Forside
Borgerforening
Mejeri
Liv i Landsbyerne
Liv i Landsbyerne
Foreningen Liv i Landsbyen
Købmanden i Alken
Bestyrelsen
Købmanden i Alken 2018
Købmanden i Alken 2017
Købmanden i Alken 2016
Købmanden i Alken 2015
Købmanden i Alken 2014
Købmanden i Alken 2013
Købmanden i Alken 2012
Købmanden i Alken 2010-11
Købmanden i Alken 2004-10
Hertha brød priser
2014 Oktober Kontrolrapport
2020 Aarshjul
Bæredygtighedsgruppen
Kultur
Alken-koret
Alken Bryghus
Natur
Alken Saftklub
Alken Have
Trafik
Vandværk
Teknik og anlæg
Dover GF
Alken Minimarked
Historie
Liv i byen
Folk i Alken
Lokale links
Alken-Chinenke
Arkiv
Video-vitser
alken.dk
smalltalken
Opslagstavle
Svejstrup
Bolig i og omkring Alken
Shelters i Alken
 

 

 

 
Bæredygtighedsgruppen i Købmanden i Alken 


15. okt. 2022 * Mere end en dagligvarebutik. I et samarbejde mellem købmandens bestyrelse og bæredygtighedsgruppen er vi nu nået så langt, at der står to nye køleskabe til opbevaring af grønt i butikken. Det er nødvendigt for at vi kan undgå for meget spild, skriver Birgit Bune. Vi er rigtig glade for at vi nu kan fylde vores køleskabe op med grønt fra Økoradisen hver tirsdag. Så kom endelig og se at vores udvalg er blevet væsentligt større med skønne lokale grøntsager og frugt. Vi opfordrer alle til at støtte op om butikken i denne urolige og svære tid, med stigende priser på næsten alt. Vi bestræber os på at holde priserne på det grønne så lave som muligt. Vi er også i gang med at skifte vores gamle frysere ud, så vi kan investere i nye, som ikke bruger så meget strøm. Støt op om vores tiltag! Vores købmandsbutik er mere end en dagligvarebutik, den er også et vigtigt mødested med cafe.
 
  
13. okt. 2022 * Videnskab. Det kan man sagtens kalde de to køleskabe ved Købmanden i Alken, for butikkens bæredygtighedsgruppe har nu gennemført en af planerne. Du kan se to Gram-køleskabe, et stort og et mindre. Gruppen har studeret sig frem til, at frugt og grønt har forskellig holdbarhed afhængig af temperaturen. Se selv efter. I køleskabet med en indstilling på fem grader ser du bl.a. broccoli og majroer. I det andet med 10 grader ses løg, agurk og alle slags squash og mere. Kun tiden vil vise, hvad der undgås af madspild. Købmands-Claus viser her de to videnskabe. Bagergruppen gør opmærksom på, at i den nye ovn i bageriet er alle tre etager nu koblet til, så der også her kan opnås større effektivitet og forhåbentlig endnu bedre brød og kager til disken. (Tekst og foto: Peter Abildgaard)
 
13. sept. 2022 * En af fryserne ud. - Vi har afkoblet den ene kødfryser i købmandsbutikken og samlet alt kød i én fryser for at spare energi, fortæller Hanne Gammelgaard fra bæredygtighedsgruppen. Beslutningen blev taget på købmands-bager-mødet 30. august.
 
Købmanden i Alkens bæredygtighedsgruppe
  • Anne Agger,
  • Birgit Bune,
  • Søs Nielsen,
  • Hanne Gammelgaard.
27. aug. 2022 * Bevidste årstidskøb og mindre brug af strøm. Købmanden i Alken har fået sig en bæredygtighedsgruppe - bestående af Anne Agger, Birgit Bune, Søs Nielsen og Hanne Gammelgaard. De ser blandt andet på varernes klimaaftryk, vil sortere nogle varer fra og lade nye komme til og gerne give mere plads til frugt og grønt. Se deres udspil, hvad der kommer til at ske på Bæredygtighedsgruppen i Købmanden i Alken. (Foto fra bageribegyndelsen i 2020: Søren Slebo)

 

BESKRIVELSE AF PROCES FOR BÆREDYGTIG PROFIL – ALKEN KØBMAND OG BAGERI

På generalforsamlingen d.16.3. 22 kom Birgit Bune og Anne Agger med et oplæg til, hvordan vi i købmand og bageri kan arbejde med bæredygtighed. Der blev etableret en gruppe udover Birgit og Anne med Søs og Hanne G.

Vi tog udgangspunkt i de områder, som Birgit og Anne præsenterede og i de tilbagemeldinger der kom fra generalforsamlingen:

1. Klima, økologi, emballage, varesortiment, energi
2. Prioriteringer for indkøb, salg og forbrug

Vores møder i gruppen handlede i starten om at finde et fælles ståsted i forhold til bæredygtighed og klima, som jo er kompliceret. Vi læste og satte os ind i bl.a. ”Den store klimadatabase”, ”Bæredygtighed i Meyers”, ”Coops klimatiltag”, ”Hvordan spiser du klimavenligt”, ”En tur i supermarkedet: Er det blevet nemmere at handle klimavenligt?” og ”Vælg danske frugter og grønt i sæson”.

Efter læsning, mindre undersøgelser, besøg hos forhandlere, som vi ønskede inspiration fra, og en del samtaler lavede vi en prioriteringsliste:

1. En udvidelse af frugt og grøntudbuddet med bevidste årstidskøb, som ville kræve køligere opbevaringsmuligheder.

2. Reduceret strømforbrug i butikken: 5 grader for køleskabe og minus 18 for frysere. Lyset anvendes efter behov.

Punkt 1 og 2 er relateret. De store kummefrysere opvarmer butikken i sommerperioden, så frugt og grønt får kortere holdbarhed.

3. Mindre klimaaftryk i produktion og bearbejdning af varer: Vi stræber mod mindre klimaaftryk og produktion og bearbejdning er de største klimasyndere, så hvad kan vi undvære på hylderne?

4. Emballage: Vi har været en del omkring emballage, som jo også er en vare med produktion og bearbejdning, og hvor specielt plastic er blevet et stort problem for vandmiljøer. Vi tænker i genfyld.

5. Kommunikation om bæredygtighed og ny retning i butik og bageri: vi vil løbende informere og være i dialog med butikkens brugere og byens borgere for at så mange som muligt får medejerskab til projektet. Dette lille skriv er det første officielle vindue, vi laver. Vi vil gerne have tilbagemeldinger og inspiration, og vi planlægger derfor at opstille en bod i forbindelse med købmandsbutikkens fødselsdag lørdag 24.september. Her vil vi være tilstede for at få gode samtaler og ideer til bæredygtighed fra kunder og besøgende.

Vi er fortsat i gang med at kigge på varernes klimaaftryk, sortere nogle varer fra og lade nye komme til, på mere plads til grøntsager og frugt i butik og lager, lave aftaler med nye grønt-frugt leverandører, nu hvor Jeksen Grønt er flyttet og endelig på strømforbruget i butikken og bageriet.

Søs, Anne, Birgit og Hanne G.