BESKRIVELSE AF PROCES FOR
BÆREDYGTIG PROFIL – ALKEN KØBMAND OG BAGERI
På generalforsamlingen d.16.3. 22 kom Birgit Bune og Anne Agger med et oplæg til,
hvordan vi i købmand og bageri kan arbejde med bæredygtighed. Der blev
etableret en gruppe udover Birgit og Anne med Søs og Hanne G.
Vi tog
udgangspunkt i de områder, som Birgit og Anne præsenterede og i de
tilbagemeldinger der kom fra generalforsamlingen: 1. Klima,
økologi, emballage, varesortiment, energi 2. Prioriteringer for indkøb, salg og forbrug
Vores møder i gruppen handlede i starten om at finde et
fælles ståsted i forhold til bæredygtighed og klima, som jo er kompliceret. Vi
læste og satte os ind i bl.a. ”Den store klimadatabase”, ”Bæredygtighed i Meyers”,
”Coops klimatiltag”, ”Hvordan spiser du klimavenligt”, ”En tur i supermarkedet:
Er det blevet nemmere at handle klimavenligt?” og ”Vælg danske frugter og grønt
i sæson”.
Efter læsning, mindre undersøgelser, besøg hos forhandlere, som
vi ønskede inspiration fra, og en del samtaler lavede vi en prioriteringsliste:
1. En udvidelse af frugt og grøntudbuddet med bevidste
årstidskøb, som ville kræve køligere opbevaringsmuligheder.
2. Reduceret strømforbrug i butikken: 5 grader for
køleskabe og minus 18 for frysere. Lyset anvendes efter behov.
Punkt 1 og 2 er relateret. De store kummefrysere opvarmer
butikken i sommerperioden, så frugt og grønt får kortere holdbarhed.
3. Mindre klimaaftryk i produktion og bearbejdning af
varer: Vi stræber mod mindre klimaaftryk og produktion og bearbejdning er
de største klimasyndere, så hvad kan vi undvære på hylderne?
4. Emballage: Vi har været en del omkring emballage,
som jo også er en vare med produktion og bearbejdning, og hvor specielt plastic
er blevet et stort problem for vandmiljøer. Vi tænker i genfyld.
5. Kommunikation om bæredygtighed og ny retning i butik og
bageri: vi vil løbende informere og være i dialog med butikkens brugere og
byens borgere for at så mange som muligt får medejerskab til projektet. Dette
lille skriv er det første officielle vindue, vi laver. Vi vil gerne have
tilbagemeldinger og inspiration, og vi planlægger derfor at opstille en bod i
forbindelse med købmandsbutikkens fødselsdag lørdag 24.september. Her vil vi være
tilstede for at få gode samtaler og ideer til bæredygtighed fra kunder og
besøgende.
Vi er fortsat i gang med at kigge på varernes klimaaftryk, sortere
nogle varer fra og lade nye komme til,
på mere plads til grøntsager og frugt i butik og lager, lave aftaler med nye
grønt-frugt leverandører, nu hvor Jeksen Grønt er flyttet og endelig på
strømforbruget i butikken og bageriet.
Søs, Anne, Birgit og Hanne G.
|