 2008 * 17 vred hjernerne. I torsdags var der brainstorm om fremtiden for Vædebrovej 53. 17 var med. Læs referat.


6.  juli 2008 * Hvordan skal vi bruge den nye søadgang? Udvalget ang. Vædebrovej 53 (Knud Erik Jørgensen, Birgitte Borch, Troels Larsen, Knud Abildtrup) har holdt møde med folk fra kommunen og Skov- og Naturstyrelsen og inviterer nu til et brainstorm-møde onsdag 13. august kl. 17 på stedet om muligheder og ideer til, hvad vi i Alken kan bruge det nye areal til. Et såkaldt grønt partnerskab med mulighed for at opnå  midler i Friluftsrådet er på tapetet. Officiel indvielse bliver i september. (På fotoet er nu afdøde Fru Foustad)
9.  juni 2008 * Mens stranden er ved at blive gjort klar, er Skov- og Naturstyrelsen barslet med pjecen "Forslag til indretning af offentlig badestrand ved Mossø",  om baggrund, planer og fremtids-muligheder. Kommunen skal bidrage med 160.000 kr., og det drøfter Forsynings- og Miljøudvalget 16. juni.   25. maj 2008 * Rom blev ikke bygget på een dag, og sådan tænker man måske også om den nye offentlige strand ved Mossø, skriver landskabsarkitekt Bendt Nielsen: 
'Alkenborgerne kigger nok ind imellem efter fremskridt på området, og selvom skridtene kan syntes små, så er der et stort koordineringsarbejde bag. Arbejdet med at etablere badestranden går nu ind i en ny fase. Skanderborg Kommune og Skov- og Naturstyrelsen har delt arbejderne imellem sig, så kommunens folk udfører yderligere oprydning af området. Staldbygningen istandsættes af Skov- og Naturstyrelsen.
Allerede nu er arbejdet med at forskønne kystsikringen gået i gang. Der lå flere betonbrokker, end først antaget,
samt en del blandet bygningsaffald, men kommunen fjerner nu brokkerne og affaldet og rydder pænt op ud mod vandkanten. Områder, hvor maskinerne nu kører rundt på og arealet, hvor stuehuset lå, skal planeres og tilføres lidt muldjord, så publikum på sigt kan opholde sig på græs eller i strandkanten og nyde udsigten over Mossø.
Staldbygningen istandsættes
og usikre dele (gamle lofter m.v.) fjernes, så bygningen kan anvendes sikkert af publikum. Der forventes også etableret et toilet i staldbygningen som en del af de første arbejder, der udføres.
Således er de første skridt taget til at klargøre området mellem Vædebrovej og Mossø. Senere tages der fat på området på den modsatte side af Vædebrovej.
Entreprenører og håndværkere anmoder om forståelse for, at området er afspærret, mens arbejderne udføres. Der er altså kun adgang til stedet uden for normal arbejdstid og i weekenderne på eget ansvar.'
19. dec. 2007  * Så røg også mellembygningen. Og firmaet, der fik nedrivningsarbejdet, er ved at planere. (Foto: Sanne Dudoret)
17. dec. 2007  * En ruinhob og to gule containere. Det er, hvad der nu er at se ved Vædebrovej 53. I morges viste blå blink, at bulldozeren var klar. Stuehuset er ruineret, mellembygningen står stadig, og staldbygningen skal blive stående.
1. dec. 2007 * Nedbrydning i gang efter nytår. Skov- og Naturstyrelsen går nu videre med planerne for Vædebrovej 53. Silkeborg Statsskovdistrikt indhenter i disse dage tilbud på nedbrydning af stuehuset og rydning af skillerum m.v. i staldbygningen, oplyser landskabsarkitekt Bendt Nielsen. Det er således tanken, at staldbygningen i første omgang bliver stående. Så er der mulighed for at indrette den på et senere tidspunkt.
Rene brokker, som er genanvendelige som bundsikring i f.eks. en kommende P-plads, vil blive deponeret overfor staldbygningen på den modsatte side af vejen.

P-pladsen vil blive anlagt, når der er klarhed over, hvor stor den skal være, og hvor den præcis skal ligge. Det forventes, at nedbrydningsarbejdet kan afsluttes i løbet af de første måneder af 2008. I den tid nedbrydningen står på, vil der muligvis være en del støjgener, og det vil nok også støve noget. Det håber skovdistriktet, at de nærmestboende vil bære over med i forventningen om, at der kommer et flot friareal i stedet.


6. sep. * Vædebrovej-projektet trækker ud. Et borgermøde på mejeriet om fremtiden for Fru Foustads hus var tænkt før sommerferien. Og der er ikke sket noget på grunden eller med bygningerne. Konsulent Bendt Nielsen forklarer: Spørgsmålet om, hvad der skal ske med Vædebrovej 53, trækker ud. Det står fast, at området skal indrettes til offentligt formål, men der arbejdes fra Skov- og Naturstyrelsens side lige nu på, hvordan man kan komme videre med etablering af bl.a. toilet, parkering m.v. Når der er klarhed over, hvordan en finansiering kan komme på plads, vil der være basis for at afholde et borgermøde i Alken. (Foto: Knud Abildtrup)5. apr. * Vejbro 1945 - se fotos og læs mere fra Rudolf Foustads hånd om dengang, stranden gik flere meter længere ud i Mossø. Nyt indlæg bl.a. om Elly Foustads sidste ønske for stedet. 


 

 

4. apr. * Alken skal ikke få ejerfornemmelser.  Rudolf Foustad, Skanderborg, søn af nu afdøde Elly Foustad, har skrevet som reaktion på indlægget her på siden. Om Alken-børn, der i sin tid mobbede Vrold-børn bæk fra stranden. Om den fine sandstrand, der blev ødelagt af afvandingsprojektet. Om sin mor, der kystsikrede af egen lomme. Og om Alken, der ikke skal få ejerfornemmelser. Læs hele indlægget. 


 

2. apr. * Fri bane til 100 meter søbred.

Haven ved Fru Foustads Hus, Vædebrovej 53, er blevet ryddet, og offentlig adgang til Mossøs østre ende bliver nu mulig – allerede fra forsommeren. Skov- og  Natur-styrelsen har efter erhvervelsen af den gamle ejendom i januar i år nu ryddet buskads og fældet træer på begge sider af vejen, så det hele er lysnet op – og Mossø gøres synlig i al sin naturskønhed. Alken-borgernes mangeårige ønske om offentlig adgang til Mossø bliver hermed  til virkelighed – hvilket har været en af intentionerne bag styrelsens udnyttelse af forkøbsretten.Stuehuset står til nedrivning, men hvorvidt staldlængen og udhuset skal ned eller bevares og indrettes som kombineret udstilling, toilet og indendørs rasteplads er ikke afklaret. Forstfuldmægtig Ole Juul Andersen fra Silkeborg Statsskovdistrikt, der er Skov- og Naturstyrelse her på egnen, oplyser, at hvis alle bygninger rives ned, betyder fredningen, at der ikke bygges nyt op på søsiden. I så fald skal der etableres toilet ved en ny p-plads på den anden side af vejen. I den sydlige og den nordlige ende af søbredden skal der være sandstrand, mens der midt på arealet skal kystsikres med natursten.  

Et udvalg under Alken Borger- og Aktivitetsforening har mødtes med landskabsarkitekt Bendt Nielsen, der på Skov- og Naturstyrelsens vegne tager sig af søgrunden Vædebrovej 53. Forskellige ønsker og planer i forhold til den lokale og helt offentlige brug af Vædebrovej 53 er  blevet luftet. Mange spørgsmål står endnu åbne. Snarest bliver der offentligt møde på Alken Mejeri, hvor alle kan bese området og høre om planerne på kort og længere sigt. Kom og drøft mulighederne for jolleforening, handicapadgang, fartdæmpning – og hvordan staldlængen kan udnyttes. Skanderborg Museum vil også deltage på mødet og fortælle  om forhistoriske fund i Alken Enge.

Bendt Nielsen glæder sig over, at det efter mange år er lykkedes at skabe offentlig adgang til Mossø i østenden af søen.  (Fotos: Knud Abildtrup)

22. mar.
* Fed, hvid røg og motorsavsfræs afslører, at den offentlige adgang til Mossø ved Fru Foustads Hus er godt på vej. Også buskads og graner fra frugthaven fældes og brændes af.
Morgen ved Mossø. Mik Sybrandt har fanget en morgenstemning.

Aftenstemning ved Mossø. - Ren Jugend-stil, beskriver Mik Sybrandt sit aftenfoto af det store gamle træ med silhouetten af de mange små krøllede grene mod himlen. Fra Vædebrovej 53.